Americanii si criza

Monday, 19 July, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cum rezolva americanii criza ? Pai fac agentii guvernamentale. De exemplu, inagareala aia cu asigurarile de sanatate obligatorii a creat, prin cele cateva mii de pagini de "legislatie" pe care nu le-a citit nimeni nici pana in ziua de azi nu mai putin de 200 (doua sute!) de agentii noi. Setul de legi cu reforma sistemului financiar a mai creat vreo 300 (trei sute). Inca ceva mii de pagini de "legislatie" pe care n-o citeste nimeni, mai ales din cauza ca n-are rost, tot ce scrie este ca "agentiile vor face regulamente". Practic nu mai legifereaza Congresul, legifereaza administratia. C-asa-i in tenis, checks and balances, separatia puterilor, alea alea.

Si, cum se intampla ori de cate ori cate-un Caligula ajunge in varful ierarhiei unei societati apatice, au inceput sa apara caii facuti senatori. Da' hai sa nu vorbim despre o proasta care a ajuns cumva, inexplicabil, decan la Harvard Law School, desi e destul de evident la examinarea orala ca n-ar prea trece bacalaureatul (si nici nu-i asa de inexplicabil, prestatoarele de oral la Casa Alba ajung adesea in posturi de-astea, vezi Pizdolezza Rice de-un exemplu, si nici nu-i chiar asa de specific politicii, si-n mediul privat treaba merge la fel).

Sa nu vorbim despre proasta asta, zic, pentru ca nu-i vorba de o singura proasta. SUA a ajuns sa aiba vre-o mie de agentii guvernamentale, care prapadesc... da' cine mai stie, zeci, sute de miliarde anual ? Societatea civila a pierdut sirul candva prin 2005, cu miliardul disparut de la Haliburton pe care nu l-a justificat nimeni nici pana astazi. Sa vorbim deci despre sutele de mii, milioanele de prosti anonimi care au impresia ca ei "lucreaza" pentru guvern.

federlol

Da' nu stiu scrie in limba engleza. Pentru ca toate felonies sunt cu necesitate criminal, nu exista civil felony, alea-s toate misdemeanors, pe de-o parte (o distinctie care se invata indeobste inainte de anul I la Drept), si pe de alta parte pentru ca nimeni nu poate fi "condamnat pentru o lege", cel mult pentru o infractiune. Deci "first time offenders convicted of criminal felony copyright laws" inseamna "va rog sa ma futeti in gat ca m-o facut mama zdreanta".

Ceea ce, intr-un mod metaforic, si facem.

Da' daca vi se pare ca Udrea e o problema, ganditi-va ca macar nu arata ca un cal dat cu peroxid. Si daca pulimea angajata aiurea de PDL prin ministere (si de PSD inaintea lor, si de toata lumea de la facerea Republicii incoace) va jeneaza la respiratie, ganditi-va ca daca am aplica reteta americana ne-ar reveni cam 100 de agentii guvernamentale, in care ar lucra cam de doua ori mai multi tampiti, inca mai retardati ca ai nostri, si-ar cheltui pe machetute si lubrifiant de zece ori mai multi bani.

Cu alte cuvinte suntem in pozitia de-a da lectii Statelor Unite in ce priveste competenta, transparenta, eficienta si legalitatea guvernarii. Sigur, nu prin meritul nostru propriu, ci pur si simplu pentru ca aia or cazut in prapastie, da' orisicat, suntem presus. Nici nu-i prima oara.

Category: SUA care este
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

6 Responses

  1. cred ca daca analizam datele absolute ale us si le comparam cu cele ale romaniei, intr-adevar, ajungem la concluziile tale. dar nu poate fi vorba despre o comporatie din punct de vedere absolut intre us si ro. cel mult despre o comparatie procentuala se poate discuta. iar daca luam in vedere numarul de agentii guvernamentale/numarul total de rezidenti in statele respective, cred ca romania iese superioara. si la fel si cu numarul angajatilor de stat supra numarul total de locuitori.

    sistemul capitalist este din principiu unul prost. doar ca nu s-a gasit inca altul mai bun. :(

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 19 July 2010

    In 1990 as fi fost de acord cu tine, si-n 95 si in 2000. Din 2005 incoace e deja dubios, si in 2010 sunt ferm convins ca n-ai dreptate, si ca per capita SUA sta mai prost ca Romania la birocratie. Din pacate n-avem cum afla, ca datele nu se mai cunosc, ce se publica de catre guvern e si partial si (dovedit) mincinos, iar presa are cam alte probleme.

  3. lez time is ripe :D

  4. Ce "visator " esti ...:D frate noi nu avem cu ce sa fim mai buni ca americanii in nimic ,NEVER!!

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 28 July 2010

    @Stefan Ce zici tu e probabil adevarat, doar ca tu vorbesti de niste americani care exista in capul tau, ca simbol, iara nu in realitate, ca obiecte materiale. Eu in schimb nu vorbesc de abstractiuni, idealuri si ideologii, ci de spatiul concret al oamenilor reali.

  1. [...] 1980 a ajuns cam la fel de scumpa cit beneficiile pe care le aducea si de-atunci incoace e haos. Cindva prin 2005 s-a abandonat orice incercare de-a mai tine cassa, cam ca o familie de "prosperi oameni de afaceri" [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.