De ce nu folosesc diacritice
As putea spune uite de-aia, si s-o las asa, c-ar trebui sa fie destul de clar de ce nu folosili - mai ales in textul italic liniile alea sunt o oroare. (Da, stiu, e rezolvabila, solutia data chiar aici pe Trilema demult, demult de-un cititor binevoitor n-a ajuns, se pare, nici pana azi la expertii in rostogoliri prin casa).
Dar e mai mult decat atat. Articolele mele monstru de 5, 6, 900 de cuvinte sunt scrise la ora actuala in vreo jumatate de ora bucata. Maximum, zic.
Am incercat sa scriu cu diacritice. Imi ia cel putin de doua ori mai mult timp. Cel putin, zic. Si asta nu-i partea grava, ca in loc de 4-8 pe zi as publica 2-4, si-asa nu le citeste nimeni, vorba lu' secutrollu. Partea grava e ca ma enerveaza intarzierea, si-mi trece cheful sa scriu. Asa, pur si simplu, inspiratia mea e genul de femeie usoara cu nazuri. O muza, ce mai. Iar rabdarea mea e facuta din aceeasi substanta ca si armele de distrugere in masa ale Irak-ului, alea despre care Bush stia el sigur ca exista cu siguranta. Certes.
Pe langa faptul asta simplu, ca decat sa scriu cu mai bine nu scriu deloc, ar mai fi si faptul ca majoritatea procesoarelor de adrese URL nu ingaduie caractere speciale (din bune motive de securitate). Deci in cel mai bun caz ar fi o treaba facuta in parte. Da' mai este.
Mai este faptul ca google livreaza pagini care contin cuvantul "folosiți" la cautari dupa cuvantul "folositi", dar nu livreaza pagini care contin cuvantul "folositi" la cautari dupa cuvantul "folosiți". Da' mai este.
Si anume, mai este un element : eu folosesc calculatoare de 20 de ani. De pe cand scriam programe cu MERGE si INKEY$ si RANDOMIZE USR. Si ele se scriau fix asa. Iar mouse-ul se numea mouse. Si monitorul monitor, nu ecran, si keyboard-ul keyboard, nu tastatura. Si m-am cracanat de ras acum zece ani sau asa ceva jucand Heroes 2 in timp ce-un amic mucalit traducea mesajele sistemului. "Piticii de batalie fac 323 stricaciune".
Inteleg ca majoritatea romanilor au inceput mai tarziu chestia asta cu calculatoare, inteleg ca marea majoritate a romanilor are inca a descoperi minunea calculatorului, a internetului, sensul ascuns al lui F5, F6 si ctrl-F9 si respectiv importanta butonului secret din interiorul sursei de alimentare. Ce nu inteleg insa e pasiunea lor de-a insista ca lumea sa li se conformeze, si sa le serveasca nevoile si asteptarile. Dificultati de socializare de linuxist, stiu. Bine.
N-am pretentia ca-s motive bune, da' ma gandesc ca se intelege ca-s ale mele. A, si-am uitat, ca mai este unul : cum din orice lipsa se naste ceva frumos, din ambiguitatea intre a si a s-a nascut intre timp o chestie, pe care o stiu folosi tot mai bine. Exemplele sunt rasfirate prin blog, in marea majoritate haioase. Este, cu alte cuvinte, o resursa, daca stii s-o folosesti. Ca orice ambiguitate.
PiEs : Se scrie diacriticele, mai draga animalule. Nu diacriticile. Si degeaba folosesti virgule sub s-uri daca nu stii scrie cuvintele asa, in general vorbind, si faci acorduri de stufaris.
Tuesday, 27 April 2010
Că chiar mă întrebam de ce.
Dar şi ăştia, fac sondaj pe interneţi? De ce nu se duc să întrebe direct la instituţii publice? Unde se scriu acte oficiale fără diacritice tot într-o veselie. Că aia este scripta manent. Iară nu interneţii unde zboară vorbele de nebune. Că peştele de la cap se împute cum tot am auzit.
Tuesday, 27 April 2010
Majoritatea sculelor (laptop-uri) pe care le folosesc, n-au auzit de layout-ul de limba romana. 20 de ani de experiență m-au obișnuit pe NV cu qwerty.
In ce privește scrierea cu diacritice, în cazul meu, Chrome sugerează o parte din cuvinte cu diacritice și asa fac pentru a le avea parțial în text .
Si iarăși, în Chrome, toate caracterele din testul ala din poza arata bine.
Tuesday, 27 April 2010
eu nu scriu cu diacritice de ...kiky :))
Tuesday, 27 April 2010
La cat de anagramat esti, diacriticele iti mai lipseau.
Tuesday, 27 April 2010
@Radu
Anagramat adica Mosaic Prepuce ?
Tuesday, 27 April 2010
Sau poate ai vrut sa zici agramat ;) : Persoană care face greșeli elementare de limbă ?
Tuesday, 27 April 2010
Hopa, unu' care s-a prins. De fapt as fi vrut sa zic Mangaescu Pramatie Porcea (mircea popescu anagramat).
Agramat, desigur. Si ilogic.
Tuesday, 27 April 2010
@GeoGeta Aia probabil ca vor incepe sa scrie cu, mai devreme sau mai tarziu, dupa lege.
@Dr.A Asa mi-ar place sa renunti, pentru ca textul tau e plin de patratele in comentariu, de exemplu, si e dificil de citit. Pacat, zic.
@Law Bun si-ala.
@Radu Boncea A, la fix ai aparut pisi, vezi ca avem o cerere catre rotld sa desfiinteze domeniu' unuia care si-o dat adresa falsa. Sper ca se urmeaza regulile acolo la voi, da ?
Tuesday, 27 April 2010
pentru leneși :
http://srv.diacritice.com/
p.s. opera te boicotează, că mie îmi apar comentariile lui dottore fără pătrăţele
Tuesday, 27 April 2010
Nu cred ca-i opera, cred ca-i os-ul. Al meu e probabil ceva mai strict.
Tuesday, 27 April 2010
ioi deci 1. voiam să-ţi dau şi eu linkul cu diacritice.com, 2. n-ai tu în sistem fonturile necesare redării caracterelor româneşti cu virgulă, ce treabă are stricteţea? , 3. cum dracu ne-am sincronizat?
Tuesday, 27 April 2010
Are dAImoane, pentru ca ale tale de exemplu le vad. Ale lor (Dr.A + Dr. Arhi) sunt non-standard. Vezi ca se explica in comentariul de-i dau link din post.
Tuesday, 27 April 2010
Nu cred că aş putea să scriu altfel. Iar când vine vorba de diacritice, folosesc de ani de zile varianta de diacritice a celor de la secarica.ro, mult mai bine pusă la punct decât ceea ce oferă Microsoft.
Tuesday, 27 April 2010
pe ale mele le vezi că-s pe modelul vechi, cu sedilă. Ale lui Dr. A sunt cu virgulă; zoom in şi vezi diferenţa.
fontu' tău dacă văd bine din css e Verdana, sigur ai în sistem ultima variantă apărută cu Windows Vista şi căreia i s-a făcut update?
Tuesday, 27 April 2010
addon: Tocmai că ale mele sunt non-standard, introduse de nevoie pentru că academia noastră nu s-a grăbit cu standardizarea. Ale lor îs alea corecte.
Lista fonturilor cărora li s-a făcut update o găseşti la Secărică, link care există şi în comentiul la care faci referire.
Tuesday, 27 April 2010
@DeMaio Dap, fix de aia zic si eu.
@dAImon Mei, sigur nu, ca nu rulez Vista.
Daca ale lor is alea corecte e naspa rau de tot, si inca un motiv de scris acolo sus in post : singurele care sunt cat de cat interoperabile (adica ale tale, care le vad si eu) nu-s de fapt cele corecte dupa standarde.
Tuesday, 27 April 2010
pai baga, ce sistem de operare ai? sigur am vazut bine ca-i Verdana pe blog?
Ciudat: la mine în sistem dacă scriu cu Arial/Times New Roman îmi apare ţ-cu-virgulă şi ş-cu-sedilă, iar dacă schimb fontul pe Verdana ambele apar cu sedilă. Cum dracu face Adi ?!
Test: mie Firefox by default imi randeaza pagina asta cu ISO-8859-2, prima data oribil si a doua oara corect. Daca schimb pe encoding UTF-8 se afişează corect. On your system?
Tuesday, 27 April 2010
@dAimon
Eu folosesc pentru caractere corectorul ortografic din Chrome.
Hai sa vedem acuma dacă am schimbat encodingul corectorului la utf cum se vad caracterele astea mai smechere:
"șoarecele ținea mana pe clanță"
Tuesday, 27 April 2010
@dAImonVerdana, Arial, Helvetica, Sans-Serif; dupa cum degradeaza. Eu le vad Arial in general, de pe Debian.
Eu o vad corect, pe utf.
@Dr.A Tot patratele, minus a~, care se vede corect.
Tuesday, 27 April 2010
Of, of, ce de probleme... cam toata lumea are dreptate.
In ceea ce ma priveste eu scriu la inceput fara diacritice, am aceleasi motive ca Mircea. Uneori ma apuca cheful de a edita, mai ales atunci cind se pot crea confuzii, alteori nu, ALTEORI NU POT.
Pai de ce nu pot ? Un motiv ar fi ca uneori postez de pe un sistem cu Ubuntu si (sincer) nu am reusit sa-l dresez cum trebuie. Uneori de pe XP, care ramine inca cel mai bun produs al lui Bill. De Vista sa nu aud iar W7 nu e altceva decit Vista cosmetizat. Mai e de lucru aici.
Distributiile Linux au si partile lor bune, indiscutabil, iar gratuitatea e cea mai buna parte !
Pe mine altceva ma enerveaza la culme: ideea ca browserul X e mai bun ca Y, ca Linux e mai bun ca Windows si viceversa. Nu exista nimic perfect, sa ne fie clar. In acest subiect incadrez si ideea unora, absolut tampita: acest site este optimizat pentru browserul X. Ca asa vrea muschii lui, ca asa e el partizan. Nu exista dobitocenie mai mare, va asigur.
Sunt amator de produse ``open source`` dar de aici si pina la a face din Mozilla panaceu e cale lunga. Sau din Opera, pe care unii il considera mai presus chiar decit Mozilla. Ete plici.
Eu te-am mai intrebat (cite)odata ce browser folosesti si ai spus ca Opera. Ei bine, vazind cei de la Mozilla problemele cu diacriticile au facut o misculatie, in sensul ca daca browserul citea diacritice CORECTE SAU INCORECTE, asa cum descrie Cristian Secara problema, Mozilla afisa totusi ceva. Nenea Bill, invatat sa se inspire profund a facut acelasi lucru in IE8 si uite asa vad eu bine diacriticile DESI OBSERV DE LA O POSTA DACA SUNT CREATE CU VISTA SAU CU ALTCEVA !
Se pare ca cei de la Opera nu au prea facut asta, alta explicatie nu am deocamdata. Asa ca, daca ai Linux treci macar o vreme pe Mozilla si nu vei mai avea probleme cu maimutzele alea care se afiseaza la tine.
Parerea mea.
Tuesday, 27 April 2010
Nici pe chrome nu ai probleme cu diacriticele. De fapt problema e Debilianul lui mircea. Poate ar trebui sa-si recompileze distro-ul.
Tuesday, 27 April 2010
Cei de la Goagal sunt baieti destepti, nu faceau ei prostii cu chrome.
Mie sa-mi vorbeasca cineva cu Opera, sa-l vedem ce zice.
Tuesday, 27 April 2010
Mi se pare cel puțin dubios că Debianu' îți afișează urât diacriticele, din motivul că pe orice sistem Linux maparea implicită de tastatură pentru limba română e cu virgule și nu cu sedile. Deci eu aș cam băga o mână în foc și alta în apă rece ca gheața că buba se află la browser.
În ceea ce privește viteza scrisului, eu m-am obișnuit destul de tare să scriu cu diacritice (pe layout-ul standard din linux, aka romanian programmers din windows vista/7), iar acum nu prea se mai simte diferența.
Atât doar că aproape trei sferturi din cunoscuții mei sunt la un pas să le pocnească câte o venă prin cap din cauza pătrățelelor din yahoo messenger. Și na, eu le-am spus să treacă pe gtalk, da' ei nu m-au ascultat.
Tuesday, 27 April 2010
@Marian S Sa-ti schimbi user agent string e o operatiune triviala in orice browser. Incearca.
@spyked Atunci poate ca-i browseru'. Sau se poate sa-mi fi futut eu ceva prin kernel, ca-s destul de dirty hacker spirit de felu' meu.
@Dr.A Foarte probabil. Problema e ca-i complicata, nici nu-s sigur ca mai stiu tot ce i-am facut, saracu'. Si mi-e, sincer iti spui, frica.
Tuesday, 27 April 2010
Sincer nu inteleg ce vrei sa spui cu schimbatul ``user agent string`` ??? De ce ar trebui sa-l schimb ?
In alta ordine de idei: va rog pe toti sa faceti o vizita la browsershots dot org si mai vorbim dupa. Adica maine, ca acum merg la nani, ceea ce somn usor va doresc si dumneavoastra.
Tuesday, 27 April 2010
Pai ca sa nu mai ai problema de care te plangi bre.
Wednesday, 28 April 2010
fără diacritică să nu mă critică
Wednesday, 28 April 2010
Pai ce problema am eu bre, ca intru pe polimedia (aia de biznis, nu asta) si dau de un mesaj de genul:
``Browser-ul pe care il folositi (Internet Explorer) nu respecta standardele si de aceea vedeti mai putin si mai prost, pe acest website si pe majoritatea celorlalte. Pacat de Internet. ``
Nu zau, le respecta Mozilla pe toate, hai sa fim seriosi. Io zic sa nu mai fi asa partizan, lasa Mozilla si Opera un pic deoparte si mai citeste.
Si NU, nu ma plateste Bill Gates sa-i tin partea.
Ai intrat pe browsershots ? Ai incercat acolo cu polimedia ? Ai ceva de comentat cu privire la rezultate ? Niste prosti, dom`ne, numa` aia de la Mozilla au dreptate. Pfu !
Intra si pe w3c dot org, adica cei care fac standardele alea de care vorbesti si vezi ce zic ei despre polimedia. Nu prea zic de bine, zau.
Si tine minte trei cuvinte, vorba poetului:
1. Cind un site respecta TOATE detaliile de design si toata sintaxa corecta de html este bine redat de TOATE browserele cinstite de pe lumea asta.
2. Cind un site are asemenea probleme diverse browsere rezolva DIFERIT aceste probleme, adica mai pe romaneste incearca sa faca din rahat bici, fiecare dupa cum il duce capul.
Doar pe unii ii duce capul ceva de genul: acest site se vede bine in browserul X, ca asta am eu pe pisiu si asa vrea muschii mei, asa ca n-aveti decit sa va duceti la dracu` daca nu va convine.
Dar stai, ca aici discutam despre diacritice, baga-mi-as ! Scuze pentru divagatie, e de la ei. Mi s-a futut user agent stringu`.
Wednesday, 28 April 2010
Cind un site are asemenea probleme, diverse browsere rezolva ...
Lipsa acelei virgule poate crea confuzii, scuze.
Wednesday, 28 April 2010
Din 2 motive nu folosesc: imi ia mai mult timp procesul si afisarea aiurea. Cand trebuie sa scriu neaparat cu diacritice folosesc diacritice.com, cum au spus si altii.
Cel mai tare shortcut e ctrl+alt+del :D
Wednesday, 28 April 2010
@Marian S Tu uiti de IE 6, ma gandesc.
Wednesday, 28 April 2010
Nu uit de el, ca l-am avut si stiu. Dar azi avem IE8.
Si ca sa revin la tema: Problema DE BAZA e de la fonturi, nu de la browser. Eu am zis ca unele browsere au incercat sa rezolve cumva problema si au incercat sa creeze (randeze, zic unii) niste diacritice corecte din bucati de informatie incorecta (sau mai corect spus din standarde considerate ACUM corecte si altele care erau ODATA corecte). Nu stiu daca Opera e in stare de asa ceva, pe mine unul m-a dezamagit si l-am trimis la plimbare. Mozilla are ceva farmec dar e mult mai mincator de resurse decit altele. Cind esti pe Linux n-ai alta varianta, altfel ai.
Daca are si Opera o setare (stil Mozilla sau IE) de genul urmator foloseste-o ! In engleza suna intr-un fel, in romana e tradus deampulea (vorba lui dadatroll) dar e ceva de gen:
1. foloseste fonturile (impuse) livrate de website;
2. da-le dracu` pe ale lor si foloseste-l pe urmatorul: Arial, zic eu, ca e cel mai utilizat si cel mai ``cuminte``.
As putea paria in proportie de vreo 99% ca asta rezolva problema.
Wednesday, 28 April 2010
mie spre exemplu textul lui Adi imi apare naspa cu Arial Unicode (lol), insa se vede bine cu Arial, Arial Narrow, Arno Pro, Cambria, Candara, Constantia, Corbel, DejaVu Sans (asta ar trebui si tu sa-l ai, cred) si toate din familia lui, Garamond Pro, Microsoft Sans Serif, Minion Pro, Myriad Pro, Palatino Linotype, Segoe UI, Sylfaen, Tahoma, Tekton Pro, Times New Roman, Trajan Pro, Trebuchet MS, Verdana. A pretty long list, huh.
Marian : Cum fortez chestia asta? In optiuni la Firefox/Chrome am gasit doar fontul de fallback, in caz ca nu este configurat in pagina servita sau ala nu exista in sistem.
Wednesday, 28 April 2010
In Opera te uiti la sursa paginii, modifici sursa si pe urma dai Apply Changes.
Daca vrei mai universal, ai la styles o groaza de optiuni.
Wednesday, 28 April 2010
@Marian S: Eu spun că problema de bază e din browser, fiindcă fonturile sunt în sistem, X11 (sau mediul grafic din Windows, for that matter) știe să le afișeze, dar browser-ul nu. Sau unele programe știu, altele nu, ceea ce până la urmă ține de felul în care ele utilizează biblioteca grafică. La opera e posibil să fie și o chestie de portabilitate, de ce nu.
Na, eu mă gândeam că problema afișării diacriticelor e una de început de deceniu, dar se pare că nu e chiar așa.
Wednesday, 28 April 2010
@ Mircea: Ai incercat ce ti-am recomandat ? Cu ce rezultate ?
@ daIMon: Cind revin la sistemul cu Mozilla ma uit si iti spun. Chrome nu cunosc.
@ spyked: Nu ti s-a intimplat niciodata sa nu ti se afiseze diacritice corecte in alte programe ? Sa zicem Word sau Outlook mai vechi ? Eu iti spun ca DA, asa se intimpla.
Hai sa incercam o explicatie simpla. Luam un font, alegem o litera din toate, sa zicem tz (adica ţ , asa il face la mine) si consideram (absolut arbitrar si ca exemplu pedagogic) ca in ASCII are codul 01010000. Asta e tz cu sedila. Vine acuma onor Academia, care nu a binevoit sa intervina la timp si convinge Microsoftu` si alte organe ca in limba romana se scrie tz cu virgula. Si zicem ca tz cu virgula are codul ASCII: 01010001.
Windows Vista il creeaza ca 01010001 si zice ca asa e corect, mai mult decit atit citeste corect cind vede 01010001. Sistemele mai vechi si ATENTIE, FARA UPGRADE LA TOATE FONTURILE spun ca tz e corect 01010000.
Acuma vine peticeala in anumite browsere (si alte programe!) care are ( peticeala ARE ! ) inserata o linie noua de cod. Cum arata linia aia chiar nu pot sa va spun dar tradusa in limbaj de cartier suna cam asa: fie ca receptionezi 01010000, fie ca receptionezi 01010001 lasa dracului mofturile si afiseaza ceva !!!
In concluzie anumite browsere pot sa rezolve problema desi nu e problema lor.
Parerea mea.
Wednesday, 28 April 2010
@Marian Tu esti Mr Bovary pe blogul asta sau cum?
Wednesday, 28 April 2010
Mna, tocmai, că ce spui tu nu-i legat de ASCII (care e pe 7 sau 8 biți) ci de Unicode (care-i pe 16). Problema e tocmai aia că există mai multe standarde de encoding când vine vorba de afișarea caracterelor „speciale”, și programele (și nu sistemul) le afișează prost, fiindcă nu știu să trateze encoding-urile cum trebuie (pe documente gen .doc, .xls și așa mai departe - notepad-ul parcă avea opțiune de Unicode, dar și cu ăla dacă citesc ceva scris în Linux nu îmi afișează șț-urile cum trebuie - nu mă leg aici de afișarea line break-ului, care-i altă mâncare de pește).
Uite, exercițiu pe Windows: intră în Character Map pe Windows XP/98, la Unicode, ia un font pe care îl crezi suspect și vezi dacă găsești diacritice cu virgulă. Dacă da, atunci sistemul nu are nici o vină; dacă nu, atunci așa e, fonturile sunt proaste (a se citi: cei de la Microsoft responsabili de fonturi au fost/sunt idioți). Aș face cu mânuța mea asta să mă conving ce și cum, dar n-am nici un Windows mai vechi la îndemână.
Pe Linux e și mai simplă treaba: for standard's sake, X11 are mapări pentru diacritice românești pe fonturi, la fel și consolele mai deștepte gen bash (verificabil la orice distribuție, oricât de obscură o fi ea). Așa că singura vină poate fi pusă în cârca motoarelor de afișare a conținutului din pagini. Problema de design e observabilă de la o poștă: unele din browserele astea au mamuți de engine-uri de rendering (vezi Gecko), dar care nu-s în stare să afișeze un font ca lumea (vezi același Gecko/Firefox, pe care diacriticele sunt afișate de multe ori supra/subdimensionate față de restul textului). Ceea ce nu se întâmplă pe alte programe, fiindcă na, majoritatea programelor din Linux folosesc sistemul oferit implicit de biblioteca grafică (fie ea GTK sau Qt), care merge.
Morala aici e probabil aia că Microsoft nu-s singurii care scriu soft prost. :)
Wednesday, 28 April 2010
@Marian S Dacă nu mă înşel, dumneata aveai o problemă şi cu ţ-urile mele. Ţi-a trecut? :D
Wednesday, 28 April 2010
@mircea
pe blogul meu vezi caracterele românești din posturi sau tot nu ?
Wednesday, 28 April 2010
Ciudat e ca nu folosesc desi scriu destul de des texte cu diacritice si-mi vine chiar usor la mana.
Wednesday, 28 April 2010
@ spyked: ``consideram (absolut arbitrar si ca exemplu pedagogic) ca in ASCII are codul ... ``
Cred ca mai avem putin si intram in pielea personajelor din bancul cu ``ce spun eu si ce intelege ea``. Bancul era cu ursul si ursoaica.
@ Mari: eu nu am probleme decit cu ţ-ul din ţâţe. Ţţţţţ ...
@ Anonimosu`: nu prea inteleg ce ai vrut sa spui si de obicei nu discut cu anonimi.
Thursday, 29 April 2010
@spyked Nici nu e.
@Marian S Mei, io ma bucur c-ai descoperit tu cum e chestia cu setarile astea prin browsere, da' ca utilizator de Opera de la inceputurile existentei lui te poci asigura ca stiu cam ce contine la setari si cum/la ce se poate folosi.
@spyked Io-s de acord cu morala.
@Mari Culmea e ca eu ti le vad, daca te intereseaza.
@Dr.A s, si t, nu vad in rest da.
@korssfire Pai atunci di ce ?!
Separat de discutie, incep sa inteleg care-i problema mea reala cu diacriticele. Pur si simplu nu-s de acord cu ideea ca oricine vrea poate sa aiba nevoi speciale si sa mai extinda cele 27 de litere sfinte.
Nu merge asa. Alea is. Cine nu se descurca cu ele nu are ce cauta pe calculator. Ca de-aia or facut englejii si nu japonejii masini de calcul, istoric vorbind, pentru ca limba japonejilor e de cacat sub acest aspect. Pe scurt, din imperialism cultural. Ca sa vezi chestie.
Thursday, 29 April 2010
Deci restul trupei de europeni, nemti, germani, polonezi & co is mai batuti in cap. Tocmai ideea-i ca pe calculator cauti sa faci produse specifice nevoilor tale. Cand produci text ai nevoie de mai mult de 27 de caractere din alfabetul latin. End. Don't blame me, da si tu vina pe aia care or bagat computerele in mirajul "you can do almost anything on these machines". Noa, nu (cred ca) vreau mare lucru.
Da' daca ne ajung 27 de litere, io postulez ca ajung 22. Si ca evreii trebuiau sa inventeze masinile astea, si-asa stim ca ei conduc lumea.
Thursday, 29 April 2010
Da' nu neg ca tu ai dreptate, de fapt.
Thursday, 29 April 2010
Mey, mai bine le inventau chinezii, ca să citim de sus în jos, cacomentariile.
Mircea Popescu către Mari: Culmea e ca eu ti le vad, daca te intereseaza.
Ce vezi bre, ţ-urile sau ţîţele ? Că mor dracu` de invidie. !
@ spyked: Dragul meu, nu te cunosc si nu ma cunosti. Nu ma dau mare cunoscator si nu dau lectii nimanui, emit doar pareri. Am prostul obicei de a ma documenta inainte, fiindca nu-mi place sa ma fac de ris. Dar acum o sa-ti spun o poanta.
Eram la un client (ca asta fac eu, bag internet la omi in case sau firme) si ala voia sa faca nu stiu ce retea cu viteza luminii. Ma chinuiam sa-i explic ca degeaba a bagat banii in scule de scule daca in birouri are o amarita de retea cat.5 si o conexie generala care ii oferea maxim 2 Mbps. Si am zis: domnule, degeaba avem Porsche care prinde 300 / ora fiindca nu avem sosele pe care sa alergam. Atita mi-a trebuit, ca fo` juma` de ora am ascultat predici despre cum NU trebuie sa asociem Porsche si autostrada cu internetu` !
Cind m-ai corectat cu privire la ASCII am crezut ca-l revad pe omu`, zau asa. Am fortat un exemplu ca sa explic cit mai simplu ceea ce am vrut sa spun. Nu stam sa facem acum teoria despre ASCII, UTF-8 , CP 1250, Unicode si toate dracoveniile din domeniu, da ?
Pe de alta parte: tu folosesti Vista, sic !
Si despre alt client: instalase omul un Office mai nou pe un sistem mai vechi, fara updatari importante. XP avea pe el. La acest office mai nou, in limba romana, toate diacriticile din meniu aratau maimutze. Fiindca era office nou si fusese compilat cu NOILE diacritice, de-aia. Ce crezi, ca i-am schimbat office-ul ? Ma tenta sa-l pun la loc in engleza fiindca traducerile sunt deampulea, dupa cum am mai zis. Nu, pur si simplu i-am mai bagat niste SETURI de fonturi si s-a rezolvat problema.
Si revin la o afrimatie de-a ta, citez: [ dar care nu-s în stare să afișeze un font ca lumea (vezi același Gecko/Firefox, pe care diacriticele sunt afișate de multe ori supra/subdimensionate față de restul textului). ]
Este exact ce-ti spun, nu gaseste litera respectiva in fontul folosit si atunci genereaza el una, mai mult sau mai putin bine.
Dar mai bine o bere sa bem, un cintec vesel sa cintam, fiindca ne-am lamurit pina la urma de ce nu foloseste Mircea diacritice: nu vrea muschii lui. Ajung 27 de litere, ca mai multe nu poa` sa invete.
Thursday, 29 April 2010
Da' pe tine ce te roade ce-i vaz io fetii-n pivnita la mine ? Ai ? Caz poate vrei sa dormi cu pestii bag sama :D
Thursday, 29 April 2010
am verificat screen-shot cu debian și opera 10. literele mele sunt impecabile.
Daca nu-ti convine textul n-ai decât sa le înlocuiești in sql-ul tău cu alte coduri. Ca-i al tău. Un mic script care sa înlocuiasc doua caractere cu altele echivalente .
Thursday, 29 April 2010
@Marian S:
Na, da' nu trebuie să o iei personal. Eu am spus-o doar de dragul rigurozității, nimic mai mult. Și am explicat de ce nu cred că se aplică exemplul (pe scurt: softul nu corectează erorile sistemului de operare, ci dimpotrivă, implementează prost facilitățile oferite) și e posibil să mă înșel, sigur; adevărul e că nici eu nu am înotat în codul sursă al IE-ului, ceea ce foarte probabil mi-a făcut bine la sănătate.
Hehe, eu folosesc Ubuntu pentru plăcerea proprie. Pentru chestii ce nu țin de plăcerea mea prefer Debian, iar în cazul Windows-ului, de care apuc; important e că pe ăsta din urmă merg jocurile, în rest nu contează pentru mine.
De exemplu, chestia cu Firefox-ul și fonturile e bug al Gecko-ului (apare și în Epiphany sau alte browsere gecko-based): din câte știu, fonturile au predefinite niște limite superioare și inferioare de încadrare, pe care engine-ul nu le respectă la desenare. Mama lor de fonturi, că doar Notepad sau gedit sau biblioteca grafică nativă sau [insert app name here] folosesc și ele același Arial/Verdana/Helvetica/blah pentru afișare, numai că ele afișează corect diacriticele, pe când Firefox nu. De-aia spuneam: Character Map e referință pentru fonturile din sistem, fiindcă e singurul care le desenează conform standardelor, până și pe Windoză.
Acum nu-i bai, poți să mă tai în bucățele mici că intru în detalii tehnice (sau poate Mircea, că nu mă abțin de la astfel de comentarii), dar cine știe, poate-poate dă și pe aici un developer din ăștia și citește. Caz în care ori mă corectează în cazul în care am dat-o pe alături, ori se simte și își corectează codul; situație win-win.
Thursday, 29 April 2010
@ spyked: doua vorbe sa-ti mai spun:
- Da si tu cu mailu` in mine, te rog, al meu e usor de aflat, la tine nu m-am descurcat printre caramizi, loool !
- Poate il convingem pe domnul Cristian Secara sa ne lamureasca, omul e ``doxa`` la acest capitol. O sa-l contactez eu, ca am mai discutat cu el o chestiune asemanatoare si va spun si voua.
PS: hotarit lucru, trebuie sa intru mai adinc in maruntaiele lu` nea Ubuntu.
Thursday, 29 April 2010
@spyked Acu de dragu' de-a nu lasa mortu' sa moara, sa continuam observand ca-i fals ca notepad/alte aplicatii de windows deseneaza intotdeauna corect caracterele speciale. Se poate scrie o lucrare de doctorat din erorile subtile de encadrament la care se preteaza, nu-i chestie strict de diacritice.
Codul insa, sa nu-ti faci sperante : ultima instanta cand cineva a corectat cod s-a intamplat in 2001, prin toamna, cand a fost si ultima ocazie cand cineva a inteles codul.
Thursday, 29 April 2010
@Dr.A La viteza nici nu mai retin, da' mi se pare ca eu rulez opera 8.x, asta asa, in primul rand. Si-n al doilea rand, ar trebui sa intru in el, si-as si avea chef, da' frate nu ma apuc de butonat la kernel fara minim doua zile libere-libere, fara munca fara chefuri fara gagici fara nimic. Lucru care nu s-a mai intamplat de o vreme.
Thursday, 29 April 2010
@mircea
sa-ti recomand un articol despre cum sa-ti golesti agenda sau il gasesti singur ?
Thursday, 29 April 2010
Ahahaha trimit trossad-kommando-itele pe tine, sa stii.
Wednesday, 5 May 2010
E sigur că nu toţi scriu de 20 de ani la calculator, ca tine. Însă chiar şi 2-3 ani de scris intensiv sînt de ajuns pentru stabilirea unui automatism la scrierea cu o anumită tastatură, care în cazul majorităţii românilor este cea americană, fără diacritice. Şi evident că asta atîrnă greu atunci cînd se decide trecerea la scrisul cu diacritice. Toţi cei care au făcut această trecere au resimţit scăderea vitezei de scriere şi dificultatea de a ţine pasul cu ideile ce trebuie scrise. De aici rezultă tendinţa de reîntoarcere la scrisul fără diacritice, pentru că scăderea productivităţii e mult prea mare. Însă cu timpul (2-3 luni) lucrurile revin la normal, adică viteza se apropie de cea a scrisului fără diacritice.
Părerea mea e că obişnuirea cu scrisul corect (cu diacritice) trebuie începută cu texte scurte, de genul celor din Twitter, care nici nu necesită efort intelectual, deci nu e nici o grijă că ideile ar putea să fugă dacă nu sînt scrise rapid. Iar apoi trebuie trecut treptat la texte din ce în ce mai mari. De mare ajutor este conştientizarea faptului că scrisul fără diacritice este incorect din punct de vedere ortografic şi gramatical.
Wednesday, 5 May 2010
Inteleapta chestie zici tu, pana la urma.
Dar e si problema back-and-forth, pe twitter pui caracterele romanesti, pe urma scrii un email pui engleza, pe urma etc.
Chiar nu m-ar deranja asa mult daca niste tampiti n-aveau ideea sa faca substitutia y-z, care-i chiar stupida, si asa nu pot folosi .en sa scriu in .ro
Friday, 18 June 2010
Mey, revin la problema: n-ar fi mai bine sa faca dracu` cineva tastaturi specific romanesti ? Sa existe diacriticele FIZIC pe ele pe linga literele de baza, asa cum erau odata masinile mecanice de scris ?
Sau ... te pomenesti ca exista deja, dar nu m-am prins eu ?
Friday, 18 June 2010
N-ar fi mai bine din punctul de vedere ca exista deja un standard, si e altul.
Ca asta-i, pana la urma, tot miezul chestiunii.
Friday, 18 June 2010
@ Marian S Există, laptoapa de pe care scriu eu acum are caractere românești pe tastatură. :D
Friday, 18 June 2010
Mari, roaga pe omu` sa coboare la voi in pivnita, sa faca o poza laptoapei si s-o vedem si noi. Sau, mai simplu, poti sa-mi spui cum se numeste si il intreb eu pe nenea goagal, mersic.
Friday, 18 June 2010
@Marian
Sunt gramezi de tastaturi cu litere romanesti peste tot. cauta tu ca si la metro gasesti. in ce priveste laptoapele : toshiba si hp cred ca aduc pentru romania tastaturi RO
Friday, 18 June 2010
@Mari, Dr.A Da' asa-i ca-i simpatic cetateanu' Marian ?
Friday, 18 June 2010
Da' nu inteleg totusi de ce nu folositi maparea cu diacriticele pe lvl 3 (tasta Alt), asta nu implica intershimbarea Y-Z.
Friday, 18 June 2010
De departe aia ar fi solutia preferabila, ca-i cel mai usor de invatat. Alt-t alt-s etc ar fi ideal.
Friday, 18 June 2010
@ dAImon: da, e buna, dar tot mai bine e sa le ai la indemina.
Pe vremuri chiar am scris la astfel de masini !
Friday, 18 June 2010
@Marian necredinciosul Voilà: http://img686.imageshack.us/img686/4301/p5185882.jpg
Dottore știe!
@Mircea Popescu Eu n-am observat. :D
Sunday, 20 June 2010
Mari, pai ARATA SI TU TOT !!! Dupa cite vad eu literele Ş şi Ţ apar in locul altor semne. Intrebare: pina la urma tot 102 sunt cu toatele ? Pai daca e asa n-am facut nimic !!! Pot sa folosesc vechea mapare, e tot aia.
Ideea e ca literele (diacritice) trebuie sa fie IN PLUS, nu sa inlocuiasca alte semne ale tastaturii clasice English US. Intelesu-m-ai ?
A, plus ca odata ce ai cumparat acel laptop te-ai trezit si cu un frumos Vista, nu-i asa ? Si nu are drivere de XP sau vreun Linux, nu-i asa ? Ca asa le place astora de le-ai aratat tu numele ...
Sunday, 20 June 2010
@Marian
Daca esti cocalar si vrei tastatura personalizata 100% s-a inventat deja.
Ii zice Optimus Maximus: http://www.artlebedev.com/everything/optimus/ si vine inclusiv cu drivere de xp
Sunday, 20 June 2010
@Dr.A Nici nu-i scumpa.
De banii aia iti cumperi cate copile-n Vietnam ?
Cu drivere cu tot.
Monday, 21 June 2010
@ DrA: Sigur ca as putea sa te jignesc si eu, dar ma gindesc ca ai un simt al umorului ceva mai deplasat, lucru care mi se intimpla si mie citeodata.
Ma multumesc sa-i atrag atentia lui Mircea ca mi-a furat comentariul 69. Asa ceva nu se face amicilor, da ?
Si repet intrebarea, la modul cel mai serios: tastatura la care diacriticele apar IN PLUS exista ? Nu degeaba am dat exemplul cu vechile masini de scris, restul sunt paleative.
Monday, 21 June 2010
@Marian S Dacă arăt mai mult, îmi pun în pericol integritatea corporală!
Până la urmă, nu sunt 102, sunt fix 86 de taste . ÎȚI VINE SĂ CREZI ?! :D
Și da, a venit cu Vista + o grămadă de softuri inutile pe care le-am dezinstalat imediat.
Înțeleg ce vrei, dar nu prea văd rostul tastaturii cu diacritice în plus. :|
Monday, 21 June 2010
@Marian
Nu inteleg ce te-a jignit. Eu am zis "Daca" (IF ELSE gen).
Ai vazut tastatura recomandata ? are orice taste doresti, de cate ori doresti, acolo unde doresti.
Monday, 21 June 2010
Sa se faca femeia cu butoane, zic.
Thursday, 24 June 2010
Tastatură cu diacritice vreau. O să fac un manifest şi o petiţie.
Thursday, 24 June 2010
Si-o bila de muci.
Saturday, 25 February 2012
Doar zic.