V-as recomanda un blog, si alte considerente
Rar fac lucrul asta, nu din considerente de trafic, suprematie blogosferica, publicitate platita si alte rahaturi comparabile, ci pur si simplu pentru ca nu sunt chiar asa de multe bloguri care merita.
Sa citam din acesta :
Da, e bine să discutăm despre directia în care o va lua industria noastră. Eu rămân la părerea de acum multe luni (când ne-am întâlnit) că singura sansă este să mergem spre R&D. Este singura zonă pe care comportamentul inconstient al marilor multinationale nu a ajuns să o transfere în Asia. Ceea ce nu înteleg ele este faptul că nu poti vinde ceea ce n-ai si specializarea zonei euroatlantice în functionăreală de vânzări si organizare în detrimentul pierderii totale al controlului asupra cercetării, stiintei proiectării si stiintei de a produce efectiv ceva ne duce rapid spre o zonă agroturistică în cel mai bun caz. Unde vor veni asiaticii care fac acum outsourcing să se relaxeze.
O punere in fraza limpida si clara a unei idei pe care am avut-o si-am exprimat-o si eu, si destui alti oameni sanatosi la cap. Intr-un comentariu, nici macar intr-un articol, al lui Varujan Pambuccian pe blogul propriu. Care merita citit.
Ca sa-mi continuu ideea : chiar daca blogurile bune sunt relativ putine, asta nu e singura sursa a raritatii lor. Cealalta sursa e divergenta in graful tuturor blogurilor.
Daca ar fi sa desenam un graf, in care blogurile sunt varfurile, si link-urile sunt muchiile, si daca am masura o variabila liniara care sa descrie "valoarea" sau "calitatea" unui blog, vom putea constata ca divergenta statistica in aceasta variabila e proportionala cu divergenta statistica in numarul de link-uri. Deci, un blog cu un numar de link-uri apropiat de medie va avea mai probabil o calitate apropiata de medie, decat indepartata de medie, in timp ce un blog cu un numar foarte mic sau foarte mare de link-uri, deci departat de medie, va avea si o calitate departe de medie, ori in sus, ori in jos. Asta este "prima ipoteza Popescu", ca n-am idee cum s-o demonstrez, chiar daca am observat-o experimental.
Aplicand mai departe distributia Zipf, observam ca deviatia fata de medie in ce priveste numarul de link-uri nu este distribuita uniform, ci un numar foarte mic de bloguri vor avea abateri foarte mari in sens pozitiv, si un numar foarte mare de bloguri vor avea abateri mici si foarte mici in sens negativ.
Aici intervine "a doua ipoteza Popescu", ca nici pe asta n-am cum s-o demonstrez, si anume, ca distributia blogurilor care dupa divergenta valorii zisa "calitate" s-ar califica pentru mari divergente in ce priveste numarul de link-uri, intre pozitiile pozitive si negative este perfect aleatorie. Cu alte cuvinte, un blog exceptional de prost are cam aceleasi sanse sa devina "cel mai citat" precum un blog la fel de exceptional in marime absoluta, dar exceptional de bun.
Ca aplicatie, sa ne intelegem. Fie 6 bloguri, A, B, C, D, E si F, care au calitatea respectiva de .88 .89 .11 .45 .66 si .92, si fie in total sunt 18 link-uri, deci in medie 6 pentru fiecare blog. Link-urile vor fi distribuite dupa o curba Zipf de exemplu ca 8 5 2 1 1 1.
Calculand calitatea medie a celor sase bloguri obtinem valoarea 3.91 / 6 = .65 si calculand deviatia dupa calitate a lor obtinem .23 .24 .54 .01 .27 respectiv. Aplicand a doua ipoteza, blogul C va avea o sansa de fix 2 ori mai mare decat blogul F sa se afle in pozitia 1 pe curba Zipf, primind 8 link-uri, chiar daca calitatea blogului F este de circa 8 ori mai mare.
Sigur, blogul C va avea o sansa tot de 2 ori mai mare sa se afle si in pozitiile 4,5,6, primind un singur link, chiar daca in medie un site primeste 3. Problema este ca in practica, un blog prost fiind mult mai usor de scris decat unul bun, se vor intalni cu necesitate mult mai multe bloguri proaste decat bune. Ca atare, este mult mai probabil ca pozitia 1 sa fie ocupata de un blog prost, si anume, deosebit de, decat de un blog bun, si anume, tot deosebit de.
Chiar daca n-am o demonstratie pentru cele doua ipoteze, ele explica totusi un numar de aberatii vizibile cu ochiul liber, si-n blogosfera romaneasca, si aiurea, precum si de ce rezultatele google sunt in general proaste, si in mod exceptionall mediocre.
Asa incat, blogurile bune nu sunt doar rare, ci inca mai grav, e si foarte improbabil sa dai de ele in mod natural, adica urmarind link-uri. Ca de aici pornisem.
Tuesday, 28 July 2009
Eu l-am găsit pe Pambuccian pentru c-am gugălit după numele lui. Îl ştiam din offline, ca parlamentar.
Dar, da, blogurile bune sunt greu de găsit. Ceea ce nu înseamnă că reversul ar fi şi el adevărat ("blogul perfect este cel fără cititori").
Thursday, 6 August 2009
uite ca nu a trebuit sa urmaresti linkuri ca sa ajungi la un blog bun: a venit el singur la tine.
spatiile intre planete si galaxii sunt foarte mari in cosmosu asta care se vede pe geam insa o cometa care se preumbla aiurea pe traiectoriile ei pana la urma tot se va izbi ea de un copr ceresc ceva, chiar si din intamplare daca nu conform ecuatiei de pe hartie
Thursday, 6 August 2009
@dAImon Din ceva motiv m-ai trimis cu gandul la "Istoria unui obiect perfect".
@[idiot] Stii ce zicea onor dl. Mariu Chicos-Rostogan : De-aia Dumnezo o pus destul spat, ca sa incapa unele pe langa altele.
Sunday, 9 August 2009
Si pana la urma tu cum ai ajuns la blogul ala ?
Sunday, 9 August 2009
Exact ca si dAImon.
Monday, 9 November 2009
Spre sfarsit m-ai pierdut .... mult prea tehnic pentru mine!
Monday, 9 November 2009
Apoi noa, se mai intampla, da' trece :)
Tuesday, 19 January 2010
intamplator urmaresc blogul lui pambuccian de ceva timp.
pacat ca scrie rar.
sincer eu am gasit cateva bloguri bune si ma gandeam sa le dedic un post. le vanez...
posturi bune se mai gasesc si pe blogurile medii [nu ma refer la trafic]
iti recomand un blog: http://crisia.net/ - blog de farmacista. fata scrie bine, si doar din pasiune.
Tuesday, 19 January 2010
Bun, dar stii ca exista un intreg sistem/serviciu web dedicat fix chestiei asteia ? Pe http://polimedia.us/fain
Sunt acolo oameni, cu miile, care chiar abia asteapta un articol bun. Eu sunt unul dintre ei.