Comunismul ocult

Friday, 01 October, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Regret sa va dezamagesc, in caz ca va faceati sperante citind titlul ca voi devoala in fine marea conspiratie care prosteste lumea. N-o voi face, nici acum, nici alta data, pentru ca nu-i o mare conspiratie. E o mica conspiratie, si nu prosteste lumea, ca lumea se prosteste singura : fiecare pe sine.

Vom face in loc un studiu de caz, procedind la vivisectie asupra unui subiect pe care nu l-am intrebat inainte, pentru ca noi avem, de la inaltimea arogantei noastre, dreptul divin de-a taia in carnea vie a oricui de pe internet, dupa care ridem daca se supara, sau cel putin daca se comporta ca atare. In tot cazul ne rezervam, tot de la inaltimea aceleiasi arogante, dreptul sa ne comportam ca si cum ii facem o imensa favoare obiectului exercitiilor cu scalpelul. Vedeti cite apasate avantaje are si aroganta asta ?

Dar, ca sa nu ramina dubii, cetateanul pe care-l vom taia este, cel putin dupa parerea mea, un individ inteligent, chiar daca se crede mai inteligent decit este de fapt. Nici macar nu-i o problema de inteligenta in sensul strict, mai degraba de anturaj : cu cit mai mult timp petreci intre oameni relativ mai prosti, jucind rolul de cel mai tare din parcare, cu atit devii mai convins ca posezi un soi de superioritate universala si mai putin capabil sa te descurci cind dai peste unu' care te privea de mult, blind, in crestet.

Destula predoslovie, sa trecem la material. In primul, Nu am nevoie, cetateanul ne explica de ce nu are el nevoie. Inter alia,

Nu am nevoie de democratie. Nu vreau sa fiu egalul prostilor. Nu vreau sa fiu egalul desteptilor. Nu cred in utopii, nu cred in extrema dreapta sau in extrema stanga, in centru sau centru-ceva. Am nevoie sa fiu egalul cui reusesc, sa fiu masurat dupa inteligenta si forta, nu dupa cati bani au furat ai mei.
[...]
Nu mi-e teama ca o firma care ofera salarii de mii/zeci de mii de euro, dar doar pe micro/pfa o sa plece daca-i controlata si amendata cu mai mult decat valoreaza toate activele. Se aude, KPMG? Nu-mi pasa daca maine dispare, oricum nu contribuie la buget, nu face nimic pentru mine si n-am de facut vreun audit.
[...]
Nu am nevoie sa votez. Ma pis pe el de vot.

Am nevoie sa vad extrema intrand in casa cuiva random, sa zicem Ilici, executandu-i nevasta in fata, executandu-l pe el, filmand toata scena si difuzand-o la TV. Am nevoie sa vad ca dispar la fel si altii, Basescu, Ponta, Geoana, Nastase, Mitrea, Udrea, Berceanu, Videanu, Antonescu, Tariceanu, Voiculescu, Becali si tot ce au intra in trezorerie.

Nu am nevoie de licitatii publice castigate vesnic de BGS, Siveco, Marmosim si altele. Am nevoie de-un departament de achizitii cu oameni in contact cu piata, oameni vizitati relativ des de completul ala de asasini descris in al treilea paragraf. Asa, AMICAL, sa se asigure ca-s bine, sanatosi, voinici.

Ei bine, eu am un amic care a crescut orfan. Guvernul Romaniei i-a impuscat tatal, in anii '60. Caz de delapidare, si pe vremea aia daca delapidai destul (o mie de salarii, gen) te executau. El zice ca ta-su o fost perfect nevinovat, altii mai mari si mai smecheri au furat si l-au scos pe el de fraier. Eu nu stiu daca o fi fost sau n-o fi fost, cum nu stiti nici dumneavoastra. Da' eu stiu, stiind cum merg lucrurile in lumea asta, ca-i perfect posibil. In general hotul isi permite sa arunce cu banii mai bine decit isi permite un nevinovat eventual si naiv, aflat la locul nepotrivit la momentul nepotrivit.

Asa ca, in memoria tatalui prietenului astuia al meu i-am atras atentia tinarului si imberbului Liviu.

Bai deci tu pe scurt esti unul dintre aia care regreta comunismul. Ca prin ’60 asa, cam exact fix cum zici tu era. Da’ exact si fix.

Ti-o asumi, sau vrei un time-out zece minute ca unghiu’ asta nu-l vazusesi ?

Vine si raspunsul, raspuns de om tinar (adica prostesc, da' mnoa, asta e virsta).

Ei, daca zici tu ca astea suna a comunism, ce pot eu sa zic, dau un bold si trec mai departe.

Nu am nevoie de idioti care nu-s capabili sa exprime o idee coerenta, dar se inghesuie sa le comenteze “superior” pe-ale mele. Am nevoie sa ma scutiti de efortul de a va adauga in blacklist. Esti mai bun, iar eu ma insel? Demonstreaza-mi. Arata-mi ideile tale, nu rahatul regurgitat si concluziile de 3 randuri, ca atat te poti concentra, asta cand nu dai copy-paste.

Altfel, da, normal, regret comunismul. De-aia am plecat din Romania, era prea democrata, asa c-am venit la comunistii astia de englezi. M-ai prins. Pula mea. Mi-o asum. Pula, evident.

Acum sa notam incidental ca nu exista in Europa multe popoare mai comuniste decit englejii. Comunisti absolut hotariti. Tine cineva minte din ce cacat i-a scos Thatcher, si cum ajunsesera acolo ? 90% impozit, mai stie cineva ? Iata-i ca dupa ce s-au dus ca prostii in mlastina cu "labarismul" lor care nu-i altceva decit comunism vopsit in cu alb-albastru pe deasupra au avut norocul sa-i salveze cineva. Cineva care avea cam atita treaba cu comunismul cit avea si Ayn Rand. Dupa care, vazindu-se salvati, s-au reapucat de comunism. Intelegeti voi ? Nu mai e o simpla gresala, e deja prostie.

Dar la obiect, sa adaugi un paragraf la sfirsitul unei declaratii de amor catre Gherghina care zice ca tu n-o iubesti pe Gherghina are fix atita valoare cita are si celebrul "Persoanele de fata se exclud". Fapt este ca daca-i luati frazele la numarat, din 40 de enunturi 30 se potrivesc perfect cu Romania lui 1966, si 4 nu se potrivesc, lasind la o parte o jumatate de duzina de banalitati si stupiditati care nu se potrivesc niciodata niciunde ca-s sfere patrate si alte minuni.

I-am lasat un comentariu numarindu-i frazele, n-a aparut. Deocamdata cred ca-i de la aia ca cetateanul nu-si stie seta blogul. E scuzabil, pina la un punct, oricit de bine te pricepi la calculatoare nu te poti pricepe tot ce tine de calculatoare. Da' e si un pic riscant, daca vrei sa epatezi cu blogul. Zic si eu, nu dau cu parul.

A doua bucatica, c-avem doua, e o productie mai recenta, in care omul ne explica, cit poate si cit a inteles din Fractional Reserve Banking.

Explicatia asa cum se prezinta e lacunara dar nu-i fundamental gresita. E insa fundamental irelevanta. Bineinteles ca banii vor conduce lumea, si nu nea Pulica Frinarul, precum nici un grup oricit de mare de Pulici Frinari. Bineinteles ca banii nu sunt altceva decit un elaborat joc de societate, ca doara ce fras ar putea ei sa fie ? Nu exista un mare dragon al veacurilor la care sa ne inchinam toti si sa ne dea el regulile, cum nu exista un mos barbos in ceruri. Ca atare singura sursa de reguli este conventia. Pam-pam, hai c-am descoperit apa calda.

S-a incercat de nenumarate ori sa gasim o sursa de reguli alta decit jocul banilor. Procesul se numeste "constructia socialismului", in limba romana. Este o incercare de-a cladi o utopie, ceea ce inseamna ca in practica nu poate sa existe alta sursa de reguli decit jocul banilor. In particular opiniile lui nea Pulica Frinarul, in oricite exemplare s-o fi clonat el, si oricit de "acord" sunt ei intre ei nu are mai nici o relevanta.

Asa incit tonul fiert si damfurile absolut nejustificate de un tinar la nivelul lui (care, inca o data, e mult peste nivelul mediu dar, inca o data, e mult sub aeratele piscuri pe care se percepe)

A, da. Acum, aceia dintre voi care au inteles (ma refer la maxim doi oameni) pot sa se intrebe si de ce sustin cu atata ardoare unii ca s-a ajuns la criza din cauza ca romanul consuma mai mult decat produce, ca si-a luat lcd-uri etc etc, cat creier au in cap si, in unele cazuri, cine le plateste ardoarea.

e poate putin exagerat. Dar pe de cealalta parte exageratia se practica pe internet, e pina la urma o chestie stilistica. Totusi, imi permit sa recomand intelectului tinar si avid discutia despre esente. Sunt curios daca intelege ceva.

Cit despre concluzie, nu pot decit sa reiterez ideea de la care am pornit. Comunismul nu e afara, comunismul e inlauntru. In fiecare, tot timpul. Asa cum e si mindria, asa cum e si prostia, asa cum e si lenea, asa cum e si orice altceva. Nimeni nu le impune, se impun ele singure, nu-i problema.

Unii aleg sa se straduiasca, altii aleg sa fie mindri de prostia si lenea lor, fiecare alege, pina la urma, pentru sine. Dupa care o noua generatie vine si judeca, daca judeca, si alege tot pentru sine.

Sa alegeti, cum se spune, bine.

PS. O incheiere excelenta ne vine de la Béranger :

Parţial corect, parţial color şi în rest dezaxat: http://goo.gl/xE9s (via http://goo.gl/iF94)

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

20 Responses

  1. Hmmm...

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 1 October 2010

    Zici tu ?

  3. Una peste alta, există argumente viabile de ambele părţi. Cred că e meci egal ăsta, să vedem returul, zic :)

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 1 October 2010

    Pai vezi urmatoru' :)

  5. L-am citit şi pe ăla. Eu mă refeream la returul de pe Stargate Arena :)

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 1 October 2010

    A hehe, pai sa vedem, zic. Chiar mi-ar place, doamne-ajuta daca ajungem sa se poata si in .ro ce se poate in .com de fo' zece-douaji de ani. Ar fi un pas mic, da' imens pentru romanitate, zic.

  7. =))))))

  8. D-asta nu-mi place mie DeMaio mereu, cum nu-mi place nici de mine la capitolul asta: nu s-ar baga intr-o disputa a doi oameni care-i plac, doar zice impaciuitor ca "aveti amandoi dreptate".

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Saturday, 2 October 2010

    Apai io nu cred ca-i disputa, sincer sa fiu.

    Fiddler on the roof ai vazut, apropo ?

  10. Zi-i "discutie in contradictoriu" atunci. Cert este ca Bogdan probabil are si el un punct de vedere solid asupra comunismului englezilor, dar sa si-l exprime ar insemna sa ia parte cuiva. Poate ma insel, de altfel poate dezminti cand mai trece pe-aici.

    Legat de filme raspunsul la majoritatea covarsitoare a titlurilor e "nu". You can just assume that and start from there.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Saturday, 2 October 2010

    A, noa, o fi si cum zici, da' pe de alta parte Trilema nu-i o carte, e o biblioteca intreaga, nu pot tine impotriva cuiva faptu' ca n-o luat TOATE cartile la rind dintr-o biblioteca si tot la fel nu-i nimeni obligat sa ridice fiecare manusa si sa traga de fiecare fir. Desi Diana tinde in directia asta :D

    Apropo de film, iti recomand, de preferinta cu o juna-n pijamale si o sticla de vin la dispozitie. Mai ales in aceasta configuratie ocupa lejer o dimineata/seara.

  12. @dAImon - Normal că am. Aş putea spune că ceea ce încearcă ei să facă acum, recte angajaţii să nu mai fie plătiţi de angajator ci acesta să vireze banii la Fisc, iar Fiscul să plătească angajatul, este ceva ce nici Ceauşescu nu ar fi visat să facă. Şi nu ar fi singurul loc în care stimata şi brava naţie de alcoolici dovedeşte că este de un socialism greu de închipuit în mijlocul capitalismului dezlănţuit. Nu sunt vândut nimănui ca suflet, nu ţin neapărat cu cineva. Însă prefer de foarte multe ori să păstrez mediana între două persoane pe care le cunosc şi le apreciez. Am dus şi am să mai duc războaie, de asta sunt sigur, dar nu este cazul aici. Manowar are şi el greşelile lui. Din punctul meu de vedere, el descoperă acum o lume pe care eu am schiţat-o la fiecare rând scris pentru ziarul meu, ziar care apare acolo, pentru românii de acolo. Rândurile parcurse m-au făcut să înţeleg de fiecare dată că sub crusta de apărători ai capitalismului se află un popor atât de socialist încât e capabil să depăşească şi apucăturile de gen ale unei ţări din estul Europei. Va înţelege şi el asta, cu timpul, şi va merge înainte acceptând lucrurile astea. Nici măcar nu ar avea de ce să nu o facă, e oricum mai bine acolo, cel puţin din punctul lui de vedere.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Saturday, 2 October 2010

    A, deci ai vazut-o pe aia. Eu am ramas mut. Cica economisesc "taxpayer money". Sa va fut in gura cu limba scoasa ?!?!

    Da' daca-mi permiti, oricit e de bine oriunde, e intotdeauna inca si mai bine daca intelegi ce faci si ce se intimpla decit daca actionezi in virtutea unor simtaminte/emotii/inertii.

  14. @Mircea Popescu - Normal că am văzut-o, nu avea cum să-mi scape, fiind interesat să ajung să lucrez acolo. Şi da, ai dreptate, conştientizarea lucrurilor duce la un bine ceva mai mult decât e la prima vedere. Pentru că ştii pe ce şi cu cine dansezi :)

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Saturday, 2 October 2010

    Plus ca la o adica le-o tragi elegant din pozitia de Ionica cel Prost.

  16. Da :)

  17. Gypsy Kings`s avatar
    17
    Gypsy Kings 
    Sunday, 28 July 2019

    Vrei să spui că englezii sunt mai comuniști decât francezii, italienii sau nordicii?

    Oricum, bun trolajul făcut lui Manowar. Păcat că un bun cunoscător al istoriei precum el n-a fost în stare să recunoască similitudinile cu comunismul, nici chiar atunci când i s-a atras atenția.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 July 2019

    Tragedia prostanului e ca pe cit trece timpul si se-acumuleaza diverse aferatii ce-o deversat el pe-acolo, are tat mai multe motive sa regrete ce prostii o sustinut in credinta de moment ca-mi arata el mie.

    Cum putulache corditache productia bucale '80 n-are cu ce chingi ori sirme interioare sa se forteze a-si linge singur voma, umilindu-se intru devenire cum cica se cuvine, tot ce-i mai ramine e sa-si stearga istoria.

    "Un nou inceput", cine stie, poate de data asta o nimereste!

    Noi le dorim, bineinteles, succese.

  1. [...] cu un amic pe marginea articolului despre Comunismul ocult. El, om la o virsta deplingea cu patima realitatea situatiei descrise, practic de-aia m-a sunat, [...]

  2. [...] was discussing the occult communism article with a fellow. He, no spring chicken, deplored passionately the truthfullness of the [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.