Romanul fata cu telefonul

Thursday, 22 October, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Prin vara am constatat ca folosesc prea mult timp raspunzand la telefon, asa ca am pus o domnisoara sa raspunda ea. Ideea nu-i noua, fiind atestata documentar cu cel putin 100 de ani in urma. Se mai practica si prin alte parti, exista chiar o profesiune in acest sens, inregistrata inclusiv in codul CAEN (da, chiar si in Romania).

Fata cu aceasta fioroasa imprejurare, diversi cetateni ai diverselor state raspandite prin lume, precum Australia, Statele Unite ale Americii, India, Argentina, Danemarca sau Estonia au toti, in pofida diversitatii culturale, raspandirii geografice si altor diferente aparent irelevante, un raspuns comun :

    Buna ziua, sunt Ismael Pramagupta, si doresc sa vorbesc cu Mircea Popescu in legatura cu problema defrisarii narilor de porumbel.

Daca, asa cum se mai intampla, raspunsul vine in directia ca nu-s accesibil pe moment (asta fiind in fapt tocmai scopul introducerii secretarei in schema, ca altfel daca as fi disponibil ori de cate ori suna careva, am fi practic in situatia de la inceput, plus dezavantajul ca mai trambalam un om in plus sa apese pe buton), aceiasi indieni, americani, estonieni sau argentinieni, fara nici o aparenta intelegere prealabila, si in pofida faptului ca nu s-au intalnit niciodata, vorbesc limbi diferite, halesc chestii diferite si privesc la OTV-uri diferite scl, raspund totusi pe aceeasi, identica schema :

    Bine, spuneti-i (circumstanta x, circumstanta y,... circumstanta z), si ca avem nevoie de (un raspuns | o chestie | nimic anume) pana (in data de | la ora) cutare.

Este, va spun, absolut inexplicabila aceasta consecventa in coerenta, un mister de calibrul Stonehenge sau ruinelor de la Macchu Picchu.

In schimb, daca se intampla (cum se mai intampla) ca apelantul sa fie de nationalitate neaosa de-aici de la noi de-acasa din Romania, lucrurile iau o cu totul alta intorsatura.

    Omul suna. Fata raspunde. Omul inchide.

De ce ? Pentru ca asa face el, Dumnezeu stie. Dupa care, mai asteapta 5-10 minute si face iarasi. Ce ? Exact la fel.

    Omul suna. Fata raspunde. Omul inchide.

De ce ? Tot de-aia. Logic. Interactiunea nu se termina aici. Urmeaza faza a doua.

    Buna ziua, cu Mircea doresc.
    Daca se vadeste, cum spuneam, ca nu-s disponibil, urmeaza
    Buna ziua, cu Mircea Popescu doresc!
    Sigur, eu nu devin mai disponibil prin agitatia omului la telefon, asa incat ce ganditi ca urmeaza ? Pai... omul inchide.

Logic, de altfel. Dupa care, tot in aceeasi zi mai spre seara, adica fix in mijlocul activitatii, tocmai cand nimeni n-are timp de prosti pentru ca a inceput ziua peste ocean si eu n-am reusit sa fac rost de oameni nici cu jumatate din viteza cu care criza imi expandeaza baza de clienti, asa incat totul zbarnaie sub mare tensiune, incepe faza 3.

    Buna ziua, cu Mircea doresc.
    Eu disponibil sigur nu-s, dar ca de obicei mi se pot lasa mesaje & transmite diverse.
    Spuneti-i sa ma sune!
    Asa, direct, fara alte complicatii. Sa ma sune. Stie mnealui. Intrebat, omul raspude.
    Sunt Adrian! E urgent!

Deci el este Adrian. Eu pot marturisi sincer ca nu cunosc decat un singur Adrian, adica, ala. Tot asa cum pentru el insusi, el e Adrian, singurul si irepetabilul, tot asa si pentru mine. Zau. Nici vorba sa fie Adrian cel mai comun nume romanesc in grupa de varsta 20-30 de ani.

Si el, Adrian, are o urgenta. Ca asa a judecat el, ca-i o urgenta, si daca asa a judecat el, asa este, pentru toata lumea, universal. Daca de exemplu il impinge nevoia spre buda, pai sa stiti dumneavoastra ca mie-mi sta ceasul de emotie. Nu ? Logic.

Cum sa te duci la un om si sa spui "Arde Bega langa Politehnica, vino de indata!" Nu se poate asa ceva, ar fi de-a dreptul o crima contra romanismului, cum sa enunti tu un fapt, care sa mai si includa date obiective ce sa ingaduie recunoasterea locului, problemei, ar permite interventiei sa porneasca pregatita, doamne fereste, s-ar putea sa mearga treaba. In Romania nu-i voie asa ceva, in Romania trebuie sa fii cat mai vag si mai dobitoc, ca sa nu aiba habar nimeni care-i problema, ce-ar putea fi de facut si cum anume, ci sa ne adunam toti in grupuri in care sa privim uimiti la evenimente, si sa ne minunam impreuna.

Noi de ele, si ele de noi.

(PS. Nu, nu toti romanii se comporta astfel. Din fericire.)

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

14 Responses

  1. Cand iti spuneam ca Adrian sunt multi ...
    Noroc ca nu te-a sunat Popescu.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 October 2009

    Capitanul Cocos, mai stii anecdota ?

  3. aha! te-am prins! candidezi! ai dat comanda la "imnea" de campanie la Adrian Minune! :D

  4. He he, dar fix pentru asta mi-am activat mesageria vocala inapoi. Vrei sa-mi spui ceva, vorbeste! Evident si subinteles, mi s-a atras atentia cum ca este inadmisibil, cum sa vorbeasca lumea cu un robot? Dar ce, d-aia am mobil, sa nu am semnal in mijlocul campului? Sau sa ma lase bateria?

    Deci da.

  5. huo ! jos cenzura!

  6. mie-mi plac nemtii care cand ridica telefonul nu se asteapta introdusi in problema, se introduc ei singuri. *suna telefon, ridica telefon* *'tentag, hans, acasa la amicul meu gunther, el nu-i aici, ce pot sa-i transmit?*

  7. Noa, pe Adrian il stiu si io da sub alta forma. Chiar vreau ca sa ma laud ca mi-or trecut prin mana peste doo mii de computere. Si de bun intales ca ma suna dupa miez de noapte tocmai "cum, nu stii ? io-s baitul cu calculatoru' !". Da, el si cel putin cateva sute pe langa.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 October 2009

    @kokofifi Agata Christie sa-ti fie numili.

    @dAImon Vai dar lumea. Vai dar cum se poate. Vai dar extraordinar. Incredibil. Lol.

    @skythes Da! Si mie mi s-o intamplat, si ma gandeam "si ce pleazna cauti tu la Gunther acasa".

    @Florin Baiatu', asta-i alta traznaie, el e "baiatu'", ce mai conteaza ca bate spre 45 de ani si e chel si burtos. Baiatu'.

  9. poate ca acel adrian voia sa te intrebe ceva ce ar fi necesitat poate prea multe explicatii de dat la telefon, inutile si de neinteles pt domnisoara respectiva.
    Poate acel adrian prefera sa puna o intrebare ( cu prezentarea pe scurt a situatiei .. ) fata-in-fata, cu proxima ocazie.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 October 2009

    Noa hat.

    Sa nu confundam Adrian-ii, zic.

  11. buna ideea cu raspunsul la tel.o sa pun si eu pe cineva sa-mi raspunda la tel:)

  12. :)

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Saturday, 21 January 2012

    @Feng shui Vezi numa' sa isi incruciseze gleznele-n unghiul corect sa nu-ti strice fengshuiu'.

  1. [...] se muta Adriana-n Dumbravita. Cum care Adriana ? Aia de pe facebook cu laptopu'. Echivalentu' lu' "baiatu' cu calculatoru'". I remember when we chatted u told me u thought i was cute and u wanted to chill so now we [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.