Sistemul biela manivela.

Saturday, 14 February, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Pentru o cultura atat de mica, si o academie atat de paraginita, avem totusi personalitati de buna anvergura, daca le judecam prin prisma orgoliilor lor, sau altfel spus, a gazului din ele. In fond, asta e o necesitate termodinamica : cu cat pompezi mai mult aer intr-o basica de sapun, cu atat mai subtire (si mai stralucioasa) ajunge pelicula ce desparte tot mai mult aer (interior) de tot mai mult aer (exterior). Asa ajunge besica de sapun sa plezneasca, pana la urma.

Spre deosebire de besica de sapun, besica academica a suferit niste oarecari imbunatatiri. Nu in domeniul efectuarii vre-unui lucru util, doamne fereste si apara. Asa ceva n-ar fi de conceput. Pe de alta parte, in domeniul auto conservarii, si gestionarii relatiilor de putere, acolo da. N-o fi producand ea mult mai mult decat orice alta besica, drept, dar nici de crapat nu se da crapata. Tot e ceva, nu ? Inca putin si vom avea o triumfatoare cultura de bulbuci inutil-indestructibile.

Una dintre cele mai simple metode de supravietuire si auto-conservare a bulbucului academic este sistemul biela-manivela. Posibil sa nu-l cunoasteti, asa ca hai sa-l vedem la lucru asupra unui tert (Cristian Ghinea).

I. Biela :

Cristian, am citit articolul tau din Dilema veche despre alegerile din America. Sintem liberi sa sustinem orice punct de vedere, nu aceasta e problema. Problema este insa ca trebuie sa fim informati. Iar un doctorand in stiinta politica trebuie sa fie. In ultimii ani in SNSPA s-au introdus cursuri pe care nu le-ai avut cand ai fost student si de aceea ai lacune importante de informare. De aceea am decis sa iti solicit ca pe acest semestru sa iei urmatoarele cursuri :
1) de la masteratul de Teoria si analiza politica, cursul "Drepturile omului si valori democratice" (prof G Andreescu); 2) de la acelasi masterat, cursul de miercuri, de la ora 16:30 (prof A. Miroiu); 3)de la masteratul de Gen si Minoritati, cursul "Teorii politice feministe" (prof M. Miroiu). Celelalte cursuri, daca doresti sa le iei, sunt optionale. Va trebui sa recuperezi si bibliografia discutata pana acum. Discuta cu fiecare profesor ce ai de recuperat.

Adrian Miroiu

Sincer, eu unul, doctorand sa fiu, si sa primesc atare neobrazare din partea conducatorului stiintific, ii trimiteam hartiile de drum direct si pe loc.

Este o neobrazare, fara mult loc de-ntors, cel putin din urmatoarele motive :
1) Un profesor nu are a judeca materiale scrise altele decat cele depuse in acest scop. Profesorului nu-i revine rolul de chaperon ori birou de cenzura. A-ti aroga dreptul ori caderea de-a judeca scrieri publice ale "elevului" e o neobrazare.
2) S-or fi inventat vreo 75 de mii de chestii noi la SNSPA de cand a absolvit Ghinea London School of Economics, nu m-ar mira. Posibil si Soarele si Luna. Dar atot-tiitorul Miroiu era student in anii 70. Nu zic ca stiu eu sigur, dar mi se nazare asa, ca un gand, ca o parere, ca s-or fi inventat cam un milion si jumatate de chestii din 70 pana azi, pentru fiecare sfert de chestie ce s-o inventat din 1990 pana in 2009 (adica tot azi). Daca-i asa de iute impresionat cu dezinformarea structurala a studentului Ghinea, cum de la fel de structural-dezinformatul student Miroiu nu-l preocupa pe structural-auto-impresionatul profesor Miroiu ? Cum i-ati zice la asta ?
3) Ei, am vrut s-o las afara, uite ca nu pot. Cum adica feminismul lui madam Miroiu bai nesimtitule ? Ce-ai dedus tu dintr-un articol in Dilema despre Obama, ca Ghinea n-o inteles feminismul ? Ce-i Obama, femeie ? Ce-i chestia asta, in care iti recomanzi nevasta numa' ca ti-i nevasta ? Auzi colo, feminista de serviciu a Romaniei. Neobrazat am inteles, dar tre sa fii si ridicol, neaparat ? Pff. Si biata femeie ce vina are ?

Ghinea e un om mai calm, si continua corespondenta pe inca trei scrisori, pana sa ajunga mi se pare la cam aceleasi concluzii. Din marturia lui mai aflam, fara sa ne miram, ca mai auzisem, cum domneste o brambureala administrativa de tot hazul la SNSPA.

II. Manivela :

In articolul sau "Cand progresul merge invers", dl. Cristian Ghinea acuza multiculturalismul de a pune Occidentul sa-si renege propriile valori.
[...]
Prezentand, in felul in care o face, cazul The Jewel of Medina, dl Ghinea inoculeaza cititorului impresia ca refuzul editurilor americane de-a publica romanul a fost determinat de profesoara de istorie islamica si, deci, de sistemul universitar care, promovand multiculturalismul, afecteaza capacitatea Occidentului de a lua apararea celor ce [sic] se exprima liber.
[...]
Punerea responsabilitatii pe umerii profesoarei de istorie islamica constituie o falsificare. Random House a anuntat public ca renuntarea la publicarea cartii e motivata de temerea fata de "incitarea la acte de violenta de catre un grup mic, dar radical" de musulmani.
[...]
Motivatia Random House a fost exprimata cat se poate de limpede: evitarea unor atacuri teroriste. Si nu ca ar fi tradat principiul libertatii ideilor.
[...]
Un text pe o tema profesionalizata, aparut intr-o revista culturala, ar cere un comentariu, o recenzie, un alt articol. Nu un drept la replica. Numai ca textul dlui Ghinea privind "reeducarea multiculturala la SNSPA" de care s-ar fi salvat - scrie - in ultima clipa, reprezinta o calomnie construita cu minutie. Ea poate aduce daune efective, masurabile material, prin descurajarea potentialilor studenti de a intra pe portile SNSPA.

Gabriel Andreescu

Ei da. Deci, o carte a fost scoasa de pe lista de publicatii, dar vedeti, nu pentru ca un membru al spatiului academic ar fi propus indexarea ei de teama posibilei luxari a sensibilitatilor unui grup de musulmani, ci pentru ca un grup de musulmani constituiau o amenintare terorista. E limpede ? Ca pentru mine e foarte limpede.

Poate vorba "reeducare" mi-ar fi sunat ca exagerare stilistica citita la Ghinea, dar acum, coroborata cu monstruozitatea perversiunii la care Andreescu supune logica, mi se pare brusc o fada perifraza.

Amenintarea cu litigatia ce-si urla neputinta din ultimul paragraf, intr-un mod probabil foarte impresionant in mintea lui Andreescu nu are darul de-a drege busuiocul. Chiar deloc.

Ei, ati vazut in actiune sistemul biela-manivela, functionand uns intre seful neobrazat si lacheul obedient. Produc ei ceva impreuna ? Sigur ca produc. Caldurica si progenitura.

Impresioneaza ei pe cineva ? Sigur ca impresioneaza. Impresioneaza cornutele, pentru ca ele nu se pot despaduchea singure, sarmanele.

Category: Trilema Presei
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

26 Responses

  1. "[] cu cat pompezi mai mult aer intr-o basica de sapun, cu atat mai subtire (si mai stralucioasa) ajunge pelicula ce desparte tot mai mult aer (interior) de tot mai mult aer (exterior). "
    Hai să despicăm firul de păr în patru. În cazul în care considerăm universul ca fiind finit, "exteriorul" scade în cazul creşterii "interiorului" şi vice versa. Iar în cazul în care universul este infinit, "exteriorul" va rămâne constant indiferent de ceea ce se petrece în interior. (Despre cazul în care universul nu este nici una, nici alta, n-aş prea dori să vorbesc, îl consider o acrobaţie intelectuală gratuită.)
    În afară de asta sunt convins că nu există cornute cu păduchi.

    PS
    Nu folosesc smilies. Citeşte printre rânduri...

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 15 February 2009

    Bun, si daca gazul e de fapt secretie proprie a besicii ? Ca si asta se afla scris tot printre randuri...

    Pe de alta parte, in realitate nu exista cornute cu paduchi, si intr-o zi cultura umana va ajunge sa aproximeze aproape perfect realitatea.

  3. Ce lagatura are sula cu prefectura ?
    Nu ma refer la Mioara Mantale, ci la titlu vs. continut.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Monday, 16 February 2009

    Pai ca astia doi, Miroiu si Andreescu adica, lucra nu doar in acelasi loc, dar si intr-un mod foarte mecanic impreuna.

  5. Asta, acuma ca mi-ai spus, inteleg.

    Totusi biela manivela se refera (in general) la transformari intre miscari circulare si de translatie.
    In cazul exemplului tau, nu e inca suficient de clar (cu ce vrei sa semeni campul magnetic.)

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Monday, 16 February 2009

    Pai sa clarific dara : Doi prosti transforma miscarea normala de ascensiune spirituala, oarecum asa in spirala, in volute largi, ce chipurile are loc prin insasi natura functionarii universtiatilor, institutelor "nationale" scl intr-un frecus bezmetic si orizontal.

    Ii semanat campu ?

  7. No amu ca le-ai dat in clar poci scoate si io boii in camp la arat.

  8. prinţipurile se nasc atunci când o mână spală pe alta. iar dacă nu lingi mâna care ţi s-a întins, se consideră c-ai muşcat-o. nu numai mâna. :)

    criteriul pe care se atribuie valoarea în spaţiul academic e unul negativ: inabilitatea de a spune ceva pentru care nu ai calificarea necesară. din cauza asta, universitarii se fac prizonierii turnului de fildeş numit competenţă. iar acolo, sus, la înălţimea balconului, se naşte beţia perspectivei, care face ca lucrurile simple să pară totodată şi mici.

    singura raţiune de a exista a unei cetăţi e aceea de a închide lumea într-o perspectivă asupra ei. dar orice "weltanschaaung" nu e mai mult decât o batistă pentru ochi obosiţi şi înlăcrimaţi. o lume înţeleasă e o lume pierdută.

    ferice de cei ce nu înţeleg asta... pentru că, abandonată simţurilor, simţirea se ofileşte.

  9. Anonimosu`s avatar
    9
    Anonimosu 
    Sunday, 22 February 2009

    Oarecum offtopic : Ai remarcat ca acelasi Ghinea recomanda serviciipeweb.ro, si inca in ce termeni?

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Sunday, 22 February 2009

    @grid : Asa le zici tu, gridule, ca un om mare :)

    @Anonimosu : N-am ajuns inca sa cumpar Dilema sapt asta, ce zice ?

  11. Anonimosu`s avatar
    11
    Anonimosu 
    Sunday, 22 February 2009

    "Blog-ul lui Andrei Ignat despre carti, IT si Dilema veche : http://serviciipeweb.ro/propriu. Omul ne citeste mereu si comenteaza articolele mai mult decat Leo la sedintele de redactie, ceea ce e o performanta. Si da, eu ies foarte bine. Ciao, Andrei! (Cristian Ghinea)"

    Funny ce agregator s-au gasit sa recomande.

  12. andreiK8`s avatar
    12
    andreiK8 
    Sunday, 22 February 2009

    Vezi unde nu ajungi daca vorbesti urat de publisher?

  13. Ce mai licurici au gasit, ati vazut domeniul principal ?

    "Cine suntem ?One man show. Ce vrem sa facem ? Proiecte interesante pe Web si Windows."

  14. Anonimosu`s avatar
    14
    Anonimosu 
    Sunday, 22 February 2009

    Saracu'... daca la el in trib nu s-o auzit de css, rupe tablele-n el.

  15. Nu, de auzit a auzit, prima eroare daca incerci sa-i validezi pagina ce crezi ca iese ?

    "Line 39, Column 59: document type does not allow element "LINK" here.

    <link rel="stylesheet" href="mainstyle.css" type="text/css">

    The element named above was found in a context where it is not allowed. This could mean that you have incorrectly nested elements -- such as a "style" element in the "body" section instead of inside "head" -- or two elements that overlap (which is not allowed).
    "

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Sunday, 22 February 2009

    @andrei : Da io ce-am zis ?!

    @lexy : Da' lasati mei omul sa respire, ce v-o apucatara pe toti acu.

  17. Anonimosu`s avatar
    17
    Anonimosu 
    Sunday, 22 February 2009

    Asta cred ca e cel mai sec website ce l-am vazut in viata mea ever.

    Fi atent aici meserie, sa mai invatati si voi cate ceva de la oane man shou ista :
    <html>
    <head>
    <title>AOM - Servicii pe Web
    </head>

    Asa se face bai, clar ? Asta e miezu care este. Luati-va consultant de Ignat si va invata si cum sa aglomerati toata pagina in dreapta sus gratis, si pe bonus cum sa va distrugeti aspectul la poza de profil.

  18. Mircea, ma enerveaza bei, fraierii si licuricii care sunt ei.

    Pai astea-s comentarii, auzi, cica comenteaza mai mult decat Leo cine-o fi ala, ia sa vedem, ia:

    http://serviciipeweb.ro/propriu/2009/02/12/DilemaVecheSiSECRETEDESTĂINUIRICONFESIUNI.aspx

    Numara si tu cuvintele. 1000 "citate" din Dilema, 10 vorbe de-ale Ignatului, si anume "Bancul saptaminii din Note, stări, zile :";"Am ris cu pofta la Rezistenţa e inutilă, unde fugim?";"Si, de asemenea, m-a lasat pe ginduri tot Rezistenţa e inutilă, unde fugim?"

    Asta-i comentariu frate, juma din el e titlul de unde-o ciordit baiatu. Si nici macar nu le da link, sa zici ca de-acolo vine faza, vrea Dilema linkjuice. Aiurea ca asta oricum nu exista pe web, cine-o auzit de el?

  19. hashslash`s avatar
    19
    hashslash 
    Sunday, 22 February 2009

    Nu ma pricep, dar am si eu o intrebare, asta ce face

    <!-- Hide script from old browers
    if (document.images) {

    bullet_on = new Image
    bullet_off = new Image
    bullet_on.src = "images/bullet_on.gif"
    bullet_off.src = "images/bullet_off.gif"

    }
    else {

    }
    function sendMail(){
    var ml =String.fromCharCode(109,97,105,108,116,111,58,99,111,110,116,97,99,116,64,115,101,114,118,105,99,105,105,112,101,119,101,98,46,114,111)

    window.open(ml);
    }
    function emailWrite(){
    return String.fromCharCode(99,117,114,115,118,97,108,64,105,110,102,111,118,97,108,117,116,97,114,46,114,111);

    }
    // end hiding script from old browsers -->
    </script>

  20. Anonimosu`s avatar
    20
    Anonimosu 
    Sunday, 22 February 2009

    Partea cea mai tare e ca dupa ce l-ai mentionat tu, adica nici macar tu, ci eu, aici in comentarii, a primit mai multe comentarii decat la orice alt post in toata viata lui ever.

    Nu-i Dilema ca Trilema :)

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Sunday, 22 February 2009

    Mei dar lasati-o balta. Ce trebe atata agitatie, n-am inteles ?

  22. Sa incerc sa va raspund aici :
    1.
    Sunt de acord ca site-ul meu nu este fericit facut. Sunt programator cu foarte putine cunostinte de designer. Din pacate, nu am avut timp sa ma mai ocup de site- ci de ceea ce imi face placere.

    2.
    La fiecare articol despre Dilema exista link catre Dilema, insa trece printr-o pagina proprie. E o setare a lui DasBlog pe care am activat-o.

    3.
    Sunt de acord ca 90% din posturile mele din Dilema sunt facute de Dilema - si ca eu nu pun decit citeva rinduri in plus. Dar asa sunt eu , succint . In plus nu am multe de adaugat la ceea ce spun cei pe care-i admir in Dilema.

    4.
    Scriptul de sendmail este pentru ascunderea adreselor de email.

    5.
    Nu am cum sa vorbesc urit de Dilema, fiindu-mi revista preferata. In plus, foarte rar nu sunt de acord cu cineva care scrie in Dilema.
    6.
    Intr-adevar, am primit mai multe comentarii. Din pacate, nu de calitatea celor pe care as fi vrut -asa ca , la mine pe blog, le-am sters.

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Sunday, 22 February 2009

    @Andrei : Nu te agita cine stie ce, la orice si oricui se poate gasi cate-o vina.

  24. Mey pai Ghinea astai o fi din Ardeal ca numai aia sunt asa de inceti dele trebuie trei scrisori casa faca ce face Bucuresteanu dela Capitala din prima. Vorba aia melcu tusti.

  1. [...] Sistemul biela manivela 20 2 2009 [...]

  2. [...] Sistemul biela manivela. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.