Candva, demult

Sunday, 24 January, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Candva, demult, niste tineri au defenestrat un om prost la Cluj. El se prezenta drept profesor la Filosofie, dar nu era decat un aparatchik expirat, ramas in urma din vremurile triste ale prostelii autoimpuse si generalizate care-a fost ceausismul.

Alti oameni prosti, de aceeasi plamada, si cu aceleasi pretentii gonflate au scapat nearuncati pe geamul batranei Facultati de Filosofie si Istorie, si os din osul lor a ajuns chiar sa beseasca inutil si rusinos scaunele prezidiului Academiei Romane.

Candva, demult, un tip desirat si inspaimantator i-a scris in examen unui "profesor" scapat inexplicabil de spanzuratoare cand cu imbulzeala ca "Nici Kant, nici Frege nu se pot trata in cincisprezece minute. Daca dumneavoastra intelegeti sa tratati astfel examenul, imi voi permite sa va tratez in acelasi mod". Si din chicotelile zecilor de pustani si pustoaice obisnuiti sa copieze dupa el s-a ajuns la cuvinte grele rostite in intimitatea capitonata a biroului rectorului, la o medie de zece a inspaimantatorului si la absolut binevenita pensionare a tampitului.

Candva, demult, cineva a poftit un "profesor" de logica care nu intelegea diagramele logice (nu scrie asa in tabel ca nu-i bine!) afara din sala de curs, din facultate si din oras. Candva demult s-au intamplat tot felul de lucruri, aventuri si epopei care astazi nu mai conteaza.

Pentru ca alti oameni prosti, de exact acelasi fel si construiti de maini dibace din exact aceeasi plamada se gasesc in exact aceleasi locuri, purtand nume diferite dar facand exact aceleasi bile de muc din banii publici si timpul oamenilor.

Din fericire, exista astazi, cum existau candva demult tineri si tinere. Sigur, ei nu mai arunca pe nimeni pe geam astazi, ei nu mai racnesc cat sa zangane trei randuri de ferestre si se auda printr-un metru de zid pana in strada, spre uimirea trecatorilor.

Ei scriu pe bloguri. Poate fi pentru ca sunt impotenti si lasi, cum cred unii, poate fi pentru ca in douazeci de ani am devenit niste oameni mai eleganti si mai civilizati, trecand brusc de la ghioaga la internet, arzand cateva etape.

Pana in final nu conteaza metodele cat rezultatele. Si sper, din tot sufletul, nu pentru ca-mi amintesc de tineretea mea, cat pentru ca-mi amintesc de frumusete in general, sa le iasa, cum ne-a iesit noua, mai demult. Eventual, poate chiar mai bine.

Succes.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

29 Responses

  1. Profi d'astia sunt peste tot, studenti foarte destepti si cu chef de cearta mai rar.

  2. Mirciule,
    esti melancolic, tata...

    Sigur ca le iese si lor si habar n-ai cat de cuminti sunt acum profii si cat de frumos stau ei in "bancuta" lor.
    Gen: dirigu' lui fi'mea e atat de preocupat de fericirea copiilor din clasa incat nu rateaza nicio ocazie de a-i scoate la teatru (el face rost de bilete), in parc la plimbare, tot felul de vizite si excursii. Mai nou, e un fel de Cupidon - ii ajuta sa se imprieteneasca pe cei care sunt timizi dar indragostiti. Cum cati ani are dirigu' ? 58 ! :)
    Pe bune, e un om extraordinar, prof de mate-info la cel mai tare liceu de mate info din Bucuresti/ţară - adică de olimpici internaţionali.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Sunday, 24 January 2010

    @Ciolanus Mai rar, ce-i drept. Da' buni si aia :p

    @gabi Sunt asa, un pic, pe fund :D

    Dar cred. Adevaru-i ca oameni faini au existat mereu. Cam asta-i si norocul, pana la urma.

  4. Trebuie totusi ghidati pentru ca ''trolismul'' e o boala inspaimantatoare.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Sunday, 24 January 2010

    Zici ca-ti seamana a trolli ?

  6. Trolismul este ceea ce comunistii numeau dusmani ai poporului.

    Ca experiment, du-te pe forumul Poli Timisoara si pune acolo hai Poli Iasi. Mai jos, tot tu, cu alt pseudonim atentionezi ca aici nu e Iasi si ceva "glume" cu moldoveni, reply, iar injurii si dai bomba de genul : bai daca nu eram noi vorbeati ungureste, sau daca nu erau moldovenii stateati in colibe, noi v-am facut, alea alea. Apoi dai link pe forumul Poli Iasi cerand ajutor.
    And enjoy!

    Acuma despre articol as prefera sa aiba studentii destula coloana vertebrala incat sa se confrunte ideologic cu studentii.
    Eu confruntam constant profesorul de Istorie. Asa de mult si de acid de m-a rugat directorul sa-i fac un favor si sa-l las in pace ca nu e bine sa ii diminuez autoritatea de profesor or some such. Dar daca spunea minciuni cum dracu sa taci?

  7. Eu zic ca copi astia nau nici o vina. Da nici profesoara. De vina e ala care lea bagat la copi in cap ca la facultate se mai si invata ceva. Nar trebui sa lasam pe cineva sa isi bata joc de ma rog aia cinspe saispe copi care chiar sunt atata de naivi. Sa se dea o lege ceva.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 24 January 2010

    @cipslim Io inteleg ce zici tu, da' nu inteleg direct cum se aplica la situatie.

    E o distinctie de facut, intre "minciuni", ceea ce e discutabil, si cel putin in principiu, academia e fix spatiul in care punctele de vedere contrarii sau contradictorii isi gasesc alma mater, si respectiv crasa incompetenta, ceea ce-mi pare ca-i in discutie. Problema nu-i ca pustii astia nu-s de acord cu substanta gandirii femeii, ci cu lipsa ei.

    @dadatroll Legea Dadatroll-MosCraciun ?

  9. Mircea,
    please excuse me ! Nu stiu ce prostii/greseli am facut acolo pe polimedia dar nu intentionat ci doar ca nu citisem regulamentul. Acum am inteles fiindca am citit. Chestia e ca nu mai pot sa public nimic acolo.

    Am ajuns pe polimedia asa, luata pe sus de catre un amic si n-am avut dispozitia necesara de a vedea ce si cum in amanunt, pana azi... :P
    Scade-mi pedeapsa de acolo. Jur ca nu mai fac :))) :P
    Merci ;)

  10. Pacat. Cu racnete se rezolva problemele mult mai usor :D

  11. mai usor pe dracu, dar e mai palpitant. si mai mananca si jurnalistii o paine.

  12. pierlapatrat`s avatar
    12
    pierlapatrat 
    Sunday, 24 January 2010

    Toata lumea trage in profesori, doar ei sunt de vina, ei au creat criza, ei nu muncesc, ei nu educa, ei fura, ei sunt corupti, ei au votat gresit, ei doar ei... si numai ei, restul ?

  13. Nu-mi plac generalizarile de niciun fel. Padure fara uscaciuni nu exista. Nu sunt doar profesori tampiti, dupa cum nu sunt doar elevi/ studenti eminenti si cu o personalitate debordanta. Hai sa fim seriosi! Depinde in ce parte a baricadei te afli...

  14. Laura Driha`s avatar
    14
    Laura Driha 
    Sunday, 24 January 2010

    Noah, cine-ar fi zis ca-n tinerete erai asa de aspru si neiertator? Fermecatoare calitati ascunzi acolo-n amintiri... Fain, fain de tot!

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Sunday, 24 January 2010

    @gabi Nu-ti fa sange rau, ca orice greseli ar fi expira in 30 de zile de la facere, deci n-ai sa suferi mult.

    Cel mai probabil ai introdus prea multe link-uri de pe acelasi domeniu (de exemplu al tau propriu). Ideea e de varietare si promovare asa, mai dezinteresata.

    @dAImon Si cu guma de mestecat se repara tevile mult mai usor. Problema e ca nu dureaza.

    @cipslim Si gagicile niste carne...

    @pierlapatrat E dar stai incetinel, articolul nu era despre profesori in general, ci despre un profesor particular, si eventual despre prosti [cu pretentii] in particular.

    @Luisa Bun, dar noi discutam aici de un profesor anumit. Sau mai degraba, de o profesoara anumita.

    @Laura Drihna Pai cine-ar fi zis... cine ma cunoaste, stie :D Da' ce chestii te farmeca si pe tine, draga...

  16. Multumim frumos, Mircea.

    Candva, acum speram sa ne si iasa. Nu am scris doar pe blog, asta a fost doar inceputul. Am vorbit cu sefa de an, sefa de catedra si maine Alexandru merge la intalnire cu rectorul.

    Am mobilizat si cativa alti colegi, din pacate am aflat ca sunt colega si cu cativa impotenti (fete si baieti, deopotriva), impotenti care prefera sa taca doar pentru a obtine o nota amarata de trecere, pentru a nu exista reexaminare si pentru citez "sa iau foaia de absolvire si gata". Pentru ca d'aia avem profii pe care ii avem, ca nici colegii nu's departe. vor sa faca o facultate ca si cum ar face scoala generala inca o data

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Sunday, 24 January 2010

    Ma bucur sa aud.

    Un sfat, daca-mi permiti : nu va pierdeti timpul si energia cu "impotentii". In vederea succesului in orice actiune politica (iar ceea ce incercati voi este o actiune politica) este mult mai important sa-i cultivi/sustii (empower) pe cei care sunt de acord cu tine, decat sa te lupti cu cei care nu sunt. Prima acumuleaza si a doua disipeaza.

  18. poate ca "profesorul" ala va pregatea pentru twitter. chiar am citit c-au inceput sa predea asta in scolile canadiene. o fi tot tipu' asta..

  19. e un sfat foarte bun :)
    si e un sfat pe care ar trebui sa invat sa-l urmez, in general, pentru ca am usor tendinta de a ma lasa afectata de partea cealalta. si asta nu face decat sa ma indeparteze de la ce voiam sa fac

  20. dup[ o 'opauza' cam.., dar motrivata, adica scuzabila,
    bun-regasit!

    in rest si cit priveste restul, chiar asa:
    SUCCES ! :)

    [ see you around]

  21. Mircea,
    ok !
    Am intrat atunci cand a fost creat grupul de sustinere a PA-urilor de catre Leo. Pentru ca am avut acum onoarea sa ma intersectez cu autorul comunitatii, interesul meu e mult mai crescut chiar daca navigarile imi vor rupe din timp. Multumesc pentru precizari :)

  22. Asta e vina tiranului si a ministrei blonde care e la educatie! Jos tiranul, stati pe bloguri ji nu va pasa ca la cotroceni ce coace planuri pentru a transforma romanii in sclavii imperialistilor americani!

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Monday, 25 January 2010

    @zamo E Alexandra Craciun, nu-mi dau seama de ce toata lumea voroveste la masculin. De altfel, dupa cum bine stim, un barbat nu ar putea sa fie nepriceput la actul predarii universitare, acesta fiind un talent intrinsec si innascut al sexului care este el. Tare.

    @Roxana Niculae Ei vezi ?

    @ana Idem!

    @gabi Spor!

    @misu Este, este. Si a lui Ilie Verdet.

  24. In RE: Zamo, ar fi interesat de numărat câţi cititori chiar urmează linkurile pe care autorul unui blog le oferă în articol. Mie din Analytics îmi reiese că nu prea, confirmat şi tete-a-tete.

    In RE: #15, când ziceam de ţipete mă gândeam că-s şansele mai bune să ajungă problema la decanat dacă se găsesc 15 omini care să vocifereze, decât aceiaşi 15 vorbind exclusiv pe internete şi nezicând nimic în real life. Judec că Roxana ar putea strânge câteva sute de comentarii şi nimic să nu prindă cheag.

    Nu spun că exhibarea nervilor e o soluţie bună mereu :D

  25. Porcul de York`s avatar
    25
    Porcul de York 
    Monday, 25 January 2010

    Si uite c-am facut schimb de orase. Cum ai dat tu Cluju' pe Timisoara nu prea inteleg.. :) Cat despre vremuri de demult ... mestecam ciunga Turbo si Lazer, nu jucam Counter ci rulam zgomotos pe carucioare de lemn cu rulmenti in loc de roti, nu ne uitam doar la filme ci mai citeam si carti, reuseam sa gasem cel putin in 5 moduri de-a folosi un prezervativ in afara de ala firesc, multe lucruri poti spune despre trecut daca vrei un plus de nostalgie. Dar tema-i alta. Apoi, a sta vertical si-a da cu pumnul in prostie, fara a te teme de posibile consecinte, fara a te identifica cu turma, e lucru de lauda si rar. Apoi, de toti ar fi capabili sa facem asta .. ne-am decima. O zi minunata domnilor ! ... si doamnelor

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Monday, 25 January 2010

    @dAImon Mai depinde si cat de interesati sunt de tema, cum e plasat articolul... dar in general cred ca se aplica sfanta regula de 1% (tot ce se intampla pe internet se intampla in proportie de 1% - 1% din cititori comenteaza, 1% din cititori dau click, 1% din cititori inteleg ce se spune, 1% din orice, orice altceva).

    @Porcul de York Mare dreptate ai, mai ales la ultima chestie.

    Eu n-am "dat" Clujul pe Tm, pur si simplu m-am stabilit aici cand m-am intors in tara, din comoditate.

  1. [...] 24, 2010 by Roxana Niculae [later update] Multumiri, MIRCEA , pentru postul de pe blog si [...]

  2. 28
    Hoinaru » Blogul lui Dan (via Pingback)
    Monday, 25 January 2010

    [...] rezolvate in 20 de minute… Si de aici s-a nascut tot tambalaul. Mai multe aici, aici, aici si aici. Apoi mai avem si forumul are duduie (ca economia de pe vremuri a lui Tariceanu) de pareri pro si [...]

  3. [...] Candva, demult [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.