Sprezzatura, o problema locala.
Italienii, urmasii nevolnici ai unui popor viteaz si hotarat (va vine a crede ca oamenii astia ce n-au castigat un razboi de trei sute de ani nu pierdusera unul in trei sute de ani la un moment dat ?), si-au pastrat totusi, pentru o lunga perioada dupa ce sangele li s-a uscat, capacitatea de a influenta un coltisor de lume, tot mai restrans, tot mai irelevant.
De exemplu, pe noi. Sprezzatura este un fel de perfectiune fara a da impresia de efort. Daca pentru neamt sudoarea fruntii este semnul indiscutabil al lucrului bine facut, pentru italian lucrurile ce se fac singure, aparent fara a cere vre-un efort, sunt marca ultima a superioritatii. Un fel de cool, asa, definit cu vre-o cinci secole inainta pustanilor de peste lac tocmai de Castiglione, intr-un manual adresat curtenilor, adica, cum ar veni, prietenilor din interes.
Ce trebuie sa faci, dupa mintea talianului de la 1500, ca sa fii cel mai cel ? Pai, nimic. Tre sa-ti iasa fara sa para ca tu chiar incerci. Asa, ca prin minune.
Distilata peste sute de ani, in mintea noastra comuna, notiunea, ori prosteala, depinde cat de angajat sunteti, a facut un fundamental pas inainte : pentru roman, cel mai cel e cel ce e altceva. In fond, cum poate fi mai clar ca tu nu faci nimic in sensul chestiei pe care o faci, decat facand altceva? Sper ca ma urmariti.
Ca sa fii cel mai cel bucatar trebuie sa te pricepi la poezie. Nu conteaza cat de prost gatesti, atata timp cat tu, bucatar, scrii poezie, esti salvat. Se vede clar ca bucatele iti ies fara sa incerci - doar tu scrii poezii.
Daca esti instalator tre' sa fii preocupat de scris romane, taximetristii se dau drept psihologi, curvele sunt de fapt creatori de moda, cantaretele se cred actrite, doctorii se fac ca-s politicieni, politicienii functionari, functionarii gradinari, si asa, din aproape in aproape, nimeni nu e ce este el, ci altceva. Ceea ce nu este.
Pentru ca sa fie. Care este. Clar ? Sper.
Problema nu-i, cum o vede Exarhu, o simpla si anomica alandaleala. Nici vorba.
Se procedeaza cu mult mai multa sistema, si cu un scop clar. Ca sa fii ce esti, trebuie sa fii ce nu esti de fapt. Cum arati ca ai bani ? Scriind muzica. Cum te demonstrezi tare la femei ? Faci filme. Cine-i cel dintai sofer ? Ala care piloteaza avioane.
Evident, chestiunea merge bine si la obiecte. Cel mai tare telefon are in el un aspirator, calculatorul al mai al are filtru de cafea, lumea ideala dupa mintea romanilor ar fi asa o chestie de ciudata, cum numai Toma Caragiu o poate explica.
Apoi, luam masuta si o punem in dormitor… de unde scoatem sifonierul pe care il punem in sufragerie… da, dar unde punem masa? In baie! Dar… in baie, e baia… si atunci unde punem baia?! In vestibul, in locul frigiderului pe care il punem in sifonier.
Nenorocirea asta a avut ghinionul sa loveasca in alta particularitate a neamului. Politetea. Cum sa-i spui cuiva ca e nepriceput ? Nu se face. Cum sa zici ca-i ciorba borsita si mamaliga nesarata ? Nu se poate.
Si atunci, bucatarul poet, caruia nimeni nu-i poate spune ce magarii face el pe post de bucate, continua sa pluteasca fin si eterat printre poezii, con la sprezzatura d'un angelo, de parca prin el lucreaza domnul.
La fel, ministrul avicultor, primarul doctor, moasa electrician si tot asa si tot inainte. O aplicatie speciala si autentic romaneasca starii de a nu sti pe ce lume te afli.
Si in asa lume, intre asa oameni, cum sa nu iasa cel mai bine misto-ul ? Cum sa nu fim campionii lumii la umor ? Cum sa nu aiba Caragiale material ? Pai e amuzant, frate.
Daca n-ar mai fi Romania, mie unul mi-ar lipsi.
Wednesday, 28 January 2009
Dar ce ai vrea să iasă, când învăţăm DE TOATE în şcoală? Şi ne specializăm puţin mai târziu, imediat după facultate, când ne dăm seama că am făcut-o greşit, căci noi era dăruiţi la alte cele... Şi atunci ne "specializăm". Dublu. Sau triplu. După puteri.
Wednesday, 28 January 2009
Pai, ideal vorbind, eu as vrea sa iasa asa o situatie in care toata lumea stie tot.
Dar asta neputand avea loc, m-as multumi si cu o situatie in care oamenii rational isi construiesc o piramida, de care se tin. De exemplu, daca ei is entreprenori, atunci stau si lucra la entreprenoreala 4 ceasuri, din 8, si la epigrame doua, ca-s si epigramisti. Nu invers pentru numele lu Pastorel.
Wednesday, 28 January 2009
Tu ce nu esti de fapt?
Thursday, 29 January 2009
Observaţie corectă. Am văzut şi eu ciudăţenia.
Thursday, 29 January 2009
Pai eu cred ca doar scopul reprezinta baiul. Ca scopul asta-i fel si fel. Acuma vezi de ce nu-mi plac literele sau alte cele, sunt bune uneori dar te imping si la prostire. Problema-i si a noastra, ca vrem o ciorba de poet, ne punem dintii la pizdar, si ne verificam de oo la dintar.
Thursday, 29 January 2009
Vreo, vreun se scriu legat. In rest, interesanta viziune.
Thursday, 29 January 2009
Fiecare e promovat pina la nielul incompetentei lui, zice-se. Din alt punct de vedere, fiecare are traiectoria lui si fiecare cauta, mai cunoastem si alte exemple. Ah da, si povestea aia cu nevasta care era bucatareasa in pat, curva in societate si doamna la bucatarie. Cine stie, poate ca avea si ea farmecul ei? :-)
Thursday, 29 January 2009
Interesant...Despre politete, nu stiu ce sa zic. Cred ca e vorba mai degraba de teama. Majoritatea romanilor nu suporta sa fie criticati. O sugestie e interpretata de obicei ca o jignire la adresa calitatilor lor megagigateraextraordinare. Asa ca, de ce sa-ti mai bati capul? ! Mai bine zambesti fals si scapi de o grija. Stiu ca suna superficial, dar asta e realitatea...
Thursday, 29 January 2009
Sincer nu cred ca ar deranja atat de mult dubla specializare, daca s-ar face traba ca lumea. eu cel putin nu as putea ramane doar la ceva anume. As putea fi profesor de romana-engleza, dar cred ca m-as sui pe pereti sa fac asta toata viata. Asa ca fac radio. Inca. Au trecut 10 ani si nu am de gand sa ies la pensie. Asa ca fac acum si situri. De fapt de 7 ani fac si asta. Si le impart incat sa fie bine pe toate planurile. Peste ceva timp poate las jobul de radio si ma apuc de artizanat. Sau de facut mobila misto. Ca ma bate gandul, dar n-am "platz" sa ma desfasor. Sau ma apuc de inca o facultate si ma fac ortodont.
Problemele apar cand iti bagi picioarele in munca ta. Admir poporul "arian" pentru faptul ca sunt in stare sa isi faca bucata lor cat mai bine. Nu imi place insa "inchistarea" .. oi fi eu suflet de poet :D
Thursday, 29 January 2009
@remus : nu se scrie mei. De unde ati luat juma de net traznaia asta ?
@pino : Cine e aia, nevasta-sa lu Columbeanu ?
@eda : E drept, cam asta e reactia, orice tampenie face cineva, si oricat de evidenta e, chiar si pentru el, daca i-o arati se simte atins in onoarea lui parol. Eu cred, fara a fi sigur, ca filiera este asa : Politicos fiind, n-ai voie sa critici pe cineva. A nu fi politicos inseamna ca ti se rupe de el, ii anulezi valoarea de om. Ergo, a critica pe cineva inseamna ca nu-i recunosti insasi statutul de fiinta cugetatoare.
Adica, exact pe dos decat cum e, ca doar cand ai criticat ultima oara o foaie de hartie ori o masina de spalat ?
Eu unul imi bat capul, pentru ca am descoperit ca este o metoda excelenta de a-ti tria oamenii din jur.
Thursday, 29 January 2009
@Dojo : Nu-i vorba de dubla specializare. Daca unu conduce masina, privindu-si mutra in oglinda retrovizoare, e asta dubla specializare sofer/stylist, ori e prosteala curata ?
@Ovidiu : Cum adica cine nu sunt ? Eu nu sunt Obama.
Thursday, 29 January 2009
inainte sa scrieti dspr subiectul pe care-l anuntati inca din titlu ar fi bine sa verificati - macar - cum se scrie corect: nu este 'spezzatura', ci 'spRezzatura'!
ps mi-ati recomandat, la postarea dspr andrei pippidi, sa citesc atent tot articolul pe care-l postati, nu doar anumite parti; va asigur ca, de asta data, am citit atent TOT titlul ;))
Thursday, 29 January 2009
Noa fras. O fi r cea mai tocita litera din tastatura engleza, da la ochi oare ce-am?!
Mersi. Am corectat.
Thursday, 29 January 2009
Ai folosit un cuvant cheie : ''anomie''...ii bantuie si pe ei cum ne bantuie si pe noi. Nu e o simpla anomie, e o chestie generalizata iar diferentele dintre Nord si Sud sunt din ce in ce mai crude.
Thursday, 29 January 2009
Sau mai degraba, re-ies la iveala. Nordul a fost mereu un lucru, si Sudul a fost mereu alt lucru, clar si vizibil. Gandeste-te doar la sfantul imperiu german, i-or scos sufletu italienii la bietu neamt.
Friday, 9 October 2009
suna cam a Dali ce zici tu pe-aici. "aaa.. vinul meu? pai cum sa nu gusti tu vinul meu, facut in casa.... cel mai bun. ia frate si bea ca nu-i acru, ti se pare" http://lekktor.blogspot.com/2009/10/despre-inceputuri.html
Monday, 5 December 2011
:)) prea tare!