Categorii faine
Dupa cum ma gandesc ca probabil ati observat, fain@polimedia.us are la ora actuala 6 categorii : Noutati, Societate, Cultura, Arta, Internet, Comercial.
Astea sunt pentru ca asa s-au nimerit, atata m-o dus pe mine capul atunci cand am demarat proiectul. Marturisesc ca fiind un singur cap, s-ar putea sa nu fi scos cea mai buna varianta posibila, ba inca, daca bine-mi amintesc, n-am gandit problema nici macar un minut intreg atunci (ca nu stiam la momentul ala ca va ajunge numero uno. Speram, da' nu stiam). De fapt, categoria Comercial nici n-a fost acolo de la inceput, la inceput link-urile de natura comerciala erau interzise cu totul pe fain.
Ei, dar acum ca o multime de oameni folosesc serviciul zilnic, se pune in termeni destul de seriosi problema unei reforme a categoriilor. Ele sunt nu doar in principiu utile, ci mai ales in practica folosite din cate am vazut, pentru a filtra continutul dupa interesul fiecaruia (lucru de altfel inlesnit de rss-ul pe categorii).
Nu cred ca m-ar duce pe mine capul s-o fac singur dupa mintea mea, reforma ceea. In general, mai ales inainte de aparitia internetului, era foarte usor pentru oameni sa se considere destepti, inteligenti, adevarate genii, pentru ca n-aveau a se pune decat cu un singur alt om. Tot asa cum in tara mutilor e foarte usor sa te crezi cel mai tare din parcare, daca ai muschii la tine. Dar odata cu descoperirea vorbirii, aia mai slabi invata sa lucreze impreuna, si oricat de Gore esti ori te simti tu, ti-o furi fara probleme de la o echipa suficient de mare, suficient de bine coordonata. Exact la fel si in ce priveste inteligenta, cum am putut afla fara probleme din eforturile criptografice : eu pot munci doua zile si voi le puteti rezolva in doua ceasuri, pentru ca eu sunt unul singur, sarmanul.
Asa incat, daca tot am invatat lectia asta, pe propria piele sa zic asa, macar s-o si aplicam. Spuneti deci, dragi cititori mai inteligenti decat mine cam care ar fi categoriile care-s de lipsa, ori v-ar placea sa fie pe fain ?
Pentru a limita ambiguitatea ma gandesc c-ar fi o idee buna sa adaugati alaturi de numele categoriei propuse si-o definitie a ei, ca sa stie si oamenii ce intra acolo - si ca atare ar fi bine sa fie cat mai scurta si descriptiva posibil.
A doua chestiune este limita de numar. Intrucat in mod fizic numele categoriilor ocupa un spatiu pe fiecare pagina de pe fain, ma gandesc ca-i logic sa avem ori o bara de latime simpla, cum este acum (in care caz asa ochiometric s-ar putea adauga inca fo' 10 sau cam asa categorii), ori cel mult o bara de latime dubla, in care caz ar mai intra inca fo' 25, aproximativ vorbind. Dar nu cred ca-i o idee buna sa avem o linie plina si-un cuvant pe-a doua, si pentru a evita asa un caz vom mai jongla cu numele si numarul categoriilor, ma gandesc.
Discutia asta va ramane deschisa cam o luna de zile, nu va sfiiti sa va dati cu parerea.
Multumesc.
Thursday, 4 March 2010
nici una de politica? cum asa?
Thursday, 4 March 2010
Dreptu-i, ar merge una Politica.
Thursday, 4 March 2010
personale,
umor/parodii,
stiinta/tehnologie,
politica,
news/jurnalistica,
calatorii/turism,
zoso-isme/bad blogs,
diverse.
Thursday, 4 March 2010
apocalipsa
conspiratii financiare mondiale
incalzirea sufleteasca globala
spirala ca element decorativ pre-dacic
si gata cu mistoul ca io n-am voie ca nu-s membru activ pe fain (inca)
Thursday, 4 March 2010
valentin zice bine:
arta/fotografie
proza/poezie
personale/jurnal
umor/parodii
stiinta/hi-tech
politica
mondenitati
zoso-isme
fara diverse ca risti ca toti sa bage toate articolele la diverse. un articol trebuie sa fie despre ceva, nu e doar "divers".
Thursday, 4 March 2010
Şi eu zic că una de Politică ar merge. Când e de politică le plasez la Societate, dar nu prea se pupă... Fără Diverse, are dreptate Mike. Poate Sport, deşi aici prea-şi dă toată lumea cu părerea. Ştiinţă şi Tehnologie da.
Friday, 5 March 2010
N-ar fi mai bine "Stiinta si Tehnica" ? ca un omagiu peste ani adus revistei ?
Nu cred ca-i neaparat o idee buna sa avem "bad blogs", pe de-o parte pentru ca va fi greu de administrat, si pe de alta pentru ca mi se pare ca ne fragmenteaza ideologia (fain, chestie pentru lucruri faine cu exceptia categoriilor de lucruri naspa ?). Mai gandesc.
Exista suficient material pentru umor/parodii ? Adica, e drept ca-i un gen drag inimii mele, dar mi se pare ca blogurile ce practica intra pe dejetele de la o mana... si rezultatul net va fi umplerea cu bloguri de bancuri copy/paste.
Politica sigur trebuie. Si sunt si eu absolut de acord cu observatia lui Mikael despre diverse.
Friday, 5 March 2010
Colectii
Conspiratii
Istorie
Cinema
Activism
Muzica
Friday, 5 March 2010
totusi, trebuie dat un exemplu "asa nu", la bad blogs, ca sa se stie ce nu e agreat fainului. fainul se doreste un mod constructiv de a educa blogosfera romaneasca, atunci de ce nu? copy-paste de bancuri oricum nu s-o vazut pe fain, asa ca umor/parodii e bun, daca vreau sa ma distrrez sa stiu unde sa caut. iar despre stiinta si tehnica nu am nimic pe potriva.
Friday, 5 March 2010
am mai dat o atentie categoriilor si zic:
arta/fotografie
proza/poezie
personale/jurnal
umor/parodii
stiinta/tehnica
politica/conspiratii
mondenitati/barfe
turism/istorie
daca ramai de parere ca bad blogs se exclud de la sine.
Friday, 5 March 2010
ah si mai trebuie:
muzica/sport
Friday, 5 March 2010
Cele enumerate mai sus sunt nise si aici cred ca este buba. Categoriile existente acum pe fain nu cuprind categorii / subcategorii. Daca ai posibilitatea sa divizezi categoriile pe care le vei alege intr-un final, ar fi fenomenal. Ai reusi sa strangi laolalta mult mai multi bloggeri (calitatea ramane, dar orientarile vor fi diversificate), iar cititorii chiar ca vor alege strict ceea ce-i intereseaza.
Sugestii:
1) "Noutati" nu are cum sa reprezinte un blog, ci poate fi subcategorie la fiecare dintre categoriile ramase.
2) "Societate" sa ramana categorie cu urmatoarele subcategorii: jurnal (personale), activism, asociatii, monden, spectacole, noutati.
3) "Cultura" sa ramana categorie cu urmatoarele subcategorii: poezie, proza, PA, jurnalism, curente, noutati.
4) "Arte" (nu arta) categorie si subcategorii: fotografie, literatura, muzica, cinema, pictura, teatru, sculptura, expozitii, noutati.
5) "Hobby" o categorie noua cu urmatoarele subcategorii: colectii, drumetii, sport, 7 arte, noutati. samd (shopping :))
6) "Stiinta si tehnica" categorie si subcategorii: stiinte exacte (mate, fizica, chimie, astronomie), stiinte naturale (biologie, mineralogie, speologie etc), stiinte sociale (istorie, sociologie, psihologie etc), stiinte oculte (astrologie, magie, conspiratii etc), tehnica, noutati.
7) La "Internet" nu ma pricep, tu stii cel mai bine subcategoriile care s-ar preta,.
8) La "Comercial" subcategorii in functie de oferte.
9) "Politica" o categorie interesanta
Cam astea imi vin in minte acum.
Friday, 5 March 2010
Un prim sumar :
1. De adaugat : Politica ; Umor ; S & T ;
2. In considerare : Calatorii ; Literatura ; Monden ; Filme ; Activism ; Naspa ; Jurnal
3. Alte observatii (in ordinea din comentarii)
@kolector Ce zici tu e judicios, dar mai este o problema : o categorie trebuie sa fie activa, altfel nu se creeaza interesul de-a o urmari. Daca mai apare cate ceva odata pe luna ea nu va avea cititori si nu se va dezvolta. De-aia prefer o dezvoltare treptata. Asa incat poate subcategorii vor aparea incet-incet, dar inca nu mi se pare ca suntem acolo.
Buna ideea cu redenumirea artei in arte. Poate si hobby e o idee buna.
Friday, 5 March 2010
te tine buzunarul ? daca da, baga asta:
Zoso - pariuri si pronosticuri pe tema data (cu premii)
ex. cat mai are de trait, e sau nu virgin, va fi sau nu intr-o viata viitoare tot om
Friday, 5 March 2010
Lol n-am inteles, adica sa platesc eu pentru asa ceva ?
Da' nu poate fi intr-o viata viitoare tot om, gasindu-se deja maimutoi in asta curenta. Eventual poate fi tot maimutoi.
Friday, 5 March 2010
stai chill, nu vei plati in viata asta, in viata asta facem pariurile si-n ailalta ne socotim cu totii care ce-o zis. in ailalta e posibil sa n-ai cu ce, de-asta e asa fun :D
Friday, 5 March 2010
Daca-i asa, io zic ca Basescu e cel mai bun presedinte al Romaniei din toate timpurile ultimilor 20 de ani. Pam-pam.
Friday, 5 March 2010
si cu hohotele alea de ras care vin de undeva dintre nori ...ce-i ? poate-s chiar ale lui Base ... o fi murit si n-am aflat noi inca
Friday, 5 March 2010
@Mircea Popescu :
Am omis eu subcategoriile fashion si gastronomice (care, fie vorba, au trafic cat noi astilalti mai "spilcuiti" la un loc...). La "Hobby", evident.
Sunt impotriva unei categorii "naspa", nu de alta dar aici ar intra si unu' ca Z. Fain este si-i musai sa ramana loc de intalnire pentru bloguri "de minte, inima si literatura".
Saturday, 6 March 2010
deci revista Stiinta si tehnica si Pagina pentru minte, inima si literatura, ce mai scormonim din analele istorice? poate Letopisetul Moldovei, Tarii Romanesti si al Munteniei si vreo scrisorica de-a lu' Neacsu de la Campulung plecat in Spania.
Sunday, 7 March 2010
Într-adevăr, o categorie Politică lipseşte şi cred că ar fi binevenită. Momentan artiocolele pe această temă sunt postate în categoria Social, care devine astfel mult prea sinstetică. Aşa cum avem Artă şi Cultură separat, cred că o categorie Politicî alături de Social ar mai limpezi apele/postu-urile.
Friday, 12 March 2010
Ok, hai sa bag nasul si pe-aici, desi n-am o imagine chiar clara in minte.
First off, eu cand bag un articol intentionez sa promovez DOAR articolul acela. Nu ma intereseaza tematica blogului, e la latitudinea cititorului sa o faca daca doreste. Fac precizarea pentru a evita discutia despre cum "nu avem bloguri culinare", intrebarea corecta este "Exista bloguri pe care apar insemnari cu tenta culinara?". Din punctul asta de vedere, orice categorie va avea macar cateva insemnari prin ea.
Secondly, da, imi pare ca trebuie sa fie cat mai generice. Mie-mi da asa:
1. Stiinte (articole tehnice, nu povestea cum am ars eu procesoare acasa, fizica, chimie, geografie, descoperiri)
2. Arte (recenzie, spre exemplu, creatii personale, literatura, PA, etc)
3. Monden (barfele si click-ismele intra aici)
4. Personal (donoisme si restul populatiei care vorbeste despre ce-o mancat ieri seara)
5. Comercial .. aici nu prea sunt in clar ce articole intra, dar fie, sa ramana
6. Politica si economie, sunt destul de puternic legate, se influenteaza, etc
7. Social/Societate (religie, psihologie, diverse observatii)
8. Hobby (calatorii, haleala, pescuit, se subintelege)
9. Sport .. nici aici nu sunt sigur daca ar fi material, totusi sunt cativa oameni care scriu in domeniu si o fac bine, vezi Tolontan, vezi Adrian Georgescu
- cred ca ne putem lipsi de categoria Noutati, prin natura lui un agregator strange articole NOI scrise despre chestii NOI, asa-i natura umana, plus ca pe Monden ar fi acoperire partiala
Friday, 12 March 2010
@kolector Dupa o mai matura chibzuiala, am observat c-am omis sa-ti atrag atentia in articolul precedent asupra tag-urilor. Practic fiecare depunator de articole e creator de categorii pentru sine, adaugi acolo cateva cuvinte in linia dedicata, si apoi persoanele interesate pot urmari tagul respectiv. Intr-un sens, ceea ce ceri tu e deja implementat, poate chiar mai bine.
@tanas Bon.
@dAImon Bine, fix la aia ma refeream si eu, nu daca avem "bloguri culinare" ci "bloguri pe care sa apara retete", e de volum agregat, nu de puritate preocuparea mea.
Mi se pare ca hobby in care sa intre si pescuit si calatorii si haleala nu-i o categorie cat o conglomerare. Adica, cineva interesat de matematica castiga prin aceea ca si fizica si biologia moleculara se afla adaugate tot in categoria lui de interes, dar dincoace mi se pare ca-i doar haos. Mi se pare ?
Nu mi-e clar daca neaparat in fain ne intereseaza chestii noi in mod obiectiv. Vorba-i sa fie noi pentru noi, dar ele altminteri pot fi si vechi. Nu mi-e clar daca-s singurul care a adaugat articole scrise acu' un an de zile, de exemplu.
---------
Al doilea sumar :
1. De adaugat : Politica ; Umor ; S & T / Stiinte ;
2. In considerare : Calatorii ; Literatura ; Monden ; Filme ; Activism ; Naspa ; Jurnal/Personal ; Sport
Friday, 12 March 2010
Pai mda, conglomerarea nu strica. Ala care-i interesat de fizica e interesat si de putina chimie pan' la urma, ca sa nu zic de matematici, la fel cum ala interesat de sociologie are si niscai cunostinte de religie sau astrologie, sa nu mai vorbesc ca stie si ceva psihologie sau chiar filosofie. Nu exista categorie care sa evolueze in vid, zic.
Pan' la urma suntem pe bloguri, nu vei gasi articole "pure" (care sa trateze un singur domeniu) decat foarte rar, in rest sunt mai degraba cocktailuri. In ideea asta, la categorie se aboneaza ala care vrea o vedere holistica, iar cine vrea o cautare exacta merge pe taguri deja (fizica moleculara ar fi un simplu tag).
Sau noa, ia in brate sistemul de clasificare al Bibliotecii Congresului (sau Dewey Decimal System) si inspira-te de acolo, desi ai expanda lista categoriilor mult prea mult. Ideea mea e sa fie intuitive, nu neaparat precise pan' la sange :)
Monday, 15 March 2010
fireşte, propun
proza arhiscurta
Monday, 15 March 2010
@dAImon De acord.
@Calin Nu vreau s-o separ, strategic vorbind, nu i-ar prinde bine. Lasa ca sta bine la arta/literatura, si eventual cu tag.
Tuesday, 16 March 2010
filme, calatorii, turism, sport sa intre la acitvitati recreative sau anti-stress sau hobby, ceva de genul. literatura sa includa proza, PA, poezie, critica literara, citate si expresii selebre. da' sa fie si "personal" ca sunt multi care-si deapana amintirile pe net. si sunt si ddestule barfe pentru monden.
Friday, 19 March 2010
Bon, inchidem prima tura de consultari.
In final ne-am ales cu 15 categorii, si anume in ordine :
Noutati ; Politica ; Activism ; Jurnal ; Societate ; Film ; Muzica ; Literatura ; Alte Arte ; Hobby ; Calatorii ; Internet ; Monden ; Sport ; Comercial.
Cinci dintre cele 6 de pana acum s-au mentinut (una a fost redenumita, Arta -> Arte), a sasea (Societate) a disparut, lasand un numar de link-uri oarecum inadecvat clasificate. Cand voi avea putin timp am sa evaluez daca-i fezabila o re-clasificare a lor.
Multumesc tuturor celor care-au participat, ma gandesc ca vom folosi acest nou set o vreme, notandu-ne observatiile, dupa care mai vedem ce si cum.
Sunday, 21 March 2010
lingvistice - despre limbi adica: wiki, dictionare, expresii, etc