Cum sa-ti sabotezi blogul

Tuesday, 21 September, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Urmeaza niste sfaturi practice, punctuale, bazata pe experienta mea de pina acum in calitatea mai gingasa de cititor de bloguri. Ocazia este ca tocmai am citit al 1,000,000-lea articol pe un blog. Nu, nu glumesc. A, nu exista atitea articole in toata blogosfera ? Mnoa, bine, atunci glumesc.

Motivele pentru care v-ar putea interesa ce am eu de spus pe tema ar putea fi, de exemplu, acela ca daca nu va citesc articolul atunci mai mult ca sigur n-am sa-l adaug nici pe fain, ceea ce e foarte grav, mai ales tinind cont de cele mai recente rezultate ale unor studii™, care au relevat ca sub 5% din articolele propuse de mine pe fain ajung publicate, eu fiind astfel unul dintre cei mai natarai utilizatori de-acolo. Si ma rog, proprietar. De alt exemplu ar mai putea fi ca daca nu citesc nici nu comentez (o alta caracteristica cel putin bizara in mediul online), ceea ce nu va convine, pentru ca daca dimpotriva comentez eu atunci repede apare si zoso, precum si diversi altii, ghidati probabil pe principiul ca odata ce-am comentat io, ce nenorocire se mai poate intimpla ?! Or fi stiind ei mai bine. De-al treilea exemplu, ca e perfect posibil ca si altii sa faca exact cum fac si eu, in aceleasi feluri si din aceleasi motive, ca pe internet toti suntem niste unici, dupa cum va invata si specialistii in SEO.

TM ala vine de la Timisoara, apropo. Ca s-au facut niste studii aici in Timisoara.

Deci, hai sa vedem ce puteti face pentru a va asigura ca nu va citesc, si deci nici restu' de chestii.

I. Blog pe blogspot. Daca are blospot.com in coada probabil ca nici nu dau click. Daca am dat click ca n-am observat, il inchid imediat. Nici macar titlul nu-l citesc.

Imi pare rau, inteleg ca sunteti mai incepatori, ca va plac solutiile proaste, ineficiente, lalai si lente, ca va place sa traiti pe platforma favorita a spammerilor, ca vi-e drag sa aveti cit mai multe si mai ciudate limitari si restrictii impuse de-aia, ca va lipseste foarte mult myspace si asa mai departe.

Totusi, eu am renuntat sa ma mai lupt cu formularul timp de lasat comentarii de pe blogspot cindva in 2009, si, judecind dupa discutia tipica

Eu : Ce mai faci mane ?
El : Rau ma, discopatie lombara. Ma doare spatele de-mi vine sa latru.
Eu : Ia ma, atinge si vindeca-te [link]
El : Plm, blogspot, nu-s chiar asa de disperat, lasa ca mai rezist eu cu aspirina.

ma gindesc ca nu-s chiar singurul. Ci dumneavoastra sunteti singurul, si anume singurul om suficient de chiaun la cap sa tina companie scripturilor si botilor care populeaza blogspotul (pregatindu-se sa cucereasca prin intermediul lui si restul de Google care se mai tine in doua cautari si-un clip pe youtube).

II. Captcha. Da frate, captcha, frate! Pai ce, sa vada tot luzeru' ca noi suntem profesionisti aici, ce pana ?! Ce daca Mircea Popescu o putut sa primeasca treiji de mii de comentarii intr-un an si ceva fara catpcha, fara akismet, fara nimic ? Uite noi am primit trei, si nu mai putem fara captcha.

Bravo. Io zic, daca tot v-ati apucat, ca-i pacat sa ratati ocazia cu niste litere si cifre aiurea. Puneti acolo macar de plivit un hectar de fasole. Sau sapat cinci metri de sant. Niste chestii de-astea utile. Vine omu' cu certificatu' ca o facut 6 luni munca de voluntariat, pac ii dati voie sa comenteze pe blog. Captcha macht frei.

III. Cauze. Asta nu-i chiar 100% (de fapt nici captcha nu-i chiar 100%, ca uneori nu observ din prima, de exemplu tin minte ca odata in Mai n-am observat din prima si l-am banat pe ala de pe toate interfetele de pe care m-am putut loga, abia prin August o reusit sa le rezolve pe toate), da-i destul de des. Sa zicem 50%.

Deci, intru pe blog, articol despre ajutat pe nustiu cine. Bai frate, am impresia ca tu n-ai inteles chiar exact care-i scopul chestiei asteia cu blogul. Deci, cind ai si tu acolo intre un catraliard si unspce' de vizitatori, atunci poate ca are sens sa pui mesaje de-astea, ca mnoa, dintr-un catraliard de vizitatori s-o fi gasind unu' (n-as baga mina in foc, da' sa zicem asa ca ar fi 50-50 sanse sa se gaseasca, e posibil) pe care sa-l intereseze. Da' cind tu ai un vizitator si ala-s io, chiar ca-ti pierzi vremea. Si de vremea ta nu ma roade pe mine, da-mi pierzi mie vremea, ceea ce nu se iarta. Jap!

III. Video. Afara de cazul ca-n video esti tu, si te cunosc, nu ma intereseaza. Iar daca esti tu si te cunosc, ori faci ceva ridicol de pot sa rid de tine ani de zile de fiecare data cind ne intilnim, ori ai o prietena foarte faina si-o faci pe aia. Ca altfel tot nu ma intereseaza. Si de fapt nici astea nu ma prea intereseaza, daca ma gindesc mai bine.

Acum cinci ani exista scuza ca nu exista tumblr, nu exista twitter si romanu' nu stia ce-i aia digg si ytmnd, asa ca unde sa puie cocletele videou' daca nu la el pe blog ?! Cum sa se piarda o ocazie de-a da embed ? Nu-i destul ca i se pierd milioane de potentiali mostenitori geniali de mai multe ori pe zi, acu' sa se piarda si embeduri ?!

Da' astazi nu mai exista nici o scuza. Embedurile pe blog sunt interzise nu doar prin lege, ci si prin simtul comun.

V. Tarhaturi. Stupizenia aia cu preview la link-uri, de se activeaza la mouseover e moarte instant. Din fericire rar am javascriptul activat, asa ca multa lume scapa fara sa aflu, da' si cind aflu...

Chestiile alea cu social media, butoanele alea. Frate, nu folosesc. Daca vreau sa te pun pe twitter, oricum mi-e deschis in alt tab. Gindeste logic, dintre cei ce te-ar putea baga pe ceva social media, toti, da' toti au deja tabu' deschis. Chiar crezi ca fara butonu' de la tine de pe site nu-s ei capabili sa-si gaseasca aplicatia de social media, aia pe care-o folosesc suficient de des cit sa deie link-uri de la diversi dubiosi pe-acolo ? Hm ?

VI. Idioti in blogroll. Nu conteaza care exact, presupun ca fiecare are lista lui cu idioti. Daca citesti pe-aici probabil ca stii care-s pe lista mea, si daca nu citesti oricum degeaba-ti spun, ca-i clar ca nu te intereseaza.

Dar ma uit, daca ai blogroll, si daca vad ca tii idioti acolo te inchid. Ca inseamna ca si tu esti idiot. In schimb, daca vad ca tii tipi destepti nu ma impresionezi cu nimic, oricine poate pune link catre niste tipi destepti. Chiar si un idiot. Si in tot cazul nu ma apuc sa dau click pe ei, din exact acelasi motiv explicat dinsus, cu alea de social media. Ii cunosc deja, mersi.

Stind si adunind doi cu doi poate rezulta cam la momentul asta de ce e o idee proasta blogrolul. Pentru ca nu-ti aduce decit pagube, de-aia.

VIII. Fond negru. Sunt oameni pe care-i citesc desi au fond negru. Si anume, unul, ca pe Sutu il citesc rar de tot, ca da dume si pe urma nu doar ca nu recunoaste, da' se si poarta cu nasu' pe sus. Dar vorba e ca il citesc pe ala in pofida faptului ca are fond negru, ma-ntelegi cum zic, frate ? (Si mai are si avantajul ca foloseste un corp de litera bine ales si bine colorat, ceea ce tu probabil ca nu faci).

Mnoa, iote c-or iesit 7. Probabil sunt mai multe, da' probabil ca pe moment ajungge. Cum adica nu-i corect ajungge ? Da' blogger ii corect ?

Hai, spor.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

54 Responses

  1. Sper ca mizeria asta de Google să se ducă de unde a venit. Au exagerat enorm, unele lucruri mă calcă pe nervi, inclusiv cum încercau să ne bage mizeria aia de Buzz sau cum se cheamă pe gât.

    În rest, ca individ care mai folosesc videouri, aş spune că asta nu este neapărat o nenorocire, dacă pagina nu este tapată de sus până jos cu ele. Că sunt şi ăştia, de nu mai ştii de ce merge atât de greu download-ul la pron. Unul, două, ca exemplificare, merge. Peste cinci...înseamnă că ai o problemă, venită prin ADN de la ăia care te-au adus pe lume.

    Na, cam atât. În rest aş spune că e de bine.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 22 September 2010

    I got one small word for you my man : Atom. Ce plm e atom feed ? A, don't be evil, be Microsoft. Tyvm.

    Nu este neaparat o nenorocire, de acord. Si eu mai folosesc ca ilustratii/exemplificari. Da' le dau link in text, nu embed. Pentru ca cetateanu' interesat sa poata decide el singur daca merge sau nu.

    Stii ce-i embedu' pentru bloguri ? Exact ca vorbitu' la telefon cu prietenele/sefa/sora/mama in timpu' sexului. Oamenii aia or venit sa faca intimaciuni cu tine si tu-i iei si-i intorci pe dos.

  3. Bun, raţionez la asta :))

  4. Imi place la nebunie cum stii sa numeri cu cifre latine. La tine.

    Dar in linii mari sunt de acord cu tine, na ! Pot sa adaug ceva, totusi ?
    O functie de cautare, saru` mana. Cum la ce e buna ?

    Pai uite, par egzampl, daca ajungi pe blogul unuia care are chef sa-ti ceara cinci euroi drept vama, daca esti sub presiunea celor trei articole pe care ti le acorda cu marinimie si tu trebuie MUSAI sa cauti ceva, ce faci ? Google ?
    Neeeeaaa, nu e bun mereu. Chit ca asta urmaresti, sa te bage goagle in seama mai des.

  5. o chestie nu pricep: daca ai javascript off, de ce te-ar deranja video?!

  6. Captcha se numeşte mizeria aia de mă scoate pe mine din sărite, ete că nu mai sunt aşa copil bolând în ale internetului, azi am mai învăţat ceva. Buen. Partea proastă e că am pierdut iar The Girl With Dragon Tattoo cât am hălăduit pe aici pe la tine. Chestia asta crează dependenţă şi nu-mi place.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 22 September 2010

    @p diddy Pe majoritatea design-urilor lasa un spatiu alb timpit in mijlocul articolelor.

    @Luka D Mie in schimb imi place.

    Dau un tattoo ?

  8. Cu majoritatea sunt de acord, chiar daca (moama!...) tu esti incisiv, canin, premolar si molar la un loc. :))
    Muzica pe care ti-o baga unii pe gat nu te enerveaza ? Da' articolele neoriginale sau de-a dreptul copiate, sau alea despre stirile de la televizor, sau alea despre dragoste siropoasa, din aia de se scurge pe pereti ? Dar astea-s deja detalii...
    Hei, suntem cu totii amatori aici, nu e musai sa respectam reguli, la urma urmei fiecare e liber sa faca ce vrea. Dar ai zis bine, asta nu inseamna ca trebuie sa mai si citim ce se scrie. ;)

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 22 September 2010

    Ba! Da' n-am mai avut foaie.

  10. Da. Din asta, sa ma spele de pacate ... http://www.youtube.com/watch?v=pog9jzLORkE 3'53" ca eu nu's sa bag ca tine coduri d-alea :D

  11. da, corect cam tot, cu niste amendamente pe la parte cu video, dar ...

    parca si ciocolata cu rom e bun, desi are un ambalaj de toata jena ... eu am vreo 3 bloguri blogspot si ... daca au lucruri intelesante si ma mananca degetele sa commentez ... fac si treaba aia cu bagat nume link & shit ..

  12. Din nefericire sunt şi la mine câteva, dar de cele mai multe ori le citesc în reader, fără să comentez. Regret, dar asta este. Blogspot sucks.

  13. @ Ionut ; @ DeMaio
    Ca sa-l multumim pe stapinul absolut al acestui blog (nu de alta, dar am si eu aceeasi scarba pentru blogspot) , iata sfatul meu:
    1. Faceti si un blog in wordpress, eventual cu acelasi titlu, in caz ca mai e liber;
    2. Vedeti ca wordpress - DOAR PE DOMENIU WORDPRESS - are o facilitate minunata care se numeste ceva de genul ``importa automat continutul din ... `` sau cam asa ceva.
    3. Dati-i domnului Popescu DOAR link-ul de la wordpress.

    Succes !

  14. Am blog pe WP de ani, am domeniul meu, cum s-ar spune...

  15. Scuze, DeMaio, nu m-am uitat. Ideile ramin valabile pentru cei ce au pe blogspot.

  16. Confirm pozitiv :)

  17. Excelent articolul. Si io fac urat cand vad captcha si tot felul de alte chestii. Plus ca in 99.9% din cazuri, daca vad blogspot, nici nu mai deschid pagina.

  18. Ar fi multe de zis, da' mă leg doar de ăia cu 10000 de widgeturi în pagină, toate pe javascript. Mă mănâncă uneori să sar din blogroll în blogroll, dar deschid 25 new tabs şi îngheaţă browserul, fiecare cu minim un widget tâmpit. Mna, caută măgarul să-i închizi blogul ..

  19. @ Marian S: click on my name... e wp nene de aproape 2 ani! eu ziceam de ceai care au blogspot si-mi sunt prieteni si ... efortul merita. import/export merge si de pe wp pe wp ...

  20. @dAImon : dar ce folosesti de ingheata? eu la chrome dau sa deschid + 20 d-odata si n-are nimic. sta cam 5 secunde pana incepe incarcarea paginilor, dar nu se blocheaza, doar ca tab-urile sunt goale in timpul asta, dar apar toate d-odata si se incarca relativ repede. Stiu ca FF-ul face figuri la un nr mare si se misca greu. bine, el se misca greu si cu unul singur! :)

  21. Cea mai buna platforma a fost yahoo360. RIP

  22. @Dr.A - O porcărie imensă, eye-candy, pentru asiatici a căror distracţii supreme sunt karaokele şi bodageul.

  23. Firefox 3 si Firefox 4, Opera, Chrome, Safari, depinde. Orice browser ar fi tot se congeleaza cand 20 de pagini diferite incep sa ruleze JS.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 22 September 2010

    @Ionut Apai mnoa, cit te tine rabdarea ii bine atunci.

    @dojo, DeMaio Iote bre ca mai sunt si altii... cine-ar fi crezut...

    @dAImon Exact. Da' se recomanda disable js.

    @Dr.A Eu stiu gagici bune de-aveau blog acolo acum niste ani. Multi ani.

  25. @Dr.A - Nici nu ştii câtă dreptate ai :)) Dar asta în următorul episod al istoriei mele :))

  26. @Mircea Popescu
    Mnoa pai da ca-i si inchis de cativa ani buni.
    Da eu acolo mi-am cunoscut nevasta :D .

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 September 2010

    @Dr.A Daca esti geek io ce sa-ti fac ? :D

  28. @ Ionut: am dat click pe blogul tau de multe ori, stai linistit !
    Dar la nr. 11 ai zis, citez: eu am vreo 3 bloguri blogspot.
    M-am gandit initial ca poate mai ai si blogspot. Acum am inteles, sunt trei bloguri pe blogspot pe care le urmaresti. Stai linistit, nu se moare din asta, am si eu citiva si nu reusesc sa-i conving !

  29. un blogspot bine optimizat bate de departe un wp-ress. problema e ca lumii ii este lene.

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 September 2010

    @Mihai O dar ma lesi cu de-astea ? Placa asta o tine si canadianu; in brate, ca vai, dar ce bun e blogspot. De-aia pe blogul lui facut acum citi ani, 5 ? ajungi din google veci pururi, si io am ce termen vreau in jumatate de ora.

    Povesti.

  31. In conditiile in care blegrollu ii bun/util blegrollu pentru ca poti sa vezi acolo tânţi de succes, si-ti economisesti timpul, de ce nu ar fi valabila si reciproca ?

  32. man, eu nu am zis ca e bun pentru cautari. e bun ca si design. se pot face o vartie mai mare de teme si se poate personaliza mai bine decat pe platforma wp de catre un incepator.

    blogul nu-i pt cautari. e un jurnal de interactiune online pe mai multe teme. si atat. restu-s hibrizi. :))

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 September 2010

    @Florin Creca mi-o scapat ceva. Sau n-ai dat tu chiar toate cuvintele ?

    @Mihai E, de catre un incepator. Da' poate ca pe mine nu ma intereseaza chestii proaste care-s totusi "foarte bune pentru un incepator". Ce-i aici, Windows ?

  34. buna asta cu windows! ;))

  35. Le-am amestecat. Faptul ca unii neni tin in blegroll niste tânţi, te ajuta sa-ti economisesti timpul si sa inchizi repede pagina, asa ca, blogrollul ii bun si el la ceva. In schimb, daca nenii au in blogroll omi care scriu fain, ar putea sa insemne ca inteleg destul de bine anumite lucruri si ca pot sa puna la vedere niste lucruri faine si bine gandite.
    Io-ti zic drept, celor care mi-or placut cum zic (din taste), le-am luat la rand cu cititul omii din blogroll si am dat de bloguri peste care, altfel, n-as fi dat. Plus ca unii prefera (nu ca-i mai bine sau mai reu) sa ajunga pe diferite bloguri fix in felul asta.
    Daca ii vorba de o lista cu triisute de nume, atunci da, blegrollu imi pare aiurea, insa daca ii vorba de 20-30 de omi in blogrollul unui om care imi pare ca le spune bine, ii iau la puricat pe toti.

  36. PS. si sa nu-mi spui ca daca mie imi, altora nu-i musai sa le, ca treaba asta cu placutul si preferintele ii aplicabila in parte si la ce-ai spus in postare.

  37. Mircea Popescu`s avatar
    37
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 September 2010

    @Florin Hehe, da, e bun la ceva pentru mine, drept, da' pentru autoru' bloagher ziceam eu ca nu-i bun la nimic. Chestie de contecst.

    Poate ca exagerez sau am o privire particulara si excentrica pe tema, nu bag mina in foc. Poate ca intr-adevar este ce zici tu, ca lumea descopera lume faina de pe blogroluri. Io atit zic ca mie nu mi se intimpla.

  38. Mircea, apai sper ca autorii bloagheri nu pun blogrollu pentru ei.

  39. @Florin

    eu folosesc blogrollul sa ii citesc pe "omi". o fac tocmai fiind ca detest orice serviciu de hranire virtuala.

  40. Mircea Popescu`s avatar
    40
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 September 2010

    @Florin E, cine stie ce fac autorii...

    @Mihai Practic ca un fel de rss mai primitiv ?

  41. Cum ar fi sa scoata Fain o statistica a blogurilor plecand de exemplu de la raportul articole promovate/articole propuse

  42. Mircea Popescu`s avatar
    42
    Mircea Popescu 
    Thursday, 23 September 2010

    Iti dai seama ca ala-i pasul urmator.

  43. Mihai nu-i singular, am mai citit din greseala pe la destui oameni ca trec pe altii in blogroll pentru "acces mai usor" sau ceva de genul. Bookmarks. They never heard of them.

  44. Mircea Popescu`s avatar
    44
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 September 2010

    Le-o fi mai comod lor asa sau in fine, Dumnezeu stie.

  45. Exceptand RSS-ul care nu-i de multe ori complet (vezi trilema) solutiile concrete sunt solutii "offline" . Cand intri pe net nu -ti doresti sa interactionezi cu browserul mai mult decat eventual scrisul unei adrese. Daca are omul blog, poti presupune ca e unul din taburile care se deschide odata cu browserul. In felul asta totul e "un click away".

  46. Mircea Popescu`s avatar
    46
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 September 2010

    Cum adica, ca nu te-am inteles ?

  47. Presupunand ca netul e o realitate virtuala, pentru o experienta completa ai interesul de a avea un contact minim cu "realitatea fizica" a pc-ului. Browserul e o realitate fizica si ca atare interactiunea cu el "te trezeste". Ultimele versiuni de browsere sunt in general goalite de "margini" pentru acest motiv.

    E o intreaga filozofie a pastrarii atentiei oferind tot ce-ti doresti intr-un singur loc pe care nu am timp sa o explic mai ales in scris acuma (plus ca mi-e lene sa scriu gramezi de explicatii exhaustive).

    Daca consideri internetul un joc MORPG, preferi sa il joci pe un sistem alimentat continuu decat pe un OLPC cu dinam la care tre sa invarti din 5 in 5 minute.

  48. Mircea Popescu`s avatar
    48
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 September 2010

    Bun, partea aia am inteles, ce n-am inteles este la ce din discutie se leaga ?

  49. @MP

    exact. eu pot sa ma mandresc ca spre finele anului 2010 nu sunt abonat la niciun blog, site, etc. nici prin email nici prin feedreader. ca m-au abonat altii insa nu contest. de exemplu gazeta sporturilor obisnuieste astfel de practici daca le lasi emailul in mana. in fine, daca le place filtrul de spam, asta e.

    @dAImon

    la bookmarks tin alte chestii. tutoriale, chestii utile. doar nu o sa imi incarc coloana de bookmarksuri din ff cu tot feluri de bloguri pe care le citesc odata pe saptamana, cu doar 3 exceptii.

    @Dr.A

    interesant mod de abordare a problemei. pot zice ca ma regasesc oarecum pe acolol, prin zona prin care as considera internetul un joc mai serios. joke: si da, e un joc browser based.

  50. se leaga de: "De ce sa tii un blogroll cu cei pe care ii citesti."

  51. Mircea Popescu`s avatar
    51
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 September 2010

    @Mihai Tu n-ai directoare-n ala de bookmarks ?

    @Dr.A Aaaaa.... ia te uita, 4th wall issue.

    Bine punctat mei. Asa de bine ca in prima faza nici nu m-am prins ce vroiai sa zici, total surprise. Da' zic ca intr-adevar, este.

  52. As spune ca FF stie si rss feeds ca solutie in afara de foldere la bookmarks, da' la ultima incercare de genul asta obtinusem un startup time de 60 sec, tampitul facea update la feeduri la pornire.

  53. Mircea Popescu`s avatar
    53
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 September 2010

    "The best thing to do is to start it, go out do all your shopping, and then come back."

  1. [...] conspectat masiv si cu multa atentie. Prima oara a aparut pe-aici in Septembrie, tinar si naiv fiind credea ca m-a prins cu o chestie destul de banala. Nu i-a mers, s-a [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.