Protectia sociala, un comportament antisocial.

Sunday, 10 May, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Municipalitatea orasului New York va percepe chirii locatarilor "homeless shelters" (adaposturi pentru oameni fara locuinta). Masurile se aplica doar rezidentilor care sunt angajati, si le-ar putea inghiti pana la jumatate din venituri. Unii dintre ei sustin ca aceasta masura le va distruge sansele de a economisi suficienti bani pentru a incepe o viata independenta.

The New York Times descrie cazul unei mame singure care traieste intr-un adapost in Manhattan, care a primit o scrisoare prin care era instiintata ca va avea de platit 336$ din cei 800$ pe care-i castiga intr-o luna pe post de casierita la o banca. Municipalitatea va percepe chiriile doar oamenilor care isi pot permite sa le plateasca. Aproximativ 2.000 de familii vor suferi de pe urma noilor reguli.

Pentru oricine dispus sa vada dincolo de lungul nasului, mesajul este foarte simplu : Va ajutam, cu conditia sa nu ajungeti independenti niciodata. Scopul principal al protectiei sociale este sa se asigure ca orice individ care o foloseste azi, o va folosi si maine.

De ce ? Pentru ca slujbele oamenilor ce lucreaza in acest domeniu depind de perenitatea problemei sociale. Daca maine n-ar mai exista jumatatea de milion de homeless in New York, cateva mii de persoane, care castiga bine, se bucura de beneficii insemnate, asigurari de sanatate, chirii preferentiale si alte avantaje ale angajatilor municipalitatii, plus bonusuri, concedii si ce alta pleasca mai pica, ar trebui sa-si caute alta slujba. Si unde mai gasesti asa slujba ? Un loc unde sa nu conteze cat de mult muncesti, unde eficienta sa nu intereseze pe nimeni, unde tot ce ai de facut intreaga zi este sa asculti oameni nenorociti rugandu-se de tine ? Cum sa treci din asa ceva intr-o slujba reala, in economia reala, unde sefu' te pune la treaba, si daca nu faci treaba mergi acasa, unde clientul asteapta sa te rogi tu de el, si nu se va ruga veci pururi de tine ?

Stiti cine sunt oamenii astia ? Sunt vanzatoarele alea acre, pe care le vedeai in toate magazinele comunismului, sezand in cur si asteptand sa pleci, sunt functionarele cu prea mult fard si prea mult spray, vorbind la telefon ori bagand tigari si cafele fara numar si fara scop, sunt toti puturosii, toti inutilii, toti frustratii, incompetentii, imaturii si codependentii lumii, niste oameni incapabili sa rada, incapabili sa inteleaga, complet neinteresati de ce-i pe lume si ce-ar putea sa fie. Si ei stiu asta. Se aglomereaza in crapaturi, ca gandacii, unde soarele evaluarilor nu ajunge, se pitesc prin colturi, unde vantul dead-lineurilor nu bate, se folosesc de ce pot si ce gasesc.

Se folosesc de oamenii saraci. Cum ? Oricum. Daca de exemplu, Bill e sarac pentru ca nu-i place sa munceasca, si sade toata ziua, si Jill e saraca pentru ca a avut ghinion, dar ii place sa munceasca si se straduieste sa-si refaca viata, Bill e un exemplu de urmat, si Jill trebuie descurajata. De exemplu, luandu-i o parte cat mai mare din bani. Asa incat munca ei sa devina cat de putin valoroasa posibil pentru ea, pana la punctul la care va ceda, si va imbratisa doctrina victorioasa a lui Bill, cel ce sade-n cur si nu ameninta slujba nimanui.

Asta e un exemplu absolut benign, dar aceleasi scursori umane sunt in stare sa creeze false scandaluri, prin care pur si simplu sa fure sute de copii din familiile lor, pentru motivul simplu ca bugetul federal plateste atatea zeci de mii de dolari per cap de copil tinut in inchisoarea "protectiei copilului". Aberez, da ? Poate. Alaturi de Curtea Suprema a Statului Texas.

Protectia sociala, in masura in care consta in a plati niste oameni pentru a "asista" alti oameni in nevoie, este pur si simplu un motor de-a crea nevoiasi, si a te asigura ca vor ramane in nevoie pentru totdeauna. Sa incercam sa limitam pe cat posibil dezvoltarea acestui tip de comportamente antisociale in tara noastra cel putin.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

9 Responses

  1. romania inedit`s avatar
    1
    romania inedit 
    Sunday, 10 May 2009

    Ba eu cred ca asta este un prim pas spre a descuraja folosirea in exces a beneficiilor protectiei sociale .
    Eu am fost intodeauna impotriva sistemului ANL , pentru ca eu de cand sunt major , am avut tot timpul doua slujbe , ca sa am mai multi bani , si sa nu depind de cineva anume .
    De aproape 16 ani muncesc in doua locuri , cu exceptia perioadei in care mi-am satisfacut stagiul militar.
    Trebuie descurajati cei care incearca sa profite de asistenta sociala .
    Sunt mii de casierite care lucreaza la o banca , si nu se duc sa profite de asistenta sociala .
    Eu la 90 % din chiriasii ANL le-as da foc pe banii mei .
    S-a dovedit din punct de vedere stiintific ca ajutoarele alimentare sau hainele oferite gratis celor din lumea a - III -a , distrug industria alimentara si industria textila din tarile respective , la fel cum si locul de parcare gratuit inhiba constructia garajelor subterane sau supraterane .

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 10 May 2009

    Da, mai ales asta cu lumea a 3-a e un trist adevar, i-am transformat incet incet intr-un fel de mare zoo, Africa mai ales.

  3. romania inedit`s avatar
    3
    romania inedit 
    Sunday, 10 May 2009

    Un imprumut pentru modernizarea sistemului postal dupa model canadian , este ilustrarea perfecta a imprumuturilor facute pentru modernizare , imprumuturi absolut inutile in cazul asta .
    In Nigeria , s-au bagat foarte multi bani intr-un proiect de modernizare a sistemului postal , cu toate ca rata analfabetismului era foarte mare , si sortarea automata a scrisorilor nu era necesara , deoarece in ziua cea mai aglomerata se strangeau maxim 400 de scrisori pe zi .
    Este trist ca si noi ne imprumutam , ca sa risipim banii !

  4. ioan petre culianu`s avatar
    4
    ioan petre culianu 
    Monday, 11 May 2009

    Asta cu pleasca este de la domnul ministru Paleologu junior?
    Vizvi de Africa sunt de acord, se prea poate rasei albe si dintr un complex de inferioritate, sa tina acele natiuni subdezvoltate, si micul ajutor pe care il ofera,sa fie rasplatit cu varf si indesat cu minereuri,aur,diamante,in schimbul ajutorului militar acordat, pt mentinerea la putere a unor dictatori insetati de sange,corupti si rapace, stim ca Sua si Franta au fost complici ,dc nu chiar coautori la genocidul din Rwanda,(Hotel Rwanda ) un film in acest sens!
    Acum probabil fara a le face un proces de intentie si cei de culoare in locul nostru ar face la fel, suntem peste 6 miliarde de oameni si dc am trai toti in egalitate= am manca mai mult cereale, am merge mai mult pe bicicleta, Desi e un mare paradox in capitalismul acesta salbatic cum unii o duc atat de bine si altii mor efectiv de foame!
    Oricum teoria cu selectia naturala pica,pt ca dc te nasti in somalia si esti subnutrit nu ai si nu ai avut niciodata o sansa!
    Ma tot gandesc noi ce am putea face in acest sens?Interpelari la ONU?Petitii online? Nu de alta dar cand 99,5% dintre semeni nostri se uita la tribulatiile modelului oriental recte ,gigi,sexy braileanca,piticul porno, atunci iti vina sa-ti iei campii!

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Monday, 11 May 2009

    @ioan petre culianu Nu-i de treaba prin afterlife ?

    Paleologu al tanar e ministru la cultura, ce-are cu protectia sociala ?

    Cat cu Africa, argumentul e urmatorul : Cand pentru un copil e mai simplu sa se roage de tat-su sa-i cumpere tricou, decat sa lucreze, sa castige bani, si sa-si cumpere tricou, capacitatea lui de a lucra, si independenta, se atrofiaza. Asta-i miza reala pentru care tot soiul de lighioane ajunse parinti isi rasfata copii : Cu cat astia sunt mai neputinciosi si dependenti, cu atat se simte mai validat si mai important parintele codependent. Argumentul e ca la fel se procedeaza si asupra statelor subdezvoltate, impiedicandu-se normala dezvoltare a societatiilor si economiilor lor.

    Noi am putea face cateva lucruri simple, din care primul care-mi vine in minte este sa nu dam niciodata nimic de pomana, si sa sustinem intotdeauna initiativa. Deci, decat 10 lei cuiva care "are nevoie", mai bine 10 lei cuiva care "incearca sa".

  6. culianu`s avatar
    6
    culianu 
    Monday, 11 May 2009

    Paleologu a facut public cuvantul pleasca lipindu l de Basescu !
    Sunt de acord cu ce spuneai despre parinti paraleleacu statele din Africa si o putem extinde la partidele de stanga care te tin in saracie, si apoi de 1 mai, iti ofera cate o sarma, sau un mic cadou,si toata lumea se lipeste numai pt ca e gratis, pe principiul asta se calca oameni in picioare si cand te gandesti un mic costa 1 leu probabil! In alta ordine de idei am fost astazi sa platesc curentul si stupoare nimeni la coada? Sa fie oare enelul asa eficienti cu sistemul lor autocitire intreb,ma mir, felicit casieritele! Raspunsul lor prompt imi da usor peste nas, si imi dau seama ca sunt usor rupt de realitate,anume nu e coada decat in zilele in care se dau salariile,pensiile etc, pentru ca in rest nu sunt bani! In calitate de stafie a lui Culianu ar trebui sa ma refer mai mult la Jormania! In linkul de mai sus.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Monday, 11 May 2009

    Dar e epuizata, mastre.

  8. @Romania inedit, nu poti sa faci comparatii de genul asta, cu chiriasii ANL.
    In modul asta nu sunt descurajati cei care incearca sa profite de asistenta sociala, asta e doar o scuza de ochii lumii.
    Cat despre Africa, acolo deja e alta lume, acolo industria este grav slabita, intr-o tara dezvoltata ajutoarele nu afecteaza in acelasi mod economia. Gandeste-te ca o pereche de pantofi se vinde cu mii de $ in New York.

  1. [...] raspuns pe care l-am dat pe-aici, nu mai putin decat stafiei lui I.P. Culianu, m-a pus pe ganduri. Ziceam [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.