Razvratitul si lumea nepasatoare.

Sunday, 18 October, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Dupa ce ca suntem guvernati de catre o lege veche de 15 ani (auzita la Serban Huidu), RADET, cei care au lemne pentru foc, isi bat joc de noi cu desavarsire. Trebuie sa asteptam 3 nopti cu temperatura sub 10 grade ca sa aprindem focul. Cata tampenie? Cata bataie de joc ? Cat comunism imputit? Daca temperatura scade intr-o singura noapte de la 0 grade la 20 ( si se vede ca se poate ) nu conteaza?

Prost sunt eu, evident, ca am ramas la sistemul socialist de hai sa dam drumu’ la aragaz.

Asta fiind, bineinteles, razvratitul, pre numele sau Razvan Balasa. Pentru lumea nepasatoare imi voi permite sa vorbesc eu insumi, ad interim.

Vremea este, precum un numar de alte evenimente si fenomene numite "naturale", complet dezinteresata de parerile noastre despre cum e si cum ar trebui sa fie. In loc sa ne bage pe noi in seama, isi urmeaza netulburate fagasurile, stabilite cu mult inainte sa apara prima bacterie, si dupa toate probabilitatile, remanente si dupa ce va fi disparut ultima bacterie (culmea comunismului imputit apropo).

Problema principala pe care-o ridica aceasta totala indiferenta este ca noi saracii habar n-avem ce se intampla, suntem complet in afara chestiunii. Drept exemplu sa luam venirea iernii. Cand vine iarna ? Pai cand vrea ea. Stim noi ca in fiecare an, dar cand ? Pai, intr-o zi. Dar cand ? Adevarul este ca nu stim. A venit deja ? Poate c-a venit. Poate ca va veni maine. Daca vine maine cand vom sti c-a venit ? Poate poimaine. Nu primim nici un fel de notificare, "sa stiti ca maine, intre orele 19 si 21 va veni iarna". Nici un preaviz. Nimic. Pur si simplu ne trezim dimineata, vedem zapada pe jos, si deducem, retineti acest amanunt, deducem, post hoc, c-o fi venit iarna.

Dar nici macar aceasta deductie a noastra n-o obliga cu nimic pe ea, iarna. Poate sa plece. Daca are chef, vine intr-o zi, asa, pe sfarsit de octombrie, baga un pic de ger, -4 grade, lasa bruma pe jos, dupa care pleaca. Si mai revine in noiembrie 19. Dup-o luna. C-asa vrea ea, si intre timp e frumos si cald, toamna tarzie. Sau din contra, vine azi, maine ia pauza, pe urma intra cu ger a treia zi. Si asta se poate.

Fapt este ca noi, ca niste cantitati complet neglijabile din punctul ei de vedere, si absolut neglijate in fapt, habar n-avem ce va fi. Simplul fapt ca uite, e frig afara, nu inseamna el in de sine absolut nimic. Si aici intervine cealalta problema : Noi ne incalzim folosind o tehnologie. Sunt niste centrale termice unde se face focul, niste cazane unde se incalzeste apa, niste tevi, niste pompe, e o intreaga filosofie.

Ca orice tehnica, are o inertie. Asta a noastra are o inertie chiar mare. Sunteti familiarizati cu fenomenul inertiei asteia in tehnica de la motorul masinii : Ia mai multa benzina sa pornesti motorul decat sa-l lasi sa mearga un interval finit. Deci, genul de tataie de la tara care opreste motorul pe fiecare varf de deal, ca sa economiseasca benzina la vale, pornind astfel masina de 20-30 de ori pe kilometru este ridicol, nu pentru aroma agricola si puloverul crosetat in casa (care ele in de ele n-au nici o treaba) ci pentru ca nu pricepe o chestie fundamentala despre lucrul pe care-l foloseste.

La fel ca si razvratitul nostru. Costa sa pornesti sistemul de incalzire. Odata ce l-ai pornit, e mai ieftin sa-l lasi mergand doua zile degeaba, decat sa-l pornesti marti, sa-l opresti miercuri si sa-l repornesti vineri. De-aceea, nu vrem sa-l pornim inainte sa vina iarna. Dar nu vrem sa-l pornim nici dupa. Pe scurt, incercam ceva cunoscut in limbaj de specialitate drept o optimizare.

Nici sa rebegim de frig nu vrem, dar nici sa pornim instalatia din august nu ne dorim - pentru ca tot noi suntem cei care ne plangem ca-s mari costurile la incalzire. S-a obtinut prin experienta o regula, care de bine de rau ne-a servit pana acum : daca temperatura este sub x y zile consecutive, inseamna ca gata, a chiar venit iarna. Curat comunism, nene Balasa, pute de-aici, parol.

Morala ar fi, daca mi se permite, ca exista doua feluri de prosti in lumea asta : cei care zic, uite, asta-i vechi, si deci e bun, si cei care zic da, dar asta-i noi, si deci e si mai bun. In cazul nostru se aplica, bineinteles, invers.

Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

19 Responses

  1. Aici in franta ne-au dat drumul "dupa lege" incepand cu 15 octombrie. oarecum indiferent de temperatura.

  2. E drept ce zici, dar meteorologia permite preziceri destul de precise pentru 3-7 zile, avand in vedere inertia fronturilor atmosferice. Asa ca, daca astazi duminica stiu ca marti-miercuri-joi o sa am vanturi, frig si probabil ploaie, chiar nu e cazul sa astept pana joi ca sa constat ca, da dom'le, a fost frig. Poate de vineri se face putin mai cald deja.

  3. De ce a creat Dumnezeu economistii ?
    Ca sa poata fi si meteorologii consolati.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 October 2009

    @Dr.A Pe-aici au dat drumul tot asa, pe 16 cred. N-am observat cand exact, ca n-o fost cine stie ce frig.

    @dAImon Problema nu-i atata predictia pe 2-3 zile, care cum spui se poate face, problema-i prezicerea intervalelor calde de peste 1 saptamana. Asta inca nu se poate face, sa spui asa prin august cand va fi ultimul interval de 7 zile calde (peste 12 grade, sa zicem).

  5. sau se poate c-ar fi vremea sa schimbam tehnologia. centrale de apartament etc... sau cum au japonezii mese incalzite electric (ca zice-se ca in toata Japonia nu exista sistem de incalzire al apartamentelor - nici public nici privat, din varii motive) vezi aici (via @bluegod): http://en.wikipedia.org/wiki/Kotatsu
    adevarul e ca tehnologia e putin cam comunista - adica la comun adica uite la o chestie individuala inertia e micuta micuta.

  6. *sisteme ale apartamentelor desigur

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 October 2009

    Nici in Costa Rica nu exista nicaieri nici un fel de sistem de incalzire sau de racire. Acolo nu-i nevoie.

    Pe chestia cu centralele individuale, sunt problematice pentru ca limiteaza sursa de combustibil la gaz (poate lichid, depinde). In timp ce mare parte din caldura se obtine inca din solide (si pare ca si pe viitor).

    Adevaru-i ca sistemele de incalzire ale oraselor romanesti sunt bazate pe/proiectate pordnind de la reciclarea apelor uzate din industrie, si ca atare nu-s cele mai adecvate nevoilor unei societati post industriale (cu atat mai putin unei societati protofeudale, cum suntem noi). Dar asta sigur nu-i vina RADET, care doar administreaza, ei nu construiesc reteaua de termoficare din cate stiu.

  8. daca iti bagi centrala proprie pornesti incalzirea cand vrea muschiul tau. desigur ca platesti, cat vrea muschiul lui rusia->ucraina->e.on.

    alternativa comunista, e ceva mai ieftina, dar are si un dezavantaj, si anume tocmai acela care il supara pe nenea balasa, ca e comunista. desigur, ar fi ideal pentru el ca centrala sa se alfe la ordinele lui, dar in general in viata asta, putine din conditiile ideale se implinesc.

    domnule balasa, tocmai a trecut vara. sunt convins ca puteati sa va puneti incalzire centrala. de ce nu ati facut-o? e criza? no bine, acum 2 ani, acum 3 ani, nu era criza. si atunci au fost vreo 2 veri.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 October 2009

    La superoferta lmao

  10. sincer, mie povestea asta imi aminteste de fabula aia, greierele si furnica. :D

  11. @fanita
    intre o votca si doua rusoaice, tu alegi centrala ?
    in plus stii vorba ceea: vara nu-i ca iarna.

  12. @Adi

    doar nu crezi ca tradez?! unde stau eu acum, inca nu s-a pornit centrala. nu suntem snobi, dar chiar nu e nevoie. nu am nici urma de raceala si asta cu toate ca, m-am cam reapucat de fumat(ma imbolnaveam de numa' in trecut, iarna, pe cand fumam).

    eu cred ca domnul balasa nu dadardaie de frig, dar dardaia de dorinta sa mai acuze pe cineva. ca asta stim noi, romanii sa facem cel mai bine. sa comentam despre altii.

    de ce johannis, neamtul ala, cand a fost intrebat de mass-media: "cum comentati spusele presedinetelui basescu despre dumneavoastra?" s-a putut margini in a raspunde: "nu sunt aici ca sa comentez spusele altora despre mine"?

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 October 2009

    @Dr.A Vezi tu de ce Napoleon o pierdut razboiul ? Si el credea ca se poate imparti o votca la doua rusoaice.

    NU SE POATE MA, zic sa pleci de-acolo pana nu-ti corup frantujii mintea de tot.

  14. @mircea
    Se poate! Daca o bei inainte.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 October 2009

    Noa, fa tu experimentul. Nu-i asa de grav, oricum omul e 85% votca, vei fi repatriat intr-o cutie de pantofi. Iese mai ieftin.

  16. kokofifi`s avatar
    16
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Monday, 19 October 2009

    tare frumos explici! e o adevarata aventura sa te citeasca omul, cum construiesti "cazul", cu paralele, cu introducere, cuprins si incheiere. good old school ;)

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 October 2009

    Saru'mana.

    Si ca o incununare a operei in meandrele concretului, tocmai ce m-am vazut silit sa inchid caloriferele, ca intr-adevar, dupa 3 zile de frig, Timisoara si-a revenit si pare sa coaca o toamna tarzie, cum se intampla pe-aici.

  18. Ce rost are sa le inchizi ? Mai bine deschide fereastra ! :D

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 October 2009

    Da, uite ca la asta nu m-am gandit.

    Eventual stii ce ? Ma duc si deschid frigiderul.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.