Steagul Vag.

Saturday, 17 January, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Au aparut niste oameni care au identificat o problema. Inainte de a fi identificat aceasta problema, acesti oameni nu existau. Nici pentru mine, nici pentru spatiul public.

In propriile lor cuvinte, problema este :

Vechiul imn zicea trei. De ce ’nşpe? Pentru că fiecare steag al României pe care-l vedem pe stradă, pe net, pe stadion, la TV sau pe insigne are pe el alte nuanţe de roşu, de galben şi de albastru. Avem ’nşpe mii de combinaţii pe steag. Care-o fi cea corectă?

Si inca,

Avem o ţară şi-un steag. Pe care stau aliniate mai multe culori. Teoretic, trei: roşu, galben şi albastru (definite vag prin lege ca „albastru-cobalt”, „galben-crom” şi „roşu-vermion”). Practic însă, fiecare steag tipărit poartă pe el alte trei culori, pentru că fiecare producător, art director sau web designer alege singur care roşu, care galben şi care albastru să fie aşezat pe steag.

Ei bine, mie aceasta chestiune nu mi se pare o problema. De ce este rau sa avem un steag definit in principiu (rosu vermillion si albastru cobalt si asa), dar nu in mod precis, si pe care fiecare producator, art director sau web designer sa-l interpreteze si implementeze asa cum crede, in limitele lui ?

A pus cineva verde in loc de galben pe steag ? E albastrul violet ? Pai atunci ce ne roade pe noi ?

Uite aici o imagine menita sa ilustreze grava problema a variantei cromatice a steagului nost' :

Diversele steaguri ale Romaniei

Diversele steaguri ale Romaniei


Ei bine, aceasta imagine face cat o mie de cuvinte, si aceste o mie de cuvinte sunt "Campania o tara un steag e o prostie." repetate de 125 de ori.

Eu unul nu ma simt in particular mandru ori din contra de o insiruire de rosu galben si albastru. Cu toate acestea, privind la cele multe steaguri toate diferite, si totusi toate cu rosu, galben si albastru, asa dupa putiinta si dupa socotiinta, m-am simtit foarte mandru.

Nu suntem "o tara". Suntem o multime de oameni. Care, nefiind identici, totusi semanam intre noi. Intr-un mod subtil si imposibil de pus in cuvinte, intr-un mod nestandardizabil.

Mai ales, nu semanam pentru ca am avea toti capul patrat. Nu-l avem.

Iar steagul nostru, in vasta lui pluralitate de nuanta, e cea mai buna reprezentare a noastra, asa cum ne aflam, cu mandrie, astazi.

Hai sa iubim ceea ce suntem, decat ce credem ca ar trebui sa fim.

Ca atare, va propun dragii mei o contra-campanie, campania "Steagul Vag". Indiferent ce s-or incorda diversi patratei sa ne standardizeze steagul, noi sa-l pastram asa cum trebuie sa fie. Anume, asa cum credem noi, fiecare, de cuviinta sa intelegem, la moment si dupa inclinatie, rosul, galbenul si albastrul.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

14 Responses

 1. exista o asa ca_campanie pe bune?

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Saturday, 17 January 2009

  Dap.

  Ce ma gandesc eu e ca ceva destepti intr-ale marketingului s-or scremut o saptamana sa scoata viralu nene, si cum cu jenu de oameni orice e bun, atentie sa iasa, s-or trezit sa ca_campanizeze steagu'. Motiv pentru care nu le dau link. Duca-se dupa Nea Nelu.

 3. Da oare de ce are steagul Romaniei 3 culori? Ca nu mai stiu istorie?

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Saturday, 17 January 2009

  Asta-i de fapt radacina principala a problemei.

  Steagu' americanesc de ex e cum e pentru ca asa o fost facut el la un moment dat, si de atunci se tot copiaza forma aia, si ca atare steagurile toate cate sunt in acea tara au un lucru unic si anumit la care sa se raporteze. Si deci sunt toate la fel, si la culoare.

  La cealalta extrema, steagul englezesc e facut din trei, care si ele sunt facute din mai multe, dar fiind fiecare deja fixat la momentul facerii, si rezultatul e tot fixat.

  Steagul frantuzesc e intre ele, fiind facut ca obiect unic, in focul revolutiei, dar din alte obiecte (de exemplu flamura orasului Paris) care ante-existasera. Si asta e fixat, din ambele motive de mai sus.

  Steagul Romaniei e o problema mult mai spinoasa. Cele trei culori au fost folosite din vechime (sa zic vre-o 1800 de ani asa) atat de locutori sa se referentieze pe ei, cat si de straini sa-i referentieze. Exista mentiuni de la Justinian de scuturi rosii si azurii si asa.

  Dar aceste culori, care spre deosebire de flamura Statelor Unite, inventata la 1700, ori de flamura Parisului, inventata atunci cand au invatat Galii sa teasa, adica pe la 1600, ori de flamura englejilor, care a fost inventata cand or inventat Pictii sa picteze obecte nu oameni, adica tot pe la una mie si ceva, aceste culori ale noastre zic, au mii de ani de istorie in uz ca atare.

  Implicit, odata cu tehnologia, vremea si rabdarea oamenilor, au variat. Au fost duse si de Mihai Viteazul si de Tudor Vladimirescu, si de rege si de comunisti, si in toate partile, tot "aceleasi" culori, dar intr-un sens de-a dreptul larg. Plus ca au fost si verticale si orizontale si au purtat peste timp cam o mie patru sute de steme diferite, inscrisuri, desene si mentiuni.

  Si de acolo si vine pozitia mea. Tot ce se poate spune despre steagul Romaniei, de-a lungul existentei sale, alaturi de existenta noastra si a tarii, e ca rosu, galben si albastru. Asta e. Restul au fost si asa si invers si iar asa si altfel si altminteri si iar invers, si o optiune nu mai este posibila, fara a fi de-a dreptul bizara.

 5. hmmm paremi-se ca de la streag se trage indecizia romanului, faptul ca nu stie ce vrea e superficial bla bla

  vaz deci o solutie, ramanen ferm pe acelasi steag pentru urmatoarea mie de ani si se indreapta lucrurile la noi?

  fabulez stiu, deci daca nici steagul nu e treaba solida la noi cum sa fie restul?

 6. capatullumii`s avatar
  6
  capatullumii 
  Saturday, 17 January 2009

  Pe mine m-au invatat la scoala ce reprezinta cele 3 culori ale steagului :P
  Albastru(azur) - aerul ce exprima noblete, buna-credinta,frumusete...
  Galben(aur) - bogatie, puritate, holdele de grau in rod...
  Rosu -sangele varsat in lupte(eroism), putere de viata...
  :) mda, e un simbol in numele caruia s-au dus si se duc razboaie...

 7. Mircea Popescu`s avatar
  7
  Mircea Popescu 
  Saturday, 17 January 2009

  @roxy E, zolutia aia e cam asa, ca hotu ce-si pune firma afara "Om cinstit!!"

  @capat Istoria interpretativa e cam atat de veche cat si steagul insusi, parca pe vremea lui Tudor s-o pus problema prima oara ca albastrul de la libertate ca pasarile cerului si asa in linia aia.

 8. capatullumii`s avatar
  8
  capatullumii 
  Saturday, 17 January 2009

  Da asa este...si libertate, am mai uitat si eu... :)

 9. mno, hai a ne stresam ca evident, cromatica nationala e precara... oricum schimbam in vreo x zeci de ani steagul cu al Europei, ne facem stelutele multicolore si toata lumea crapa fericita. Pana atunci refuz sa ma agit, e criza economica.

 10. Mircea Popescu`s avatar
  10
  Mircea Popescu 
  Sunday, 18 January 2009

  Va fi hazul lumii daca se ajunge prin lucratura crizei si economiei mai in generalul ei sa fie fabrica de steaguri ale Europei unite undeva la Mizil, locas cu stravechi traditii stego-flamuristice. Sa vezi acolo ce-i incaltam noi cu stelute azur pe fond bleu.

 11. haha acum am vazut link la cineva in lista de ym spre pagina si petitia aia. era mai demult dar nu l-am bagat in seama. pacat ca nu pot sa dau click si pe astea mici si multe. pana nimeresc raspunsul corect.

 12. Sau poate fi o interpretare a faptului ca la noi nimic nu este stabil...

 13. Mircea Popescu`s avatar
  13
  Mircea Popescu 
  Sunday, 18 January 2009

  Stii cum ii si cu stabilitatea asta...

  Nu stii. Hai sa-ti zic :

  Ion si Maria se intalnesc dupa sura, si Ion neavand multa experienta, ii revine Mariei rolul de maestru de ceremonii
  "Bag-o" "Scoate-o!" "Bag-o!!" "Scoate-o!1!"
  Ion se opreste si se uita la ea
  "Ce faci ma?"
  "Nu-mi place ca nu esti stabila."

 14. rouademunte`s avatar
  14
  rouademunte 
  Sunday, 11 October 2009

  Pai da..avem ’nşpe mii de combinaţii pe steag, dar de fiecare data doar cate 3 culori..aici e problema!

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.