Aναβασις

Saturday, 19 June, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Anabasis adica, este povestea calatoriei unui tip pe numele lui Ξενοφων. Xenofon adica.

Xenofon asta era militar de profesie, si-a trait in Atina acu' sa tot fie doua mii cinci sute de ani. Pe vremea lui Socrate, cu alte cuvinte, cu care-a fost si prieten. Dar spre deosebire de Platon n-a stat sa frece menta acasa, ci a plecat cu echivalentul de-atunci al mersului in Irak : Xenofon s-a alaturat armatei celor Zece Mii, o trupa de mercenari greci cu care Kuros cel Tanar, fost satrap al Lidiei si Frigiei sub Darius al doilea s-a dus sa-ncerce sa smulga tronul imperiului persan de sub fratele sau, Artaxerxes al doilea.

anabasisDe-aici lucrurile devin interesante : pretendentii au cam castigat batalia, la Cunaxa, dar Kuros a murit incercand sa-i ia gatul lui Artaxerxes. Chestie care i-a pus pe greci in cea mai proasta pozitie posibila : la dracu-n praznic, doua mii de kilometri in teritoriu inamic, fara suport logistic. Descurcati-va, baieti.

Spre norocul lor persanii le cam omorasera sefii, asa ca grecii si-au ales conducatori dintre ei (intre care si Xenofon). Ideea persanilor era sa nu-i atace direct, ci sa-i atraga in interior si sa-i macine, ceea ce ar fi fost o strategie buna, atat ca grecii au reusit sa-si faca drum spre nord, pana la Marea Neagra. (Remarcati, apropo, cat de asemanatoare e intinderea imperiului Persan cu cea de mai tarziu a imperiului Otoman ?)

Aceasta calatorie da si numele povestirii, in greaca existand cuvinte pentru a descrie directia miscarii trupelor fata de Marea Mama : katabasis, adica, descindere, dinspre tarm inspre interior, si anabasis, adica urcare, revenire, dinspre interior inspre tarm. θαλαττα, θαλαττα!

Povestirea acestei intamplari, scrisa de mana lui Xenofon, a avut un impact imens in mintea grecilor de-atunci si de-apoi. Se presupune ca planul lui Macedon, dus pana la fructe de Alexandru, s-a nascut din uimirea ca uite, s-a putut. Textul a ramas in mana tineretului pana in zilele noastre pentru ca datorita stilului frust si direct, lipsit de mari complexitati sintactico-oratorice, e probabil cel mai accesibil dintre textele clasice. Ca atare e un bun material pentru a incepe a invata limba greaca, un fel de echivalent al Comentariilor lui Cezar.

Si-acum, sa incepem cu inceputul.

Δαρείου καὶ Παρυσάτιδος γίγνονται παῖδες δύο, πρεσβύτερος μὲν Ἀρταξέρξης, νεώτερος δὲ Κῦρος· ἐπεὶ δὲ ἠσθένει Δαρεῖος καὶ ὑπώπτευε τελευτὴν τοῦ βίου, ἐβούλετο τὼ παῖδε ἀμφοτέρω παρεῖναι.

Δαρείου, adica, lui Darius, καὶ, cu, prin, Παρυσάτιδος Parusatis (o femeie a carei biografie merita citita, apropo) γίγνονται a se naste, a trece in fiinta, a 3-a impersonal plural prezent παῖδες copii δύο doi. Deci, lui Darius si Parusatei li s-au nascut doi copii.

πρεσβύτερος senior, patriarh, μὲν pe de-o parte Ἀρταξέρξης Artaxerxes νεώτερος mai tanar δὲ pe de cealalta parte Κῦρος Kuros. Deci, pe de-o parte Artaxerxes, mai mare, si pe de cealalta Kuros, mai mic.

ἐπεὶ Conjunctie, "s-a intamplat cu siguranta in trecut" δὲ copulativ cauzal ἠσθένει a fi bolnav, slabit Δαρεῖος Darius καὶ si ὑπώπτευε a banui, a suspecta, indicativ imperfect activ a 3-a singular τελευτὴν implinire, intregire τοῦ a sa βίου viata ἐβούλετο a dori, a vrea, indicativ imperfect activ a 3-a singular τὼ cauzal, "astfel", "de aceea" παῖδε copii, descendenti ἀμφοτέρω impreuna, in comun παρεῖναιa fi de fata, a fi prezent, infinitiv activ. Deci, Darius fiind slabit si banuind ca i se apropie sfarsitul, isi chema cei doi copii la capatai.

De-aici incolo, continuati voi. Succes :)

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

14 Responses

 1. Dude, hai că-ţi revii în simţiri :D Mai rămâne să revii la analiza articolelor din Dilema Veche şi-sau România Literară, şi-om putea spune că-i Trilema pe care-o ştiam cândva.

  :)

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Saturday, 19 June 2010

  Lol, daca te uiti istoric n-or fost niciodata mai dese decat sunt acum.

  Pentru motivul simplu ca nu-i duce capul sau ma rog, nu-s destui astia culturalii ca sa-mi dea mie de scris ceva zilnic.

 3. aaa, mersi mersi de mult cautam un text accesibil :D

 4. Ieri, la meteo, s-a anuntat cod galben de furtuni cu descarcari electrice si grindina in partea de vest a tarii.
  Ma ingrijorezi ... a inceput deja ?

 5. Mircea Popescu`s avatar
  5
  Mircea Popescu 
  Saturday, 19 June 2010

  @F ;)

  @Marian S http://trilema.com/Mircea_Popescu/status/16485206218 Esti in urma evenimentelor :p

 6. No deci am petrecut aproximativ 15 minute din viata incercand sa demonstrez contrariul. Recolta de articole dintre 31/12/08 si 31/01/09 arata cam asa:

  El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha si conul Andrei Pippidi.
  Andrei Gorzo si Keira Knightley
  Il stiti pe Merkley???
  Iluzionistul merita vazut.
  Criza publicitii, vesti bune.
  Educarea mintii boante.
  Victorie! Am infrant!
  Steagul Vag.
  Ceausescul ispasitor.
  Niste minime notiuni.
  Sprezzatura, o problema locala.
  Scopul vietii azi : Contextualizarea.
  Foreign Policy Romania

  Ceea ce vine 11 din 44, 25%. Am inclus articolele care-s facute ca reactie la alte texte, si vreo 2 sau 3 care-s facute ca reactie la niste stari de fapt si de unde a iesit ditamai peretele de text.

  Ma indoiesc sincer ca in ultimele 6 luni ti-a mai iesit chestia.

 7. @dAImon
  E ocupat sa facă bani din blog asa ca nu mai are timp de cultivat ogarul patriei.

 8. Mircea Popescu`s avatar
  8
  Mircea Popescu 
  Sunday, 20 June 2010

  @dAImon N-am fost prea explicit, credeam ca rezulta, dar mnoa. N-au fost niciodata mai dese in sensul de timp, nu in sensul de relativ. Ca tocmai de-aia zic, "nu-i duce capul sau ma rog, nu-s destui astia culturalii ca sa-mi dea mie de scris ceva zilnic.". Adica, pe cand scriam mai rar, un mai mare procent din articole era aia, iar acum daca scriu mai des, un mai mic procent din articole, dar dupa timp, e tot atata.

  Ca sa confirmam : fata de ianuarie 2009 avem ianuarie 2010 :

  De-as avea un caine
  Alcoolismul si abuzul in familie
  Cementerio General (Ma gandesc ca daca intra Merkley???)
  Sa dam cu curu’ de pamant
  Masini bune si masini de lux
  Vreo, vre-o
  Managementul de proiect
  Aceasta fotografie
  Incalzirea globala
  Diferentele specifice
  Isarescu
  Respectul
  Idei si solutii
  Pe ei, pe mama lor
  Feminismul inteles drept cult

  Ceea ce vine 15, adica mai mult de 11, din 67, adica 22%. Am exclus vreo 4 articole despre bloging, care chiar daca mie-mi par la fel de grele poate ca nu intra in socoteala ta datorita temei, dar daca le includ si pe alea iese chiar pe plus.

  Is foarte curios ce vrei sa tai din lista. Cu multumiri pentru cele zece minute :)

  @Dr.A Tu vorbesti ??!??!?

 9. Vezi, un motiv in plus sa-ti activezi asa-numitele categorii.

 10. Mircea Popescu`s avatar
  10
  Mircea Popescu 
  Sunday, 20 June 2010

  Ha ?

 11. Ionut`s avatar
  11
  Ionut 
  Friday, 2 July 2010

  dar stiai ca Xenofon a avut o fiica? una care a fost rapita de doua ori, iar eliberarea ei a costat 200.000 bani de aur!

 12. Ionut`s avatar
  12
  Ionut 
  Friday, 2 July 2010

  http://subiectiv.ro/random/eterna-si-fascinanta-tiganie/

 13. Mircea Popescu`s avatar
  13
  Mircea Popescu 
  Friday, 2 July 2010

  Grave probleme.

 14. Darius et Parusatis eurent deux enfants: l'aîné Artaxerxés, le cadet Cyrus.

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.