Premiul Nobel pentru Fiziologie (Medicina)

Monday, 05 October, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

A fost anuntat. Laureatii sunt Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider and Jack W. Szostak, toti trei din Statele Unite, pentru rezultate in explicarea mecanismelor prin care cromozomii se protejeaza in timpul diviziunilor celulare. Blackburn si Greider au descoperit telomerasa, enzima care construieste telomerii si mecanismul prin care aceasta isi indeplineste functia.

Asa cum era inteleasa pana atunci diviziunea celulara, un numar de perechi de la capetele fiecarui cromozom erau distruse in timpul fiecarei diviziuni, ramanand deschisa intrebarea cum este posibila reproducerea celulelor, daca o parte din materialul lor genetic se pierde pe parcurs. S-a vadit ca in fapt exista niste substante speciale : telomerii, care functioneaza ca tampoane la capetele cromozomilor in timpul diviziunii.

Descoperirile celor trei au deschis noi cai de cercetare in combaterea cancerului, intrucat se presupune ca o functionare defectuoasa a acestui mecanism protector joaca probabil un rol in proliferarea celulelor neoplastice.

Carol Greidner a descris efortul de cercetare incununat ca pornind de la intrebari fundamentale, "incercand sa inteleaga cum functioneaza celulele", si a subliniat ca finantarea cercetarii bazate pe simpla curiozitate este fundamentala pentru dezvoltarea stiintei, chiar daca finantarea orientata spre tratarea unor boli anumite are si ea un rol important.

Laureatii au mai primit deja alte recunoasteri pentru munca lor, incluzand premiul Lasker in 2006 (numit uneori Nobelul Americii).

Celelalte premii Nobel vor fi anuntate in zilele urmatoare, si anume premiul pentru Fizica maine, 6 octombrie, premiul pentru Chimie miercuri, 7 octombrie, premiul pentru Pace vineri, 9 octombrie si premiul pentru Economie luni, 12 octombrie.

Category: Breaking News
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

5 Responses

  1. noroc cu stargateu' ca mai stiu si eu despre chestii d-astia.

  2. Cancerul ca cancerul da cu hivu' ce facem ?

  3. asta e exact despre ce am zis io ceva vreme in urma intr-un art "De ce murim ? Ce este Moartea ? Putem sa traim 1000 de ani ? – raspunsul in limbaj de programare" ...

    bine, eu analizam problema multiplicarii si rezolvarea ei din punctul de vedere al unui programator :).

    @krossfire cu hivul se va rezolva mult mai devreme decat cu cancerul ... sa zicem ~ 3-5 ani iar pentru cancer ~5-10 ani.

    in general de acum incolo multe descoperiri tin si de puterea de calcul disponibila pentru cercetatori.

    Prevad o explozie de descoperiri in domeniu stiintei in ~ 20-30 de ani, cand calculatorul cuantic va fi o scula comuna chiar si ptr omul de rand. De aici in colo numai imaginatia si puterea noastra de analiza si intelegere va fi singura limitare in cercetare ;)!

    asadar ne vedem peste 30 de ani !?

  4. Raluca Nicula`s avatar
    4
    Raluca Nicula 
    Tuesday, 19 January 2010

    M-au sărit şi de data asta, fir-ar!

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 19 January 2010

    @ioana Cultura de televiziune, sau cum era ?

    @ByREV Ne-om vedea, mai. Nu mi-e clar daca chiar la o cafea, dar cumva cumva.

    @Raluca Nicula Insista, esti inca tanara :)

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.