Blocajul economic

Friday, 22 January, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Nu stiu cati isi mai amintesc astazi de Victor Ciorbea, si de timpurile lui, si de starea Romaniei in timpurile lui, dar banuiesc ca nu foarte multi, nu doar pentru ca trecut-au anii, dar mai ales pentru ca atunci, la destul de putina vreme dupa revolutie, cam greu gaseai cinci romani intr-o camera care sa priceapa economie mai mult decat broasca testoasa medie. Sa va spun deci o poveste.

In Ghiej, un orasel mitico-fabulos rupt din povesti, era la un moment dat tristete. Mare tristete. Trista, apasatoare, clisoasa tristete. Sedea patronul singurei unitati hoteliere din localitate (asa se zice la Ghiej, "unitate hoteliera din localitate", da ? bun ?) si se gandea cum n-are el 100 de lei sa-si plateasca datoria la tamplarul satului orasului municipiu resedinta de plasa si capitala a intregii vai! care-i reparase doua paturi si-o usa rupta de niste ciobani beti.

Tot in acelasi timp, tamplarul sta trist cu capul intre maini, gandindu-se cum n-are el 100 de lei sa-i plateasca popii restul ce mai ramasese dupa parastasul pentru taica-su, si cum bietul om probabil ca nu-i primit nici in Rai nici in Iad, ci sta si asteapta confirmarea creditului in punctul de lucru bancar al Bisericii deschis in anticamera lu' Sf. Petru. Tot in acelasi timp (simultan), popa se gandea cum n-are el 100 de lei sa-i plateasca Lenutei, si cum nu se mai putea bucura de carnatia ei cea publica (publica fiind un fel de-a vorbi, ca biata fata nu mai avusese un client de la inceputul crizei). Iara Lenuta, redusa de blocajul financiar la statutul de calugarita, blestema in toata ziua balaurul si isi trata suferinta cu suc de castraveti, direct de la sursa, direct in sursa. Si nici n-avea 100 de lei sa-i plateasca hangiului responsabilul de unitate hoteliera din localitate dreptu', ca sa poata sta si ea in hotel, da-de da-de prinde ceva decat burtosu' de popa.

Cand dintr-o data (si tot in acelasi timp, ca v-ati prins, orasu-i mitic, iara timpul nu exista) aparu un strain. Iarba fluiera, crengile se batura si se auzi asa, discret, un uuuuu-UUU pe coloana sonora a oraslui resedinta de plasa vaii. Strainul merse drept la hotel, unde intreba daca sunt camere. si afland ca "Sunt, cum pustia!", lasa 100 de lei hangiului zicandu-i ca merge sa vada cum arata, si daca nu-i place vine inapoi.

Hangiul fugi repede cu suta de lei si plati tamplarul care incuie repede si fugi sa-i plateasca popii, care iesi in odajdii fuguta la Lenuta, care il pupa dulce, il scoase afara si pe din dos fugi la han si puse printre rasuflaturi suta in mana responsabilului, care zambea tamp. Exact in acelasi timp, strainul cobora din camera, lua suta din mana hangiului, zise "nu-i de treaba, mai merg", plezni fata peste fund si pleca in treaba lui.

Dar Ghiejul, orasel mitico-municipal, rasufla usurat de apasarea crizei, si binecuvanta aparitia salvatoare a strainului, care uite, cu o simpla palma aplicata cu pricepere pe curul generos al Lenutei stimulase o crestere a PIB-ului localitatii ca de fo 400 de lei, ceea ce poate ca nu pare mare lucru, dar in unele parti chiar este.

Stiti cum zic ?

Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

28 Responses

  1. hehee.. de-ar fi asa simplu. Ce propui in Ghiej, sa se creeze un centru analitic de fituire a creditelor?
    Da banca nu aveau in Ghiej?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 January 2010

    Aveau, da' era chiar in fata la Postu' de Politie si sedea pe ea sefu' de Post toata Ziua.

  3. we're fucked

  4. Stiam bancu'.

    Propui deci sa stergem datoria tuturor si sa incepem din nou ? :D

  5. Marius Ola`s avatar
    5
    Marius Ola 
    Friday, 22 January 2010

    Bănuiesc că orice asemănare cu realitatea este absolut tendenţioasă, dacă nu scandaloasă?...:)

  6. Dar sa nu uitam ca in sat toti erau datori si nu existau lichiditati! De unde sa gasim noi un vizitator? A venit FMI`ul si hangiul a baut banii si s-a dus la curve, deci suntem in aceeasi situatie, doar ca vizitatorul isi vrea si ala banii inapoi! ;)

  7. No vezi tu intenautule sa nu pui botul la aburelile filozofilor fara diploma de ASE ca asa mere numa economia teoretica intr-o tara libera de pejudecati, de banci si de guvern.
    In lumea reala, aia de pe bloguri, la fiecare tranzactie dai 2 lei comision la banca si x% impozit la stat. Si asa se duce suta ... cate-un pic pic pic...

  8. Hai sa fim seriosi ca nare nici un sens povestea asta. Unde dracu sa mai mearga omu ala? Daca mergea spre Cluj ce crezi ca avea mai mult noroc de camere bune in Gherla? Pai tuai fost in Gherla sa vezi cum arata ca cateodata nici trenu saracu nu vrea sopreasca acolo. Da sa zicem ca mergea inspre Bistrita. Pai il apuca noaptea pana ajungea in Beclean. Si tu crezi ca in Beclean sunt camere mai bune? Pai esti fraier daca crezi asta. Si la tara inca si mai nashpa camerele.

  9. Nu-i adevarat! De fapt cum treci de Gherla ii o pensiune faina acolo si ieftina. Ca sa respectam adevarul.

  10. Pe dreapta?

  11. Fics! Chiar pe dreapta, chiar afara din oras cum meri catra Cludje. Da-da.

  12. Dupa curba?

  13. Si cand te gandesti ca-i putea rezolva Lenuta pe toti, pe principiul "cherchez la femme" la o adica... Hangiul ala nu-i bun de peste.

  14. Da, chiar dupa curba. Din pacate putin la sosea. Da-i OK, arata bine, merita 100.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 January 2010

    @fcbl Happens every time...

    @dAImon Eu propun s-o proptim toti pe Lenuta, da' crezi ca asculta cineva de sugestiile rationale si ideile bune ? Veci.

    @Marius Ola Depinde. Esti din Dej ? :p

    @Ionut Apoi eu ziceam asa, din istorie... Ce bine era pe vremea lui Ciorbea, gen.

    @Dr.A Deci clar, tu esti contra mea. Esti contra mea, ce mai. *citita in vocea lui Tomita care era si inca este*

    Mai bine ati pune mana sa inventati odata superconductoru' in supelecu' lu' peste. La munca ma! nu la blogarit pe bloguri.

    @dadatroll Poate erau mai ieftine ?

    @fcbl Da' ce, Ghieju-i langa Dierla ?!

    @dadatroll Noa taci ca te-ai deconspirat, acu' stim unde stai. Spune repede, sa te stie tara : din Togo din Togo, da' de-a cui ?

    @Marius Ca ea ii putea rezolva pe ei, cred. Da' nu-i clar ca ei o puteau rezolva pe ea. De unde, cred, si problema.

  16. Hai mey ca toata lumea stie cares orasele de pe sosele. Bine mai putin alea de pe valea Prahovei cas vreo treizeci.

  17. Deci sa-ti spun: Noi siuperconductorul l-am inventat deja, si de saptamana trecuta inca, da nu ne lasa aia de la sindicat sa-l dam in uz ca cica o sa se reduca posturile de tractorist la arat campul magnetic. Cica o sa punem economia subversiva pe bulbuci de atata eficienta neloaiala.

  18. Intreba tu numa pe dadatroll ca sigur l-o vazut pe superconductor in probe pe Intercity-ul Dej-Gherla saptamana trecuta.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Friday, 22 January 2010

    @dadatroll Vreo 30 de ce, 30 de brasoave ?

    @Dr.A Campul magnetic de pe Ar-Arat, zici tu ?

  20. Se pare ca astia de la Berkeley au inventat masina timpului si tiau furat postul tau de anul asta inca de anul trecut: http://delong.typepad.com/sdj/2009/01/time-to-bang-my-head-against-the-wall-some-more-pre-elementary-monetary-economics-department.html

  21. Bine ca lau mai schimbat ca daca bagau si eu tot cu Ghieju se prindeau studenti ca e copiat dupa ceva filizof roman.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 January 2010

    Apoi acum sincer, tu ce ti-ai inchipuit, ca io-s Adam Smith si David Hume si anul e 1700 ?

    Nu sunt trasuri.

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 January 2010

    Dar daca tot l-ai adus pe amuzantul de DeLong in discutie, uite care-i chestia : Ce construiesc baietii aia acolo se numeste in engleza sperietoare de ciori. Dupa care o iau la bataie de-i merg paiele, si se simt ei mari barbati ca ce-or aratat ei dusmanului. Atat ca n-are nici o treaba sperietoarea de ciori cu dusmanul.

    Esenta argumentului anti-tembelism economic in stilul stangii americane nu este ca vezi doamne, viteza de miscare a capitalurilor ar fi o constanta, ci ca statul face concurenta neloiala firmelor private in fata capitalului. Chiar daca proiectele statului sunt mai proaste, el are avantajul ca se poate auto-finanta, avantaj pe care il si foloseste, cu efecte dintre cele mai dezastruoase : eforturile economiei se duc pe apa sambetei.

  24. De blogari astia doi nam auzit. Sunt de pe blogspot? Ca eu nu citesc. Si eu Doamne fereste sa vreau sal apar pe DeLong numai casa iti arat ce destept sunt eu. Casai la noi in Ghiej asta facem toata ziua luam pe unu mai prost si ne dam mari cat de destepti suntem. Ma rog cum eu sunt cel mai prost ma iau pe mine da sa nu intram in genu asta de detali.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Sunday, 24 January 2010

    Nu, sunt pe coparseu.

  26. Cred ca e timpu sa iesim in strada, dar daca se va intampla asta se va face doar online , ca majoritatea ideilor bune ...

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Thursday, 27 October 2011

    Poate fi o idee sa scriem timpul cu tot cu l-ul lui, inainte de-a chiar iesi in strada.

  28. Si in special sa ne filmam la red studiu bucuresci.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.