Ghid complet de utilizare fain@polimedia.us

Saturday, 17 July, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Asa cum deja probabil stiti (iar daca nu, ar fi poate un bun moment sa aflati ?) fain e nu doar cel mai fain loc de pe blogoglobul romanesc, nu doar casa unei comunitati de oameni creativi, inteligenti si cultivati (cati scriitori publicati avem, 5 ? 6 ? 12+ la ultima numaratoare) , nu doar principala sursa pentru articole interesante, mai buna decat revista presei, mai buna decat orice rss sau blogroll, si nu doar principalul referer pentru blogurile romanesti (deasupra Google din februarie 2010, luna de luna), ci si o multime de alte chestii.

Evident toate aceste reusite necesita o oarecare sofisticare tehnica si reclama o oarecare complexitate a implementarii. Una dintre principalele directii strategice in managementul acestui proiect este tocmai izolarea utilizatorilor de complexitatea serviciului. Ideal ei trebuie sa beneficieze de avantaje, fara a avea a-si bate capul cu problemele. Realitatea nu e niciodata ideala, dar totusi cred ca intr-o oarecare masura aceast deziderat a chiar fost atins. Pentru a consolida aceasta oarecare masura, hai sa trecem in revista cateva puncte mai importante.

I. Utilizator versus cititor. Exista doua moduri in care cineva poate folosi serviciul.

In primul rand, persoanele interesate sa se tina la curent cu aparitiile de calitate din blogosfera pot urmari fluxul fain. Aceasta metoda este mai eficienta decat vechiul RSS din cel putin doua motive : pe de-o parte pentru ca blogerii favoriti, oricat de bine alesi, totusi scriu adeseori si tampenii, si pe de cealalta pentru ca un cont de RSS se cere administrat, adaugand bloguri noi, scotand blogurile abandonate etc. Serviciul fain prezinta avantajele ca urmareste mult mai multi blogeri decat poate urmari cineva via RSS, adaugandu-le doar acele articole care merita citite, si adaugate, si in plus ordoneaza aceste articole. Ce faceti daca aveti jumatate de ora la dispozitie si doriti sa cititi cateva articole ? Fie alegeti la intamplare din cele cateva sute sau cateva mii de piese necitite din lista de RSS, fie alegeti din liste ordonate de fain, dupa ce criterii doriti dumneavoastra.

Acest mod de-a folosi fain@polimedia.us - sa-i spunem pasiv - e de departe cel mai raspandit, cam 98-99% dintre cererile catre server vin de la ei. Nu e nimic gresit in asta, dar doresc sa atrag atentia asupra unor facilitati oferite de sistem, care sunt poate mai putin cunoscute :

I.1. Fluxuri rss. Serviciul ofera fluxuri rss pentru absolut orice.

  • Fluxuri dupa categorii, pe formatul http://trilema.com//fain/rss/category/1. Care sunt echivalentele numerice ale categoriilor care va intereseaza ? Lista se gaseste aici.
  • Fluxuri dupa taguri, pe formatul http://trilema.com//fain/rsssearch.php?search=mazilu&tag=true.
  • Fluxuri dupa termeni de cautare, pe formatul http://trilema.com//fain/rsssearch.php?search=mazilu&tag=false.

Va intereseaza deci sa stiti daca numele, produsul sau marca dumneavoastra e mentionata in blogosfera romaneasca ? Adaugati feed-urile respective si veti fi notificat - fara nici un cost!

I.2. Grupuri. Serviciul permite formarea de grupuri cu anumite interese, pe care le puteti urmari exact asa cum ati urmari o categorie.

I.3. Cautare. Serviciul ofera o puternica masina de cautare, care va ingaduie sa scormoniti printre cele 12875 de link-uri si 11090 comentarii introduse de utilizatori pana in acest moment.

I.4. Filtrare. Puteti urmari articolele inscrise in ultima saptamana, ieri (adica acum cel mult 48 si cel putin 24 de ore), astazi etc. Optiunea de filtrare nu se refera doar la articole publicate sau in curs de publicare, ci si la taguri (norul de etichete), de exemplu.

Pe langa cititori, avem si utilizatori. Acestia sunt oameni care au facut pasul afara din anonimitate, asumandu-si o identitate, si castigand astfel dreptul sa aiba o voce in mersul treburilor comunitatii, de la a introduce link-uri si pana la a decide, prin vot, ce merita si ce nu merita publicat, respectiv, si implicit, cine merita si cine nu merita onorat. Ceea ce ne duce la unul dintre elementele cel mai adesea remarcate de catre utilizatori :

II. Karma. Karma reduce un numar de calitati intr-o valoare scalara. Modul ei de functionare e explicat mai pe larg in acest articol. De retinut :

Cele mai eficiente metode de-a obtine puncte de karma sunt in ordine :

  • Introducerea de articole care vor ajunge publicate.
  • Votarea articolelor inca nepublicate care vor ajunge sa fie publicate.
  • Comentarea.
  • Introducerea de articole care nu vor ajunge publicate.
  • Votarea articolelor care nu vor ajunge publicate.

Articolul citat (si comentariile la el) acopera destul de bine intrebarile pe care cineva si le-ar putea pune pe tema si ca atare merita citit.

Ce este, totusi, karma aceasta ? Putem spune ca ea reflecta importanta, sau utilitatea, fiecarui participant asa cum este ea judecata de catre ceilalti participanti. O karma mare inseamna ca dupa parerea egalilor tai, ceilalti utilizatori, ai adus contributii valoroase.

Ce valoare are, totusi, karma aceasta ? Dincolo de faptul ca-i un semn al aprecierii de care utilizatorul se bucura in cadrul comunitatii, karma are si o valoare monetara. Fiecare 100 karma inseamna un euro.

III. Socializare. Serviciul gazduieste o comunitate vibranta, activa, care are la dispozitie niste instrumente importante pentru a se tine mereu la curent. Sa le trecem in revista, pentru a ne asigura ca sunt cunoscute :

III.1. Live! Urmarind serviciul in direct va permite sa va tineti la curent cu cele mai recente actiuni de pe fain, la minut. De asemenea, serviciul comentarii in direct va permite sa va tineti la curent cu comentariile prietenilor (netrunchiate), in ordinea in care au fost introduse, indiferent de articol.

III.2. Profiluri. Profilul fiecarui utilizator, accesibil pe formatul http://trilema.com//fain/user/profile/ va ofera informatii complete asupra tuturor actiunilor utilizatorului respectiv : Ce articole a introdus (http://trilema.com//fain/user/history/), ce articole i-au fost publicate (http://trilema.com//fain/user/published/), unde a comentat (http://trilema.com//fain/user/commented/), ce articole a votat (http://trilema.com//fain/user/voted/) si chiar ce articole a salvat (http://trilema.com//fain/user/saved/).

Toate acestea au, bineinteles, si fluxuri de RSS asociate ! (http://trilema.com//fain/rss/user//) unde e ca mai sus, history, published, voted etc.

III.3. Topuri. Serviciul calculeaza automat topul diversilor utilizatori dupa un numar de criterii, de la numarul de articole sau voturi pana la karma.

In speranta ca aceste explicatii v-au fost de folos, nu pot decat sa va doresc fain placut :)

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

19 Responses

  1. Si cu asta cred ca toata lumea a inteles cam cum sta treaba. Foarte relevante precizarile. Sunt curios sa vad cati nelamuriti mai apar dupa articolul asta.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 17 July 2010

    Apai daca apar, le-om lamuri, doara de-aia si suntem aici.

  3. am o sugestica mica-mititica, baga la profil mai multe informatii despre utilizator, cum ar fi varsta, locatia, ceva studii, hobbyuri, realiyari personale, curiozitati, asa ca pentru cine are chef sa completeze, daca tot e socializare sa stim cine cu cine stam de vorba, da' numa' care are chef, da' io zic ca s-o gasi timp de completat o listuta cu cateva informatii generale despre sine.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 17 July 2010

    Nu-i o idee rea...

    La ora actuala exista ocupatie, locatie si blog propriu care pot fi introduse (exemplu), ce zici c-ar mai fi de lipsa ? varsta ? Eventual o scurta biografie ?

  5. o scurta biografie, un gand ceva, sa ne cunoastem mai bine. mai bine facem un mic forum mai jos sa vina si altii cu ideile lor cam ce ar dori ei sa afle de la stimatii lor colegi (inafara de numarul de la sutien sau marimea penisului). poate data nasterii, hobbyuri, studii, interese, realizari personale, locuri interesante pe care le-au vizitat sau pe care ar dori sa le viziteze, carti-filme preferate, situatia civila. ar fi interesant poate chiar un mic chestionar de maxim 5 intrebari din care sa distingem tipologia celui care il completeaza. o sa ma gandesc mai bine, acu' ca am pomenit despre treaba asta si o sa revin sa propun unul.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Saturday, 17 July 2010

    Io n-am nimic impotriva sutienelor si penisurilor, daca asta doreste lumea, adaugam :D

  7. ete concurenta http://www.meritacitit.ro/

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 27 July 2010

    Asta-i dintre cele mai recente, da' literalmente anul asta s-au facut fo' duzina.

  9. Sfert De Secol`s avatar
    9
    Sfert De Secol 
    Friday, 6 August 2010

    Eu doar m-am trezit cu site-ul asta in lista de locuri ce mi-au referit blogul.. si m-am mirat. Din cate inteleg, ati facut un portal ce indexeaza bloguri romanesti?
    Dupa ce criterii?

    Sfert De Secol

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Friday, 6 August 2010

    Il gasesti aici : http://polimedia.us/fain lumea introduce si voteaza ce articole mai rasarite gaseste prin blogosfera.

  11. Buna ziua.

    Am intentionat sa citesc ghidul de utilizare al fain@polimedia.us si am fost trimis pe pagina aceasta, care zice ca:

    Continut Platit
    Acest articol nu este disponibil in mod gratuit.

    As dori sa va intreb in mod respectuos daca nu s-ar putea face o exceptie.

    Cu stima,

    Un potential fost viitor utilizator

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 17 August 2010

    Haha ce sec. Deci

    a) Am creat o pagina speciala, http://polimedia.us/fain/static/ghid-complet-de-utilizare-fainpolimedia-us/ si-am modificat link-ul ca sa nu mai existe problema

    b) Primesti o mie de credite c-ai gasit bugu'. Da' asa in vre-un ceas ca acu ni forjeaza mysql-ul la greu si nu vreau sa ma incurc cu ce faceam.

  13. Va multumesc, va felicit pentru operativitate si va urez succes in continuare.

    Raman al dvs.,

    Un ex-potential fost viitor utilizator

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 17 August 2010

    @Marius Potentialu' : Adaugat.

  15. IonGrijaLunga`s avatar
    15
    IonGrijaLunga 
    Friday, 22 October 2010

    Deci de acolo imi venea mie trafic...

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 October 2010

    Tot ce-i posibil.

  1. Ghid complet de utilizare fain-polimedia-us pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    De citit. ...

  2. [...] citit constiincioasa Regulamentul intr-un final si am constatat ca Polimedia chiar e ceva fain. Contrar primelor mele pareri, nici [...]

  3. [...] am inteles, fain e un proiect fara viitor, nu va ajunge nicaieri, oricum FTW e miezul, oricum sunt robotei, oricum e [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.