Detaliu de interior

Tuesday, 14 December, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Buna dimineata! Iata ca tocmai ce m-am trezit de vre-un ceas, si am sa va gratulez cu ceea ce pictorii numesc un "detaliu" din ceea ce tot pictorii numesc "un interior", adica de la mine din living.

Persoanele sunt eu, in pijama (ei da, iata, port pijama, cu buzunare, cu nasturi, cu tot tacimul), cu un bol transparent de sticla in mina, plin cu cereale de-alea bune acoperite cu lapte de-ala gras (de vaca), sezind pe un fotoliu, si-o domnita care-mi tine companie un moment.

Pe fundal se aude masina de spalat storcind, si ca atare pastram amindoi un moment de reculegere. Dupa care se aude masina de spalat terminind de stors. Dupa care domnita ii deverseaza continutul umed intr-un cos mare de plastic (foarte fain cos apropo, de-o culoare cafenie, rotund in mare dar cu o parte plata sa se poata potrivi pe linga chestii drepte, si cu minere cu material aplicat, sa nu taie) pe care-l aduce-n living, unde asteapta pregatit un stativ de uscat rufele, asezat temporar si strategic pe-o folie de albastra. O intreaga strategie, dezvoltata de ea, fata descurcareata.

Si cum sedeam eu asa pe scaun halind cereale si ea tocmai se apuca de intins rufe, iata ce mi se nazare s-o intreb ? Zic asa :

Daca sa zicem camera ar fi complet izolata termic fata de interior, si cineva ar veni si-ar intinde niste rufe umede la uscat, dupa o vreme ele s-ar usca. Cum s-ar situa temperatura medie a camerei dupa ce s-au uscat fata de temperatura medie a camerei acum ? Mai mica, mai mare ? Egala ?

Dincolo de faptul ca asta o fi fiind singurul apartament din urbea Cimisorii-n care se discuta aplicatii de termodinamica la micul dejun, intre o cioara batrina* si-un filosof-manager despre care aflu citind prin comentarii ca imperiu online precum si cultural, va invit sa oferiti un raspuns la aceasta intrebare altfel perfect legitima si destul de instructiva (cu un grad de dificultate cam la nivelul intrebarilor pregatitoare de Olimpiada scolara, faza pe municipiu, sau daca preferati ca subpunct al primei probleme de fizica de la Bacalaureat).

Deci, scade ? Creste ? Se mentine ? Solutia in citeva zile, sau asa ceva.

RASPUNS (via P. Diddly) : Apa are o caldura latenta de evaporare. Trecind din starea lichida in cea gazoasa ea extrage o parte din caldura camerei, scazind per total temperatura.

---------
* Transliteratie din limba engleza, unde inseamna analist semnale, sau cam asa ceva.

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

11 Responses

 1. oai, intrebarile-s din ce in ce mai grele..
  hint: evaporarea e-un proces endotermic, adica necesita caldura.

  urmatoarea intrebare: daca lasi un frigider cu usa deschisa, se raceste in casa? dar daca lasam frigiderul cu usa deschisa in spalatoria lui mircea?

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 14 December 2010

  Pai in partea dinspre usa se raceste.

 3. frigiderul este marca moebius, inc deci raspunsul tau e cam nouvelle vaxue.

 4. eu zic ca ar varia nesemnificativ... si prin urmare votez pentru ramane la fel. :)

 5. Io nu cred ca se puneau intrebari din astea la olimpiada faza pe municipiu. Poate la faza pe scoala si oricum nu la scoala la care am frecventat eu cursurile.

 6. Mircea Popescu`s avatar
  6
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 14 December 2010

  @Mihai Nu-i chiar nesemnificativ, cit era lambda 17 mii sau ceva daca bine retin.

  @Dr.A Intrebari pregatitoare pentru buei, ce esti hater ?

 7. Mie mi-a placut partea cu cosul :D

 8. Mircea Popescu`s avatar
  8
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 14 December 2010

  De ce ? :)

 9. Ca un cos din ala vreau si si nu gasesc.
  Nu ca as spala eu cine stie ce dar nu se stie cine imi calca pragul si la impresie artistica un cos d-ala nu strica, ba .... :D

 10. egala, da' poate tu intrebi de temperatura medie a aerului din camera, ceea ce nu faci, deci egala

 11. Mircea Popescu`s avatar
  11
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 15 December 2010

  @Luka D Am intrebat si cica de la Real.

  @F Eu intreb despre temperatura medie a intregii camere, si nu, nu-i egala.

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.