Capitalism si bunastare

Monday, 09 August, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Mai tineti minte ? Tineti minte sigur, dac-ati apucat, ca asa ceva nu se uita. Cat de electrizata era lumea, "Sa fie capitalism, dom'le! Ca la americani!".

Lumea era de fapt chiorata de saracie, de frig, de foame, de lipsuri universale, si-si dorea bunastare. Prosperitate. Printr-un efect pervers al propagandei de partid si de stat (care, ca orice ideologie, reusise sa reprezinte mult mai omogen raul decat ortodoxia) si-au reprezentat aceasta dorinta nu in termeni naturali, ci in termeni ideologici, pe urmatorul silogism : daca la noi nu-i capitalism, ci altceva, si la porcii de imperialisti nu e altceva decat fix capitalism, iar ei au de toate si noi n-avem de nici unele, atunci sa fie capitalism si la noi. Ca-n bancul cu fetita din URSS care vroia sa fie si ea in URSS, daca-l stiti.

Nimeni n-a iesit pe strada sa strige "Noi vrem lucruri!", "Sa-mi dati obiecte!", "Ineca-m-as in Coca-Cola!" Cum sa te exprimi limpede si lamurit in Romania ?! Nu. In loc oamenii au cerut libertate, democratie si capitalism. Iliescu a incercat timid sa le explice ca libertatea nu se confunda cu fericirea, democratia nu se confunda cu adevarul si cu atat mai putin capitalismul cu bunastarea si era s-o sfarseasca aruncat pe geam, dovedindu-i-se simplu si direct ca intr-adevar democratia si adevarul sunt disjunse pe de-o parte, si ca singurul mod de-a o sfarsi prost in politica e sa contrazici ideologiile falimentare ale oamenilor pe de cealalta. Lectii pe care de altfel si le-a insusit admirabil.

A, ca anumite grupuri de oameni aplicand ideile capitalismului au ajuns la bunastare e perfect adevarat, dar asta s-ar putea sa spuna mai mult despre ei ca oameni decat despre capitalism ca sistem. Niste caractere infecte pot corupe si cel mai reusit sistem teoretic transformandu-l in iad curat, precum niste oameni adevarati pot trai bine si fericiti in cel mai idiot sistem, ca pana la urma la nivelul la care se petrece viata chiar nu conteaza sistemul.

Si asa ne-am trezit noi capitalisti, cu numele, peste noapte. Din pacate, structural nu suntem capitalisti, structural suntem in continuare oameni primitivi, vanatori si culegatori. Cum deosebim intre capitalist si pitecantrop ? Pai, daca are o nevoie, capitalistul scoate banul din buzunar si-o rezolva. Daca are o dorinta, capitalistul pune capitalul la lucru si-o stinge. Pitecantropul in schimb se descurca. I-e foame ? Gaseste el niste fructe ceva. Gratis. Ce-i drept, cam mucede, si parca s-o pisat ceva animal pe ele. Da' mai comentezi, daca-s gratis ?!

Daca nu-s destule spatii de parcare capitalistul le creste costul, pana cand cererea solvabila e egala cu oferta de pe piata. Deci daca-s zece spatii de parcare si o mie de masini capitalistul plateste cate o suta de dolari pe ora parcarea, si-n felul asta e clar ca doar cei mai importanti folosesc resursa respectiva, asigurand astfel maximum de eficienta si maximum de prosperitate. Pitecantropul in schimb se descurca. Cum se descurca ? Ei, si voi acum. Cum sa se descurce, incalca legea. Distruge niste spatii verzi, parcheaza in mijlocul drumului si blocheaza traficul, de-astea. Asigurandu-se, cu un drum, ca diverse obiecte sunt folosite in scopuri altele decat cele pentru care au fost create, si in moduri altele decat functionarea lor tehnologica normala, adica minimum de eficienta si prosperitate. Ce prosperitate ? Poate prosteritate.

Evident, intr-o societate formata din capitalisti a plati nu-i asa o problema de grava, pentru ca daca nu esti complet idiot, inutil din punct de vedere social si separat de fluxul normal al vietii si activitatii umane te vor plati si altii pe tine. Asa ca tu platesti instalatorul, zugravul, expertul in cautat caini sub coada, dai bani pe ziare, pe hartie igienica, pe moate de incarliontat parul din nas si pe tot ce-ti mai iese in cale. Dupa care daca esti avocat in toata ziua cate unu' dintre astia vine si-ti plateste sa-i scrii frumos jalbe, iar daca esti instalator toti astia vin la tine sa le instalezi diverse prin casa.

Intr-o societate de pitecantropi, pe de cealalta parte, e dificil a actiona ca un capitalist, pentru ca ori ai destui bani de unul singur cat sa pornesti marele motor al capitalismul in intreaga societate (ceea ce functie si de calitatea umana a pitecantropilor poate dura cateva generatii) ori ii torni degeaba in nisip. Cum, ce fac pitecantropii cu ei ? Ii tin la saltea, ca-s stralucitori si tin de urat noaptea, se scobesc cu ei in nas, proptesc usa, gaseste pitecantropu', se descurca el, ca doar de-aia-i pitecantrop.

Chestia haioasa este ca desi e clar cine-i inferior si cine-i superior in relatia asta de la om la maimuta primitiva, totusi complexul de inferioritate din mintea pitecantropului ii da ghes sa se traduca printr-un complex de superioritate. Vezi doamne, metodele lui non-capitalist pitecantropice sunt "superioare". Banii sunt un mijloc josnic, de evitat, vai dar cum, nu se coboara el pana la a fi platit. El lucreaza gratis. Sigur, de fapt ceea ce face el gratis nu-i lucru, da'... mai comentezi daca-i gratis ?! E remarcabil cum societatea romaneasca rade de melteanul cu lilieci in bocanci si telemea pe dinti, dar suspina incantata in fata pitecantropului care-o da din piculina cu josnicia banilor si nemernicia din principiu a tranzactiilor. Problema melteanului este probabil ca nu-i suficient de primitv : totusi, are bocanci.

Merita totusi subliniat ca in sistemul capitalist banii sunt principalul instrument de reglare a activitatii sociale. Ei iti indica ce ar fi nevoie sa faci, ce ar fi indicat sa nu faci, ce-ti poti permite si pe ce sa nu pui mana. Iti ingaduie sa-ti recunosti locul in ierarhia sociala si functia in angrenajul activitatii de zi cu zi, iti descriu persoana, calitatile si defectele, abilitatile si aptitudinile, iti ierarhizeaza sperantele dupa implinirabilitate (a, nu-i cuvant ? oare de ce ?) ingaduindu-ti sa iti folosesti viata pentru a atinge ceea ce poate fi atins, in loc s-o izidesti vanand cai verzi pe pereti.

Da' conteaza toate astea pentru pitecantrop ? Pai nu prea conteaza. Ca el saracu' n-are cu ce le intelege.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

10 Responses

  1. Am testat cu Hyde My IP si merge, amu mi-o dat IP de State :)

  2. Romanii asteapta sa vina informarea la ei la usa ( sau sa apara din telenovelele latino). Ar fi altceva daca fiecare s-ar duce sa caute informatiile de care au nevoie.
    Exista internet, TV ( merge si radio) dar nu sunt folosite cum trebuie de multe persoane.
    Nu am trait in perioada comunista, deci s-ar putea sa gresesc bazandu-ma doar pe ce se intampla acum.

  3. Porumbelul`s avatar
    3
    Porumbelul 
    Monday, 9 August 2010

    Lasă, trebe și pitecantropii săracii să mănânce o ciorbă undeva sub soare, nu-i mai freca și tu că-s destul de bătuți de soartă. Exemplarele inferioare e musai să se simtă superioare - asta e vital pentru supraviețuirea lor - dacă și-ar conștientiza propria condiție ar da în depresie și s-ar duce să o caute pe Mădălina.

    Mai bine zi bancu' cu fetița din URSS.

  4. Mda, din pacate "capitalismul" asta e vazut asa cum este, iar noi invatam din el ce ne convine. Excelent articol.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Monday, 9 August 2010

    @i4ever Adevarul e ca nu-s folosite asa cum trebuie nici de multe persoane care le asculta, nici de multe persoane care vorbesc la ele. Problema de larga respiratie sociala.

    @Porumbelul N-ar fi mai simplu sa isi constientizeze inferioritatea si sa treaca la munca sustinuta pentru a o repara ? Ca si ei is tot oameni, cine zice ca-s maritati cu prostiile din capu' lor ? Doara capu-i cel mai usor de reparat dintre toate oasele rupte.

    @dojo Noi sa fim sanatosi dojolino.

  6. Porumbelul`s avatar
    6
    Porumbelul 
    Monday, 9 August 2010

    Capu-i cel mai ușor de reparat, zici.. Discutabil. Puțini oameni conștientizează cu adevărat ce se întâmplă cu ei în timpul vieții. Majoritatea se mișcă semiautomat pe șinele de tramvai ale propriilor obiceiuri adânc înrădăcinate în ființa lor, obiceiuri care devin după un timp aproape imposibil de schimbat. Un upgrade de firmware la cap ar fi o binecuvântare pentru ei dar n-are cine să-l facă - mulți și-au atins propriile limite și cu resursele lor hardware actuale nu pot mai mult de atât.

    Mai reușesc unii totuși, spre binele lor și al altora, să-și facă upgrade la microcodul din mansardă, mai ales cei care și-au luat-o în freză urât de tot de la viață la un moment dat.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Monday, 9 August 2010

    Ei, pai ai tu dreptate, nu degeaba se zice fa-ma doamne iara de 16 ani da' cu capu' de-acu'. Ar fi infinit de simplu de reparat capu', daca n-ar fi defect capu' cel ce-i singuru' care poate face reparatia. Da' fiind defect, e infinit de greu. Naturalia non sunt turpia, sed perversia.

    De-aia si zic ca e pacat sa impiedicam lumea de la a o lua urat de tot in freza. Toate centurile astea de siguranta, casti de protectie scl mai mult ne pagubesc.

  8. multumesc

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 August 2010

    Cu placere... da' pentru ce ?

  1. 10
    avemblog.net (via Trackback)
    Monday, 9 August 2010

    Capitalism si bunastare pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu....

    Capitalismul asa cum este perceput, diferente de gandire si mod de viata....

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.