Distractia zilei

Wednesday, 22 September, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Distractia zilei o constituie unul dintre porcusorii cheliosi cu pretentii de antreprenori, pe care probabil ca-l cunoasteti drept Tirboaca, ca este.

El impreuna cu niste prieteni de-ai lui si-au facut o casuta de paie in jurul unei idei deosebit de proaste, implementate deosebit de prost. Lupul cel rau (nu-i dau link, ca daca cititi mi se pare ca n-aveti nevoie) a venit si-a suflat! Si le-a stricat casuta! Huo lupul cel rau!

Exact in acelasi timp, meanwhile-back-at-the-ranch, niste alti tipi aveau exact aceeasi idee deosebit de proasta, dovada faptului ca nici o tara din lumea asta (nici macar SUA) nu duce lipsa de prosti, care sa aiba idei prostesti dupa care sa se agite dind din aripi (prostii au si ei aripi, cum au si gainile aripi) ca vai, or facut un ou! De aur!

Tipii aia au reusit sa stringa finantari de citeva milioane de dolari, de la alti prosti ca si ei. Tipii nostrii au reusit sa stringa finantari de citeva sute de mii de lei, tot de la alti prosti ca si ei, doar ca vorbitori de limba romana si locuitori prin Romania. De unde diferenta ? Din faptul ca SUA produce anual triliarde de dolari si Romania zeci de miliarde. Tot asa cum un tip cu salariu de zece mii de lei isi permite sa se stearga la fund cu un Caragiale, in timp ce altul cu un salariu de o mie de lei isi permite sa se stearga cel mult cu Emil Constantinescu, sau cine-i luzerul cu cioc de pe bancnota de 10 ?

Dincolo de aceasta diferenta de proportie, alte diferente nu mai exista. Si ideea proasta americaneasca, ca si ideea proasta romaneasca, se va bucura de un initial entuziasm, dupa care va cadea in uitare (manifestata prin aia ca idiotii cu ideea vor uita sa plateasca domeniul). Ba chiar putem spune ca ideea proasta americaneasca nu va avea niciodata, dar niciodata norocul ala chior sa fie pusa pe site-ul CNN pentru ca idiotul de-a ouat-o sta capra pentru directorul de online al CNN. Ca CNN nu-i Realitatea Media, si-n America lucrurile nu se fac pe genunchi si la o bere, ca-n Romania. Pentru ca in America mai exista, cit de cit, si management.

Este clar deci ca romanii au niste avantaje serioase in comparatie, avantaje pe care bineinteles nu stiu, teoretic vorbind, sa le foloseasca. Si-au demonstrat si practic, ca sa nu ramina dubii.

V-ati astepta poate la un moment al adevarului, in care Razvan Tirboaca sa iasa cu o declaratie precum, "desi am avut niste avantaje strategice si niste noroace incredibile, totusi, incapabili cum suntem, nu am reusit sa facem absolut nimic cu ele." Ei, asteptati linistiti. Singurul dintre romani care se apropie intrucitva de lumina adevarului este Scarlatescu, chit ca si el mai are de sapat.

In schimb, Prostoaca asta cum il cheama iese cu declaratia vesnica a prostului din patrie. Lacrimoasa, idioata, despre cum il nedreptateste lumea pe el si ideile lui de aur. Dovada mai mare si mai indelibila a prostiei nu cred ca exista. Spune-ne puisor, cum ti-o mincat tie lupul cel rau tema pe care n-o facusesi. Vai, ce trist. Si isi gaseste sustinere la exact trupa de idioti cu care v-ati obisnuit, eProstin, Cristi Pizdafu, trupa. Pai nu socializeaza ei offline la bere ? Cum sa nu se sustina reciproc in prostie ? Asa se face, menschkeit ce plm.

As vrea sa ramineti din toata povestea asta cu niste idei clare, tatuate pe retina, sa le vedeti si in somn.

    I. La nivelul la care poti face un business international, nu conteaza unde locuiesti.
    II. La nivelul la care conteaza unde locuiesti, nu poti face un business international.

Astea doua ar trebui sa fie clare si nu inteleg de ce nu sunt. Daca nu ai penis, nu poti face sex. Ca sa poti face sex ai nevoie de penis. Nu merge sa te dai la o gagica, tare-n clanta, dupa care in dormitor cind se constata ca tu nu ai penis, sau daca ai e undeva prin interior, sa te apuci sa plingi ca nu-i cinstit, si ca ceilalti tipi cu care si-o pune ea is mexicani.

    III. Daca ti se pare ca si competitorii au avantaje strategice, nu te afli in business-ul corect.

Simplu. Antreprenoriatul e o chestie adecvata atunci cind toata lumea e atit de trist in urma incit nici macar nu se vad pe radar. PR a fost asa ceva, in 1998. Faptul ca doi matematicieni de la Stanford au facut niste progrese in teoria lanturilor Markov, care s-au dovedit si aplicabile in practica nu parea sa prezinte nici un interes pentru Altavista, Yahoo, scl. Si existenta Altavista, Yahoo scl nu prezenta nici un interes pentru cei doi matematicieni. Ala-i terenul antreprenoriatului, nu povestile de adormit copiii despre cum si-a gasi Razvanel Tiribocel norocu' pe internet.

Atunci cind competitorii au avantaje, cel mai bun lucru pe care-l poti face este sa te duci si sa te angajezi la ei. Si sa lucrezi acolo pina cind descoperi o chestie in care nimeni pe lume n-are nici macar cea mai vaga umbra de avantaj. Atunci ai gasit o idee pe care se poate face antreprenoriat. Pina atunci, mincare de pisica.

Da, stiu, de fapt eu sunt rau, si prostii sunt destepti. Bine, insistati mai copii, ca doara nu io va platesc chiria si fulgii de ovas.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

6 Responses

  1. fatalism romanesc :)))

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 22 September 2010

    Doar prostesc.

  3. Tot tu ziceai că se poate face un business dacă identifici puncte ineficiente la adversari şi-i strângi de gât pe-acolo. Caz în care degeaba au un număr de avantaje, mă gândesc.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 22 September 2010

    Da mane, se poate, dar aia e cu totul si cu totul altceva, aia nu-i treaba de antreprenor, ci de manager, aia inseamna sa cistigi batalia tactic, nu strategic. Chestie pe care ti-o permiti cind esti Mackensen, si nu orice Tirboaca e Mackensen.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 September 2010

    A, sa mai mentionez in treacat ca solutia respectiva exista de foarte mult timp, si mult mai elegant implementata (si mult mai ieftina) decit prosteala astora ?

    De-un exemplu, la Peter.

  1. [...] acum, cuvintele : Am subliniat uzeru' lu' Pizdafu ca sa intelegeti cum se intimpla ca a) primul clasat la bloguri e de doua ori mai "popular" decit [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.