Aventurile zilei

Thursday, 25 November, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Aventurile zilei de astazi incep de fapt ieri, ca toate aventurile care se respecta, si anume prin contributia unei domnisoare care crede despre sine ca are, sau macar avea o cariera in piar, da' joaca doar temporar rolul de secretara. Domnisoara care-a reusit sa-mi gestioneze programul asa fel incit am ratat o intilnire, pentru prima oara in ceva ani. Asa ca am reprogramat pentru astazi.

Tot ieri am participat la efortul colectiv al intregii societati de educare a copilelor care se cred oficiante prin banci, precum si a unei copile care se crede sefa de sucursala cit si a unui mosnegel uscat care se crede paznic, la sediul Alphabank din Timisoara, str. Gheorghe Lazar numarul nu mai retin. Timp de jumatate de ora am asteptat impreuna sa tiparim o chitanta de schimb valutar, pentru ca atunci cind subsemnatul intra in banca si intreaba daca poate cumpara o anumita suma de euro de la dinsele din institutie capritele rationeaza ca da, sigur ca da, doar ele sunt in banca si asta-i intre obiectele de activitate.

Si nu realizeaza, in timpenia lor, ca de fapt chiar daca-s banca si chiar daca ar trebui sa poata totusi ele nu pot. Si asa am privit eu cum i se broboneau miinile oficiantei (serios, ii transpirau degetele, broboane de sudoare, n-ati vazut asa ceva!) in timp ce ea soptea la telefon cu colega din biroul vecin, care si ea incerca, si cu "sefa", o toanta la fel ca ele, care s-a mutat intr-un birou liber si-a incercat si ea sa scoata o chitanta. Si dupa juma' de ora chitanta tot nu aparuse, le-am sugerat sa scrie una de mina, da' ele nu stiu cum, le-am zis ca bine, atunci, oi veni mai pe seara cind reusiti si voi, da' nici asa nu-i bine ca daca nu mai vin (auzi la ele, vitalele), si pina intr-un final am cedat nervos, le-am pus sa desfaca afacerea si le-am si zis fo doo.

Le-am zis fo doo adica nimic grav, nu va inchipuiti de mame sau alte de-alea, doar ca dupa ce am anulat schimbul ele credeau ca eu o sa astept sa tipareasca... pai... buletinul de refuz. Auzi colo. Asa ca i-am spus uneia ca sper ca glumeste si de panica si disperare sefa sarmana o intrat intr-o rutina de-asta cu "va rog sa vorbiti frumos" ca adica de ce am luat proasta la pertu, ca ele or vorbit frumos cu mine! Si i-am raspuns ca mi se pare si normal sa vorbeasca cu mine la persoana a doua, eu fiind clientul, si cu banii in mina, si ele fiind niste incapabile care cam degeaba fac umbra pamintului, ca nici o prapadita de chitanta nu-s capabile sa scoata. Ceea ce si azi cred si sustin, nu suntem toti egali in virtutea faptului ca respiram, unii mai pe nas, altii mai pe gura, da' de respirat respiram.

Asa ca m-o amenintat ca cheama paza! chestie care... ma rog, am racnit c-o chiar rog, si eram pe punctu' sa-i iau paza si sa-i bat cap in cap pecutotii ca sa aflam cine are avocati mai tari in penale daca tot ne-am apucat, cind mosnegelul de care am pomenit (el fiind, sarmanul, paza...) m-o abordat foarte duios dintr-o parte ca "ma roaga frumos". Si-apai mai mult de mila lui i-am lasat in prostia lor (a, sa mai mentionez ca la un moment dat caprita-sefa avea impresia ca "chitanta de mina" inseamna aia ca io semnez in alb o hirtie cu antetu' lor ?) si m-am dus in treaba-mi.

Jumatate de ora. Trei capre. Tot degeaba.

Dar, ca ziua de ieri nu se opreste ieri, ci continua si astazi, mergeam catre persoana cu care aveam intilnire, si anume, o specialista in probleme de proprietate intelectuala, pe care ma gindeam ca poate o angajez intru niste chestii. Ei, si pe drum fiind am vazut din masina, pina asteptam la Marasti pe nimeni altul decit pe deputatul PNL de Timis, onor. Horia Cristian, care era foarte ocupat cu telefonul ca sa nu observe ca se gaseste in compania a vreo juma' de duzina de pustani si a unei lozinci in fata sediului PDL, paziti de doi copchii imbracati in uniforme de jandarmi, si doi politai peste drum, linga parcul botanic. Manifestatie, deh, nu jucarie, intr-o tara, deh, nu jucarie, cu ministri, prim ministri, partide, banci si toate alea. Da' pe bune, nu jucarie, bine ?

Si-am ajuns la experta mea, care sustine in conversatie ca are 25 de ani vechime dar nu stie sa explice diferenta intre doua concepte oarecum fundamentale (ce impresie v-ar face un instalator care nu stie explica diferenta intre teava de cupru si teava de plastic ?), care se declara reprezentant autorizat in conflicte pe tema dar nu e capabila sa citeze cel mai recent caz din jurisprudenta Tribunalului Timis, si nici macar nu intelege de ce asa o intrebare e legitima sau merita neaparat un raspuns. In schimb se asteapta sa fie angajata, cu contract, pe urmatorul rationament : este ea fericitul posesor al patalamalei X eliberata de autoritatea Y care zice ca-i calificata in domeniul Z ? Este. Am eu nevoie de ceva din domeniul Z ? Am. Noa atunci limpede ca lumina zilei ca ce-mi ramine de facut este sa semnez un contract prin care ma angajez sa-i platesc ei cit zice ea, si ea se angajeaza sa faca ceea ce considera ea ca are de facut. Simplu. Doara nu asa se face ? Ce competenta, ce abilitati, ce demonstrate, ce executat ordine, ce strategii ? Bai frate, de-aia am murit noi la revolutie ?!

Sa mai notez ca se afla intr-un birou nemarcat (cum dracu' sa n-ai macar un grafitti care sa zica cine esti ?!), care apartinea unei terte persoane, "inchiriat" probabil cu ora, si fara contrapartida monetara, ca sa va dati seama in ce hal de hal se gaseste tara asta ? Sa mai zic ca nu i-o venit literalmente sa creada femeii c-o voi si plati pentru consultanta, sau ca se vedea foamea pe ea cind s-a prins ca totusi ba da ? Sa va mai povestesc cum imediat ce-o vazut ca suta de lei iese dintr-un teanc de alte sute de lei s-a basculat mental in crossell mode ? Sa va redau conversatia care incepe cu intrebari despre cine mi-s avocatii si continua cu mine explicind ca desi inteleg ca nu se prea obisnuieste in Romania, totusi eu tind sa angajez avocati specializati pe domeniile lor, care pot arata rezultate clare - ce-au pledat unde cind si cu ce rezultate - chestie care n-o impiedica sa-mi recomande calduros proprietara biroului, si sa raspunda la intrebarea evidenta "da ? si pe ce se specializeaza dinsa ?" cu "aaa civil". Va dati voi seama, specializare ?

Practic vorbind, stimabila mea preopinenta nu se gaseste calificata drept altceva decit curva. Asta este competenta curvei, ori de cite ori vede un pachet de bani se apuca imediat sa gaseasca, sa promita, sa ofere cite ceva pentru fiecare bancnota. Sigur, ea se crede experta in cine stie ce, cum altul se crede deputat, alta se crede sefa de banca si asa mai departe. Si se simt fara indoiala cutotii foarte insultati de postul acesta (statistic vorbind e destul de clar ca macar unul sa citeasca). Ghineon.

Nu-i vina mea ca-s dinsii prost calificati, nu-i vina mea ca nu se pricep, nu-i vina mea ca traim intr-o tara ca o piesa de teatru, in care actori slabi dau vina pe costumatiile saracacioase ca sa explice de ce nu si-au invatat rolurile, de ce se misca precum niste momii si de ce vorbesc cu prune-n gura. Chiar nu este.

Da' nici nu ma supar daca se supara pe mine. Ca nu-mi prea pasa. Pe cine intereseaza opiniile dobitoacelor ? Poate pe Francisc din Assisi. Sau pe Sisoie.

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

36 Responses

  1. Porcul de York`s avatar
    1
    Porcul de York 
    Thursday, 25 November 2010

    :))) esti un martir ! :))))

  2. totusi de ce n-ai emigrat pan-acuma

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Friday, 26 November 2010

    @Porcul de York Ce-i un martir ? Un mar calcat de-un tir.

    @F Mei, in calitate de unu' cu cinci ani si mai bine de experienta ca expat iti pot spune cu certitudine ca nu exista loc populat de oameni pe lumea asta care sa nu te enerveze. Cit despre cele nepopulate, alea iara te enerveaza ca nu-s oameni.

    Per total, tot aia-i.

  4. De unde se vede ca-ti porti enervarea cu tine :D

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Friday, 26 November 2010

    Sunt un om rau, ce mai :D

  6. Diana: Şi la nevoie fabrică singur câte doze sunt nevoie şi pentru ceilalţi din jur :D

  7. romania inedit`s avatar
    7
    romania inedit 
    Friday, 26 November 2010

    Imi placu asemanarea cu curva si modul cum relatasi intamplarile .

  8. No, no...stai cu un mar pe cap si 'profesionistii astia' fac tir cu arcul folosindu-l derpt tinta...Deci esti mar-tir cit in-cap-e si ai si-o picatica de vina !

  9. Eu nu zic ca nu se intampla sa dau de varza acra pe ici colo dar nu cred ca am petrecut asa o zi in tari straine (de ex FR,JP,DE). Exceptie facand poate apelurile telefonice catre serviciul clienti atunci cand sunt rutate prin tot felul de (ga)oaze.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Friday, 26 November 2010

    @dAImon Nu le fabric, le secret. All natural baby.

    @romania inedit Mai ales asemanarea ?

    @calmogen Ahaha calmogenu' nepereche, gata, clar.

    @Dr.A Eu te cred. Exista insa si reversul medaliei faptului ca oamenii nu-si cunosc meseria, pe care iara nu-l intilnesti in tari straine.

  11. @Mircea Popescu
    Reversul reversului medaliei e ca in tari straine ai un avantaj in fata celor care nu-si cunosc meseria. Chestie care in romania nu se aplica tocmai fiindca zicala "omul potrivit la locul potrivit" nu precizeaza nimic despre cum se "potriveste" omul cu locul si neprecizand potrivirea se face cu mana invizibila (si nu te gandi la prostii gen Adam'S).

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Friday, 26 November 2010

    Absolut adevarat, de fapt tocmai scriam un articol fix pe tema asta.

    Reversul reversului reversului medaliei aleia e ca ai un avantaj asupra tuturor in ce priveste pizdetul.

  13. In masura in care pizdetul ti-e relevant ca tematica: ai dreptate.

  14. hahaha. Aia cu banca asa e. Eu am ajuns la Arad in incurcatura si am cerut urgent un transfer bancar din zona de dupa mal (offshore?) dupa care am fost la mai multe banci. Dupa care am cerut sa mi se elibereze suma in euroi ca asa mi-au trimis astia banii si cursul lor valutar mi se parea ca e facut cu intentia de a ma trage in pula cum se zice popular.
    conversatia am dus-o cu o domnisoara foarte draguta care a zis ca sigur ca da. Si tot la fel a inceput sa dea telefoane. Si tot la fel a venit o hoasca mai batrana sa explice ea ca banca lor elibereaza banii cum vor ei ca e a lor nu a mea. Ca sa ma linistesc. Ca cine ma cred etc.
    In cazul meu a fost un individ deosebit de solid care functiona in regim de bouncer de banca care a avut un limbaj si un comportament mai amenintator asa de felu lui pe care l-am concediat cu zicala: "daca nu ai bani de avocat stai in banca ta in momentul in care a incercat sa ma opreasca (deci chiar ce PLM e asta?) sa ies din banca pe motiv ca nu am semnat nush ce hartzoaga.
    Deci eu am impresia ca astia de la banci is un fel de serviciu de stat care iti zice ei ce sa faci nu vii tu cu idei si fite la ei.
    Asa si la 3 alte banci la care am fost nu aveau destui bani sa-mi elibereze. Si la una nu stiau "parola" deci cum fnctioneaza mey bancile astea?

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 November 2010

    @cipslim Pai exact ca un serviciu de stat, in sensul ca toate proastele pe care ceausismul le-ar fi plasat vinzatoare si functionare, din lipsa de ce dracu' sa le pui sa faca pe toante, astia din ziua de azi le-au plasat prin banci. Pentru ca oricum intorci problema exista undeva intre trei si sase milioane de muieri atita de toante ca ar trebui impuscate in tara asta. Ele nu se schimba, ca prostia-i vesnica, dar modul in care societatea le "foloseste" - adica le scoate pe cit posibil din calea oamenilor normali variaza.

  16. Apoi numai dumitale ți se puteau întâmpla atâtea lucruri într-o singură zi. :D

    Io nu pricep faza cu ”proveniența banilor” atunci când faci o depunere în contul tău. Îi drept că nu la fiecare ghișeu, dar am pățit faza asta de câteva ori și le-am dat cu flit. :|

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 November 2010

    Daca depui intr-un cont "al tau" da' de persoana juridica care-i "a ta" intreaba ca sa stie unde sa incadreze, la contributii de capital sau la incasari. Si contabila te intreaba acelasi lucru daca ii dai niste bani pentru cassa.

  18. Da` e vorba de cont de persoană fizică. Și nici suma depusă nu era ceva foarte mare.

    Mă gândesc că li s-o fi părut dubioasă mutra mea. :P

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 November 2010

    Apai atunci erau confuzate.

  20. @Mari: aia cu proveniența face parte din pachetul de legi pentru combaterea spălării a banilor. Chestia e că demenții ăia de la Antene au făcut un mini-reportaj în care declarau la sursă terorism, vânzări de droguri și alte dume dintr-astea și n-au pățit nimic. Cel puțin funcționarii de la ghișeu n-au reacționat în vreun fel. Bănuiesc că pe de altă parte nici nu e 100% problema lor, de verificările astea trebuie să se ocupe Fiscul.

  21. fisc? FISC?

    ahahahaha. plagiatorilor.

  22. Buna ziua!
    Din pacate nu sunteti singurul in aceasta situatie, am reusit sa-mi stric o intreaga zi pe seama unei dudui. Culmea, functie de conducere intr-o instituie a statului _Centrul informational de managent, chipurile foarte ocupata.
    Intr-o incapere relativ mica, 12 persoane am astepta 55 minute pentru a ne prelua niste documente pentru o autorizare.
    Raspuns: Eu revin in sala doar dupa ce termin ce am in birou!
    E greu si este multa incompetenta!

  23. braindamage`s avatar
    23
    braindamage 
    Friday, 24 July 2020

    MP, may i ask you what it means to 'avea o cariera in piar' or to be o piarista (as in 'bani pentru piariste') ? Dexonline ain't of much use.

  24. braindamage`s avatar
    24
    braindamage 
    Friday, 24 July 2020

    Sorry, now i see it. It's in P.R.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 July 2020

    Yeah, P.R. is vocalized like "piar" in Romanian, and thus...

  1. [...] Unul dintre comentatorii mai inteligenti decit mine mi-a anticipat acest articol in timp ce-l scriam. Bravo lui, si un reminder in caz ca-si inchipuie [...]

  2. [...] in completarea uneia dintre aventurile descrise in articolul recent (aia cu Alphabank), vin sa va povestesc intimplarile de peste [...]

  3. [...] tot avut si nu servesc la mare lucru, sunt perfect echivalente in inutilitatea lor obositoare cu chestiile care se cred banci si proastele care se cred avocate. Avem destui impostori, nu-i nevoie de inca o tura, si mai ales nu-i nevoie de impostori adusi la [...]

  4. [...] scl, poate ca Polimedia va poate ajuta pe tema. Alternativa fiind bineinteles o larga paleta de experti in idiotenie, specializati la locul de [...]

  5. [...] Asta este functionarea bancilor incepind cu Lombardia pe la 1200 sau cind (ca si creditu' lombard asta, nu se numeste astfel din gresala) si asta va si ramine pina la sfirsitul timpurilor, ca-n afara de situatiile paraeconomice rezultate din ramasitele nedigerate ale isteriilor in masa (cum ar fi de exemplu orice incercare concreta de implementare a oricarei forme de socialism) nu exista alte alternative. Iata ca in 2012 am ajuns si noi din urma toate prostiile pe care ni le-o lasat Ceausescu si cu Dej pe cap in domeniul macroeconomic, si iata ca bancile nu mai pot folosi motoare paraeconomice pentru a-si ancora activitatea cu aparente si pretentii de functionare economica reala da-n realitate vai de capu' ei. [...]

  6. [...] O toanta care se crede profesoara de limba romana, chiar daca sigur nu-i face chestii despre care ea crede ca "asa se face", adica vesnica forma fara fond. Nu c-ar avea [...]

  7. [...] si presuri sugestive prin bai ? Si asa mai departe, lista poate sa too-ooo-ooot continue, cu tarancuta de se crede sefa de banca si tarancuta de se crede experta-n probleme si multe toate ? Noa. Cam tot asa si-n aceeasi masura is si nespalatii astia [...]

  8. [...] insa decit in miini competente. Fara sfatul unui jurist calificat in domeniu (si mare atentie ca nu toti juristii care se afirma calificati chiar is calificati, mai ales nu in Romania) care sa chiar verifice daca uzul pe care-l propuneti nu contravine marcii [...]

  9. [...] in care nu exista Operai, in care nu poti sa cumperi un pardesiu, in care-i plin de experti care mai de care mai idioti, in care ai ajuns sa nu te mai poti preumbla datorita asaltului ingemanat al chicioseniei tiganesti [...]

  10. [...] Dupa care s-o dus la bar, ca aparent asa-i sistemu', fuge barmanu' la mese sa ia comanda, probabil si debaraseaza, si-au adus romanii contributia la cinci secole spre douazeci de istorie a tavernei, au inventat lucruri noi, fascinante si nemaivazute. Dupa care m-o intrebat daca vreau sa-mi incalzeazca paharu'. Si io i-am zis ca vreau. Si atunci el l-o glazat la autoclava, de mai avea putin si bulbucea lichidu-n dinsul, dupa stravechea "fiarba vinu-n cupe, spumege pocalu'" aplicata foarte literal intrucit romanu' care nu s-a nascut poet s-a nascut barman. Ce mai atita scoala, e o meserie ca oricare alta, ceea ce-n partile astea de lume inseamna "o traznaie cu care se indeletniceste un prost ce habar n-are pe ce lume se afla". [...]

  11. [...] much like the stupid old cunt of Timisoara, expecting to be paid for, basically, "being herself", the stupid old cunt of Minsk imagines that her saying "this is [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.