Geri Manderingu'
Il stiti pe Geri Manderingu' ? Nu ? Cum nu ?!
Grav, stimati domni, stimate domnisoare, iubit cuconet, bai tancilor si ce alte categorii socio-ocupationale se mai gasesc in asistenta. Grav, foarte grav.
As pune un sondaj ca sa-mi votati ce vedeta populara sofer de curse fotbalist sot de sotie faimoasa politician spatial e Geri-al nostru, da' ma cam tem sa nu ma fac de ras. Asa ca purcedem mai bine la explicatie.
Si anume, printr-o intrebare. Ce-i reprezentat aici in dinsus si-n dreapta prin imaginea alaturata langa textul de-l [cu onoare] cititi ? Ei, ala-i, gerrymandering-ul.
Pasamite, acu' sa tot fie doua sute si mai bine de ani, statul american Massachusetts avea un guvernator, pe numele dansului Gerry. Elbridge Gerry, daca va intereseaza. Si dupa cum cerea legea electorala, s-a apucat o comisie sa imparta statul in circumscriptii electorale. Rezultatul a fost o chestie cam desirata. Publicandu-i-se desenul, un ziarist a comentat ca arata cam a salamandra, si editorul l-a corectat ca-i gerimandra de-a dreptul, si-asa i-a ramas numele in veac.
Asa i-a ramas numele in veac cui ? Pai, practicii. Pasamite, tot acu ceva ani si chiar pana in zilele noastre, votul fiind reprezentativ si organizat pe circumscriptii conteaza cum anume imparti circumscriptiile alea. De exemplu, daca ai o tara cu 40% icsi si 60% igreci, si doua locuri in parlament, ce rezultate pot fi ? Pai, depinde cum ai impartit circumscriptiile electorale. Daca ai doua circumscriptii si-n fiecare se regasesc 60% igreci si 40% icsi, rezultatul unui scrutin simplu va fi mai mereu cate doi delegati alesi de igreci, cu majoritate simpla. Daca in schimb ai un district in care stau icsii si un district in care stau igrecii, vei avea veci pururi cate un reprezentant ics si cate un reprezentant igrec in parlament, afara de rare si catastrofice exceptii.
Daca ai mai mult de doua circumscriptii, lucrurile devin si mai interesante. Sa zicem ca avem o suta de circumscriptii, si o suta de diversi, unii, doii, treii, cincizecisiseptii etc. Nu radeti, cam asa era Atena antica si vaz ca asa va laudati, ca de-acolo se trage asta cu democratia. Deci, daca ai o suta de circumscriptii, te poti apuca sa le desenezi in asa fel incat nouajnoii sa se regaseasca in toate. Si anume, cate 1% din fiecare. Ca rezultat, nouajnoii nu vor avea reprezentant in parlament veci pururi, ca n-are cum sa ajunga decat din gresala. In schimb, daca optii sunt un pic mai numerosi decat media, ii poti imparti cu gratie asa fel incat sa fie majoritari in doua circumscriptii, si sa-si aleaga doi reprezentanti, in loc de media de cate unul pentru ceilalti fraieri.
Ei, astea sunt avatarurile sistemului electoral reprezentativ. Pe care ce-i drept chiar si Romania il practica, pe alocuri. Sigur, data fiind inapoierea in ce priveste mijloacele materiale, si respectiv cultura politica a electorilor, metode de-astea relativ rafinate nu prea isi au utilitatea practica, tot mai eficienta-i o sticla de ulei (ce-i drept, rafinat si el, in felul lui). Dar fara indoiala in cursul normal al timpului, afara de cazul ca ne ajuta iarasi rusii sa progresam mai repede inapoi sau alte asemenea noroace istorice, vom ajunge sigur si la faza la care se da Geri Manderingu' jos din pod.
Eu va spun din timp ca sa stiti. E drept ca (inca) sistemul electoral romanesc e in mare proportional, da' la cat de des se schimba reformeaza, iertati vorba proasta, cine stie unde se mai ajunge.
Wednesday, 4 August 2010
Da am vazut si eu la noi cum a facut PNL cu tariceanu aceste trasee ale circumscriptiilor electorale, cand te uiti pe harta te apuca rasul
Wednesday, 4 August 2010
Nu ?! Noi ?! Niciodata!
Wednesday, 4 August 2010
Ba da, am auzit si io de asta! Da` la noi era un fel de serpisor (miriapod, rama etc.) nu salamandra.