Trilema despre design

Tuesday, 17 November, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Sa pornim alegandu-ne epigrama scrisa de Ion Teodorescu la adresa unui oarecare Alexandru Toma pe post de motto, asta asa, pentru orice eventualitate.

In tara noastra renascuta
Cacatii scriu in loc sa puta
Iar scriitorii consacrati
Sint criticati de-acesti cacati.

Sa continuam aratand ca noi insine nu suntem designeri, nici pentru web, nici pentru furculite, nici pentru altceva. Ok, poate pentru grele piepturi frematande, dar asta asa, in timpul liber si oricum doar in forme temporare. In tot cazul nu avem pretentia ca am fi, sau am fi fost. Nu.

SI TOTUSI! Nu pot sa nu notez macar in treacat ca sunteti tampiti, ba. Si ca sa detailez :

1. Tara asta, renascuta sau nu, n-o produs inca un singur designer. Nici unul singur, de prasila, el nu exista, el nu a existat, si daca mai continuam in stilul actual, de-a numi orice zburatoare intrata accidental in curu' calului "designer", nu vor exista niciodata. Veci pururi. Neam.

Designul este o profesiune liberala, completa si intreaga. Exact asa cum este medicina, exact asa cum este avocatura, tot la fel cum este managementul (alta chestie care suna bine si tot prostarlacu se crede ca el ii, dar fara sa chiar fie. Daca avem la ora actuala destui manageri cat pentru o orgie in Romania, mare minune, asa, in treacat fie spus.)

Designul nu este o ocupatie, si nu este ceva in care te califici la locul de munca, si mai ales nu la un loc de munca care nu are pe statele de plata nici un designer, si mai ales nu dupa un an si 8 luni de stagiu, cand "seniorii" de primavara trecuta au plecat toti din firma ca nu le mai convenea mia de lei salar, si firma a promovat juniorii pe post de "seniori".

Armata se face un an si opt luni, si tot catane proaste ies pifanii din ea. Sa nu aveti impresia ca ajunge cineva designer dupa un an-doi, ca nu se intampla (cum nu ajunge cineva mare programator, entreprenor sau alte bazdaganii dupa 3 ani de experienta, se aude Eugen ? Nu ca esti tu singurul prost luat de val, da' macar tu ai onestitatea naivitatea s-o dai pe goarna.)

Si-acum, in continuare, sa facem o mica introducere in design (care nu califica pe nimeni pentru a se numi designer, dar poate califica pe cativa sa inteleaga de ce ei, si altii, nu-s de nici o culoare designeri).

I. Principala preocupare a designului este eleganta, si anume, creerea, expunerea, manipularea, conservarea si centralizarea elegantei. Eleganta nu are inca o definitie in limba romana, pentru ca cei ce se ocupa de notat definitii pentru cuvinte nu sunt calificati in aceasta meserie, si rasolesc un amalgam de sinonime si rateuri mentale pe post de definitie.

Notiunea de eleganta noteaza insa calitatea unui obiect de-a fi puternic fara a fi complex. Sa reluam. Puternic fara a fi complex. Ceea ce inseamna ca atunci cand va apucati sa adaugati un miliard de componente, clopotei si fluierase, capace de roata si crom pe un proiect, web sau offline, procedati contrar scopului designului. Sunteti undesigneri.

Sunteti oamenii care incearca sa se cace in sus pe teava de canalizare, sunteti oamenii care incearca sa impinga curentul electric in cablu, sunteti oamenii cu pantalonii vesnic stropiti cu urina. Sunteti tampiti, ba.

Pe web, programatorii se ocupa cu a face lucrurile sa fie puternice, si designerii se ocupa cu a le face sa fie simple. Nu stiu daca s-a inteles, asa ca sa repetam, ca pentru tampiti "designeri" : designerii se ocupa cu a face lucrurile sa fie simple. Se aude ? Aia adevaratii, vreau sa zic. Nu voi, voi va ocupati cu a adauga cacaturi pana moare serveru' in chinuri. Ceea ce nu-i design, e tampenie. Si cei ce-o comit nu-s designeri (ghici ce-s ?)

(Acest articol a fost inspirat de dificultatile pe care situl voxpublica le intampina, si anume, in a incarca 200 de obiecte pe-o pagina de-un megabit, si-a astepta juma' de minut sa faca nu stiu ce animatie de javascript, dar are si aplicatii si intentii universale. Sper sa n-o ia nimeni cu titlu personal romanesc, si sa se apuce sa ma injure "ca sa fim chit". Desi, daca speratul n-ar fi gratis sincer sa fiu n-as spera asa ceva.)

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

22 Responses

  1. mama dar ce pornit esti! :D

    prima data am crezut ca postul se refera strict la noi, cei care nu cunoastem sa realizam css-uri si teme maiestre in ast ceas de toamna.

    si suspansul a tinut pana spre final. am ras cand am vazut despre ce este vorba! tare post!

  2. Designul e ce zice sefu' sa facem ca asa e bine.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 17 November 2009

    @fanitza Cu aia mici n-are nimeni treaba.

    @krossfire Ii fi vazut tu ceva cu ochii tai, cine stie.

  4. "Designul e ce zice sefu’ sa facem ca asa e bine."
    Atitudinea asta de sluga dovedeste ca designul e inca o ocupatie, nu o profesiune. Cel putin la noi.

  5. bre... si programatorii tre sa fie putin designeri. adica nu poti gandi ceva aplicatie mai complexa, fara stea totul la locul potrivit, ca la un moment dat lucrurile devin atat de legate intre ele ca nu poti misca ceva fara sa deranjezi tot.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 17 November 2009

    @Anonimosu Vesnicele probleme la coloana.

    @skythes Drept e ce zici. Antiteza programator-designer e cam schematic trasata de dragul retoricii. Sigur ca-n practica si a scrie cod contine o parte de design.

  7. Sunt curioasa sa vad cine vine sa-ti spuna ce originala chestie e politetea si cat de valoroasa e ea pentru SEO la articolul asta.

  8. @lexy229

    asta aflam saptamana asta, ca inca nu s-o dat sfoara in tara.

  9. totusi, ma cam indoiesc, am aruncat un ochi pe acolo si e mai mult un fel de platforma replica la blogsport de la gsp! :D

    nu o sa vina nimeni ca aia nu se prind! poate peste vreo doi ani! :D

  10. @skythes : Nu e chiar chestie de design, inginerii sigur ca-si proiecteaza motorul incat sa fie cat mai eficient, putere mare, renume.. consumatie mica, alea alea. Dar asta nu inseamna ca fac design. In schimb designerii is fix aia care pot lucra aproape indiferent de ceea ce-i sub capota, aleg unde vin jantele si lungimea schimbatorului in functie de target. Zic, na, asa cum in intelegerea mea, pe web programatorul face CMS'u si designerul vine la final doar pentru a ansambla produsul ca pe Lego.

    @MP : Scopul designului as zice ca-i ala sa puna in valoare puterea, iar asta de multe ori inseamna sa lasi loc si omului experimentat, si unui n00b. Nu vad absolut nici un broblem in faptul ca bordul avionului are enspe mii de butoane, iar un pilot incepator stie doar cu mansa, auto-pilot si cateva acolo de emergency.

  11. Un exemplu de blog care-mi place: http://www.aprilmarieclaire.com . Cred ca si la design e cel putin OK.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 November 2009

    @lexy229 Da' despicata limba ai tu, Alexandro.

    @fanitza Am impresia ca mai citesc pe-aici dintre ei.

    @dAImon Bun, da' pe de cealalta parte, tu esti inginer nu designer, drept ?

    @Dr.A Cel putin numele e foarte promitator.

    http://www.aprilmarieclaire.com/wp-content/uploads/2009/11/Winter.jpg

    Pretty :)

  13. Era evident o gluma dar una care devine a naibii de serioasa in firmele in care pana sa ajungi cu ceva frumos la un om destept tre sa treci printr-o haita de manageri si brand manageri.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 November 2009

    Pai de-aia am zis ;)

  15. nu's nici de unele, momentarily is student, si nu tin sa ies inginer sau computer scietist or w/e ce titlu ne'or mai scrie aia pe diplome.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 18 November 2009

    Bre, dau si io cu-n ad personam in om odata la veac si nici ala nu prinde. Acu ma duc sa fac o chestie cu o amica, daca dau de cui ma duc si ma spanzur.

  17. Radu Ciocan`s avatar
    17
    Radu Ciocan 
    Thursday, 19 November 2009

    La noi sau probabil si prin alte zone designerii au inceput treaba de prin agentiile de publicitate cu printul. Adica sa deseneze frumos sa ia ochii sefului sau clientului. Cum pe print nu testeaza si nu optimizeaza mai nimeni, concluzia ramane ca cu cat e mai frumos cu atat e mai bun. Iar apoi si-au facut festivaluri de publicitate sa arate cine-i mai frumos. Ca blondele stupide ce spun poezia frumos de pe la concursurile de miss.

    Dupa ce a intrat webdesignu pe felie baietii nostri mult apreciati s-au mutat si ei pe online facand aceleasi pocnitori frumos colorate. Numai ca pe langa un corel sau un photoshop mai nou trebuie sa stii bine si html si css ca sa poti face ceva. Iar majoritatea graficienilor ce-si zic ei designeri sunt pe langa subiect.

    Cam asa cred ca se explica multitudinea de siteuri frumos colorate si imbujorate ce se incarca greu si au codul varza.

    Si cu toate ca pe internet poti testa aproape fiecare element independent sa-i calculezi eficienta, nu face nimeni asta.

    Spor la desenat layouturi pe asfalt.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Friday, 20 November 2009

    Te-as trimite cu un ciocan asa, marisor, sa zicem de 25 de kile, sau cat iti convine sa ridici, cu postul asta gravat frumos in otel, sa le dai la fiecare cate una-n cap.

  19. hallelujah! ar fi atatea aplicatii web mult mai functionale daca mai multa lume s-ar ghida dupa principiul KISS. pentru ca pur simplu nu stim destula tehnologie web incat sa ne permitem luxuri baroce...

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Friday, 23 July 2010

    Si chiar dac-am avea. Ce-ar fi o cutie de prezervative care se deschide dupa ce iti canta o melodie si faci 1000 de puncte la un minesweeper mic ?

  1. [...] fain, asa, ca design. Sigur, nu-l poate invinovati nimeni c-ar fi citit manualul de design pentru web. Nu conteaza, pentru ca designeru' face si SEO. Stiti ce este SEO, apropo ? Este un acronim, stati [...]

  2. [...] interfata intre unii si altii. De problemele ocazionate de trecerea dinspre biti inspre oameni am mai vorbit, si-am si ilustrat, cu fiecare succes produs de Polimedia (despre care diversi docti explicau ca [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.