Un grup laudabil.

Thursday, 05 March, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

SOS Infertilitatea sunt un grup de oameni cu o problema clar circumscrisa, care s-au asociat si se straduiesc, intr-un mod rational, sa influenteze politica statului roman.

Nu sunt neaparat de acord cu scopul ce si l-au ales, pot spune ca in principiu chestiunea mi-e mai degraba indiferenta, pot usor sa ma conving de nocivitatea "fertilizarii" unor cupluri ce nu sunt de fapt fertile - de ce ne opunem deciziilor naturii ? ; pot la fel de usor sa ma conving de nocivitatea neglijarii fertilitatii, imaginand un scenariu de pamant populat de niste oameni precum curcile si gainile din fermele zilelor noastre : capabili sa faca oua, dar niste oua incapabile sa produca viata.

Nu sunt neaparat de acord nici cu metodele alese - petitiile online in particular mi se par niste tampenii atroce in orice problema politica.

Dar, admir faptul ca niste romani au fost instare sa se asocieze. Acest prim pas ii pune pe acesti cetateni intr-o superioritate neta si apasata asupra vastei majoritati a celorlalti cetateni. Nu cred ca la ora actuala un roman dintr-o suta are capacitatea mentala sa se asocieze cu cineva.

Odata asociati, ei au procedat mai aproape de ratiune decat grupul obisnuit de asociati - citeam zilele trecute o tampenie incredibila despre ceva asociatie de SF care urma sa promoveze SF-ul pe "criteriul calitatii", genul acela de aiureala sterila care a discutat in mod exhaustiv problema componentei comisiei de conducere, si n-a petrecut nici cinci minute in a pune pe hartie ce inseamna de fapt calitatea asta al carei criteriu urmeaza ei sa-l aplice.

Fata de asociatia Rrromanii Verzi (care, dupa cum bine stim, in cazul ca sunt femei, nu au dreptul sa alapteze altceva decat membrii societatii cu state in regula, si reciproc), care este indeobste masura complexitatii intelectuale a asociatiei de prin aste locuri, SOS Infertilitatea e o binevenita gura de oxigen.

Ei zic ca au nevoie de voturi la RoBlogFest, cam in urmatorii termeni :

Ne dorim mediatizare, dar nu pentru a obtine publicitate platita pe blog (nu ca ar fi ceva rau in asta), ci pentru a convinge mai multi politicieni sa ne sustina in lupta noastra pentru finantarea tratamentelor infertilitatii in Romania. A putea avea un copil nu trebuie sa fie un lux!
[...]
Multumim tuturor celor care au votat pentru campania noastra, indiferent daca sunt sau nu afectati de infertilitate. Consideram ca votul a fost acordat nu atat pentru blog in sine, ci pentru ideea pe care o mediatizeaza.

Eu am observat ca am fost propus in cateva categorii. Se intampla ca eu nu am nevoie de voturi la RoBlogFest, asa incat, in masura in care vroiati sa dati un vot acestui blog, dati-li-l lor.

Category: Activism
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

13 Responses

  1. Pinocchio`s avatar
    1
    Pinocchioinsigna de prim sosit 
    Thursday, 5 March 2009

    Hm, daca sistemul de sanatate ar functiona cum trebuie, asa ceva ori nu ar trebui sa existe, ori ar avea forma de caritate, donatii etc. (Asa cum sint aici organizatiile care sustin, de exemplu, lupta cu SIDA -- adica cercetare, ajutor pentru cei bolnavi, informare, nediscriminare...)

  2. E interesant, apropo de problema ''asocierii'', sa vorbesti cu diferiti membri ai aceleasi organizatii (si nu ma refer neaparat la organizatii extremiste) si sa observi cat de diferit isi privesc scopurile si cat de fundamental aiurea inteleg mesajul asociatiei initiale.

  3. Buna ziua, dle Popescu.

    Ma bucur ca una din colegele mele de blog/actiune se uita si in spam si am recuperat "ping"-ul dvs. Va multumim pentru articol, pentru sprijin si pentru indemnul la vot.

    Va respectam opinia despre fondul problemei noastre, dar ne permitem cateva observatii, discutia poate deveni interesanta. Spuneti: "pot usor sa ma conving de nocivitatea “fertilizarii” unor cupluri ce nu sunt de fapt fertile - de ce ne opunem deciziilor naturii ?" Infertilitatea este o boala. O neputinta, adesea temporara si/sau conjuncturala. O multdorita sarcina se dovedeste dupa cateva zile a fi sarcina extrauterina, ceea ce provoaca extirprarea/clipsarea trompelor si imposibilitatea obtinerii unei noi sarcini pe cale naturala, fara ajutorul medicilor. Pe dvs. daca va doare rau de tot in gat si nu mai puteti respira, va duceti la medic sa va *repare*? Sau va opriti din respirat pentru a nu va opune deciziilor naturii? :) Ei, pentru anumiti oameni imposibilitatea de a avea un copil echivaleaza cu a nu putea respira. :( Nu cerem sa simta toata lumea la fel, reclamam doar dreptul nostru - ca indivizi, cupluri si comunitate - de a nu ni se mai spune de catre Ministerul Sanatatii ca "infertilitatea nu este o problema de impact".

    Si asa ajungem si la aspectul cu petitia colectiva. Nici pe noi nu ne-a flatat ca o petitie online pentru "demisia lui piturca" avea mai multe semnaturi decat a noastra. Dar, cum ziceam, la cele 54 de petitii individuale trimise Ministerului Sanatatii ni s-a spus ca suntem cazuri izolate (ca si cum, daca am fi fost cazuri izolate / boala rara nu am avea dreptul la solidaritate sociala; cand platim asigurari de sanatate nu ne mai zic ca nu suntem "de impact" in societatea romaneasca), iar asta a fost una din solutiile gasite pentru a demonstra ca suntem multi, puternici si determinati. Avem in prezent peste 3800 de semnaturi pentru petitia colectiva (n-am aflat daca Piturca si-a dat demisia, dar am depasit ca nr. de semnaturi respectiva petitie:))). Dar nu ne-am oprit aici: avem sprijinul a zece parlamentari, avem sustinerea asociatiei medicilor in domeniu, avem zeci de articole in presa, avem deja un premiu pentru campanie de responsabilitate sociala in sanatate, avem un blog care incepe sa se faca auzit.

    Si, mai presus de toate, cum remarcati si dvs: ne-am gasit (vivat online-ul!) si militam impreuna. Chiar daca unii dintre noi sunt deja parinti, chiar daca unele sunt gravide, chiar daca eu nici macar nu locuiesc in Romania, ci intr-o tara unde, tocmai, am tratamentele si procedurile 100% gratuite in lupta pentru a avea un copil.

    Ar mai fi multe de spus, poate revin. Multumim pentru articol si solidaritatea principiala! :)

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 5 March 2009

    Si eu ma bucur ca una dintre colegele dvs a privit si-n spam.

    Dreptul, asa cum il reclamati, este perfect respectabil, si sper ca statul roman va ajunge sa-l respecte, intr-un viitor cat de apropiat. Nu neg ca exista cazuri si categorii de cazuri in care a trata infertilitatea drept "vointa naturii" e cel putin stupid.

    Fara a sti, banuiesc ca sunteti de acord ca asta nu este valabil pentru absolut toate cazurile de infertilitate posibile ori imaginabile. O discutie pe aceasta tema vi se poate parea binevenita ori prematura, mie mi se pare interesanta, dar nu v-as condamna daca nu sunteti de aceeasi parere - in fond, omul caruia ii arde casa poate fi mai mult sau mai putin interesat de o discutie despre metafizica focului.

    Cele bune, oricum ar fi.

  5. Da, sunt de acord ca in anumite cazuri infertilitatea este o chestiune iremediabila, batuta in cuie. Insa cca 80% din cuplurile cu probleme de fertilitate si care fac apel la ajutorul stiintei/medicinei in domeniu reusesc pana la urma sa aiba un copil biologic. Oricum, e clar ca un fel de, daca vreti, "selectie naturala" intervine, exista cupluri care, indiferent cati bani si cata energie investesc in aceasta lupta, din pacate nu reusesc sa obtina / duca la bun sfarsit o sarcina. E trist, respectivele femeii pierd experienta sarcinii si a nasterii, dar mame pot deveni, pentru ca exista alternativa - viabila, binevenita - a adoptiei. Dar, atata timp cat ambii parteneri au conditiile de principiu pentru a deveni parinti biologici, nu pot fi condamnati pentru ca cer ajutorul medicilor in a isi trata deficienta, boala.

    Noi militam si pentru finanatarea tratamentelor infertilitatii (in prezent in Ro se platesc pana si analizele hormonale preliminare, multe cupluri abandoneaza lupta, din motive financiare, inainte chiar de afla cauza pentru care nu reusesc sa obtina o sarcina; ganditi-va doar ce se intampla in mediul rural cu femeile "sterpe", ostracizate de gura satului si de cea a soacrei, carora nici macar prin cap nu le trece ca de fapt problema infertilitatii poate fi la partener), dar si pentru o lege a bioeticii in domeniul reproducerii umane asistate medical, care, tocmai, sa impiedice excesele.

    Speram sa aducem acasta problema pe agenda publica din Romania. RBF este o ocazie de mediatizare, dupa cum foarte bine ati inteles.:)

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Thursday, 5 March 2009

    Ce ma ingrijoreaza pe mine nu este nici ideea de-a ajuta cupluri care-si doresc un copil, nici de-a folosi fonduri publice pentru asta, ambele niste elemente de minima civilizatie, in principiu, ci mai degraba pozitiile radical-militante pe care chestiunea progeniturii o poate lua, asa cum se vede in anumite cazuri in Statele Unite.

    A vorbi de "dreptul" unui cuplu de a avea copii mi se pare spre exemplu prea mult. Oamenii au dreptul sa incerce, nu sa obtina. Pana la un anumit punct, au dreptul de-a cere ajutorul statului lor.

    Pe de alta parte, a plati din fonduri publice femei care sa doneze ovule pentru ca alte femei sa poata duce o sarcina pe care nu o pot incepe mi se pare prea mult. Aproape, dar totusi dincolo de linie. Aceeasi situatie ca aranjament intre parti private mi se pare acceptabila, dar iarasi aproape de linie. A plati din fonduri publice ori private femei care sa duca sarcina si sa nasca, pentru ca intreaga situatie sa fie apoi acoperita sub un val conventional de "mama-surogat" mi se pare de-a dreptul imoral.

    Sanatatea reproducerii este ramasa in urma in Romania sub foarte multe aspecte. Inspaimantator de putine femei isi fac atat de necesarele teste Papanicolau. Foarte putine fete si femei tinere inteleg corect si echilibrat procesele reproductive, de la copulatie la nastere. Foarte putine cupluri practica o igiena suficienta, si multe nu practica nici macar o igiena minima. In fata tuturor acestor tare, se poate aduce argumentul ca infertilitatea este o problema relativ mica, si nu poate constitui o prioritate.

    Evident, asa argumentare nu are merite reale, doar pentru ca este o problema mica nu inseamna ca nu trebuie sa primeasca fonduri deloc, si in masura in care nu este macar diagnosticata cumsecade, de unde stim ca este tocmai asa de mica ?

    Cam din aceste rationamente vine sprijinul meu mai degraba nuantat. Exista o vasta plaja de cauze ale infertilitatii intr-un cuplu, de la lenjerie inadecvata pana la complexe cauze genetice. Cel putin in privinta diagnosticului, informarii publicului, igienei si remedierii unor defecte evidente (ca de exemplu vasul deferens nedeschis - un exemplu oarecare), sustin ideea absolut, si mi se pare tot absolut inacceptabila incultura generala a populatiei. Ca exemplu anecdotic, saptamana trecuta am vizitat o cafenea in care patronul a avut ciudata idee de a instala sistemul de incalzire direct in scaune. Urma sa petrec o placuta ora si jumatate sezand pe o suprafata aflata binisor la 45 de grade. Nu, multumesc.

    Pe de cealalta parte, se poate ajunge la excese frizand un absurd isteric. Acestea din urma le-as dori, pe cat posibil, evitate. Atata timp cat ne putem intelege ca reproducere inseamna strict fecundarea unui ovul (si nu unei alte celule) a viitoarei mame (si nu a unei alte persoane), cu un spermatozoid al viitorului tata (si nu a altei persoane), care zigot se va dezvolta apoi in corpul viitoarei mame (si nu al unei alte persoane), care il va si naste, si in masura in care lupta pe care o duceti cu infertilitatea nu pretinde eforturi bugetare disproportionate, suntem absolut de acord. Altfel, mai avem de discutat.

  7. Ati atins puncte sensibile si pentru noi! Suntem impotriva exceselor care apar prin unele clinici "elitiste" de peste ocean, doar din dorinta de autoslavire a unor medici care fac din cercetare un simplu instrument pentru hranirea propriului ego.

    Tocmai de aceea, o lege echilibrata privind reproducerea umana asistata medical (asa cum exista deja in multe tari europene, modelul francez fiind unul dintre cele mai bune) care sa tina cont de principiile bioeticii este binevenita in Romania. Un astfel de act normativ ar ingradi excesele care nu fac regula, dar care raman mult mai usor in constiinta publica.

    Cat despre celelalte aspecte semnalate de dumneavoastra: sanatatea reproducerii, preventia cancerului de col si de san, respectiv campaniile aferente informarii populatiei - sunt total de acord: Romania a ramas in secolul trecut! Dar cu fiecare om care isi schimba mentalitatea, in sensul ca devine "atent" la propria sanatate si a celor din jur, se informeaza si ia atitudine - consider ca mai facem un pas in a deveni ... un popor sanatos.

    Pentru ca analizati in mod obiectiv si nuantat cauza noastra, va multumesc!

  8. Dle Popescu, suntem de aceeasi parte a baricadei. Absolut de acord viziunea dvs, e de bun simt, *dogmatica* à la Bourdieu. Daca ar avea toti cei cu care intram in interactiune o atitudine neutru-deschisa_la_argumente ca dvs! Nu am timp sa scriu mai mult, tot timpul meu liber il dedic acestei campanii, acum ma ocup sa sun din corn mobilizarea la vot. :) Dar sunteti in blogroll-ul nostru.

    [Uhm. Nu ma pot abtine: felicitari pentru faza cu evitarea scaunelor incalzite! De-aia natura a creat organele sexuale masculine in exteriorul corpului, pentru ca spermatozoizii sa nu fie la temperatura corpului si sa poata supravietui. Nu pentru dvs., caci cunoasteti, ci pentru cititorii dvs. de sex masculin, un sfat important: nici macar cand va e frig, nu tineti laptopul pe "bijuterii", ok?:]

  9. Petitiile online nu sunt niciodata solutia :)

  10. Of!:) Am explicat mai sus ca am facut petitie online pentru ca ni s-a raspuns de catre Ministerul Sanatatii la petitiile individuale ca "infertilitatea nu reprezinta o afectiune cu o raspandire larga in populatie" (afirmatie pentru care am sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii - asteptam sentintele zilele astea). Ei, daca numarul e problema, hai sa strangem semnaturi. Asta a fost doar una din actiuni. Stiti ce am facut cu petitia? Am trimis-o peste tot: presedintie, guvern, senat si camera deputatilor (pe comisii), ministerul muncii si protectiei sociale, ministerul sanatatii, chiar si ministerul tineretului, care la doua luni de la infiintare nu avea site si nici adresa mail.:) Plus alte comitete si comitzii, inclusiv Palamentul European.

    Petitia este insa doar o particica din campania pe care am construit-o, avem detalii aici http://infertilitateaesteoboala.wordpress.com/news/ - retineti ca am facut totul in timpul liber. Si fara o letzcaie.

  1. [...] un sfat al Ralucai, mi-a venit brusc ideea ca, fiind el numit laptop, e destul de probabil ca multa lume il foloseste [...]

  2. [...] ca nimeni. O persoana careia ii vom spune Beatris spune intr-un comentariu Suntem impotriva exceselor care apar prin unele clinici “elitiste” de [...]

  3. [...] nici o legatura cu o imaginara stare de sanatate sau calitate a genotipului individului. Infertilitatea este adesea o boala, avand cauze dintre cele mai banale, infectioase, mecanice, ischemice, lista e [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.