Alcoolismul si abuzul in familie

Thursday, 28 January, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cea mai importanta chestie care se poate spune despre ciclul alcoolism - abuz in familie - alcoolism este ca el exista. El exista.

Victimele lui, copiii, batuti, chinuiti, torturati in cele mai bestiale moduri ajung, prin cursul normal al timpului adulti. Nu ajung insa oameni sanatosi. Ajung niste oameni frustrati, agresivi si violenti fara motiv dar lasi in fata provocarilor vietii, ducandu-si cu ei, sontat-sontac, sufletul ciuntit, ars cu tigara si vargat cu cablul electric la vremea cand alti copii invatau de la tatii lor cum sa mearga pe bicicleta, ce inseamna prietenie, cum arata curajul si ce-i aia sa fii om.

Incapabili sa-si confrunte rani atat de adanci incat le ameninta insasi fiinta, incapabili sa se vindece, acesti oameni nenorociti plutesc in deriva si ajung, uneori, sa nenoroceasca alti oameni la randul lor. In primul rand, o femeie. Din ceva motiv inexplicabil, multe femei sunt perfect incapabile sa observe semnele altfel foarte pronuntate ale suferintei. E o pata oarba, cumva, si-un blestem feroce.

Uneori, rareori, cu bataie spre niciodata, caldura femeii reuseste sa vindece, sau macar sa stabilizeze sancrele barbatului, si ciclul se incheie, dupa cine stie cate generatii. Cel mai adesea insa lucrurile degenereaza lent, dinspre scandaluri inspre palme si apoi inspre pumni si picioare, si apoi in tortura curata. Pe undeva in aceasta involutie vin si copii, unul, doi, cinci, cati da domnul. Ei nu intra intr-o lume normala, ei nu intra in situatia de la inceput, pe care femeia poate ca inca si-o mai aminteste, intre plansete si suspine. Ei intra direct, si fara alte formalitati, in faza pumnilor si picioarelor, sau in faza strigatelor si urletelor, sau in faza bataii cu lantul, dupa cum le-o fi norocul.

Si nu cresc, asa cum cresc ceilalti copii, copiii care chiar au parinti, nu-si formeaza aceleasi reprezentari despre lume, nu se lupta cu aceleasi dificultati si nu se bucura de aceleasi izbanzi si victorii. Pentru ca ei traiesc intr-o alta lume, ei se bucura daca tati n-a baut doua sticle de spirt ieftin astazi ci doar una, ei se bucura daca mami poate sta in picioare, si nu zace gemand in pat ca ieri, sau saptamana trecuta. Ei se bucura de niste lucruri simple, care nu exista, cel putin nu la modul vizibil, pentru nimeni altcineva.

Iar apoi ajung adulti, si duc mai departe, cu pretul vietii lor, si-a fetei careia i-or fi dragi ochii lor, si-a copiilor ei, ciclul mizerabil. Americanii estimeaza ca un copil din 4, adica vreo 19 milioane in total, isi traiesc viata in inchisoarea asta particulara. Noi n-avem (cel putin dupa cate stiu eu, s-ar putea sa ma insel) studii serioase pe tema, dar imi permit sa estimez ca problema este inca mai grava, atingand probabil un copil din trei. Cel putin un milion, probabil chiar doua. In perioade de criza economica, precum cea pe care-o traversam, situatia se agraveaza.

Aceste persoane exista. Ele nu se afla undeva, departe, ci peste tot in jurul nostru. In fiecare vagon de metrou statistica dicteaza ca vor fi cativa, si-n fiecare scoala, si-n fiecare bloc de apartamente. Exista vreo 50,000 de blogeri la ora actuala, multi dintre ei tineri si foarte tineri. Destui dintre ei se confrunta cu ciclul alcoolism-abuz. Eu cunosc cu siguranta unul. Dumneavoastra personal cunoasteti cel putin un individ care taraie prin lume acest stigmat complex. Putem face ceva pentru ei ? Puteti face ceva pentru ei ?

Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

56 Responses

  1. wtf. si te mai miri ca lumea arata cum arata. ar trebui cultura pe femeile respective - cultura parasirii de indata ce necuratul s-arata.

  2. Putem infinta Misterul Pubic pentru Etno Terapie Lobotomica prin comasarea Ministerului Propagandei si al Ministerului Economiei, Transporturilor si Locuintelor. Intr-o prima etapa zic.

  3. Eu cred ca exagerezi foarte mult in articol, adica personal nu consider asta o problema foarte raspandita. nu neg existenta problemei, este probabil. Insa nu este un cerc vicios. Consumul de alcool in cantitati mari nu echivaleaza cu violenta in familie, creste riscul, intradevar dar nu putem sa zicem ca toti care se fac prastie in weekend isi bat nevestele si isi terorizeaza copii ca e fals.
    Raman la ideea ca trebuie sa existe o intelegere mult mai buna a drepturilor fiecaruia, si sa se faca apel la institutiile secializate in caz de abuz in familie.
    Si de obicei, copii astia care au trecut prin asa ceva, realizeaza necesitatea unei familii linistite si nu continua ciclul asa cum e de presupus.
    Primul pas ar fi un sondaj cum zici tu ca nu avem.
    Nu ne mai compara cu americanii totusi, aia au alta cultura, noi alta.

  4. Mikael Eon`s avatar
    4
    Mikael Eon 
    Friday, 29 January 2010

    mda... cel abuzat devine la randu-i unul care abuzeaza intr-un mod de care nu intotdeauna se face vinovat pe deplin.... see no evil, make no evil. iti trebuie o putere aproape supraomeneasca sa poti iesi din cercul acesta vicios, educatia ajuta mult. cultura unei tari, a unei societati, are un rol important in relatia aceasta circulara victima-agresor. acestea sunt realitati foarte prezente caci daca ti/e bine tie asta nu inseamna ca toata lumea e bine. situatia este amplificata si de faptul ca suntem un popor cu inclinatii mai degraba slave in ale consumului de alcool, in sensul ca preferam bauturile spirtoase, tari, celor moderate sau cu continut scazut de alcool, cum este berea sau vinul. nivelul de trai este o cauza a alcoolismului, dar in acelasi timp alcoolismul este o cauza a nivelului de trai scazut, este o relatie interdependenta in care mijloacele media ar putea avea un cuvant greu de spus, din pacate nu neaparat ca se incurajeaza aceasta situatie de fapt, dar este tratata cu indiferenta, ignorata. statul te vrea viciat, asa platesti mai multe taxe prin accizele care se imputa alcoolului si tigarilor, te indatorezi pana in momentul in care esti dispus sa muncesti mai mult pe bani mai putin (chiar daca mai prost) si traiesti mai putin cu sanse mari de a nu apuca pensia.

  5. ce inseamna alcoolism-abuz(din cate cunosc se scrie alcoolism si nu alcolism)?

    fac uz gros de alcool si stupefiante din cand in cand, dar nu fac abuz de ele. in traducere libera, ma mucesc ca lumea, dar rar, odata la cateva luni si cu stupefiante, iar doar cu alcool odata sau de doua ori pe luna, cel mult.

    mnoa si pe la scoli, iau note mari fara sa depun efort si cu stilul asta de viata. la munci dadeam randament bun, in sensul ca toti sefii/patronii strambau urat de tot din nas cand le ziceam ca ma las de munci. ba au fost care ma si sunau peste cateva luni ca sa ma intrebe daca nu am chef sa ma intorc la ei. e drept, ca faza cu sunatul se petrecea in perioade de maxim avant.

    deci, mircea, sunt eu un pericol pentru societate? :))

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 January 2010

    @fcbl Probabil. Problema este ca necuratul se arata treptat-treptat, si ca respectiv twue wuv se bazeaza tocmai pe descoperirea si acceptarea... diferentelor. Asa ca-i foarte usor sa descopere si sa accepte mizerii, la gramada, mai ales in tinerete.

    @Dr.A Ho! Ca n-am zis ca-i neaparat o problema a statului, ori rezolvabila de catre dansul. Dupa cum vezi mentin chestiunea in termeni foarte personali.

    @cipslim Comparatia cu americanii survine des din doua motive : pe de-o parte pentru ca sunt multi, si pe de cealalta pentru ca au muncit intens la tot soiul de cercetari. Nu-mi vine deci sa arunc date produse de-o populatie de 300 de milioane asupra ei insasi.

    E adevarat ca aceste date pot fi sau pot sa nu fie aplicabile si aici. Totusi, antropologic vorbind, asemanarile sunt infinit mai mari decat deosebirile, si teza exceptionalismului romanesc e mult mai profund si abundent ridicola decat pare la prima vedere.

    Pana la urma, tu incerci sa contrazici stiinta prin anecdota si parere personala.

    @Mikael Eon Mi se pare ca in ultimii 20 de ani preferinta publica s-a modificat semnificativ dinspre votca inspre bere, consfiintind intr-un fel mult mai semnificativ decat un miliard de discursuri pompoase la televizor mutarea interesului nostru dinspre Moscova inspre vestul Rinului. Sigur, nu se aplica tuturor paturilor sociale in aceeasi masura, si nici nu-i asa de semnificativa cum ne pare noua, dar ceva miscare cu siguranta exista.

    Nu-i clar ce rol joaca statul in toata povestea, mie mi se pare mai degraba observator talamb decat cointeresat.

    @Mihai Dupa cum vezi, am dezvoltat o problema serioasa cu vocalele duble in romaneste. Dar ma tratez. Mersi pentru observatie.

    In rest, si eu beau, si anume, votca, si anume, cu suta iara nu cu shot-ul sau double-shot-ul asa cum se vinde astazi. Nu mai departe de saptamana trecuta am facut ceva barmanita speriata intr-o vagauna dubioasa sa munceasca un sfert de ceas ca sa toarne cu lingurita doua sute (una pentru mine, una pentru fata). Totusi, nu m-am imbatat niciodata, si daca sunt un pericol pentru societate, nu la betie sunt.

    Dar asta nu inseamna ca nu exista o groaza de frustrati care beau sa-si faca curaj, dupa care isi fac prea mult. Nu betia simpla e garantia ori certificatul problemei, tot asa cum nu toti copii chinuiti, care cresc orfani, saraci, flamanzi, vai de capul lor ajung neaparat niste monstrii. Sinergia intre cele doua aduce nenorocirea, ele separat sunt neplaceri comparativ minore.

  7. @Mircea
    1. Cum de ai ajuns tu sa stii treburile astea ?
    2. "acesti oameni nenorociti plutesc in deriva si ajung, uneori, sa nenoroceasca alti oameni la randul lor", uneori ? Cum adica, uneori ? Ca daca-i doar uneori zic ca nu conteaza, zic ca tot soiul de oameni ajung uneori, care uneori ii fara de relevanta, cateodata ori uneori nu au a face cu majoritar ca sa zici ca-i reprezentativ, nu ?
    3. "nu se lupta cu aceleasi dificultati si nu se bucura de aceleasi izbanzi si victorii", si iar te intreb, da de unde pustie stii tu ?

    Te intreb de unde stii pentru ca despre lucrurile astea nu se vorbeste, de obicei. Daca is cunoscute jumate din cazuri, ma gandesc ca ar fi enorm, da ma gandesc ca nu-s cunoscute nici macar 30% din cazuri. Care cazuri nu-s urmarite cum evolueaza, iarasi ma gandesc.
    Din experienta, si nu-i vorba doar de un caz, am ajuns la parerea ca, de obicei, ii asa cum spune Ciplism :"Si de obicei, copii astia care au trecut prin asa ceva, realizeaza necesitatea unei familii linistite si nu continua ciclul asa cum e de presupus."
    Care copii or fost dati de atatea ori cu capul de prag, incat, multi dintre ei s-ar izbi pe ei decat sa faca altora la fel.
    Insemne sun, dar insemnele is de luat aminte, nu te lasa sa uiti, nu te lasa sa faci la fel, mai ales ca stii perfect ce inseamna.

    Iara despre alcool, nu prea stiu cum sa spun, noi am fost, in Observator, o gasca tare nebuna de peste 30 de zaluzi (promotiile 96-98, he he), ne-am dat masteratele in votca si horinca de perje, tone si tone de material didactic, si tati, da tati is amu omi linistiti la casele lor.

  8. Pai am putea seta o anti-"tinta" sa zicem asa: prima palma. Sau prima injuratura. Sau primele trei dati cand vine beat acasa. Zic in capul oamenilor. Cum e de exemplu "vai s-o culcat cu alta, il parasesc". Noa, ce-i mai nociv, sa se culce cu alta dar fie in continuare respectuoas in casa, sau sa te bata de te rupe, dar sa te iubeasca in continuare saracul de el.

  9. Florin:

    Ţine mult de mecanismul imprimării la copil. Până în 5-6 ani el preia atitudinea către viaţă a părinţilor lui, şi dacă aia e defetist-agresivă .. no, tre' un psihic foarte tare ca să respingă totul şi să reconstruiască pe alte baze.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 January 2010

    @Florin La 1 si la 3 : Asa cum am ajuns sa cunosc majoritatea chestiilor pe care le stiu : am trait intr-o vreme cu o femeie care era psiholog de prunci. Si eu asa fac, ii citesc cartile, ma cert cu omu' de stiinta noaptea in pat asupra erorilor ridicole in care i se zbate disciplina scl (la asta ultima cel mai ades o iau peste bot, dar pe de-o parte asa se invata, si pe de cealalta e placut, in asternut).

    La 2 : E bine ca-mi urmaresti stilul, asa se invata :) Ala-i un efect stilistic care lucreaza prin diminuarea neasteptata a subiectului, sub nivelul la care cititorul il percepe. Rezultatul este augmentarea perceptiei subiective.

    Estimarile din cate imi amintesc plasau numarul cazurilor cunoscute un ordin de marime sub ce vorbesti tu acolo. Din nou, fara studii, pentru ca statul roman nu are bani de studii si aiureli de-astea. El face autostrazi.

    Suferi insa, cum sufera si cipslim, de o eroare sistematica de perceptie datorata autoselectiei. In mediul in care traiti voi cel mai probabil ajung doar cei care se manifesta asa cum descrieti, dar exista adancimi care nu se vad din pozitiile in care sed oamenii capabili sa scrie si sa citeasca pe internet, de exemplu.

    Inca o data : nu bautul adolescentin e subiectul discutiei aici. Ala se bazeaza pe alte procese mentale, mai degraba sanatoase. Alcoolicul abuziv tinde sa nu bea ca adolescent, de fapt. Pentru ca nu simte inca ca "ii barbat" gen, adica, pentru ca inca intretine relatii cu jumatatea ceea de care vorbesti tu, "mai bine pe sine decat pe altul cu capul de prag". Doar ca ele se pierd, in timp.

    @fcbl Cel putin punctual, zic ca ai dreptate. Toate copilele educate in ideea ca "daca-i cu alta" e moartea pasiunii, da' "daca-ti mai da o palma acolo" e in regula ar avea imens de castigat daca educatia s-ar realiza exact invers. Problema e trei : una, ca gelozia e un impuls natural, doua ca filmele si restul "media" de joasa calitate pe care si-o pot permite ele s-o consume e facuta in locuri (gen India) unde onoarea barbatului e o problema majora si confortul familiei un teritoriu necunoscut, si trei ca nu mai retin acu' ce vroiam sa zic, da' mai era ceva. A, da, ca bataia femeii consolideaza puterea soacrei, in timp ce preacurvia barbatului o slabeste, si ca atare societatea (care, cum bine stim, e compusa, organizata si functioneaza prin eforturile soacrelor) prefera sa se apere de cea de-a doua.

    @dAImon Ditto.

  11. da, nu mai e nimic de zis. Muarte soacrelor din toata lumea sau Soacre din toata lumea, muriti-va!!! In afara de-alea noastre, ca alea nu se pun.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 January 2010

    Io n-am. De la muarte sa fie ?

  13. @dAImon, "tre’ un psihic foarte tare ca să respingă totul şi să reconstruiască pe alte baze", deci, care mecanism al imprimarii tine mult de aluatul din care ii facut copilul, de bagajul genetic, ca mie imi pare ca la asta se ajunge pana la urma, intr-un fel sau altul.
    @Mircea, "In mediul in care traiti voi ...", fapt ce ma duce iar cu gandul la aluatul din care ii facut fiecare. Ca se ajunge intr-un anume mediu (sau, nu se depaseste) si datorita bagajului genetic. In ce masura tine de asta si cat depinde de imprejurarile in care se dezvolta pruncul, nu-s in masura sa spun.
    Da la partea cu bautul adolescentin subscriu.
    Insa restul beutorilor, zic ca se impart pe categorii, mai numeroasa imi pare categoria celor de care vorbesti tu, insa nu-mi par de neglijat betivii glumeti, care beau fix pentru ca se chiar distreaza asa, nu-s violenti defel, mai sunt si betivii genii .... care stiu ei de ce beu. Io chiar indragesc aste doua categorii de betivi.
    @Cipslim, aaa ... rusine mie pentru pocirea nickului, promit ca nu mai fac.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 January 2010

    Sunt foarte circumspect in a credita teoria genetica din urmatoarele motive : fata cu o problema oarecare, oricare ar fi ea, exista vesnica dihotomie nature-nurture pentru a o explica si a-i gasi o solutie. Se intampla pe de-o parte ca acum o suta de ani mai toata lumea era convinsa ca tine de natura, si pe de cealalta explicatia asta e cumva subiectiv convenabila, e fix ce-ti vine sa zici. Din care cauze s-au cheltuit o groaza de bani si de efort in cercetare pornind de la supozitia ca e natura. Si nu s-a ajuns mai nicaieri. Acum, asta nu inseamna neaparat ca nu-i. Dar o oarecare distantare critica cred ca se impune.

    E neclar, in particular, daca betivul glumet e o faza a betiei sau o tipologie a betiei. Adica, daca orice om in anumite conditii, care sigur depind de natura lui, ajunge si glumet la betie, sau doar unii.

    Antologica ramane replica lui Martin "Pour yourself something to drink! Man... do you know that ever since you gave up drinking you've been unsufferable?!"

  15. Is multe dovezi care tind sa inclina balanta catre nurture. Oxygenu o facut misto de postul meu ieri pe twitter, da' o reusit astia sa transforme celule adulte de piele in neuroni, pana mea - e drept, modificand anumite variabile genetice. http://s4h.ro/l62y

  16. Chiar daca beutura biendispozeaza, in general, doar anumiti omi ajung sa glumeti la betie, si nu la ei ma refeream prin betivii glumeti, ci fix la aceia care, de fiecare data cand beu, is glumeti si biendispozati. La aia, zic ca-i pacat sa nu consume. Io chiar am vrut sa ma lansez in afaceri cu genul asta de omi, cum ca sa-i inchiriez pe la petreceri, daca cel care da petrecerea are batar unu-doi betivi glumeti, lumea se va distra la petrecere :D

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 January 2010

    @fcbl Oxigenu' isi simpte probabil rolu' de inginer amenintat de astia. Azi maine or face ei oameni cu picioare de 6 metri si viteza de croaziera de 120km/h si gata, s-o terminat jobu' lui :D

    @Florin E bine, mai adauga ca sa fie gagici, si sani pe ele, si aproape c-ai ajuns eu. Sigur, o decada-doua intarziere, da' ce mai conteaza, teoretic vorbind :D

  18. @fcbl
    Eu nu zic ca nu-i posibil si oarecum interesant. De exemplu in anumite zone pielea are mari densitati de celule nervoase. Unele natii pentru a-si proteja poporul (daca esti prea inteligent/schmecher/descurcaret te discrimineaza societatea) le circumcid dupa nastere (sau lobotomizeaza daca studiul se confirma). Corelat cu o credinta populara legata de barbati si organul lor preferat pentru gandire pot intelege si premizele de la care o echipa de cercetatori a putut pornii studiul.

    Nu-i totusi ciudat cum xygen duce lumea cu gandul la oxygen?

  19. doar pt cei care nu stiu ce inseamna xygen :D

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 January 2010

    Apropo, meet Rrrrico Suave : http://trilema.com/xygen

  21. N-am citit toate commenturile ca ma grabesc sa plec si mi-a luat ceva timp sa citesc postarea .... revenind ... daca eu stiu cine e vizat de postarea asta ce primesc!?

    Sa fie ala urat si virgin!? pam pam ... astept premiul :D

  22. Hai ca batem campii, adica noi avem un milion de alcoolici care isi bat nevestele si copii . Dar ce facem cu aia 1 milion care isi bat nevestele dar nu din cauza ca sunt beti ci mai degraba din cauza ca femeia trebuie sa fie supusa barbatului.
    Sau cei care isi terorizeaza copii transformandu-i cu ajutorul cadrelor didactice in roboti de bucatarie?

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 January 2010

    @cipslim N-ai citit cu atentie descrierea statisticii. E vorba de numarul copiilor afectati de consumul de alcool, iara nu ce zici tu.

  24. Bine, acolo am observat ca asta reiese dar de unde sa stie miile de cititori daca nu traduci in romaneste?
    Deci sa facem statistici in conc.

  25. @Mircea @Ionut
    De dimineata am primit 3 mailuri de la mail-at-zoso.ro care incearca sa ma convinga ca el e tema/obiectul si subiectul articolului. Am crezut ca i-o spart cineva mailul da vad ca si pe twitter tot aia zice.... Ridicol

  26. Dr. A si greseste!? :D

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 January 2010

    @cipslim N-ar strica.

    @Dr.A Cam bizar cu accente de sordid.

    @Ionut Ce-ti face tie impresia, din articolul asta, ca ar fi anume vorba despre zoso ?

    Minus faptul ca el declara asta, vreau sa zic.

  28. Porcul de York`s avatar
    28
    Porcul de York 
    Friday, 29 January 2010

    "Ce putem face ?" Care noi? Eu si cu tine ? Noi toti cei care ne dam cu parerea pe blog ... sau .. "noi" in care configuratie ? Acum, sa zicem ca putem face ceva orice, oricare am fi noi. Urmeaza sa ne impartim in cei care vor si cei care nu vor. Cei care vor se vor imparti la randul lor in cei care vor si vor face ceva si in cei care numa vor si atat. Si asta asa, la rece, selectia-i dupa socoata mea mai abrupta. Nu cred ca exista un "noi". Suntem fiinte egoiste prin natura. Cred ca si cei cu intentii bune, daca e sa faca ceva, o vor face singuri, in mica lume care-i inconjoara strict pe ei. Asta pare una din acele situatii in care prea putine se pot face. Nu stiu cine ar putea empatiza cu sufletul unui om, modelat in ani si ani de lovituri, jigniri, umilinte. Poate doar unul ca el, ceea ce nu-i de mare folos. Si-apoi, si de-ai putea face ceva, cum alegi ca vei face strict pentru victime ale abuzului in familie si nu pentru copiii care isi otravesc plamanii cu aurolac, nu pentru batrana care iarna asta si-a carat dupa ea cele 10 plase cu haine prin Timisoara si a dormit cu ele in jurul ei la minus nu stiu cate grade, nu pentru batranul violonist care cu o palarie in fata canta cu degetele inghetate o struna trista ... si asa mai departe. E pur si simplu, o lume care ma ingrozeste si care nu are cum sa fie frumoasa asa. Sau nu pentru mine. O zi minunata !

  29. Suna ca aia cu"sunt doi oameni care muncesc in tara asta,si tu stai si citesti prostia asta."

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 January 2010

    @Porcul de York Pana la urma nu conteaza care noi, si nu se cere sa rezolvam noi (si anume, tu) toate problemele lumii. Ce conteaza, zic eu, e sa facem ceva, si anume, daca ni se pare ca e cazul.

  31. Porcul de York`s avatar
    31
    Porcul de York 
    Friday, 29 January 2010

    Cunosc un astfel de caz. Il cunosc de cand eram mic, aveam vreo 11 ani p'atunci. Sta la scara vecina. I-am vazut evolutia in timp. Are un tata mai...special. A crescut, e foarte retras, nu timid ci efectiv retras. Pe strada merge cu capul in pamant, foarte probabil afundat in ganduri doar el stie de care. E linistit, prea linistit, n-a jignit niciodata pe nimeni. Pare sa cada mai degraba in extrema "eu nu am sa fac asa cu familia mea", decat in cealalta. Ma intreb daca cei aflati in aceste situatii pot constientiza ceea ce li se intampla si intelegand acestea, sa fie ei altfel. Eu cred ca da. Cred ca e vorba doar de nivelul individual de perceptie. Si daca e acolo unde trebuie, eu cred ca un individ care a trecut prin asa ceva, poate avea o familie normala...ba chiar poate fi mai responsabil si mai atent. Ma insel ?

  32. Mircea Popescu`s avatar
    32
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 January 2010

    Nu cred ca te inseli, in principiu. Depinde pana la urma cata atentie reuseste sa acorde, rational, propriilor probleme si gasirii de solutii pentru ele. Si cat timp are la dispozitie ca s-o faca.

    Practic nu se intampla chiar intotdeauna. De fapt, iubindu-te cu o fata fierbinte si nubila, ai sanse doar 50-50 s-o insarcinezi, in conditiile in care totu-i facut sa impinga intr-acolo si sa nu piarda nici un strop. Fata cu aceasta stare de fapt, ce sanse crezi ca ai sa iesi dintr-un cerc vicios ? Cum se zice, mici, dar ale tale.

  33. Porcul de York`s avatar
    33
    Porcul de York 
    Friday, 29 January 2010

    Sansa asta nu o avem oricum toti, vis-a-vis de orice, by default ?

  34. Mircea Popescu`s avatar
    34
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 January 2010

    Ba da.

  35. daca se poate edita mesajul meu de mai sus in sensul stergerii/ascunderii adresei de email al lui zoso.
    Multumesc

  36. @Porcu'

    Eu unul vad o diferenta fundamentala intre U.S. si Romania, anume la managementul vietii personale. Stiu ca unii rad de americanii aia prosti care merg la psiholog pentru orice basina sau prostie, da' cred ca e o optiune mai buna decat stilul romanesco-balcanic sa tii stiff upper lip si sa inghiti totul. Ii ca si cum nu te-ai uita niciodata sub capota masinii, nici macar din curiozitate, let alone sa faci revizia periodica. Wait, revizia periodica la noi se numeste "mers la biserica si impartasit".

    Cam asta e singura solutie viabila pe care mi-o imaginez: o atitudine generala de deschidere fata de tot ce inseamna psihic si gandire, fara sa le luam ca ceva dat si nemodificabil. Ce nu-mi imaginez este metoda prin care acest lucru poate fi facut intr-un timp predictibil .. uita-te doar la deschiderea catre sexualitate, am copiat din ea doar vorbitul porcos la emisiuni TV dupa ora 22, si stand-up comedies in care se poate zice "pula mea". Cam putin.

  37. Mircea Popescu`s avatar
    37
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 January 2010

    Hai sa dau si io cu iutubu-n popor.
    http://www.youtube.com/watch?v=9Qi2m6NyUP0

  38. am autograf cu Kenny G. cat dati pe el?

  39. Cum ce imi da de inteles daca despre el e, exact cum ai zis si tu .. el zice ca-i despre el! e vina mea ca-l cred? :)))

  40. in primul rand ar mai fi o varianta. copilul, despre care vorbim, s-ar putea sa incerce mereu sa nu fie ca tatal sau, sa fie un exemplu pentru fiul sau, sa fie tatal pe care el nu l-a avut niciodata. bun, e adevarat ca numarul celor care imprumuta acest prost narav e mult mai mare, dar exista si partea cealalta.
    cunosc si eu destule persoane, si tot ce incerc sa fac este sa le amintesc mereu ca ei nu trebuie sa fie asa si ca trebuie sa fie un exemplu pentru fiul lor.
    eu cred ca asta-i drumul bun.

    oare cum stau procentele in Rusia? Tara unde alcoolul (vodka) este apa-minerala. (sau plata)

  41. Mircea Popescu`s avatar
    41
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 January 2010

    @fcbl O pereche de chiloti cumparati de Oana Zavoranu si nepurtati niciodata ?

    @Ionut Este si ce zici tu.

    @donted Am impresia ca nici ei nu se prea omoara cu studiile.

  42. Porcul de York`s avatar
    42
    Porcul de York 
    Friday, 29 January 2010

    @dAImon eu sunt de acord cam cu tot ce zici tu acolo pana la notiunea de "uitat sub capota". Acolo nu vad competent nici popa, nici psihologul. Pe demonstrate oricand, ambele :) Nu exista forta divina sau pananteana, alta decat tine, care sa se poata uita sub capota TA, daramite sa mai si poata repara. Iar daca popa ori psihologul dovedesc competenta intr-o asemenea treaba, subiectul "vindecat" e ca o bomba cu ceas si ticaie. Din punctul meu de vedere.

  43. Mircea Popescu`s avatar
    43
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 January 2010

    Poate totusi ca psihologul il poate ajuta pe om in timp ce-si priveste sub capota ? Tinandu-l de mana, gen ?

    Lucru pe care de altfel il poate face si popa. Pe demonstrate, ambele, in sensul ca le-am vazut cu ochii mei. Bineinteles, ca exceptii.

  44. Eu am un parinte alcoolic...m-am regasit total in articol...e ingrozitor.Am 22 de ani si fac terapie la psiholog de vreo 2 ani si inca nu mi-am revenit.E ingrozitor!

  45. 'ai de copilaria ta popescule

  46. Mircea Popescu`s avatar
    46
    Mircea Popescu 
    Thursday, 11 August 2011

    Deci plm, tot nu stiu ce sa-i raspund lu' Raul dinsus, dupa sase luni.

    @Freud Dadice, blyad ?

  47. zici ca esti bydlo?

    a stai, nu povesteai povestea ta? pfoai pe trolli olimpului daca te cred.

    nenea radu face parte din seria de idioti care cred in stiinta si are impresia ca prin magie daca merge la un... confesor se intampla ceva magic si minunat, care defapt nu. deocamdata stiinta reala nu poate sterge memoria, nici macar bucati specifice.

    solutia e simpla. prima e sa spui ba asta e, la revedere. daca nu functioneaza, urmatoare e psihiatru. nu e mare stiinta. un nenea la halat da niste pastile multicolorate pentru restul vietii si o sa fii fericit, trebuie doar sa ai un portofel generos.

  1. [...] de care deja am vorbit (mai sus ↑). Alta dintre diverse e paranoia cea mai curata. Un bloger scrie ceva la el pe blog. Pierzatorul crede ca despre el e vorba. Am mai discutat problema asta in alta parte [...]

  2. [...] trecut de la violat blogeri prosti la corupt minore frumoase, si ca atare petrec mult mai putin timp in fata [...]

  3. [...] ca n-am ratat nici una dintre afliliatiile Romaniei profunde). "Pe fondul consumului exagerat de alcool", cum zice expresia. Chestia asta o stiam, si ma gandesc c-o stiati si dumneavoastra, n-o aflam [...]

  4. [...] dintre diverse e paranoia cea mai curata. Un bloger scrie ceva la el pe blog. Pierzatorul crede ca despre el e vorba. Am mai discutat problema asta in alta parte (adica tot aici, dar in alt post). De fapt, un exemplu [...]

  5. [...] sunt prosti. Sau inconsecventi. Sau mincinosi. Sau irelevanti. Sau mincinosi. Ramasi cu oarecare sechele din copilarie. Sau mincinosi. Sau hoti. Sau invidiosi. Sau mincinosi. Sau prost crescuti. Sau invidiosi. Sau [...]

  6. [...] douazeci si cinci de primaveri, supravietuitor intr-o oarecare masura al unei unitati familiale cam explodate si purtind prin lume pe cit posibil tarele unei inteligente vii nedublate de o cultura larga, si-a [...]

  7. [...] arta poetica putoica a Perfului in discutie. Intr-adevar, de la Videanu i se trage. Sau daca nu, de la mediu, in general [...]

  8. [...] de vina eu ca se vede ca te-o violat tac-tu in copilarie, la betie. Se vede, nu-i vina mea, e vina naturii, sau a lu' tac-tu, cum preferi. Poti sa te superi cit [...]

  9. [...] am -6saptaministiri la dispozitie. In cazul asta concret problemele psihologice ale cetateanului (1, 2) vor induce cel mai devreme miine si cel mai tirziu pe sfirsitul lunii o criza serioasa-n [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.