Daca doriti sa revedeti

Monday, 01 March, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Daca v-ati apuca sa comparati o jumatate de ora din programul de stiri al televiziunii romane de stat de-acum 30 de ani, sa zicem de pe data de 1 Martie 1980 cu o jumatate de ora ales din programul oricarei televiziuni de stiri romanesti de astazi, 1 Martie 2010 veti face cred o constatare cel putin socanta. Puteti alege orice alta data, 14 februarie 1979, 22 noiembrie 1978, arbitrar aleasa care-o fi - veti ajunge, cred eu, la aceeasi constatare socanta.

Eu cel putin am remarcat cu surpriza, cu abundenta si feroce surpriza, ca din punctul de vedere al calitatii, reportajele si stirile de-atunci sunt semnificativ, dar semnificativ superioare. Nu discutam aici de mesaj, care s-a schimbat formal, de la comunismul perioadei la consumismul perioadei. Nici nu s-a schimbat asa de mult, cateva litere acolo, si oricum discutia mesajelor nu intereseaza de fapt pe nimeni, mesajele fiind cotorul ala, codita de mar pe care-o ocolesc si viermii.

Nu vorbim nici de coloratura, optimist-vesela in epoca, ragnarok-disperata in perioada recenta. Coloratura spune ceva despre trairile psihosexuale ale populatiei respective, e un subiect de discutie al psihologiei si sociologiei, care bineinteles nu-l discuta ca au alte chestii mult mai importante de studiat si analizat. In trecere doar, daca mi-e permisa observatia, stimati domni si doamne care va ocupati cu cercetare comparativa, mie unul mi s-ar parea mult mai interesante comparatii intre Romania de azi si cea de-acum x ani, decat intre Romania de azi si America de azi. Plus ca documentarea ar fi de mult mai buna calitate, fara indoiala.

Discutam strict sub aspectul tehnic, al meseriei de-a filma, de-a monta filmari, de-a face reportaj (nu mesajul, nici tonul ci forma, da?). Si sub acest aspect se poate observa clar ca in 30 de ani aparatele, camere, bancuri de montaj s-au perfectionat foarte foarte mult, si-au chiar aparut unele noi, capabile sa desfaca realitatea in parti pana acum discrete, si s-o recompuna la nevoie, folosind si parti imaginate. Iar persoanele, reporterii, cameramanii, inginerii s-au desperfectionat, ajungand in atatea cazuri de-un amatorism feroce, vizibil de la distanta chiar si de ochiul neavizat. Socant, as putea spune.

Merita facut exercitiul, chiar daca nefiind de meserie puteti simti ca-i dificil sa privesti materialul cu ochi rece de expert al producerii lui, mai degraba decat cu ochi inchis de obiect al manipularii lui. Chiar si asa, nu-i o idee proasta sa incercati, ca un inceput de documentare, de informare personala. Pretindeti ca va aflati intr-un juriu, care trebuie sa decida care dintre cele doua reportaje merita publicat si-argumentati-va alegerea. Dupa care pretindeti ca sunteti in juriu si-un tampit tocmai ce-a ales aiureala aia, si demontati-i argumentele. Dupa care vedeti ce ramane. Suna aiuritor, poate, dar este pe de-o parte un mod amuzant si poate chiar relaxant de-a petrece cateva minute libere, si pe de alta parte nu se stie de unde sare urmatorul da-n pizza.

Sa ne intelegem, acest articol nu este si nu se doreste o apologie a comunismului, ceausismului sau paseismului in general. Dar nu reusesc sa-mi explic, si solicit ajutorul public pentru a-mi explica de ce o societate in care "nu-ti era ingaduit sa promovezi pe merit" reuseste cumva, misterios, sa bata la capitolul performanta tehnica, nu discutam de mesaj, nu discutam de ton, ci de cea mai arida tehnicitate, perioada curenta, a capitalismului deja asezat. Si culmea insultei, o bate tocmai prin citadela nepotismului, ca-n 1980 nu stiu ce era mai mare smecherie decat sa spui ca "Fiul meu lucreaza la Televiziune", chiar si pe post de sofer sau curatator de buzi, decat eventual daca era pilot de Tarom.

Ca de-aia am ales televiziunea, daca alegeam domenii mai pedestre precum constructiile industriale nu-i nevoie de nici un fel de discutie pentru a stabili ca nivelul de calitate respectat in 1980 nu a mai fost respectat, nici macar atins, nici macar salutat de la distanta de-atunci incoace. Nu discutam despre cat costa sau cat dureaza sa construiesti azi o prapadita de pasarela, dar mergeti pana pe muntele Retezat, acolo catre Rotunda sa vedeti barajul, si sa-mi spuneti apoi de cati oameni si de cati bani avea nevoie Berceanu ca sa-l faca, nu in cativa ani, ci in cateva decenii.

Eu asa am inteles, ca pe vremuri oamenii nu faceau decat sa fure, "noi ne facem ca muncim ei se fac ca ne platesc" scl. Tin minte, imi amintesc, industria era ineficienta, sunt familiarizat cu locurile comune din discursul romanesc justificativ post-revolutionar. Bun, si-atunci care-i explicatia ca mai nou si sa te faci c-ai munci e un pod prea indepartat ?

Ei, aceasta-i intrebarea.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

20 Responses

  1. "daca alegeam domenii mai pedestre precum constructiile industriale nu-i nevoie de nici un fel de discutie pentru a stabili ca nivelul de calitate respectat in 1980 nu a mai fost respectat, nici macar atins, nici macar salutat de la distanta de-atunci incoace", legile 50/91 si 10/95 privitoare la calitatea in constructii, prevad cotele de 0,1% si 0,7% din valoarea constructiilor, cote ce mergeau catre responsabilii cu asigurarea calitatii in constructii. Din cate stiu io, acum intereseaza doar coatele respective, calitatea poate sa mai astepte.
    Legat de domeniul constructii, ma straduiesc sa nu dau drumul frustrarilor.
    In rest, ma gandesc ca, de regula, pestele de la cap se impute.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 1 March 2010

    Da' nu te stradui draga, blogu' e mijloc terapeutic.

  3. kokofifi`s avatar
    3
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Monday, 1 March 2010

    ...sa intelegem ca ai re-inceput sa te uiti la televizor? :D my-oh-my !

    daca da, spune-mi, te rog, unde vezi tu 'reportaje'? insiruirea aia de presupuneri, inflorituri, exagerari, calomnii prost mascate, etc - you name it! care ies din gura celui care turuie zgribulit in microfon, imbracat ca de mers la discoteca intr-un catun uitat de timp..?
    ala nu e reportaj, n-ai cu ce sa-l compari

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Monday, 1 March 2010

    Nu chiar la televizor, dar ia uite feis to feis pentru comparatie :

    http://stirileprotv.ro/static/ro/shared/app/MediaCenter_Embed.swf?media_id=60408618&section_id=5001&section=EMBED_PLAY&ad_file=noad&autostart=false

    http://www.youtube.com/v/2B4qdZdHwUc

  5. Apai de fiecare data cand le-am dat drumu numa bulbuci am facut la gura, si degeaba. Si daca m-as apuca sa le dau drumu de pe vremea cand ne-o fost ministru Basescu, as trece prin Teodoru, Novac, Boagiu, Mitrea (argghhh), Dobre (si mai arggg), Berceanu (ael mai cel) si as termina cu Orban, mi-ar trebui cateva zile bune si ceva pagini bune de umplut.
    Cel mai crunt mi-o parut cand CNADNR o fost responsabila pentru dezinfectia %^%*&^*^!!! in cazul gripei aviare, asta in baza unui ordin semnat de Dobre. Care Dobre ne-o dat si ordin scris sa iesim si sa luptam cu inundatiile, chiar daca aveam numa' lopeti in dotare, chiar daca o fost numai numai apa cat vedeai cu ochii (si incepeam sa nesimtim precum suntem, adica mici si neinsemnati). Iara contractele or capatat cu totul si cu totul alt sens pentru mine, ii asa o notiune de gingasa ca nici nu indraznesc sa ma ating.
    Organizarea sufera din ce in ce mai aspru, asta ii una din cauze.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Monday, 1 March 2010

    ... sau scopuri :D

    Dar trecand peste glumite scl, chestia-i urmatoarea : toate posibilitatile de imbunatatire incep cu, necesita si se construiesc de pe paginile alea. Care trebuie scrise, perfect - limpede si lamurit. Daca nu le scrii tu, ma gandesc ca mai devreme sau mai tarziu le-or scrie altii, da' pana atunci, stam.

  7. kokofifi`s avatar
    7
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Monday, 1 March 2010

    atac la retina, again? :))) asta-i nenea cu potoalele si cu blogul!

    cel de-al doilea clip e old school, ai deptate. n-am gasit nici un cusur! dar nici teatralisme gen 'zapada care ucide' sau sfaturi absurde despre cum sa se imbrace lumea când e frig.

  8. pe-asta il stii? http://www.3quarksdaily.com/3quarksdaily/2010/02/the-worlds-most-generic-news-report.html glumind

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Monday, 1 March 2010

    @kokofifi Incep sa suspectez ca daca ii plictisesti pana dincolo de lacrimi in toate celelalte domenii, oamenii se vor apuca serios de meseria lor. Din lipsa de alternativa, cum ar veni.

    Trista concluzie pentru stiinta managementului.

    @fcbl Haha excelent! Nu-l stiam.

  10. Mikael Eon`s avatar
    10
    Mikael Eon 
    Monday, 1 March 2010

    mie imi place reportajul despre "ce cumpără domnii de 1 martie bla, bla.." făcut în carrrefour, cam asta am înţeles noi despre capitalism şi economia de piaţă. dăm un rahat pe post de ştire că ne dă cineva bani. cred că râde ceaşescu tare rău de tot.

  11. Petrov`s avatar
    11
    Petrov 
    Monday, 1 March 2010

    oamenii is tot mai retarzi in general, iar in romania si tot mai puturosi.

  12. Pai avansul tehnicii tocmai asta face, ofera o sansa ciumpalacilor sa se descurce si ei in lume. Sigur, ciumpalacii de la televiziunile actuale ar fi scosi urgent de pe piata de 3-4 posturi reale cu oameni de calitate, dar mai e pana acolo. Cam de vreo 3 Adi Sarbu sa zicem?

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Monday, 1 March 2010

    @Mikael Eon Ditto.

    @Petrov Si tot mai optimisti :D

    @dAImon Daca ma gandesc ca probabil astia de se dau mari profesionisti in bloging sunt cei mai rasariti din redactiile ziarelor si posturilor tive devine destul de evident ca-i exact cum zici.

  14. Sti la ce altceva erau superiore stirile alea de acum 30 de ani? La realitate, mey. Din orice timp.

    Una e cand poti sa tragi frumos un cadru cu camera pe tripod si securisti aducand frumos in cadru pe unu cate unu care a avut si ei un nas la partid si au primit un kil de carne de porc sa spuna cat e productia de ulei la hectar si militieni iti fugaresc porci sa nu intre nici uni nici alti in cadru. Ce frumos da la TV.

    Si altai realitatea cand unu in fundal isi baga destu in nas si altu se uita cas la tine casi cum poate lui nici nui place de Ceusescu asta si mai bate vantu cateo hartie si mai fuge cateun caine prin curte. Cine mama dracului ar prefera asa un rahat la viata frumos aranjata de la Telejurnal?

    Ce bine era inainte! Bush e ca Hitler! Si Obama!

  15. Da cine crezi tu ca se apuca sa fure la ce sararii primesc pentru asta in romania ;) . No vezi ?

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Monday, 1 March 2010

    @dadatroll Si dadatroll!

    @Dr.A Cum zici ? Ca n-am patruns...

  17. ar trebui sa-ti reamintesc bancul cu romanul care emigrand in SUA unde umbla cainii cu covrigii in coada gaseste 50 de dolari pe jos si nu se apleaca sa-i ia ca doara no sa se apuce de munca din prima zi.

    si ar trebui sa-ti reamintesc balada cu noi nu suntem platiti suficient si de aceea muncim prost sau nu muncim.

    No. Asta-i cauza pentru care nu se mai [fura] sosele si combinate cum se [facura] pe vremuri.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Monday, 1 March 2010

    Haha, il uitasem pe asta. Si aspir sa apuc ziua cand voi fi uitat si balada mesterului Romanole.

  19. Culmea, cand te gandesti ca ar fi trebuit sa fie invers... Numai ca azi, din pacate, nu mai avem jurnalisti...

  1. [...] pretense is that they're thus earning a living for themselves... [↩]Holy shit, consensus of "the American public" ? Drop dead. [↩]Can you believe this shit ?! John Paul Stevens would have readily flunked my [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.