Adevarul ca lux

Tuesday, 09 November, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Probabil cea mai insemnata sminteala a Romaniei contemporane e aceasta eronata perceptie a adevarului ca un lux, o chestie rezervata strict unora, putini, cei care-si permit. De fapt intrebarea intrupata de indata pe buzele oricui se vede confruntat cu un adevar dificil, un adevar neplacut, un adevar pentru care nu se gaseste pregatit e exact aceeasi : "cum iti permiti, dom'le ?!"

Adica, pasamite, trebuie sa iti permiti sa rostesti adevarul, nu-i un act normal si natural, la fel de simplu si de direct precum respiratia. E un lux, cel mai mare lux, mai ceva decit o masina de fite sau o haina de nustiuunde. Ba chiar, pentru mintea unora pritociti bine de tot de sistemul cel ticalosit, problema devine direct "cine te-a pus", nici nu poate fi vorba cu alte cuvinte ca ti-ai putea permite tu luxul ala inimaginabil de-a spune adevarul pur si simplu, trebuie cu tot dinadinsul ca esti cel putin agentul a ceva forte oculte daca nu satana de-a dreptul, cu adevarul tau cu tot.

Nu pot spune ca ma mira starea de fapt neaparat. Dupa niste decenii in care hoarde de timpiti abia calificati pentru a lucra la banda, la sapa sau la stuf au terorizat pe toata lumea din pozitii importante in Stat, comisari ai poporului si ce alte prostii s-au mai trezit ei peste noapte, normal ca adevarul chiar devenise un lux. Ca asa-i printre pitecantropi, nu oricine isi permite sa stie, e chestie rara intre atitea frunti tesite. Doara vorba ceea, oricine are o pereche de pumni da' ei minte nu are.

Odata cu trimiterea maimutoilor inapoi in pesterile din care fusesera temporar extrasi de convulsiile istoriei, societatea s-a vazut repusa pe fundamentele ei normale. Asta nu a insemnat insa ca imediat si simultan adevarul si-a recapatat statului lui normal si obisnuit. Obiceiurile odata formate mor mai greu decit dispar cauzele care le-au format. Iata ca intr-adevar Ceausescu a disparut intr-o saptamina, dar ceausismul traieste si astazi, iata ca securitatea s-a desfiintat dar asta nu impiedica oamenii cei mai banali sa se comporte ca niste mici securisti, pe strada sau prin magazine. Obiceiurile mor greu, si obiceiurile proaste mor cel mai greu (daca mor vre-odata).

Ca atare, decit sa trecem de la adevarul-lux de pe vremea lui Ceausescu la adevarul-normalitate al unei societati sanatoase, noi am trecut la adevarul-lux al unui sistem paracorporatist.

Oare există adevărul? Nici vorbă de aşa ceva. În funcţie de cercetări şi de cine le-a sponsorizat, el se poate schimba de la un comunicat de presă la altul.

De la un adevar unic, de partid si de stat la un pluriadevar fals dar cu aparente formale de adevar, de la coercitie la prostitutie, asta-i parcursul vietii oricarei fiinte nenorocite. Fata care creste cu bataie pe pita in casa parinteasca fuge intr-un final si descopera ca in locul "iubirii" celei parintesti, unice si cu vinatai cum se gasea poate aseza "iubirea" cea interesata, multi-pluri-orgiastica si cu nabadai. Prostitutia intelectuala urmeaza acelasi fagas ca si prostitutia cea venerica, exact acelasi fagas, ca de-aia se si numeste prostitutie.

Si asa, nu avem inca adevar-normalitate. Avem adevar-lux, versiunea adaugita si imbunatatita, care nu mai e decisa de Iubitul Conducator, Tezele de la cutare Congres si baietii cu ochelari de soare, Dacii negre cu galben si masina de batut manual, ci in schimb e decisa de cel ce plateste mai mult, sau in fine, de cel ce plateste punct. Ca adevarul trist e ca nu prea se plateste, rareori se plateste, cel mai adesea se promite si se uita. Da' nu pot zice ca nu-i inteleg pe aia, pina la urma cine ce nevoie are de parerile curvelor, a fetelor cu "asta-i parerea mea si daca nu va place mai am si altele" ?

De la creveti de Viet-Nam si in rest pita cu ceai si n-am am trecut la hamburgheri de cvasi-piine umpluti cu aproape-carne, si stropiti cu sosuri din plastic-despre-care-nu-putem-crede-ca-nu-i-unt si aromatizate cu arome sintetice identice cu cele naturale. Minus faptu' ca nu-s. Tot la fel, de la adevarurile ideologic sanatoase am trecut la adevarul corporatist-acceptabil, de la productii record la hectar am trecut la produse/campanii/idei/oameni/lobode de succes, practic am schimbat palaria si-atit, ca Maria-i aceeasi, tot cu dintii stricati, tot cu endometrioza, tot cu aceleasi hibe. Da' are palarie noua.

Nu-mi place toata harabaua asta. Imi pute. Dar pe de cealalta parte eu am fost mereu dintre aia, bogatanii, luxuriosii, favorizatii, avutii, dintre aia care si-au permis.

Chestie pe care, daca-i la o adica, v-o doresc si dumneavoastra.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

23 Responses

  1. adevarul e un ziar. cand va aparea numai electronic n-o sa mai poti nici sa te stergi cu el.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 9 November 2010

    Foaia de care vorbesti n-are mai multa treaba cu adevarul decit un tigan oarecare botezat de niste parinti cu inclinatii filosofice la betie Adevar.

  3. pai adevarul exista, interpretarea adevarului e putin mai dificila si mai mult intreg adevarul este prea mare ca sa fie ingerabil de orice ar fi vorba. Si atunci ca sa nu ne indobitocim de detalii se trag concluzii.
    Problema pe care tu o pui este oleaca subreda. ca de fapt tu zici de dreptate, ori dreptatea e o chestie de perspectiva bazata pe NISTE adevaruri. Si mai e si relevanta unui adevar.
    De exemplu cazul lui Ceausescu. E adevarat ca a distrus tara? Pai depinde ce intelege fiecare prin distrus. Comparativ cu alti lideri a mentinut-o (macar granitele si unitatea, chestii trestii.
    E adevarat ca agricultura mergea mai bine pe vremea lui? In ce sa masuram in productie? In exporturi? In bani scosi? in ce si din ce POV? Ca astai buba POV.
    Era si un banc: MAI IOANE MAI! apoi soptit(ti-a ramas o oaie in urma). Ori dam tot adevarul ori nu il mai dam de loc ai parea ca zici tu, dar ce faci si tu si eu si toata omenirea pana la urma este prezentarea partiala a adevarului, si anume cea relevanta. Care e relevanta pentru noi si care ne ajuta sa ne aparam acest POV.
    Maria are dintii sparti, e o curva si are par pe tite. Da Mariaaaaa... are bani, e fertila, stie face mancare, si mai are si tatele mari.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 9 November 2010

    Ahahaha. Deci mei om bun, cum vine asta, io explic niste chestii despre adevar, tu vii si zici stii ce, de fapt tu vorbesti despre "dreptate", si da-i si lupta hai sa-ti reinterpretez eu textul tau cu cuvintele mele. Pai daca vorbeam despre dreptate scriam dreptate, mestere, ca nu m-am senilizat chiar pina-ntr-acolo.

    Nu e adevarat ca Ceausescu "a distrus tara". E adevarat ca agricultura mergea mai bine pe vremea lui, daca te referi la o comparatie anii '60 cu anii '90. In alti termeni nici vorba, compara tu cum doresti si vezi ce-ti zic numerele.

    Pe de alta parte nu neg si nu contest ca omul isi poate gasi impacarea oriunde, ca poate trai si-n hruba ca si-n inchisoare, ca daca n-are papusi isi face din coceni de porumb, pe scurt, capacitatea mintii umane de-a construi surogate e nesfirsita.

    Dar eu nu vorbesc despre surogate din motivul simplu ca eu insumi sunt om intreg, nu surogat de om, si ca atare voi accepta doar cele ce-s perfecte si stralucitoare de autenticitatea lor. Asa, ca si mine. Si-n rest, fiecare dupa cit stie si cit poate.

  5. pai mey, ce valoare are adevarul in afara de a fi folosit ca justificare a unei concluzii?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 9 November 2010

    Buei, asa functioneaza mintea in somn, cind visezi, intii concluzia si pe urma justificarea.

    In trezie ordinea normala e dinspre fapte prin rationament la concluzie.

    Stii cum zic ?

  7. cipslim, vezi c-ai scris gresit contuzii :P

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 9 November 2010

    Ahahaha deci cit a rulat Florin la faza asta :D

  9. pai da bun. Deci raspunde ce rost are adevarul de unu singur asa in aer.

    @flocea
    "confuzii" coae nu contuzii, nu te-ai prins inca cum se foloseste mema lu dadat roll

  10. cipslim, asta-i a dooa oara cand o spun, ce om bun esti tu :D

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 9 November 2010

    Io-ti raspund, da' cu conditia sa-mi zici tu intii ce rost are Soarele asa, de unu' singur, in aer.

    Pai in primu' rind ca nu te gindesti ca arde tot aeru' ala si se evapora, tu nu iti dai seama cit aer se uzeaza de la soare mey ppl ?! Ce-i aici, ne batem joc ? Aici e pelicula, e banii statului, tovarase!

  12. deci dadatrol a insamantat o intreaga generatie bag de seama

    legat de articol .. bai, stii cum ii cand gasesti o sfera? ca-n poezia aia in care parca-i vrea totusi sa aiba un colt sfaramat, ca altfel n-are farmec

    sa-ti traiasca sfera, zic

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 10 November 2010

    Dadatroll e o institutie, precum e si mai multi, mi se pare. Dadatroll. Iz legion.

    Saru'mina, zic ca-s foarte flatat de aprecierile pozitive, da' ma vad si silit sa admit ca n-am stiut la facere ca ar fi sfera, mie mi-a parut un articol acceptabil. Da' acu' daca mi se atrage atentia cred, ca vorba ceea, nu costa.

  14. Nu mey capcaunilor subietul e cat se poate de serios numa ca e incomplet. Adevarul trebuie dezvaluit asa cum este el in chelea goala fara palarie. Bun deci am stabilit treaba asta. cine este petru impotriva se abtinecineva adoptat in unanimitate.
    Acuma problema e ca ce facem noi cu adevarul asta ca e cam mare.
    Sa e itoarcem la cazul cu Paunescu (ca eu cred ca are oaresce legatura) E adevarat ca Paunescu a scris elogii lui Ceausescu? Da, asa este, nu ifirma nimeni treaba asta.
    E adevarat ca Paunescu a criticat sistemul implementat pe vremea aceea? Pai si asta e adevarat, nu poate infirma nimeni.
    E adevarat ca Paunescu a fost un gunoi? ehei aici se complica treaba ca asta din urma nu poate fi un adevar ci doar o concluzie, care concluzie e pe dreptate sau nu. Deci din nou justetea.

    Soarele are rolul de a dona energie pamantului, de a reglementa gravitatia in zona de a asigura lumina, etc. Asta din perspectiva creationista.
    Di perspectiva ailalta soarele nu are roluri el este un accident in seria de accidente care se tot intampla prin universul asta accidental.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 10 November 2010

    Problema articolului respectiv nu e la nivelul "e adevarat ca a laudat" sau "e adevarat ca a criticat", si a incerca a o trata la acest nivel se constituie intr-o ratare, ca-i intentionata sau nu, asumata sau nu. Echivalentul ar fi a discuta daca nevasta-sa isi platise la zi impozitele in momentul accidentului de masina sau nu, si daca avea restante la intretinere sau nu, in cadrul procesului.

    Articolul respectiv pune problema "e adevarat ca Adrian Paunescu cu buna stiinta a jucat rolul principal intr-o schema a unui regim odios si criminal, schema construita in asa fel incat sa se foloseasca de naivitatile si frustrarile unui mare numar de adolescenti pentru a aduce lateral insemnate beneficii zisului regim ?"

    Aia-i in discutie acolo, faptul ca omul asta n-a omorit din imprudenta sau din inconstienta sufletul citorva milioane de pustani timpiti (timpiti nu din vina lor, ci pentru ca intentionat fusesera tinuti fara o carte, fara un ziar, ani si ani de zile), ci i-a dat otrava. Si otrava e omor cu premeditare.

    Soarele nu are nici un "rol". Atita timp cit nu te poti desprinde de a gindi natura in termeni de "roluri" nu vei putea progresa nici deasupra preocuparilor in domeniu ale scolasticilor. Idem si la fel, atita timp cit nu-ti poti desprinde gindirea de abordarile pasuniste nu vei putea produce (sau recunoaste) arta, si atita timp cit ramii cu sufletul in "etica" si "echitatea" socialista - niste inventii pure, incoerente si incapabile sa treaca teste simple ale practicii - nu vei putea participa la o discutie despre bine, si aparent nici la o discutie despre adevar.

  16. "adevarului ca un lux, o chestie rezervata strict unora, putini, cei care-si permit." Rezervata de catre cine? Se distribuie adevar pe undeva dupa mintea astora? E totusi interesant ca treaba "cum iti permiti?" nu exprima o mirare sau o curiozitate, ci o indignare.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 10 November 2010

    Pai si reactia "omului nou" fata de bunastare nu-i in sensul insusirii ci in sensul distrugerii. Precum si reactia proletcultistului fata de cultura, precum si asa mai departe.

    Freud ar fi zis ceva de constipatie, ma gindesc.

  18. "decit sa trecem de la adevarul-lux de pe vremea lui Ceausescu la adevarul-normalitate al unei societati sanatoase, noi am trecut la adevarul-lux al unui sistem paracorporatist"

    Io cred ca-i invers. Sub Ceausescu adevarul nu era un lux. Dimpotriva, era cel mai la indemana lucru, tocmai pentru ca regula (normalitatea) era minciuna institutionalizata. Mai mult chiar, in vremea aceea adevarul dobandea adesea un caracter cvasi-mitic. Sub dictatura, adevarul capata o transparenta stranie, devenind o permanenta aproape dureroasa. Toata lumea il cunoaste, cu toate (sau poate tocmai pentru) ca nu este spus niciodata. Din cauza asta comunismul face ca adevarul sa para un produs de lux - pentru ca accesibilitatea si stralucirea sa sunt maxime. Insa ele nu costa nimic, caci adevarurile care nu necesita nici macar sa fie articulate ti se baga sub piele chiar impotriva vointei tale de a le percepe sau asimila. Or, un adevar puternic nu e un produs de lux in sensul propriu al termenului tocmai pentru ca nu necesita nici un efort de receptare, fiind adesea mai orbitor chiar decat putem suporta.

    Adevarul devine un lux abia in societatea corporatista, unde el incepe sa capete luciri reci, de diamant. In libertate adevarul se ascunde si are darul sa se dezvaluie doar celor initiati sau celor care au rabdare sa-i pandeasca reflectiile in lumina. Multe lucruri stralucesc in capitalism, insa extrem de putine au o lumina proprie. Cele mai multe functioneaza cu lumina de imprumut, reflectand si proiectand ad nauseam lumina de neon a inchipuirilor bolnave de speranta, daca nu a iluziilor inselate. Prin asta, adevarul in era corporatismului multilateral dezvoltat e un lux - foarte scump chiar in cantitati infime si extrem de rar de gasit. Nu mai e nici timp pentru adevar, nici deschidere pentru acesta. Adevarul devine un lucru cu atat mai scump cu cat e mai inutil, intr-o epoca a utilitatii obligatorii si totale. Capitalismul este un totalitarism al adevarului. Este locul in care adevarul este traficat, in sensul cel mai pur si mai propriu al cuvantului.

    Sistem para-corporatist nu exista. Exista doar sisteme pseudo-corporatiste, iar Statul e pseudo-corporatia cu cea mai mare notorietate. De altfel corporatiile nici nu sunt altceva decat piticii de gradina ai marii corporatii numita Stat, avand rolul de a conferi Statului o inchipuire de opozitie si de alternativa, dar legitimand in fapt tocmai modul de operare al Statului.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 10 November 2010

    Apai problema vine ca tu vorbesti de adevarul-cel-perceput si eu de adevarul-cel-rostit. La al tau ie cum zici, era cel mai accesibil sub Ceausescu, societatea inteleasa in sensul de generator de minciuni credibile functiona cel mai prost din toata istoria, ceea ce ingaduia omului contactul nemijlocit cu realitatea fiintarii. Se pare ca asa de neplacut e contactul cela pentru om incit a traumatizat pe multi.

    Dar de ce sa nu existe para-corporatii ? Eu zic ca exista, toata fanfaronada cu "manageri de proiecte", cu "angajati", cu "corporatisti" care exista strict ca sa distraga atentia de la o invirteala intre trei oameni, din care unu-i functionar, celalalt e terorist si al treilea securist imi pare mie exact para-corporatism. De la parazit, daca vrei.

  20. mey, ce vrei tu sa discuti despre adevar? Adevarul poate fi discutabil? Adevarul se poate confirma si atat. Ce vrei tu sa "discuti" la un adevar, altceva decat implicatiile pe care le are?
    Si nu ma mai ataca la persoana ca e falacy!

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Thursday, 11 November 2010

    Privit sub aceasta perspectiva, chiar asta-i Trilema : un exercitiu in ceea ce se poate discuta (si ceea ce nu se poate discuta) despre adevar.

  22. "Adevărul este o flacără atât de luminoasă încât mulţi oameni nu-i pot suporta lumina. Unii închid ochii ca să nu-l vadă, iar alţii fug ca să nu fie arşi"
    se pare ca Goethe avea mare dreptate
    ganditi-va cati oameni cunoasteti si oare cator oameni li se potriveste ca o manusa aceasta maxima

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 23 November 2010

    Cam da.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.