Pericole si isterie

Sunday, 03 May, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Associated Press tocmai a raportat ca numarul de victime al gripei in Mexic a atins 19 persoane. Singura expresie adecvata situatei e un sanatos "Sa mori tu ?!"

Cele 100,000 de victime civile ale razboilui in Irak s-au uitat, aia cati or fi fost in Afganistan nu i-o numarat nimeni, aia 2 pana la 400,000 de nenorociti morti in Darfur nu-i mai stie lumea. Si astea-s toate capete cazute de mana omului, in cel mai direct mod, cu arma, cu bomba, cu pusca, cu macheta, nu asa, cu-n stranut si-o batista.

Hai sa impartasim un secret : De la inceputul anului pana astazi, au murit de boli de inima mai bine de 200,000, de cancer vreo 180,000, de boli asociate obezitatii vreo 100,000 si de atac cerebral inca vreo 50,000. Per total, mai bine de jumatate de milion de oameni. Morti. Ingropati. O jumatate de milion de sicrie, o jumatate de milion de slujbe, milioane de popi, milioane de lumanari, clopote, parastase, intelegeti ideea. Morti, cum ar veni.

A, am uitat sa zic : estimarile alea-s bazate pe datele din Statele Unite, care-s acolo, o prapadeala de 5% din populatia lumii, si poate 2-3% din mortalitatea ei. Deci, in lume, care, sa retinem ca un subpunct, e mare, ar incapea vre-o 10 milioane de morti, poate chiar 20, numa' cum am descris mai sus. Nu 19, mai fratii mei dragi si scumpi. Daca ne gandim logic, ca planeta are bas 7 miliarde de oameni pe ea, si speranta lor medie de viata e la vre-o 50 de ani, logic rezulta ca mor in tot anul macar 140 de milioane din toate cauzele.

Daca dumneavoastra ati ajunge acasa intr-o zi, si-ati gasi apa pana la pragul ferestilor, s-ar zice ca ati avut o inundatie catastrofala. Dar epic catastrofala, ceva de povestit la o bere peste ani si ani. Daca in schimb, varsati pe jos o lingurita de apa, nu e o inundatie. Nu e nimic. Daca va apucati sa povestiti de mega-gigantica inundatie din lingurita, va rade lumea. Cam asta-i raportul intre 19 si 10-20-140 de milioane.

Intr-un an obisnuit, mor cam 100,000 de oameni din cauza gripei anului aluia. Dupa populatie, ar reveni Mexicului cam 1600. Adica 30 pe saptamana. Suntem in urma, gripa asta, cat o fi ea de porcina, e cam lenesa. Poate de aia ii si zice porcina.

Pe de cealalta parte, gripa ca stire e cu totul altceva, e un produs media. Daca va uitati la Tanar si Nelinistit, nu va preocupa faptul ca lucrurile nu s-au intamplat asa in realitate. E doar o telenovela. Nu va roade sa descoperiti ca nici JR n-are bani, nici Ewing Oil nu exista. E o fictiune. Marea fuziune intre stiri si entertainment este tocmai asta, nu mai intereseaza pe nimeni ca gripa nu conteaza in realitate. Ea, frumos ambalata intr-o babetica cu un porcusor desenat joaca rol de suport pentru filmul despre viata si munca unor medici, si serialul idem.

Pseudo-stririle cu razboi si teroristi sunt contextul propice filmelor cu mafioti si politisti. Gen Clanul Soprano si Thin Blue Line sau ce mai era. Cand telenovelele gen Gray's Anatomy au ajuns la putere, si stirile s-au reprofilat pe subiectul asta.

Stirile din ziua de azi sunt pur si simplu un instrument de marketing pentru restul productiilor media. Care sunt la randul lor un instrument de marketing pentru o suita de produse si servicii, numite generic "stil de viata". Care nu au nimic in comun cu realitatea.

Noi sa fim sanatosi.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

20 Responses

  1. selfhelp`s avatar
    1
    selfhelp 
    Sunday, 3 May 2009

    Intr-adevar traim vremuri in care alarmismul face audienta. Insa e o mica diferenta. Mortii (si ranitii) de boli de inima, cancer, razboaie, etc sunt pe un grafic oarecum constant.
    Aia 19 morti din cauza gripei porcine se pot transforma destul de repede in cateva zeci de milioane sau mai mult. Cel putin asa s-a intamplat cu gripa din 1918 cand au murit zeci de milioane de omaneni iar in acele vremuri nu exista globalizare si transport continental.
    Mai grav este ca nu exista inca masuri eficiente de stapanire in caz de eruptie la scara larga.

  2. selfhelp`s avatar
    2
    selfhelp 
    Sunday, 3 May 2009

    Pe aceeasi tema e interesant un recent TEDTalk:
    Laurie Garrett: What can we learn from the 1918 flu?
    http://www.youtube.com/watch?v=2lJvr5UL2pQ

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Sunday, 3 May 2009

    Ei, cum se transforma ei destul de repede in zeci de milioane ? Uite ca de doua luni se tot paraie si inca nu s-or transformat in nimic, daca merge de la 1 la 19 pana in mai, fix pix ca urmeaza vara, si pana la toamna se face si vaccin.

  4. sa fim seriosi :)`s avatar
    4
    sa fim seriosi :) 
    Sunday, 3 May 2009

    in 1918 nu erau atatea transporturi intercontinentale, dar era dupa un razboi, oamenii din statele europene traiau cam ca in Congo din punct de vedere al igenei, pana si regii se imbolnaveau de malarie si febra tifoida, nu existau antibiotice si tonele de medicamente puse pe piata de 'carteluri' ...

    intre 1918 si 2009 au mai fost cateva panici de 'pandemie' care au lasat mai putine victime decat o toxiinfectie alimentara la un restaurant de cartier. Nu prea m-a interesat subiectul si am citit in diagonala mai tot ce a aparut pe tema asta, dar am retinut ca si in anii 70 a mai fost o gripa porcina cu "o lingurita" de victime. Ciudat, si atunci era o criza financiara si incepuse sa se vorbeasca mai mult de ecologie si de resursele limitate.

    O oarecare justificare conspirationista as putea gasi: blocajul financiar poate fi "imblanzit" daca omul e convins sa isi dea din rezerva de bani pe ceva indispensabil, cum e sanatatea. Mai fiecare om sufera de mici simptome gripale cel putin o data pe an, dar nu le baga in seama. Cu ceva sperieturi, poate fi convins (sau chiar fortat, in cazul unui scenariu mai sumbru) sa dea mai mult din buzunar pentru medicamente. Prospera farmacistii, asigurarile, producatorii de masti si baietii cu livrarile de pizza.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Sunday, 3 May 2009

    Vai ce ma oboseste proasta aia de i-ai dat link. "We're talking about multiple Katrinas"

    No we are not, dumb bitch, siddown.

  6. sa fim seriosi :)`s avatar
    6
    sa fim seriosi :) 
    Sunday, 3 May 2009

    disclaimer: am scris comentariul inainte sa vad linkul de la selfhelp. Nici nu l-am urmarit pana la capat, sincer, pentru ca nu ma intereseaza subiectul, ignore :D

    Cel mult o sa iau medicamente la urmatorul stranut, hapciu :)

  7. Cristian Lisandru`s avatar
    7
    Cristian Lisandru 
    Sunday, 3 May 2009

    Doar 19? A.P.-ul pe ce lume trăieşte? Sau îşi crează şi transmite propria realitate?!

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 3 May 2009

    Late Saturday, Mexico's confirmed swine flu cases jumped by about 25 to 473, including the 19 deaths. A Mexican toddler also died in Texas days ago, for a worldwide total of 20.

    http://health.yahoo.com/news/ap/med_swine_flu.html

  9. zamolxis`s avatar
    9
    zamolxisinsigna de prim sosit 
    Sunday, 3 May 2009

    Mircea, majoritatea mortilor pe care tu le dai ca exemplu au ceva de-a face cu lifestyle choices, lumea a III-a sau old age. Cu alte cuvinte, motive pe care le acceptam deja ca fiind inevitabile si pe deplin intelese. Acest flu a lovit in principal pe cei intre 20-40 de ani, relativ sanatosi. Mai mult, toate femeile gravide sunt in general ucise, atat ele cat si fetusul. 100%. In 1918 au murit mai mult soldati de flu decat pe campul de lupta (si-au murit destui pe camp, ca se faceau atacuri in valuri).

    1918 flu a lovit in valuri. Al doilea o fo cel mai suparat. Momentan, nu este inteles de ce numai mexicanii mor, nu este clar cum se transmite virusul, nu este clar daca Tamiflu este eficient, nu este clar cand vom avea un vaccin si cate milioane de doze, nu este clar nici macar care masca este eficienta.

    Urmand exemplul tau cu lingurita de apa, analogia corecta ar fi o lingurita de mercur d-ala rau sau material radioactiv scapat pe jos vs inundatie pana la ferestre.

    Eu nu zic sa te panichezi, dar nu stiu cat te-ajuta sa fluieri un cantec Disney cand ti se scufunda corabia.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Sunday, 3 May 2009

    Mai da ce tot are lumea cu 1918. Pai se compara 2009 cu 1918 ? Sani artificiali existau in 1918 ? Cata lume murea de holera in 1918 se zice pe undeva ? Sau de pneumonie, sau de tuberculoza ? Similitudinile cu marea gripa se opresc la capsida.

    Dintre cazurile raportate in Mexic, mortalitatea ii 100% ca ei atunci si raporteaza. Uite ca-n alte parti mortalitatea e mult mai mica.

    Care mercur, care radioactiv ? Inca o data. Mor anual, degripa, 100,000 de oameni. Suntem in urma cu norma, pe anul asta.

  11. zamolxis`s avatar
    11
    zamolxisinsigna de prim sosit 
    Sunday, 3 May 2009

    Ai dreptate, nu m-am gandit la asta. Daca prind virusu', imi pun sani artificiali. Poate n-ajuta, da' macar fac un viral si-l pun pe iutub :D

    (nu suntem in urma numai pe anul asta. n-am mai avut un pandemic de cateva decade, desi se-ntamplau cam odata la 10 ani. asta in ciuda air travel, increased mobility, more people, more concentration, etc)

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Sunday, 3 May 2009

    Sa stii c-ar iesi cel mai viral viral :D

    Si explicatia la pandemice e simpla. Oamenii obisnuiau sa puna mana pe cur, sa se pupe, sa omgvorbeasca!!11 cu necunoscute pe drum. S-o gatat.

    De la ipod nu iei gripa, si nici de pe twitter.

  13. sorin`s avatar
    13
    sorininsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 3 May 2009

    Ca-s sansele de 0,0....01 % sau de 99% sa crap din asa ceva, io ce poci face ? Sa ma invart ca oul in caldare cu mainile ce-mi smulg tat perul din cap de disperare ? Sa urmaresc infrigurat ce si cum se mai spune si se mai afla despre panicosul subiect ? Daca ar fi fost 19 milioane ar fi fost tot aia pentru mine, adica, tot ar fi ridicat in gand din umeri, in sensul ca 'd'apoi io ce pociu face', adica singurul lucru pe care-l poci face ii sa nu ma agit precum oul in caldare, ca ma rostogolesc in cerc dejaba.

  14. kokofifi`s avatar
    14
    kokofifi 
    Sunday, 3 May 2009

    Pai, da, asa mai distragi atentiapulimii de la criza economica, de exemplu, sau la faptul ca Pakistanul a "urcat" in Axa Raului si ca Guantanamo tot plin e.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Sunday, 3 May 2009

    @sorin Vai dar cum, si sa nu fii si tu parte din aceasta mareata si nemaipomenita civilizatie a noastra, sa nu fii integrat si sa nu te aflii chiar am putea spune in centrul atentiei, daca nu prin aia ca iei, macar prin aia ca dai ? Sa faci tu de rusine tot ploiesteanul (de loc sau de suflet) ce-a zis vre-odata "I'm your biggest fan!" catre vre-un de-astia importantii ?

    Sa nu plangi tu langa Pamela, sa nu ragai tu spre JR, sa nu suferi alaturi de ala de i-o murit cainele pe ecranu' la televizor ?

    Ce fel de om esti tu, mai magariule ?

    @kokofifi eu unul protestez, ca pizdimea-i si mai numeroasa, sa numim categoria dupa ea. Tot se dau feministele de ceasu mortii ca-i zice la semestru semestru si nu ovestru, sa aiba macar atata victoria asta, cu pizdimea.

  16. kokofifi`s avatar
    16
    kokofifi 
    Sunday, 3 May 2009

    :) pizdime sa fie, nu insist!

  17. sorin`s avatar
    17
    sorininsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 3 May 2009

    As putea spune ca-s partial fâlfâitor, mnoa, stai ca-i mai usor sa arat decat sa spun :
    http://picasaweb.google.com/sorin970/CumNuTrebuieSaArateOCamera#
    adica, pot sa traiesc la fel de bine in ambele stari :)

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Sunday, 3 May 2009

    Lol imi aminteste de pozele cu mine instalanduma-n Lowell, tre sa le caut.

  19. romania inedit`s avatar
    19
    romania inedit 
    Sunday, 3 May 2009

    Eu cred ca aia 19 care au murit , au murit de frica !
    Gripa porcina , are aceiasi scenaristi ca si gripa aviara .

  1. [...] discurs explicativ cat de cat rational. Problema este ca in practica se pot foarte usor identifica atitudini cel putin isterice, ceea pe mine unul ma cam pune pe [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.