Avocatul diavolului

Monday, 17 May, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Scriu acest articol nu pentru ca-s neaparat convins de argumentatia pe care-o prezinta, ci pentru ca mi se pare ca respectiva argumentatie este si va fi masiv subreprezentata ca rezultat al celui mai net egoism. Ca atare, ma simt oarecum obligat sa-i fac loc aici, cam la fel cum plugarul cu doi boi, unul al lui mai ingrijit si unul de imprumut mai ogarjit se poate simti obligat sa-i hraneasca pe amandoi la fel daca au tras in jug amandoi deopotriva.

La ora actuala, salariatii din domeniul IT se bucura de niste foarte insemnate, si destul de costisitoare facilitati fiscale. In principiu, nimeni nu are "dreptul" la facilitati fiscale, acestea fiind intotdeauna si peste tot niste exceptii de la o regula, iar nu regula insasi. Totusi, atata timp cat ele servesc unei cauze, sau survin unui scop, e rational sa asteptam sa dureze ori pana cand scopul a fost atins, ori pana cand cauza a fost inlaturata. Inlaturata, zic, pentru ca trebuie sa ramana limpede, la nivel de principiu, ca scutirile de impozite sunt niste rele, de natura piciorului rupt sau a pietrelor la rinichi, si nu niste chestii bune, de natura unei tocanite cu ciolan afumat.

Initiatorul proiectului de reducere a respectivelor taxe, Varujan Pambuccian, scrie destul de lamurit teza pro domo. E clar de ce blogosfera o va prelua si-o va sustine orbeste : in primul rand, pentru ca "astia de pe internet" nu-s nici instalatori de apa-canal, nici prostituate, nici astronauti, in majoritatea lor, ci muncitori cu calculatorul, mai mult sau mai putin (ba chiar foarte putin) calificati. In marea lor majoritate, blogerii, si mai ales varfurile sunt niste softisti avortati. Aia care-or avut timp la serviciu sa scrie pe blog, aia care n-or reusit sa-si gaseasca serviciu, aia care "s-au indragostit" de internet la o varsta frageda, dar nu si de teoria grafurilor sau metode numerice. Aia. Si-n al doilea rand, mi-au demonstrat deja destul de clar cam cat spirit de finete si discernamant poseda.

Obiectia mea este simpla : de la outsourcing am trecut la fabrica de soft. Da, e-adevarat. Am trecut la lohn de software, nu era destul ca lucrau fetele lohn pe textile si pielarie, nu era destul ca lucrau baietii de la tara lohn pe constructii si agricultura (ca practic asta a insemnat emigratia romaneasca post-aderare), acum sa-i punem si pe domnisori la treaba, tot lohn, da' software.

Pasul urmator, cel care cu adevarat conteaza, centrele alea de R&D de care vorbeste deputatul n-au aparut, dupa zece ani de zile. Da, zece ani au trecut, ca un vis, si migratia, chiar daca "mult redusa", a ramas. 4%, spune deputatul.

E o problema aici. Intr-o lume in care primii 5% dintre cei bogati au jumatate din bogatia lumii, si primii 5% dintre cei inteligenti au macar jumatate, daca nu mai mult din inteligenta lumii. Aia 4% care pleaca in continuare duc cu ei mai mult de jumatate, sigur mai mult de jumatate din capitalul intelectual al fiecarei noi promotii. Daca as avea de ales, as prefera sa-i pastrez pe astia 4% care pleaca acum, si sa plece aia 96% care astazi stau.

Am reusit, cu alte cuvinte, sa implementam din nou modelul scump la tarate si ieftin la faina. Retinem zeci de mii de indivizi care asuda din greu pentru a produce o mie, sau doua sau cinci mii de euro valoare in fiecare luna, in medie. Pierdem zece sau o suta de indivizi care produc milioane daca nu de-a dreptul miliarde de euro valoare fara sa asude deloc. Pai ce-am rezolvat ?!

Deci, eu nu disput socotelile prezentate de Pambuccian, chiar daca-mi par cam facute pe picior, cu factorii de multiplicare ai lui peste si asa mai departe. Nu cred ca sunt exacte, dar nu cred nici ca ar putea fi vre-odata exacte, oricat ne-am chinui cu ele. Macar in mare, ca ordin de marime, sa zicem, cred ca sunt prin zona.

Dar as dori o evaluare a unor efecte mai subtile, si care sunt la ora actuala rotund neglijate, oarecum iresponsabil, mi se pare mie. Deci, cati dintre tinerii care termina scoala in 2011 vor alege sa se formateze in functia de robotel industrial, pentru ca au nevoie de niste bani si Alcatel angajeaza, chiar daca ei ar fi putut mult mai mult ? Aia vreau sa-mi evalueaze stimatul deputat, cat ma costa pe mine in termeni de potential pierdut, cati tipi care ar fi putut face cercetare adevarata se istovesc intr-o munca care-ar fi poate mai bine s-o faca indienii ?

Ni se aduce pe masa teza ca de-aia ne cere EU sa taiem masura, chiar daca FMI o tolereaza, pentru ca ei au 500,000 de locuri libere in sector. Ca adica, vor sa ni-i fure. Poate. Nu imi fac eu iluzii ca lumea e buna si ne vrea binele. Dar sa incercam sa aplicam principiul uniform : nici investitiile alea straine, oricate zeci sau sute de milioane de euro or fi fiind ele, nu ne vor neaparat binele.

Deci, ca sa ma convingeti, mie aia sa-mi raspundeti : cate fete bune si de casa ajung curve pentru ca aia-i singura optiune in oraselul lor, si cati programatori care ar fi putut schimba lumea, intr-o lume care doreste sa fie cat mai des schimbata, ajung functionarasi intr-un aparat mai degraba inutil si mai ales foarte instabil (pentru ca daca li-e chiar asa de simplu sa plece, investitorilor astora, dupa zece ani de facilitati, inseamna ca n-am prea atins principalul scop al acordarii de facitilati de la inventarea lor : inradacinarea).

Aia sa-mi spuneti, pentru ca uite, zece ani de migratie, din '90 pana-n '99 ne-a dus pe podium la hacking in lumea asta mare, si ne-a dat o felie importanta din Microsoft si o celebritate prost gestionata dar complet meritata in cele ce priveste munca cu calculatorul. O tarisoara minuscula, dar uite ca n-a contat, am putut. Si-acum, dupa zece ani de protectie, parca suntem cam blegi. Inca zece ani de protectie ne vor blegi oare de tot ? Aveti cuvantul, stimate.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

17 Responses

  1. Horia Dragomir`s avatar
    1
    Horia Dragomir 
    Monday, 17 May 2010

    Stimabile, ai dreptate din păcate.

    Înrădăcinarea zic eu că nu se putea nicicum. Am fost aleși pentru că prezentam un raport bun calitate-preț. Plafonarea ce s-a produs pe plan intern la marile companii softiste spune că noi nu vrem cercetare. Nu vrem să creștem. Nu vrem mai mult decât mia aia de oiro și un titlu pompos cu-care să ne mândrim când ieșim la agățat. Pentru că "lasă, mă. Merge ș-așa!"

    Aveam și noi, însă, o industrie locală. Câteva firme mici care au reușit să se facă auzite pe un plan nițel mai mare decât cel local. Mie de ăia îmi pare rău. De ăia care au rămas și au încercat să facă ceva mai mult decât linie de producție. Îmi pare rău pentru că vor pleca. Dar sper că vor pleca. Pentru că ... ce mai au de primit aici?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 17 May 2010

    Nu-mi dau seama exact ce impact are masura respectiva la altii, dar pot sa-ti spun ca din punctul meu de vedere, cu firma mica care este Polimedia nici macar nu m-am obosit sa aplic pentru scutirea respectiva. 8% te fac sau te distrug atunci cand faci arbitraj, start-upurile au alte probleme dupa mintea mea.

    Poate ca nu se putea nicicum. Greu de crezut. Europencele sunt fete faine, aerul e curat, cluburi si cafenele cochete sunt, tot ce-a lipsit pentru a atrage ceea ce cu adevarat conteaza a fost o strategie coerenta cand chiar ar fi contat (2004 cca, pe cand lumea dadea Ferrari-uri ca bonus la angajare si potentialii discutau daca exista sauna in firma). Da' am ratat ocazia aia, mai vine una prin 2020.

    Merge si-asa.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Monday, 17 May 2010

    A, si apropos, sa crezi ca se poate face performanta fara un singur datacenter adevarat si pe pseudo-infrastructura de cablu a Romaniei... laissez.

  4. Chiar daca inteleg argumentatia, pentru ca oamenii care vor sa schimbe lumea se duc in Silicon Valley si nu in Pipera - cu sau fara scutirea de 16% - tot nu pot fi de acord. Adica daca tot e sa ne pierdem varfurile hai sa le dam un sut in cur si celorlalti, sa stim o treaba. Sa ajungem o tara care pregateste si exporta gratuit specialisti in Europa. De bine de rau, oamenii din software sunt cei care gasesc usor joburi in Europa comparat cu alte categorii profesionale. Si capsunarii - e drept - dar macar in capsunari nu s-a investit atat de mult.

    Iar daca sunt destule firme mari care fac suport in Romania (un pic cam multe pentru gustul unora), nu inteleg totusi povestea cu "softul dezvoltat in regim de lohn". Asta este o enorma aberatie pe care oricine a scris o linie de cod la viata lui ar trebui sa o priceapa destul de repede. Scrierea de soft nu este coasere de nasturi la locuri prestabilite, sau batut de pingele 8 ore pe zi. Oricat ar vrea unii sa se transforme in asa ceva. In special cei care nu au nici un fel de chemare spre industria asta.

    Sunt curios in ce categorie de blogeri te incadrezi tu ...

    Altfel, numeroase succese si izbanzi iti doresc!

  5. Apropos, pseudo-infrastructura de cablu a Romaniei ne-a pozitionat in top 10 mondial la viteza broadband domestic, conform Akamai http://www.pahomi.ro/top-10-tari-viteza-broadband.html

    De aici este banal sa lucrezi pe datacentere de afara ... ieftin si eficient.

  6. Horia Dragomir`s avatar
    6
    Horia Dragomir 
    Tuesday, 18 May 2010

    Da, Adrian. Dar de ce n-ar lucra alții pe ale noastre?! Pentru că nu e românește?

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 18 May 2010

    @Adrian Mei, tu intelegi argumentatia, si mai mult n-am de ce-ti cere, ca nu esti deputat. Dar daca ai fi, si te-ai erija in aparatorul intereselor categoriei, ai avea la momentul asta sa-mi raspunzi, DE CE se duc in SV si nu in Pipera ?

    Uite, cehii au cheltuit banii aia sa-si faca o platforma de start-ups foarte serios alcatuita, si care a dat si oarecari rezultate (DreamLords, ca tot zicea Pambuccian de ce mare implinire a spiritului uman e un joc. Care-i ceva mai mult decat o chestie pe web gen e-Republic, care-i un proiect romanesc care a primit fix aia-n brate de la statul roman, din cate stiu eu, ma rog, poate intre timp s-au mai schimbat lucrurile).

    Inteleg de ce lumea nu se duce la cehi, ca-s mici si prapaditi, dar noi am fi avut cu ce sa facem minunea, in 2000.

    Mai departe, doua dispute : spui ca-n capsunari nu s-a investit "atat de mult", dar in fapt s-a investit comparabil. Urmareste : se nasc doi copii, unul capsunar altul softist. Ambii papa laptic de la sanul mamei, care nu merge la servici. Ambii merg la gradi, ambii merg la scoala primara. Egalitate. Capsunarul merge la un gimnaziu cu 10% mai ieftin, si la un liceu cu 30% mai ieftin. Per total, poate ca pana la 18 ani in capsunar s-a investit cu un 10-15% mai putin, din partea statului. Softistul face facultate, care-i destul de scumpa. Poate deci ca ajunge cu nivelul investitiei la dublu, dar nu cred ca asa departe. Deci iata.

    Pe de cealalta parte mi se pare ca-mi ratezi argumentul : eu nu zic nici un moment "sa le dam un sut softistilor ne-exceptionali". Eu zic sa nu mergem orbeste pe mana unor companii care-s reprezentate drept mana cereasca, dar in fapt se ocupa cu formatarea unor tineri in niste pozitii inferioare, ca sa-si sustina oamenii lor acasa in pozitii superioare. Pentru ca aia face Alcatel si Siemens si restul lumii in Romania, angajeaza secretare pentru geniile lor, care-s de fapt niste oameni mai prosti, dar s-au nascut "unde trebuie".

    La chestia cu lohn-ul : da si nu. Poate fi. Zici de-a dreptul ca niciodata nu poate fi ?

    Cat despre mine, pai si eu sunt cel putin tot atat de curios, sincer sa fiu.

    @Horia Dragomir Bine punctat.

  8. Lumea nu-si face data-center in RO din același motiv pentru care tu nu recomandai sa se cumpere domenii în .ro : nu le place mușchiul legii de aici.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 18 May 2010

    Pai atunci ia hai sa-l taiem. Ca 450 de miliarde stoarse ma intereseaza relativ putin, comparativ cu o situatie unde lumea nu vine adusa cu zaharelul, ci de bunavoie.

    Mai ales ca nu-s miliarde, ci milioane.

  10. Eduard Martini`s avatar
    10
    Eduard Martini 
    Friday, 21 May 2010

    Salut.

    Iti citesc blogul de ceva timp, probabil pentru ca in urma cu mult timp am fost colegi de clasa intr-un liceu din Romania ;)

    Nu este cel mai bun, nu este cel mai prost blog, dar este cel mai "altfel" blog din cate am citit.

    Deobicei iau de bune cele afrimate de tine pentru ca nu am nici o sursa mai credibila de informare. Dar de data aceasta vreau sa te contrazic pentru ca sunt implicat direct si stiu exact ce vorbesc.

    Ziceai ca nu sunt centre de cercetare in Romania. Iti spun eu ca exista centre de R&D in Romania. Nu vreau sa dau nume de firme, dar eu lucrez in cercetare si cunosc personal oameni care lucreaza in altele.
    Proiecte foarte interesante au fost inovate in Romania (chiar si eu am numele pe un patent). Daca vrei mai multe detalii pot sa iti dau exemple de tehnologii si proiecte inovatoare 100% produse de R&D-ul din Romania.

    In rest despre cei 16% nu am idee daca vor creste incasarile la buget, sau vor scadea, sunt convins ca or fi altii mai destepti ca mine care sa faca aceste calcule, dar cam toti programatorii sunt de parere e o masura normala si ca trebuia sa vina la un moment dat. Singura obiectie ar fi ca ar fi trebuit anuntata cu 6-12 luni inainte. Nu o sa fie nici un miting al programatorilor :)

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Friday, 21 May 2010

    Aha! Salut mei :D

    Daca-i cel mai altfel, mai bun de-atat nici n-ar avea cum sa fie, ca in postmodernism ce bine mai exista afara de diferenta ? Asa ca, sa fie primit.

    Recunosc primul c-am exagerat, sigur ca exista [R&D vreau sa zic], dar am exagerat pentru a sublinia un punct. Retoric, cum s-ar zice. Chiar incepeam sa ma panichez ca nu ma contrazicea nimeni.

    Ideea aia ca mnoa, mai devreme sau mai tarziu tot se va face cresterea este si dupa stiinta mea generala si acceptata, cum zici si tu. In principiu legea spune ca modificarile de natura fiscala intra in forta incepand cu exercitiul fiscal urmator. Pana acum s-au tot dat derogari, dar nu mi se pare derogarea o practica sanatoasa ori acceptabila.

  12. Am mai citit ceva asemănător, pe Coding Horror am impresia. Și cum Coding Horror nu-i site românesc, probabil intuiești că îți voi spune următoarea chestie: problema asta nu se limitează la România. Fiecare angajat nou la Google (fie el american, chinez, român sau indian) înseamnă uciderea din fașă a potențialului pentru o nouă companie de succes. Și încă îndrăznesc să spun că Google e un caz relativ pozitiv, din motivul că ei își încurajează angajații să inoveze, chiar dacă inovațiile nu-s întotdeauna revoluționare.

    Plecând de la ce ai scris mai sus, eu stau și cuget, ca om ce mă aflu: pentru un individ de vârf din IT/Computer Science/Engineering, care-i trade-off-ul între a face cercetare la Intel, unde ștacheta e oricum cu două-trei niveluri peste cea de la centrele noastre de top de cercetare (care or fi alea) iar plata superioară și a sta în țară? Asta e, că nu-i nici un trade-off, +- 16%.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 25 May 2010

    @spyked Pe de-o parte, abordarea strictu sensu de care zici, dom'le, fiecare maturator de drumuri e un pilot RAF ratat e putin prea mult. Pur si simplu, oricum am intoarce lucrurile, doar o fractie dintre indivizi fac doua parale. Restul sunt niste ratati oricum si orice am face noi, astilalti. Toata chestia e ca ar fi bine sa se rateze individual, nu sistematic.

    Dar problema e intotdeauna mai complexa decat comparatia Intel-neintel. Astia care stau, stau pentru o pereche de ochi caprii, pentru ca nu s-au despartit inca de parinti, pentru ca li-e frica de tot soiul de plasmuiri si-asa mai departe.

  14. fabulos. Ai reusit sa aduci informatie 0 la un wall-of-text.

    e vorba de economie. E vorba de cascaval. Cati bani castiga statul daca impozita versus cati bani pierdea daca impozita.
    Se pare ca rezultatul a dat: putin.

    Restul sunt barfe de bere

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Monday, 31 May 2010

    No, pai n-am stiut ca io-s responsabil cu tiparirea sumarelor Monitorului Oficial pe internet.

  1. [...] In Romania sunt momentan putintel ocupati (Pambuccian isi apara domeniul de interes dar n-are timp sa-mi raspunda pe tema, Vosganian se straduieste dar din ceva motiv nu-i bagat in seama, si-n afara de armeni s-ar [...]

  2. [...] pe razatoare s-ar fi pierdut, probabil (apropo de pierderile astea, tot asteptam un raspuns, domnu' Pambuccian) si care-i aduc beneficii pentru care-i dispusa sa plateasca miliarde. Bon. Si ce pierde ? Pai nu [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.