Bank run!

Thursday, 02 December, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Oarecum in completarea uneia dintre aventurile descrise in articolul recent (aia cu Alphabank), vin sa va povestesc intimplarile de peste zi.

Ma duc la mine la banca (BRD), sa-mi iau extrasele de cont pe noiembrie, si daca tot am ajuns acolo sa ridic si niste bani, de exemplu zece mii de lei, ca aia-i limita la retragerile neanuntate si la rigoare chiar imi ajung pe vre-o saptamina sau daca trag de ei chiar doua. Ei, familie mare, casa grea, asta este.

Domnisoara blonzie si simpatica de la ghiseu imi spune cu regret ca n-au atitia. Da' citi au ? Pai... astia, imi indica dinsa spre cinci pachete de cite o suta de bancnote de cite cinci lei fiecare. Doua mii cinci sute de lei. Asta-i cassa lor. Pai si cealalta domnita ? intreb eu indicind spre cea mai tinara, stagiara cum ar veni. A, ea nu lucreaza, zice fata. Mbine.

Eu deja apucasem sa completez ordinul de zece mii, ma uit la el gales, moment la care fata de nu lucreaza sare totusi cu ideea ca au robotelul ala de incaseaza facturi automat, si-l pot goli. Foarte bine zic eu, ia vedeti. Se repede zvirluga si-l deschide, intre timp fata imi rupe ordinul. Eu ma minunez ca stai tu, poate sunt acolo bani, sa nu mai scriu inca unul. Ea zice ca nici vorba.

Si intr-adevar, dragi si scumpi cetateni ai patriei noastre, dupa o zi bancara (ulterioara unei sarbatori cu repaos in mijlocul saptaminii) robotelul de incasat facturi a strins... ia hai sa vad, ghiciti ? Cinci mii ? Nu. Trei ? Nici. Doua ? Nici atit. O mie trei sute si ceva.

Asa ca-i zic fetei sa-mi dea 3500, rationind eu ca oricum scot restul pe card, daca-i pina acolo. Si chiar pe cind terminasem de completat ordinul, apare o cucoana in banca, si domnita mea ii spune ca... nu are bani sa-i dea. Pasamite femeia anuntase ieri ca doreste sa scoata astazi zece mii de lei, si urma sa-i fie pusi deoparte, atita ca ... pai... daca nu-s bani ?! Fata i-a explicat ca n-a avut din rulaj toata ziua de zece mii, opt si ceva cel mai mult, da' nu s-au strins la nici un moment zece sa i-i puna dinsei deoparte.

Si mi-a mai zis mie aparte, ca raspuns la uimirea mea ca "pai bine, da' suni la centrala si-ti trimite" ca nu se obosesc aia de asa ceva, ca nu "se renteaza" un transport pentru zece mii de lei. Auzi colo, draga de banca, nu i se renteaza sa-si plateasca deponentii, cine isi inchipuia ca exista pe undeva niste romani care inteleg ca daca iau ceva bani asta le creeaza si niste responsabilitati ? Nu se renteaza sa dai banii inapoi, dom'le. Ia sa le scrieti si voi, ai de-aveti datorii pe la banci, ca "nu vi se renteaza" sa le platiti ratele, oare la fel de copasetici or fi si-n cazul ala ?

A, si apropo de care chestie : ulterior rezulta din discutie ca oricum fata are limita foarte fixa pe casa. "Pai si daca incasezi peste ce faci ?!" "A, ii trimit la centrala". Minunea minunii, ca drumul incolo se renteaza, numa' drumu-ncoace nu se renteaza. Este ca-s cel putin magice bancile astea ?

Cum era si de asteptat femeia din urma mea se indigneaza, dat fiind ca-s banii ei incasat de firma ei si ce drac mai ii asta, nu-i vorba ca cere credit, e vorba ca vine sa-si ridice banii proprii. In euro nu-ti permit sa ridici, ea are saptezeci de mii de euro blocati in contul firmei si ce face, se uita la ei ?! Acum adevarul adevarat este ca eu am ridicat vreo douazeci de mii de euro asta vara, fix in contul firmei, ce-i drept cu programare, dar de facut se poate face, ai doar nevoie de hirtii corespunzatoare. Revenind la situatia concreta, fata da din mina a lehamite si-i zice cucoanei ca oricum au doua sute de euro cu totul in casa, n-ar fi ajutat cu nimic.

Deci, daca doriti sa jefuiti o banca in seara asta, va recomand s-o evitati pe asta anumita, in care n-au mai ramas nici macar o mie de lei, ajungeti sa furati mai mult din posetele angajatelor decit din "seiful" bancii, ca la pizzerie.

Si cum sporovaiam noi asa, aflu ca de fapt au avut si pauza de curent doua ore in cursul zilei, asta oferita cu tenta explicativa ca de ce n-a incasat mai nimic ala de facturi. Va dati voi seama ?

Asa ca pe mine unul m-au podidit amintirile. Mai tineti voi minte anii '90 la inceput, dragii si scumpii mei tovarasi de Romania ? Care faceati afaceri pe-atunci probabil ca-i mai tineti, cucoana din urma mea a zis ca n-a prins perioada desi ar fi avut virsta, fatutele de la ghiseu abia se nasteau pe-atunci, pe scurt, nimeni din camera aia nu stia despre ce vorbesc, da' ma gindesc ca aici, pe blog, tre' numaidecit sa fie macar unu' care sa-si aminteasca asa un octombrie 1991, ce-i ala "arierat", chestii de-astea de baza. Recapitalizarea bancilor, deh.

Pe mine unul ma distreaza sa retraiesc istoria, dupa douazeci de ani. Sa speram ca n-oi fi singurul.

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

24 Responses

  1. am patit la japonezi ca am vrut sa ridic 1000 de euro in cash din cont si intr-un orasel de marimea clujului (judetului zic, asa la o juma de milion de locuitori), o banca de top 10 mondial mi-a zis ca n-are, ca programare nu face, ca sa merg la agentia de la aeroport (100km distanta) sau sa revin maine dar numaidecat la 9:15 cand se stabileste cursul valutar si se deschide ghiseul respectiv ca ei baga euro zilnic da daca trece unul doi inaintea mea si ridica vreo 10.000 euro fiecare n-o sa mai fie la ora 10 (la fel ca si azi).

    Acuma sigur ca era vorba acolo de valuta si nu din alea curente (gen USD). Da se intampla vezi bine sa n-aiba banca bani si la case mult mai mari

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 December 2010

    Sa n-aiba valuta tarii mey ppl ? Pai ce banca e aia ? Ca si carmangeria fara carne, ca si libraria fara carti, ca si profesorul fara scoala, scriitorul fara talent si blogerul fara blog.

    Pai ce facem aici ?!

  3. Nu-mi amintesc da' am citit despre. Sounds like fun, what can I say, cam ca într-o bancă din lumea a treia methinks.

    Apropo, ce-s ăia "copasetici"? Dex only got this close: http://dexonline.ro/definitie/copast

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 December 2010

    http://www.worldwidewords.org/weirdwords/ww-cop1.htm

  5. pai de la banca iei credit f greu, dar mai greu de atat iti iei banii tai.

    sa zicem ca stiu pe cineva care e director la o banca. nu din top 3, dar imediat dupa ... adica nu bcr, bancpost si brd ... ghici cat au in seif zilnic. aici nu vb de o filiala de cartier, nu banca dintr-un oras resedinta de judet cu 100k locuitori. 5000 euro. deci daca e vorba de mai mult trebuie adusi cu masina din alt oras. nu-i bai ca-s vreo 3 pe o raza de 100km, dar chiar asa? da, asa, pentru ca zicea ca si nene de vine sa ia credit, practic e facut din pc, nu-i da bani in punga decat f rar si atunci cu programare. cei mai multi iau banii sa ia un bun care e platit prin transfer bancar, decii banii nu exista fizic. nu stiu daca am reusit sa explic.

    de cand li s-a marit chestie cu au voie sa dea mai multi bani decat au ei efectiv ... ultima data era de 3 ori, acum am inteles ca au marit ... de unde vrei tu cash?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 December 2010

    Bun, dar uite ca eu vreau cash. Si sa zica mersi ca nu-i pun sa-mi cintareasca aur :D

  7. Ionuţ: bun fratele meu alb, dar dacă banca îşi asumă că eliberează la orice oră a zilei 10.000 ron ... te aprovizionezi cu cash încât să ai suma aia în funcţie de dever, nu stai în încasările zilei. Ba chiar şi BNR te poate ajuta dacă ai nevoie de cash.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 December 2010

    Problema mare e cam urmatoarea : unul dintre simptomele colapsului financiar al unei tari (deci nu dificultati, nu criza, colaps de-a dreptul, bun ?) este incapacitatea bancilor de-a plati lichidarile solicitate de clienti. Pur si simplu, direct, asta-i.

    E drept ca-n majoritatea tarilor cu apa calda asta se intimpla in urma unor dezechilibre majore si ca rezultat al chestiei numita "bank run", dar aparent asta nu ne impiedica pe noi sa ni se intimple din pura neglijenta, lene si asa mai departe.

  9. deci tu practic esti dujman de-ala al poporului, raspandesti zvonuri najpa ca sa dai jos sistemul

    pana si ciobanii din Dealul Soborului au card BRD sau BCR!

  10. Exista niste regulamente si norme bancare impuse de BNR.
    Pe baza celor intamplate se face frumos un raport, expediat la BNR insa mai intai e recomandata o scrisoare inregistrata in sistem care sa ajunga in centrala bancii respective. De obicei sunt foarte receptivi la astfel de sesizari.
    In plus in anumite banci nu orice lucrator bancar are drepturi in sistem pentru a face o programare sau a solicita alimentare.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Friday, 3 December 2010

    @dAImon Ai dreptate, cu exceptia faptului ca nefiind ele zvonuri, ci intimplari care mi s-au intimplat de-a dreptul mie, nu sunt zvonuri, ci intimplari care mi s-au intimplat de-a dreptul mie. Stii cum zic ?

    @Luka D Taman cum zici, domnita. Si eu i-am zis cucoanei acelasi lucru, faceti-le un incident de plati, le suspenda BNR licenta, distractii, spre ingrozirea sefei de sucursala care topaia si ea acolo. Da' nu-i servi nimic clientei, ca ea nu stie de-astea si sincer vorbind, nici n-o prea intereseaza sa afle. Ea vrea sa fie! Sa functioneze! Nu sa repare. O atitudine pina la urma cam inadecvata locului, daca e sa fim cinstiti.

  12. Doamna mah, is doamna.

    O banca de top era sa ramana la inceputul anului astuia fara licenta si buturuga era mica da' voinica si interesata.
    Da nah, unii prefera starea de vegetatie.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Friday, 3 December 2010

    Problema-i alta : vezi tu ca "era sa ramina" ? Vezi tu ca problema-i raspindita si endemica ?

    Astea nu-s simple intimplari. Ele pot parea simple intimplari, pentru fata de la ghiseu, dar prin ochii tipilor care in general se ocupa cu management in sensul propriu al termenului, aia care se uita dupa riscuri si construiesc strategii cum ar veni, chestiunea e destul de groasa.

    Nu mai lipseste mult, cu alte cuvinte, ca sa incepem sa luam apa sistematic.

  14. Eh tu, Mircea, nici nu am zis ca nu ar avea caracter endemic, incidente de gen sunt constante de ceva ani buni. Nu exista intamplari in sistemul bancar, asa cum am zis fata de la ghiseu are acces limitat in sistem si de multe ori pe ea o intereseaza doar lupta cu ceasul si spartul usii.
    Ai de se stiu ce-i ala management stiu sa priveasca in ansamblu si cu bataie lunga.

    La partea cu apa m-ai pierdut :P

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Friday, 3 December 2010

    Pai te-am pierdut, ca esti mitza si totul pina la apa.

    Ziceam ca sa luam apa in sensul de a o apuca pe drumul suei, greciei si irlandei. Ceea ce-i foarte trist, dat fiind ca la ora actuala suntem pe undeva intre top cinci si top trei dupa stabilitate financiara in Europa.

    E ca-n filme, cind merge erou' la batalie unde tre' sa se bata cu Godzilla da' inainte se duce sa-si pupe copila care asa prin somn il intreaba ce-i aduce de Craciun sau faze de-alea.

  16. Tu la ora asta vrei sa ma bagi in ditamai cuboiul, cand eu ma simteam atat de bine doar cu o fata mica mititica :P

    Eu zic ca o sa stam pe linia de plutire, am eu considerentele mele dar zvonistica nu se pune ca argument deductiv. Pana una alta ne rezumam la niste premise.

    La partea cu erou' si Mozilla si Craciunul iar m-ai pierdut :D

  17. Mozilla .... doaaah .... unde-i dAimon? :)))))

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Friday, 3 December 2010

    Si eu cred ca vom sta pe linia de plutire. Ca-s cam singurul in grup care crede asta, ma rog, alta mincare de peste.

    Om vedea si poate om chiar si trai.

  19. Nah de trait om trai sigur.
    Pana una alta eu bag niste soamne ca iar ma loveste dislexia.

    Zi buna la voi :)

  20. cu o piata imobiliara functionala in USA FED si bancile trebuie ca faca eforturi supraumane sa ascunda inso;vabilitatea. In romania au omorat piata imobiliara ca sa salveze bancile. In franta guvernul tine si piata imobiliara si bancile ca doar PIB-ul mare tine dobanda mica.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Friday, 3 December 2010

    @Dr.A Hai sa fim seriosi, piata imobiliara din ro n-o fost absolut niciodata functionala. Nici macar in zona, nici macar pe acelasi continent.

    Franta asa suge o pula pina la primavara ce n-a vazut Parisul. Se cred ei mai smecheri decit is, cocosu' galic si alte figuri, da' faptu-i ca-n lumea asta Franta nu conteaza.

  22. Saracie mare in Banci...saracie de bun simt fata de client.

  23. bancpost top 3? hai ca... asta-i buna. :D

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Monday, 6 December 2010

    Poate omul zicea dupa numarul de filiale sau ceva.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.