Ce este un antreprenor ?

Tuesday, 16 November, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Totusi, intreaga poveste este o bucatica de propaganda marxista, ramasa in mentalul romanesc ca sechela a dejo-ceausismului. Ea nu descrie un adevar, ea descrie o falsitate cu aparente de adevar pentru niste oameni ce n-au cum sa se convinga singuri, in asa mod si de asa natura incit ei sa se creada si sa se simta “de stinga”. Propaganda inainte de razboi era mult mai inteligenta si mult mai eficienta decit porcarelele ulterioare, bag seama, ceea ce intimplator arata vocatia marginala a socialismului : se descurca mult mai bine in minoritate decit la putere.

Da, ma citez singur inca din timpul vietii, ca sa va obisnuiesc cu ideea pentru cind n-oi mai fi. Continuons :

Revenind, un antreprenor e echivalentul unui filosof exact asa cum un inginer e echivalentul unui geometru : se preocupa de aplicarea concreta a chestiunilor care pe ceilalti ii preocupa cel mult teoretic. Ca atare, antreprenorul e un agent indispensabil nu doar al “bunastarii”, indiferent cum definesti tu bunastarea, dar de-a dreptul o piatra de temelie a oricarei forme de organizare sociala in care oamenii pot trai ca oameni (si nu re-devenind bestii).

Asta cu bestiile am ciordit-o de la von Mises ("socialism is not an alternative to capitalism; it is an alternative to any system under which men can live as human beings") si nu mi-e rusine sa recunosc.

Daca privim chestiunea pornind de la ideologia separatiei intre "stiinte" si "arte", o separatie cu buna traditie in istoria gindirii europene (mai nou numite tehnici si umanioare), atunci lucrurile se aleg destul de simplu : inginerul este agentul inteligent, activ, pozitiv al stiintei. El infaptuieste, adica aduce in fapt, aplica in practica, adevarul, asa cum se gaseste el capturat in idei (care, fiind abstracte, n-au indesine capacitatea de-a se manifesta in lume).

Antreprenorul este exact echivalentul lui, dar nu in stiinta, ci in arta. Antreprenorul organizeaza statul (si da, asta inseamna ca antreprenorii si numai antreprenorii sunt calificati si au chemare de a constitui clasa politica, complet, oriunde si peste tot), antreprenorul creeaza si distruge agentii economici, cei care angajeaza inginerul sa aplice precum angajeaza si cercetatorul sa cerceteze, tot antreprenorul scrie la gazeta si in general joaca toate rolurile aplicate ale stiintelor sociale.

Asa cum inginerul este fizician-aplicat, matematician-aplicat, biolog-aplicat, tot la fel antreprenorul este sociolog-aplicat, psiholog-aplicat, teoretician-al-politicii-aplicat scl. O societate nu poate functiona fara ingineri si fara antreprenori. Acest adevar simplu este indisputabil, nu doar prin prisma ratiunii, ci si prin prisma experientei, nu de ieri de azi, ci dintotdeauna.

Comunismul, socialismul, ceausismul, stalinismul, sau ce nume doriti sa dati utopiei ridicole cum ca proprietatea nu-i un drept natural si inalienabil al persoanei a procedat si in acest domeniu, precum si-n toate celelalte, prin selectie : ceea ce a reusit sa inteleaga, a pastrat. Ceea ce n-a reusit sa inteleaga a incercat sa elimine. Ca atare, am incercat sa construium o tara doar cu ingineri, fara antreprenori.

Rezultatele, dintre cele mai triste dar de altfel perfect previzibile (si chiar prezise ca atare) ne-au bucurat pe fiecare-n parte precum si pe toti impreuna, de ajunsesem la un moment dat in halul ca faceam urticarie de la simpla pronuntare a cuvintului, "socialism", sau "comunism", sau "ceausescu", sau "stalin". O lectie pe care ar fi de altfel bine sa incercam s-o pastram cit mai nealterata cu putinta cit de mult timp, ca sa nu ajungem s-o invatam iarasi din experienta directa.

Faptul simplu este ca nu exista alta cale spre fericire (oricum o intelegeti, de la bunastarea materiala pina la extazul mistic, cu tot ce gasiti intre ele) decit urmind drumul spre adevar, care nu-i accesibil altfel decit printr-o interactiune intre ingineri si antreprenori.

Deci, ce este un antreprenor ? Pai, simplu : unul dintre cele doua picioare ale fericirii, atit pentru fiecare individ in parte cit si pentru societate in intregul ei. In lipsa lui, fiecare om si societatea intreaga se tiriie, tot asa cum se tiriie si in lipsa celuilalt : lasind o dira de singe in urma.

PS.

But Atlas Shrugged is not merely a novel. It is also (or may I say: first of all) a cogent analysis of the evils that plague our society, a substantiated rejection of the ideology of our self-styled "intellectuals" and a pitiless unmasking of the insincerity of the policies adopted by governments and political parties. It is a devastating exposure of the "moral cannibals," the "gigolos of science" and of the "academic prattle" of the makers of the "anti-industrial revolution." You have the courage to tell the masses what no politician told them: you are inferior and all the improvements in your conditions which you simply take for granted you owe to the efforts of men who are better than you.

Adica, pe romaneste,

Dar Atlas A Ridicat din Umeri nu e pur si simplu un roman. Este de asemenea (sau mai bine spus : in primul rind) o analiza inteligenta a relelor care ne apasa societatea, o respingere bine fundamentata a ideologiei asa-zisilor "intelectuali" si o demascare nemiloasa a ipocriziei politicilor adoptate de guverne si partide politice. E o expunere devastatoare a "canibalilor morali", a "prostituatilor stiintei" si a "behaitorilor universitari" care impreuna compun "revolutia anti-industriala". Ati avut curajul de-a spune maselor ceea ce nici un politician nu le-a spus : sunteti inferiori, si toate imbunatatirile in viata voastra pe care le considerati pur si simplu normale se datoreaza unor oameni care sunt mai buni decit voi.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

4 Responses

  1. Cred ca un antreprenor de fapt si de drept este un simplu intreprinzator cu mici diferente neimportante.Explicatiile tale sunt mult mai complexe pentru mine :))

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 18 November 2010

    Pai ti-a veni si tie timpul, nu dispera, zic.

  1. [...] de ce toata lumea aspira sa se faca antreprenor onlain ? E singura chestie de care-ar ajunge banii de alocatie. Category: Meta psihoza [...]

  2. [...] au opinii despre probleme pe care nu le inteleg. ———Daca nu se cunoaste, revedeti Ce este un antreprenor ?, Alegerea, educatia si umanismul, Dezagregarea increderii si la nevoie mai cereti ca mai este [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.