Sfarsitul Statelor Unite ca republica.
Mema zice ca al doilea razboi mondial si-a primit numele de "al doilea razboi mondial" in urma unui sondaj organizat de Gallup. O fi, n-o fi, cert este ca din punctul de vedere al istoricilor, ramane mereu dezbaterea "cand a inceput/cand s-a sfarsit X lucru in lume". De exemplu, cand dispare Imperiul Roman ?
Ma descopar in masura sa aduc un modest obol acestei vaste problematici, precizand pentru posteritate si istoricii ei data exacta cand Statele Unite ale Americii au incetat sa fie o republica constitutionala, si s-au transformat in altceva (ce altceva, nu-i clar, dar indeobste experienta ne arata ca nici foarte fain nu prea ii).
Aceasta data este 2 Mai 2009, dupa cum rezulta din imaginea de mai jos.
Explicatia spune "Politia militara detine un fan care a fugit pe teren dupa inceperea celui de-al 135-lea Derby in Kentucky, la Churchill Downs, sambata 2 mai, 2009, in Louisville, Ky."
Si care-i problema ? Pai, ar cam fi.
Whoever, except in cases and under circumstances expressly authorized by the Constitution or Act of Congress, willfully uses any part of the Army or the Air Force as a posse comitatus or otherwise to execute the laws shall be fined under this title or imprisoned not more than two years, or both.
Zice adica la lege : Oricine, cu exceptia cazurilor ori circumstantelor in mod expres autorizate prin constitutie sau act al congresului, foloseste cu stiinta orice parte a armatei sau fortei aerului ca posse comitatus (autoritatea locului) sau intr-un alt mod pentru a duce la indeplinire legile va fi amendat dupa aceasta lege, sau inchis pentru cel mult doi ani, sau amandoua.
Acum, sa ne intelegem, interdictia nu-i constitutionala, ci prin statut, si ca atare poate, si a fost in mai multe randuri ocolita prin acte legislative (in mod notabil, de administratia Reagan, care a introdus marina in "razboiul cu drogurile").
Totusi, republica in Statele Unite s-a construit de la inceput, si s-a bazat dintotdeauna pe niste balante si opozitii specifice intre puteri si autoritati de diverse feluri. Armata si autoritatea civila, autoritatea statului si initiativa privata, executivul, legislativul si sistemul judiciar sunt doar 3 exemple, mai importante, de astfel de relationari.
Naruirea uneia este semnul definitiv si irevocabil al sfarsitului, tot asa cum naruirea zidului unei case este semnul indisputabil al parasirii ei. Tencuiala mai plesneste, tiglele se mai sparg, geamurile la fel. S-au vazut case locuite cu stalpii mancati de carii, cu prispa crapata, cu apa in pivnita, si cu tot soiul de alte numeroase ciobiri si delasari.
Dar atunci cand se ajunge sa se naruie zidurile, nu mai incape nici o discutie : casa este parasita.
Adio, I guess, it was nice knowing you, sort of.
Monday, 4 May 2009
Habar n-am ce caută poliţia militară la un meci... E stare de urgenţă/necesitate - vorba lu' Videanu - acolo?! Sau aşa e regula la ei?! Întreb şi eu, nu dau cu paru'...
Monday, 4 May 2009
Stare de decrepitudine, as zice.
Monday, 4 May 2009
Dear me... si domnu' Obama ce zice?
Monday, 4 May 2009
Esti cam in urma, asa cu vreo 10 ani.
What legal bar does the Posse Comitatus Act present today to using the military to prevent or respond to a biological or chemical attack on the soil of the United States? In view of the erosion of the Posse Comitatus Act in the past 20 years, the answer is “not much.”
The erosion of the Posse Comitatus Act through Congressional legislation and executive policy has left a hollow shell in place of a law that formerly was a real limitation on the military’s role in civilian law enforcement and security issues. The plethora of constitutional and statutory exceptions to the act provides the executive branch with a menu of options under which it can justify the use of military forces to combat domestic terrorism. Whether an act of terrorism is classified as a civil disturbance under 10 U.S.C., 331–334, or whether the president relies upon constitutional power to preserve federal functions, it is difficult to think of a domestic terrorism scenario of sizable scale under which the use of the military could not be lawfully justified in view of the act’s erosion. The act is no longer a realistic bar to direct military involvement in counterterrorism planning and operations. It is a low legal hurdle that can be easily cleared through invocation of the appropriate legal justification, either before or after the fact.
http://www.homelandsecurity.org/journal/articles/Trebilcock.htm
Monday, 4 May 2009
Noa, ce frumos. Pe principiul, avem o tara, cum o futem ?
Monday, 4 May 2009
Chiar si astia de la marina militara a SUA au ajuns sa pazeasca stadioanele , asa ca nu este de mirare !
Tuesday, 5 May 2009
Evenimentele se petrec oarecum ciclic în istoria noastră, comparația cu Imperiul Roman fiind una cât se poate de potrivită. Lucrurile sunt momentan pe o pantă descendentă, iar la un moment dat presupun că ăștia o să o ia rău de tot pe ulei (sunt de părere că se poate mult mai rău, sau poate că, netrăind acolo, pur și simplu nu realizez gravitatea situației) în numele „democrației”.
Astfel, o să ne trezim după ceva timp din beție (dacă nu cumva intrăm în comă și nu ne mai salvează nimeni - vorbesc la persoana întâi fiindcă bag toată „lumea vestică” în aceeași oală, nu mă aștept ca EU să nu rămână deloc influențată negativ de ceea ce se întâmplă în US, ba dimpotrivă) și toată lumea o să spună că „democrația”, așa cum va fi ea în momentul ăla, e ceva rău și că ne trebuie o altfel de „-crație”, una care să pună mai mult omul în centru, sau care să se bazeze pe altceva decât pe oameni (extratereștri, câini, vaci, oi, cine știe). And so, there we go again.
Puterea stă până la urmă, vorba lui Orwell, tot în ăia mulți și proști. Uite ironie, ăia sunt mulți, da' prea proști să își dea seama pe ce lume trăiesc. Proști, dar mulți, deci „sănătoși” din punctul de vedere al sistemului. Cam ăsta e mersul, greu să te împotrivești.
Tuesday, 5 May 2009
Ei, asa-i. Dar macar stim dinainte.
Tuesday, 5 May 2009
jeez, dude, da guyz in mah posse don't want me 2 go 2 jail..
serios vorbind, asta nu mi se pare totusi semnul sfarsitului, dat fiind ca armata a fost folosita pentru parnai de-acest gen si-n timpul razboiului civil, care n-a fost sfarsitul republicii, ci botezul ei.
Tuesday, 5 May 2009
Tocmai.
Tuesday, 5 May 2009
dapoi, poate-s ceva bodyguarzi îmbrăcaţi mai milităreşte aşa. :P sau o fi trucaj. nu îmi explic ce să caute armata pentru menţinerea ordinii pe o arenă sportivă, mai ales în state, unde nu au auzit de huliganism, ultraserie, etc.
Tuesday, 5 May 2009
Mei, AP zice ca-s MP. Io nu stiu nici se, nici se, si zic ca ei. Pana la broba contrarie, cum ar veni.
Friday, 8 May 2009
Statul Texas tocmai a facut o demonstratie hardcore, spunand ca-si baga picioarele in comunismu' lu' Obama, si ca iau in calcul secesiunea daca nu termina cu prostiile gen "stingerea datoriilor private din bani publici".
http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1170447/Texas-bid-independence-says-Governor-fury-Obamas-spending-rises.html
De ce am senzatia tot mai stringenta ca, in ultimii 8 ani, USA n-a fost decat un gigantic experiment pe tema "cat putem trai din iluzii"? Cu tenta comunista, desigur.
Friday, 8 May 2009
Cam asa ceva.
"You're special and you can be anything you want".