Cine-i binevenit pe bloguri ?

Monday, 13 December, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Indeobste fata cu intrebarea din titlu simtul divinitatii din fiecare, al' de se manifesta prin aspiratii la liberte, egalite, fraternite etce tinde sa irumpa pe buze sub forma unui rasunator ORICINE!

Asa o fi, in teorie, da-n practica iata ca nu se confirma. Vrind-nevrind, oricit ne convine sau nu ne convine, oricit ne jeneaza ideologia, totusi practica nu poate fi eludata.

In primul rind nu-s bineveniti pe bloguri spamerii. Asta-i destul de clar si destul de universal, si pina la urma logic si de asteptat. Ba chiar se poate emite teoria explicativa (cum am emis de exemplu si eu) ca ei de fapt nu sunt cineva, ci pur si simplu ceva, si ca atare intrebarea nu-i despre ei. Tot asa cum daca mergem in bar nu numaram mesele si scaunele printre "meseni", tot astfel...

Bun, dar cum faci sa-i recunosti ? Adica, in unele cazuri e simplu sa stabilesti ca-i vorba de masini si nu de oameni, si poti chiar filtra mecanic "contributiile" lor. Dar in alte cazuri oameni ca mine si ca oricine sed pe scaun cum sedem si noi acuma si... scriu comentarii-n casuta blogului, da' spam. Pai de ce e spam daca e scris de om cu mina lui ? Ei, sa va citez si ne lamurim :

Florin
toyshow.ro
fordnatics@yahoo.com
79.117.159.234 Submitted on 2010/12/12 at 11:38 d.m.

Buna ziua,

La aparitia siteului nostru http://www.toyshow.ro sub cuvantul Jucarii, pe site-ul d-voastra la Parteneri sau dupa caz, in footerul paginii, trimiteti-ne mail inapoi cu linkul si cuvantul cheie si site-ul dumneavoastra v-a aparea in magazinul http://www.toyshow.ro pe coloana din stanga (in toate paginile site-ului) sub blocul cu etichete.
Va multumim pentru timpul acordat.
Va asteptam.

La revedere,
Florin
ToyShow.Ro

Mnoa, este ca-i spam ? Bine. Da' cum v-ati dat seama ? A, interpretind continutul ? Pai atunci... de ce nu-i cenzura ? Cum puteti demonstra unui extraterestru, sau unui bengalez, sau unei masini de calcul, sau mintii divine ca ceea ce-ati facut dumneavoastra acolo nu-i un act de interpretare abuziva, ci pur si simplu o neutra aplicare a unor principii preexistente ? Nu este cum. Eu primesc cam unul-doua de-astea in fiecare zi, spamuri scrise cu mina de oameni. Ce fac cu ele ? Pai judecind dupa faptul ca nu prea le vedeti prin comentarii, rezulta logic vorbind ca nu le dau drumul, ci le trimit la inchisoare. Deci, ca vrem, ca nu vrem, iata niste oameni (care sunt si ei tot oameni, sed tot pe scaun, ca si noi) care nu-s bineveniti pe bloguri. Punct.

Mai departe, problema se agraveaza in moduri foarte grave. Luind la rind tipologiile de-aici ajungem la concluzii previzibile : Pe blogurile celor care scriu ca sa se vaiete nu-s bineveniti cei care nu afiseaza un comportament codependent suficient de pronuntat. Daca nu intra in jocul psihologic cam stupizel al vaietatului, sigur se lasa cu scintei. Pe blogurile celor care scriu ca sa aiba dreptate evident ca nu-s bineveniti cei capabili si dispusi sa-i demonstreze blogerului ca ori n-are dreptate deloc ori n-are dreptate intru totul. Pai ce facem aici ?! Harsti! Si bineinteles pe blogurile celor ce-si cauta ceva cald de imperecheat nu-s bineveniti aia mai sexosi ca ei, de acelasi sex, ca s-ar putea alege dinsii cu bucatica si asa ceva chiar nu-i tolerabil, nu ajunge umilinta din viata reala ?! Culmea! Jap!

Precum vedeti, deja am dat-o-n balarii, te poti trezi ca nu esti binevenit pe un blog pentru ca esti prea echilibrat emotional, prea informat sau prea rational, si-n fine prea aratos ori altminteri sexos. Care-s fix cele trei clase de calitati si virtuti de conteaza, ca-n rest ce mai exista pe lumea asta ? A, banii ? Pai banii nu conteaza, pe internet toata lumea e miliardara-n lingouri de aur, oricit ii chioraie lui burta de-aud si vecinii. Nu mai incap milionarii cei adevarati de-atitia miliardari de 16 ani cu doua tricouri si-o pereche de blugi din Oser pe numele lor.

Si cu asta se cam rupe filmul, si discutia moare din lipsa de aer. Fata cu atita negativitate, pot incerca si-un exercitiu subiectiv, ca sa vezi minune, chiar si-aici pe Trilema, oricit de deschisa a fost intotdeauna (ba chiar a ramas la fel si-n ziua de astazi) politica in ce priveste comentariile, totusi s-au strins de-a lungul timpului exemple de indivizi deloc bineveniti. Care exemple sunt de fapt exact unul, tontul de Marian Stavaroiu daca-l mai tineti minte.

Ce au toate acest singur exemplu in comun ? Pai, evident, totul, dar daca mi-e ingaduita o parere personala, as zice ca pe Trilema sunt binevenite doua feluri de oameni : in primul rind, sunt bineveniti aia care stiu despre ce vorbesc. Foarte, foarte bineveniti, si-s destul de usor de recunoscut, ca-n general tind sa capete un articol laudativ la un moment dat, atunci cind imi pare ca publicul in general (in care ma includ) ar avea de cistigat de pe urma expunerii dinsilor ca obiect de admiratie si studiu. Iar daca n-au capatat (inca) se poate totusi usor recunoaste dupa ton (al meu zic, nu al lor, asta afara de cazul in care lipsa inteligentei emotionale va impiedica sa deosebiti tonalitati, ceea ce ar fi cam trist, ca inseamna ca lumea va apare drept un ansamblu monoton).

In al doilea rind, dar nici intr-un caz intr-o mai mica masura, sunt bineveniti cei care doresc sa invete. Foarte, foarte bineveniti. Si pe ei ii puteti recunoaste usor, pentru ca pun intrebari, si cu cit pun intrebari mai rafinate cu atit sunt pe de o parte mai simpatici, si pe de cealalta cu atit au mai bune sanse de-a primi un raspuns valoros. Acelasi sistem functioneaza si-aici ca si-n orice adunare de oameni inteligenti : cu cit intrebarea este mai interesanta, cu atit se vor cheltui resurse mai abundente pentru a i se da un raspuns.

Daca intrebati cum se instaleaza gcc pe lista de discutii a gcc, e foarte, foarte improbabil sa primiti un raspuns de la Stallman (de fapt e foarte probabil sa primiti o injuratura de la el, da-n fine). In schimb, o intrebare bine aleasa poate pune in miscare zeci de tipi pe-al caror timp nu v-ati putea permite sa-l platiti niciodata, si-s dispusi sa petreaca ore in sir studiind chestiunea pur si simplu pentru ca intrebarea fu interesanta.

In schimb nu-s deloc, dar deloc bineveniti cei care vor sa se bage in seama. In general, astia-s cetatenii care simt nevoia sa dea verdicte, desi nu le-a pus nimeni nici o intrebare, si nu poseda nici un fel de competenta (ma rog, in capul lor or fi posedind, unskilled and unaware, de-alea). Fara exceptii interactiunea acestora cu Trilema se petrece cam in urmatorii termeni : cetateanul vine si deverseaza niste judecati de-ale lui, eu ii atrag atentia, cu mai multa sau mai putina subtilitate, dupa caz, ca nu-si are locul. Uneori cetateanul intelege din prima si-si cauta de treaba, alteori insista, ceea ce nu-i aduce bineinteles altceva decit o portie sporita de batjocura. Intr-un final tot pleaca, suparat si cu ginduri de razbunare. Uneori il tine furia cit sa ma injure putin, eventual chiar sa scrie articole ori de-a dreptul bloguri contra. Cel mai adesea isi uita inainte de-a chiar trece la fapte (da' lasa ca dam noi fata in fata odata si am sa vad eu!)

Cam asta-i povestea. A servit la ceva ?

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

24 Responses

  1. Da.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 13 December 2010

    http://www.youtube.com/watch?v=QVS3WNt7yRU

  3. Lui Stavaroiu se pare ca da ... e disparut. :D

  4. De astia's satul si eu ... adica de tipul asta de commenturi, la unele ma "milesc" si le public, altele le las in asteptare 2 ani :D , dupa care le sterg, altele ajung la spam, etc ...

    In general, reclama e reclama, fie si fara linkuri in comentariu, tot se "simte" , si de regula daca intalnesc de 2-3 ori acelasi tip de comentariu sec, cu 2-3 variatii, va ajunge sigur in spam.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Monday, 13 December 2010

    @Luka D Vai, da' parca intr-o vreme iti facea propuneri ? Nu s-a ales nimic, nimic de visele si aspiratiile tinarului stai sa citez "pizdele la concursurile de miss" ?

    Ce pacat. Da' am ca o presupunere ca femeile is curve, de-aia nu s-a ales nimic. Este ?

    @ByREV Facem si noi ce putem, vorba ceea.

  6. man, pai conform logicii tale, daca la aia ce se plang ar trebui sa fie bine veniti cei care stau si ii bat pe umeri, la cei care vor sa aiba dreptate, cei care ii temenizeaza, apoi si la tine, care vrei sa gasesti insi care scriu mai bine ca tine... ar trebui sa fie bine veniti, fie cei care scriu mai bine ca tine, fie cei care vor sa gaseasca insi ce scriu mai bine decat ei. :D

    p.s. chestia asta cu scrisul bun, mi se pare extrem de relativa. sa recunosc ca ai unele articole in care imi place cum scrii, unele care imi plac pentru idei, dar nu devine sistematic, deci nu este ceva ce se extrapoleaza.

    nici in blogosfera... desi si eu am citit cateva bloguri si articole si stuffuri, nu pot sa zic ca am gasit ceva care chiar sa imi placa. oricum, blogul tau se numara printre cele mai bune. daca ar mai fi vreo 2-3 trileme, bine ar fi.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 14 December 2010

    Apai iti dai seama ce inchisoare de fier forjat ar fi lumea daca s-ar extrapola chiar tot ?

    Da-s absolut de acord. Doua, trei, ba chiar doua trei sute. Ce bine-ar fi...

  8. @Mihai Mai degraba ar trebui sa fie oameni care vor sa se perfectioneze sau asa ceva...

  9. Tu şi presupunerile tale răutăcioase. Am mai discutat pe tema "Femeia ca o curva" :p

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 14 December 2010

    @Anonimosu Ce, in Romania ? Niciodata!!!

    @Luka D Ridem si glumim pe baieti sa-i chinuim.

  11. Da' apropo, cum diferenţiezi spamul de un simplu offtopic? Pe ăl' din urmă bag de seamă că-l vag tolerezi.

  12. Mhm I need a sissy boy :D

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 14 December 2010

    @dAImon Deocamdata am folosit criteriul ca daca exista un link care nu-i spre un blog (si chestiile vagi si generice nu-s bloguri chiar daca ruleaza pe platforma de blog - monden.info de exemplu nu este un blog) atunci poate fi spam, dar daca nu nu.

    @Luka D http://www.independent.co.uk/news/world/europe/bucharest-boys-muscle-in-on-dutch-trade-in-amsterdam-alleys-annika-savill-met-some-of-the-growing-numbers-of-young-romanians-rented-by-western-men-1368152.html

    Ie dusi in dutchlandia, ducesa.

  14. Aia nu au a face cu sissy. :-S

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 14 December 2010

    Zau ? De ce nu ? De unde sed eu pare fix acelasi lucru.

  16. Cum puteti demonstra unui extraterestru, sau unui bengalez, sau unei masini de calcul, sau mintii divine ca ceea ce-ati facut dumneavoastra acolo nu-i un act de interpretare abuziva, ci pur si simplu o neutra aplicare a unor principii preexistente ? Nu este cum.

    Ba uite că eu aproape că pot să bag mâna-n foc că un filtru bine pus la punct cu un algoritm de învățare serios și o implementare de raționament incert ar fi în stare să găsească tâmpenia aia drept spam.

    Da' cum nu am nimic la îndemână să demonstrez, rămân doar la idee. Iar ideea îmi zice că filtrul cu pricina ar avea nevoie de o cantitate serioasă de informație (asta apropo de faptul că filtrele de spam de la gmail nu dau greș cu una cu două) și ar fi peste măsură de pesimist în faza de învățare, în sensul că ar tranșa o groază de mail-uri inocente drept spam.

    Poate fac un experiment prin primăvară spre vară cu câteva chestiuni din astea. Dacă scot un rezultat palpabil (adică ceva program care să poată analiza), îl și public pe Interneți.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 14 December 2010

    Problema cu sistemul algoritmic nu-i ca n-ar reusi sa gaseasca timpenia aia ca spam, ci ca va incalca cu siguranta toleranta 0 la false pozitive. E intolerabil sa marcheze drept spam fie si o singura comunicare legitima dintr-un milion.

    Dar daca stam si ne gindim putin, realizam fara mari dificultati ca pe undeva prin jurul procesarii algoritmice a constructelor in limbaje naturale e viitorul cercetarii in domeniu pe urmatorii 10-20 de ani.

  18. Păi clar, dar depinde mult cum îi ghidează utilizatorul învățarea. Dicționarele filtrelor din zilele noastre sunt orientate spre gibberish și viagra, dar să zicem că faci un filtru care are posibilitatea să învețe după preferințe (eventual mail-uri trecute). Poate unii n-or avea chef să primească mail-uri care să conțină cuvântul Google, de exemplu.

    Iar în cazul ăla de false positive, există, zic eu, posibilitatea introducerii unui safeguard pentru mail-urile care sunt încadrate într-o marjă de eroare ca și scor, cam cum fac filtrele de la blog-uri. Dacă vrei ceva safe (iar cei mai mulți vor), mărești/micșorei marja de eroare înspre optimism sau pesimism (sau ambele, dacă nu te deranjează să fii luat la întrebări pentru validitatea fiecărui mail în parte; nu văd cine ar face asta) și e ok.

    Mă îndoiesc că ar avea mulți useri răbdare să stea să se joace cu așa ceva, dar ca unealtă experimentală poate nu-i o idee rea.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 15 December 2010

    E, pai nici o unealta experimentala nu-i o idee rea, aia-i clar.

    Dar in principiu userii au la ora actuala ocazia sa-si controleze viitorul prin procesul electoral si tot nu se obosesc s-o chiar faca. Asa ca...

  20. Cred ca ai uitat de spam-eri de genul "frumoase poze", "interesant", iar link-ul te duce catre nu stiu ce lenjerie intima, jucarii pentru copii (mari si mici), imobiliare etc. Chiar si asa, poti crede ca omul a trecut si i-a placut, dar descoperi ca "intersant" au mai scris si toti ai tai din blogroll - pe care pesemne i-a luat la rand...

    Eu de fiecare data cand ma prind de schema, revin asupra comentariului si il sterg, dar sunt sigura ca au scapat cateva :D

    In rest, judecand dupa lipsa de polemica de pe blogul meu, ori sunt plicticoasa tare (nuuu, nuuu! ) ori sunt pe gustul tuturor.

    P.S. Comentariul meu din ce categorie e? (eu l-as baga la "plictiseala de la birou cand mai am un pic si sparg usa")

    p.s.2 De fiecare data cand intru pe trilema imi spun "bai fato, stai numa' pe fain, mereu uiti sa intri si pe-aici" si cam asta e adevarul...

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 May 2011

    Apai nu totul e clasificabil, e o lege universala asta.

    Eu nu le las, e plin spamboxul de comentarii altfel scrise de mina, da' dupa sablon si semnate cu cuvinte cheie scl.

  22. interesante comentarii

  23. si ii dai si pe aia in judecata non-stop? :D

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 May 2011

    Uneori da.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.