Pe la noi prin comuna (primitiva).
Centrul Timisoarei e o salba de piete. Intr-o parte e piata Operei, cu Catedrala de-o latura, Opera de cealalta, promenada si surogatul intre ele, palatele cate sunt, flori la mijloc. In cealalta parte e piata Unirii, cu biserica veche, primaria veche, palatul baroc etc. Intre ele, piata Libertatii, taiata mai degraba in buiestru. In jurul lor, strazi. Pe strazi, numere.
Ei, sa nu exageram. Asa o fi in alte parti, strazi cu numere. Noi, romanii, ca orice populatie de lumea a treia, nu folosim. Cum n-au nevoie localnicii prin Costa Rica de adresa, multumindu-se cu indicatii pe tiparul "dopo el antiguo higueron", care-i de fapt o referinta la un pom taiat prin 1960, tot asa si noi. Numere la case ? Ce numere ? Da' ce-s alea ?
Am umblat centrul dintr-un cap de piata in celalalt, si-am vazut poate cinci numere, uitate si ele acolo, probabil de pe vremea cand Timisoara era administrata de Gingis-han.
Am intrebat oameni, oameni care ieseau din chiar cladirile respective, oameni care incuiau portile respective, "Nu va suparati, ce numar e aici ?"
"Nu stiu". Oamenii nu stiu ce numar au la casa.
Nimeni nu vrea sa-mi spuna adresa la telefon.
"Hai sa ne intalnim."
"Bine, hai. Unde ?"
"Pai acolo langa aia dupa asta mergi de la aia pana cand treci de ailalta si faci stanga inainte de ..."
"Ho. Adresa n-ai ?"
"Pai ba da dar e foarte simplu, mergi pe langa si vii din partea care este dincolo de si treci linia de tramvai"
"Om bun. Zi adresa ca vin acolo."
"Aaa... e Gheorghe nu Alexandru cel Bun adica Maria Tanase numarul opt aaa nouazecisicinci umm paisprezece aaa saizecisisase."
"..."
Si se vadeste apoi experimental ca omul locuia pe strada Tractoristilor nr. 9. Stie 'mnealui.
Nu se poate trai asa, cu regret va zic. Fiecare poarta, fiecare usa, se afla pe o strada, care poarta un nume, si are un numar. Afisat. La vedere. E o chestie de absolut minima civilizatie.
Eu as propune, ca masura concreta, sa se dea o lege prin care pentru fiecare fotografie a unei fatade de cladire ce n-are numar adjus, primaria sa fie amendata. O mie de lei, acolo. Se face frumos un ghiseu dedicat operatiunii, vii cu poza, ridici mia de lei, stim o treaba.
A, si daca tot suntem la amenzi de dat primariei, pentru fiecare schimbare de nume de strada sa fie amenda cam un milion (prea putin). Zece miliarde de lei. Noi. Roni, de-astia. Sa stim o treaba.
Ar cam fi vremea sa ne dezintegram din lumea a treia, nu vi se pare ?
Tuesday, 14 July 2009
In Japonia, cu mici exceptii (recte bulevardele), nu exista nume de strada. Directiile sunt chiar asa date dupa cum e pe la tine prin sat dupa puncte de reper. Si totusi posta/taxiul/pizza ajunge mai bine decat pe la noi ...
iar sistemele de navigare cauta in general nu dupa o adresa ci dupa numarul de telefon fix.... in general
Tuesday, 14 July 2009
Noa ca sa vezi. Oi fi eu provincial, ce pot sa zic.
Tot mi se pare iliterat sistemul punctelor de reper.
Tuesday, 14 July 2009
La mine in oras sotul si sotia stau pe strazi diferite desi locuiesc in acelasi bloc, in acelasi apartament. Cum au avut norocul sa-si faca buletinul. Probabil ca data viitoare se vor duce de mana. Sau mai bine cheama Evidenta populatiei acasa la ei.
Tuesday, 14 July 2009
Sa nu ajunga bietul om cu divort la tribunal, daca se descopera ca el de fapt traieste cu alta-n acte.
Wednesday, 15 July 2009
numere ca numere, da' ce te faci ca strazile alea de prin centru nu-s iluminate noaptea? n-ai face diferenta intre periferie si buricu' targului, mai ales la halul in care-s darapanate cladirile.
Wednesday, 15 July 2009
Partea aia nu ma deranjeaza asa de mult, ca uneori am placere de amor in locuri publice cu cate-o donsoara amatoare de senzatii tari.
Noi si cainii.
Thursday, 16 July 2009
da, ce porcarie. poate cauta omu' cladirea in care tre sa dea interviu la ora exacta... si trece toata sansa pana gaseste :)) [deci n-am fo in situatie, dar oricum is ratacita by default; cand nici nu scrie clar UNDE m-am ratacit... ]
in japonia sa fie cum o fi. eu n-am fix, de exemplu. :P
solidarizez la lipsa iluminat . da' nu zic cu cine, mircea sau daimon?!? hihihi
Friday, 17 July 2009
Prin comunele de langa mine s-au pus numere curtilor si nume strazilor.
Friday, 17 July 2009
@did Pai daca nu spui cu cine de buna voie, va trebui sa facem o proba :D
@Ciolanus Aia zic ma, stau sa tampesc aici in Banatu' asta care-i tampla. Deta, un orasel, si-o tras o sosea de centura de stai in maini. Timisoara n-are. Da' de vreo 10 ani tot n-are si-si face. Girocul, o comuna satelit, si-o bagat canalizare&facut niste strazi ca hartia. Nu exista o suprafata egala in Timisoara, 15-20km patrati, cu strazi la fel de bune.
E o jale trista cat de prost sta de fapt Timisoara, in termeni comparativi.
Thursday, 11 February 2010
Da e nasol cu numerele. Oricum o alta dificultate ar mai fi urmatoarea in Timisoara. Tot referitoare la adrese. De exemplu in zona Lipovei de regula adresele suna cam asa "I. I. de la Brad bl. 173 sc B". Ok, daca nu esti e acolo cum faci sa gasesti acea adresa care corespune cu numaratoarea blocurilor facuta pe timpul comunist, o numaratoare care, evident, nu are niciun sens si nicio logica. Acum, teoretic exista si acolo strazi, de ex. str. Lotusului, dar, dupa cum ziceai, nu exista numere, deci unul care sta pe Lotusului trebuie sa dea tot adresa de tipul mentionat. Foarte ciudat!
P.S. In semn de multumire pentru domeniul primit v-am adaugat la blogroll.
O zi buna.
Thursday, 11 February 2010
Ceea ce numesti tu strada Lotusului se numeste mai nou Silistra. Asa, ca sa stii :p