Spam si anti-spam.

Monday, 09 February, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Spam-ul se bazeaza pe o idee simpla : Chiar daca mai putin decat un om dintr-o mie ne citeste mesajul, chiar daca mai putin de un om dintr-un milion chiar cumpara ceva, totusi, trimitand porcaria catre sute de milioane, miliarde, sute de miliarde de s-ar putea, vom obtine rezultate.

Deci, trei elemente cheie : costul per trimitere ( C ), rata de reactie ( R ), valoarea reactiei ( V ). Valoarea totala este
Vt = n(V * R - C).
Unde n este numarul de trimiteri.

Oricat de mic ar fi V * R - C, chiar daca este un cent, ori o miime de cent, ori o milionime de cent, un n suficient de mare va scoate Vt intr-o zona interesanta, a miilor si milioanelor de dolari.

Pentru a lupta cu spam-ul, ca si cu orice altceva, trebuie atacate puncte din ecuatia existentei sale, data mai sus.Ce conteaza in aceasta ecuatie sunt banii, deci C si V. Ce nu conteaza in aceasta ecuatie sunt oamenii. Deci R.

A incerca sa lupti cu spam-ul reducand rata de reactie e o pierdere neta de vreme. Ce se cere redusa e valoarea. V nu va putea fi atins, fiind in fapt si putand fi in principiu orice, de la medicamente la haine si de la iubire la diplome de liceu.

Ramane atunci C. Si minunea face ca C este in puterea noastra. Spam-ul are nevoie de o vasta economie de scala, care sa ii permita sa atinga milioane, miliarde de tinte.

Aceasta economie de scala se bazeaza pe structura actuala a internetului, si anume, pe faptul ca desi sunt sute de milioane de bloguri, ele totusi ruleaza pe aceleasi 1-2-3 platforme software. Desi sunt sute de milioane de bloguri, ele sunt de fapt toate un singur blog.

Modificati-va instalarea si veti descoperi cu stupoare ca nimeni nu sta sa faca roboti special pentru dumneavoastra. Si asa veti avea liniste. Cum am si eu, fara akismet, primind mai putin de 1 spam pe zi.

Distrugeti economia de scala, iesiti din universul celor ce sunt toti unici in acelasi tricou identic, si veti descoperi ca problemele specifice lui raman acolo.

In treacat fie spus, nu exista lucru mai liber pe lume decat organizarea vietii pe internet. Si uite totusi ca aceasta cea mai democrata lume cu putinta a ales solutii populiste si politice in locul solutiilor rationale.

Filtrele anti spam incearca sa diminueze factorul R, si sunt implementate nu pentru ca ar rezolva problema, ci pentru ca satisfac nevoia omului de a se simti bagat in seama. Ele nu functioneaza, ca solutie, si asta nu impiedica nimic si pe nimeni. Sunt niste solutii populiste, nu rationale, si oamenii le iubesc cu tandrete.

Sistemele CAPTCHA incearca sa rezolve problema corecta, marind C, dar o rezolva tot intr-un mod sistematic, care se preteaza economiei de scala, introducand in fapt un cost doar asupra oamenilor cinstiti, nu asupra robotilor. Cam ca si orice alte solutii politice, de exemplu povestea cu perchezitiile prin avioane ori pasapoartele nu-stiu-de-care.

Pai daca si pe internet aceleasi tampenii se aplica, dar absolut aceleasi, ca si in combaterea terorismului ori relansarea economiei, asta spune un lucru mare.

Problemele politice nu sunt in nici un fel vina guvernelor, ori a politicienilor, ori a coruptiei. Problemele politice suntem noi.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

18 Responses

  1. Mirela Mustata`s avatar
    1
    Mirela Mustata 
    Tuesday, 10 February 2009

    Ai dreptate, conteaza cel mai mult ce fac utilizatorii obisnuiti. Daca ei incurajeaza spam-ul dand click pe link-urile primite sau cumparand de pe site-urile care spameaza atunci lupta ca spammeri de orice fel e aproape pierduta. Daca in schimb ignora sau reporteaza acele mesaje se poate ajunge la o reducere a volumului acestor mesaje.

  2. Fete de pe HI5`s avatar
    2
    Fete de pe HI5 
    Tuesday, 10 February 2009

    interesant articolul, multumim

  3. "Bo original or die." Be original or be spammed... :-)

  4. Apropo, de spam.. foarte ingenioasa metoda cu paginile statice, geniala. ;)

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 10 February 2009

    Atata de ingenioasa ca frizeaza banalul protoistoric, dar enfin.

  6. E ingenioasa pentru cineva care abia a descoperit-o.

    offtopic: am scapat o virgula aiurea in comentariul anterior.

  7. Cred ca un comment la un anumit post , este mai interesant decat un Spam
    Parerea mea
    Numai bine Mircea

  8. Psihologul cu Blogul`s avatar
    8
    Psihologul cu Blogul 
    Tuesday, 10 February 2009

    Un lucru nu ai menţionat, ce anume este spamul!
    Înţeleg că ceva anume te deranjează, dacă nu era ceva anume (inconştient) nu manifestai ideea de "rezolvare". Trebuie să conştientizezi situaţie în afara ei. Băgat vei spune doar banale raţionalizări care defapt au un fond al simţirilor tale!
    E simplu, dacă mă deranjează spamurile, în trecut un spam sau o idee dintr-un spam m-a atins în suflet cu ceva! Cam aşa stă situaţia!
    Calitatea serviciilor de e-mail! Asta e o altă idee pe care ar trebui să se mizeze! Şi culmea, părerea mea că asupra oamenilor ar trebui să acţioneze orice sistem, pentru că orice sistem chiar şi pe internet, este făcut de oameni! Deci un email de calitate nu este cel de la Yahoo ci cel de la Google!
    Apoi, cum crezi tu că primeşti spamuri?

  9. Initial foloseam un sistem captcha dar descurajeaza. Am facut la randu-mi modificari pana cand m-am lasat din lene pe urechea Akismet. Apropo de ce zicea bogdan, cu ce este ''spam''-ul : Sunt anonimi care nu au dreptul la o opinie - nefolosind proxy o parte dintre ei , le poti asigura izolarea prin intermediul acestor plug-inuri. Evident, aici si abuzurile :)

    Un serviciu e-mail de calitate este Yahoo Mail Plus!, deci serviciul platit de la Yahoo :) - G-Mail rules, cred ca am fost printre primii care l-a promovat (atunci pe un site de game maker unde activam) insa el si clientul aferent (G-Talk) nu au prins valul suficeint de bine incat sa fie populare.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 10 February 2009

    @ Psihopatologu : Frate, n-am idee ce fumezi, da nici ieftin nu poate fi.

    @ Kross : Gmail e foarte popular intr-un anumit sector, sa le zicem "two pump mocha yuppies" din lipsa de ceva mai bun.

    Eu n-as fi dispus sa folosesc in mod serios un serviciu de mail pe serverul altcuiva.

  11. mircea, multumesc pentru linkul catre site. Sincer nu am gasit o alta modalitate de a ajunge spre tine ( poate si cunostiintele mele dau gresh sau am nevoie de ochelari, nu stiu).
    Sincera sa fiu, n-am inteles nimika din commentul tau, l-am trimis baiatului care adminsitreaza partea asta tehnica.. si i-am zis ca draq o facut de m-o bagat in ceatza.. a schimbat el chestii pe acolo.. si poftim... articolele mele nu mai au "?numar" ci titlu.
    Eu nu ma pricep deloc la programare.. apas butonul scrieti si scriu, mai inserez o poza... sunt binevenite comentarile si iti multumesc.

  12. Psihologul cu Blogul`s avatar
    12
    Psihologul cu Blogul 
    Wednesday, 11 February 2009

    s-au scumpit tigările dar nu mă afectează, sunt şi mă comport la fel ca mine!

  13. ramicori`s avatar
    13
    ramicori 
    Tuesday, 8 March 2011

    ai perfecta dreptate in orice afacere este asa de exemplu mc'donals si kfs sunt facute pe acelasi principiu

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Monday, 3 October 2011

    Iote la baietii astia : http://www.skymem.com/document.aspx?name=email-2010-6-11-04-35-13.7656

    FAQ-ul e absolut fabulos

  15. Săracii...

  1. [...] asa ca implementarea mi-a luat 2 minute. Filosofia mea in legatura cu anti-spamul (mai pe larg aici) este ca solutiile trebuie sa fie intotdeauna indreptate impotriva economiilor de scala pe care se [...]

  2. [...] fara mare efort sau dificultati. N-as mai reveni asupra discutiilor pe tema, le puteti citi aici si aici de exemplu, cu tot cu aplicatii [...]

  3. [...] meta, etc, reduce spam-ul pe un blog nou in proportie de 90% in primele 6 luni. Pe masurate si pe verificate. Daca incepeti un blog nou, n-aveti decat sa faceti incercarea si sa va [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.