Oare s-a gasit veriga lipsa ?

Tuesday, 19 May, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Darwinius Masillae, via PloS ONE

Darwinius Masillae, via PloS ONE

Cu 50 de milioane de ani in urma se gaseau pe pamant doua tipuri de maimute, anume, tarside si adapide. Cele dintai sunt indeobste considerate precursorii primatelor, si implicit ai omului, pe cand cele din urma sunt in general considerate stramosii lemurilor.

Fosila din imagine, veche de aproximativ 47 milioane de ani, este primul membru cunoscut al unei noi subspecii, care ar putea rezolva disputa tarside/adapide in favoarea acestora din urma, cel putin dupa parerea presedintelui Asociatiei de Paleontologie din Statele Unite, o rasturnare de situatie de altfel destul de comuna in domeniu.

Bineinteles, "veriga lipsa" se refera de obicei la o varianta intermediara intre cimpanzeu si om. Acea fosila nu s-a gasit inca.

Category: Breaking News
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

34 Responses

 1. făniţă`s avatar
  1
  făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Tuesday, 19 May 2009

  da, da, asta era! :P :)

  mie-mi pare a fi mai degrabă ceva început de lemurian pricăjit, dar mno, experţii metodei ştiinţifice or fi ştiind mai bine. :)

 2. selfhelp`s avatar
  2
  selfhelp 
  Tuesday, 19 May 2009

  Cum adica varianta intermediara intre cimp si om? Parca erau veri si aveau descendent comun.

 3. Mircea Popescu`s avatar
  3
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 19 May 2009

  Mais pas du tout, adica mai deloc ;)

 4. romania inedit`s avatar
  4
  romania inedit 
  Wednesday, 20 May 2009

  Veriga lipsa traieste in zilele noastre , si este intruchipata de Elena Basescu .

 5. mulliganoglu`s avatar
  5
  mulliganoglu 
  Wednesday, 20 May 2009

  il propun pe leo kokale

 6. zanaparca`s avatar
  6
  zanaparca 
  Wednesday, 20 May 2009

  fi barbat si lasa adevarul sa fie vazut.

 7. Razvan Bucsoiu`s avatar
  7
  Razvan Bucsoiu 
  Wednesday, 20 May 2009

  Niciodata nu este prea tarziu :-)

 8. parca si eu imi amintesc [din dawkins] ca eram verisori cu chimps [poate'ai zis chimp asa, la figurat]. anyway chestia cu verigile lipsa e ca imediat ce apare una scepticii vor alta, "si mai intermediara" :)

 9. Mircea Popescu`s avatar
  9
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 20 May 2009

  @romania inedit Ce-aveti toti cu muierea, oameni buni ? Sunt o suta si o mie de barbati tot asa de prosti, urati, fandositi, ce vreti voi, da pe Mazare, Vanghelie si care-or mai fi, pe aia nu-i vedeti nici unu', alea-s modele. Basescu in schimb, ea-i fix veriga lipsa si gaura din gogoasa, de unde va lipseste gemul.

  @mulliganoglu Nici nu stiu cine-i, nici la google sa-ntreb nu am curaj.

  @zanaparca Pai sa stii ca mai degraba femeile au curajul sa lase adevarul sa fie vazut, ce treaba are cu barbatii ?

  @Razvan Bucsoiu Da, dar sa ce ?

  @t.s. Acu intr-un sens ii inteleg si pe ei, ca uneori vad si eu cate-un exemplar cica uman, dar as vrea sa vad si proba sa fiu sigur de-o treaba.

 10. nu stiu ce vrei sa spui. evident exista umani, au fost vazuti + filmati, am chiar un vecin care a vazut 2 anu trecut.

 11. Mircea Popescu`s avatar
  11
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 20 May 2009

  Vreau sa spun ca uneori vad cate un exemplar despre care teoria ar zice ca-i din specie cu noi, adica uman, dar dupa alte indicii mi se creeaza dubii, asa de dubioase dubiile incat mai ca as vrea probe ca-i uman. Mergi la el in metrou, si-i zici auzi vericule, tie-ti lipsesc ceva verigi.

 12. da era clar ca faci misto. cool faza cu vericule/verigile :)

 13. Mircea Popescu`s avatar
  13
  Mircea Popescu 
  Thursday, 21 May 2009

  Aliteratia, pasiunea mea :)

 14. urangutanita`s avatar
  14
  urangutanita 
  Thursday, 21 May 2009

  ce tot vorbiti aici, io sunt veriga lipsa, si vie pe deasupra :)

 15. zanaparca`s avatar
  15
  zanaparca 
  Friday, 22 May 2009

  ai auzit de Dan Mihut? La el gasesti lipsa de caracter ca o veriga, chiar fie ea slaba.

 16. Mircea Popescu`s avatar
  16
  Mircea Popescu 
  Friday, 22 May 2009

  @urangutanita Pai tu nu poti fi intre cimpanzeu si om, ca urangutanul e mai primitiv asa :D

  @zanaparca Acu vreo zece ani era un Dan Mihut pe la FPS, de el vorbesti ?

 17. Ma indoiesc de veriga lipsa, tocmai pentru ca evolutia umana n-a mers liniar, ci arborescent, cu posibile increngaturi intre crengi, daca ma fac bine inteles... E posibil, vorba lui Mircea, sa fie o evidenta unei noi subspecii, care sa faca legatura intre doua ramuri, dar oricum, e un pas inainte in determinarea adevarului istoric.. :)

 18. urangutanita`s avatar
  18
  urangutanita 
  Saturday, 23 May 2009

  ma faci primitiva,ah?
  urangutanii ar fi veri de-a doua, mai asociali si mai tacuti decat cimpanzeii, iar gorilele alte verisoare. La testele de inteligenta par sa aiba toti rezultate suprinzator de bune, greu de facut ierarhii.

  de ce cred eu ca verigile lipsa vor fi mereu greu de gasit: sunt 'creaturi' intermediare, nu prea bine adaptate, de aceea instabile. Formele adaptate, ca rechinul, raman la fel in milioane de ani, alea instabile dureaza cateva generatii, apoi se adapteaza si mai 'bine', altfel dispar de tot. Verigile lipsa trebuie cautate doar prin acele cateva generatii, extrem de putin la scara geologica.

  (disclaimer: urasc polemicile tip darwin/religie, dupa capul meu ar putea fi o mica-mica posibilitate ca evolutia in sine sa nu existe - trecerea de la o specie la alta, nu modificarile de genul raselor de caini - dar treaba asta o vad complet independenta de credinta, daca la batranete o sa ajung habotnica, tot cam asa o sa gandesc :) )

 19. urangutanita`s avatar
  19
  urangutanita 
  Saturday, 23 May 2009

  ma amuza datul in gat a diversi anonimi sau mai putin anonimi, am dat pana si io search dupa dan ala :))
  leo kokale nu ie in primele pagini de gugle

  grea meserie de hater, tre intai sa iti faci dushmanul cunoscut si dupaia sa il dai in gat, altfel nema satisfactzie

 20. Mircea Popescu`s avatar
  20
  Mircea Popescu 
  Saturday, 23 May 2009

  @ghost De fapt, articolul e un pic asa, la misto. Descoperirea nu-i nici pe departe asa de importanta precum incercau/incearca s-o promoveze descoperitorii ei, a creat o intreaga isterie in media din SU, ramane memorabila fraza lui Chris Beard "Cel mai uimitor si socant rezultat al acestei povesti este ca am creat acum un nou standard pentru cum trebuie promovata o noua fosila."

  @urangutanita Clasificarea nu-i dupa inteligenta din cate inteleg, ci mai degraba dupa pozitia si dimensiunea oaselor mici ale fetei.

  Iar disputa Darwin/religiosi e un exercitiu de stupiditate, ultimii se cam cearta singuri.

  Dan ? Care Dan ? :D

 21. Urban`s avatar
  21
  Urban 
  Sunday, 24 May 2009

  Subiectul evolutiei este destul de cuprinzator, nu degeaba au fost scrise biblioteci intregi pe tema asta, insa ca urmare a unor neintelegeri, teoria evolutiei a fost avansata la rang de stiinta.Trebuie retinut aspectul ca teoria evolutiei este totusi o teorie recenta, care mai are de raspuns la multe intrebari si contraziceri.
  Eu nu doresc sa pun la indoiala teoria evolutiei sau Darwinismul pentru ca momentan cu siguranta ne aflam intr-un continuu proces de evolutie, insa cu toate acestea, in prezent teoria evolutie este neclara.

  Pe langa faptele prezentate in vechile scrieri, exista fosile care contrazic descoperirile teoriei evolutiei in punctele esentiale. Intrebarea cea mai importanta, la care nu s-a putut raspunde pana astazi prin teoria evolutiei, este spre exemplu cresterea nivelului de inteligenta al "omului primitiv".
  Nu exista nici un stadiu cunoscut al evolutiei sau care sa poata fi dovedit intre Homo Erectus si Homo Sapiens.
  Numai acest asa numit "missing link", veriga lipsa, va putea lamuri problema originii noastre, si totodata va raspunde la intrebarea pe care o ridica multi cercetatori si oameni de stiinta: la incepututirle omenirii a existat o manipulare genetica intentionata a omului preistoric sau nu?
  Raspunsul nu poate deriva decat din mai multe aspecte...Pe de o parte, din cercetarea antichitatii, a legendelor despre stravechile civilizatii si a scrierilor care se afla la baza acestora.
  Daca scrierile antice (in general tablitele sumeriene) ar fi cercetate si lasate la suprafata cum ar trebui, raspunsul la intrebarea privind o manipulare genetica intentionata in timpurile preistorice ar putea fi afirmativ.
  Faptul ca legendele si scrierile din intreaga lume prezinta fapte concrete nu este controversat, cu toate acestea exista o multime de oameni de stiinta care, in analizele lor, nici nu iau in considerare aceste fapte.
  Desigur ca pentru clarificarea definitiva a evolutiei omului, interesele politice si mai ales economice (indeosebi cresterea nivelului de inteligenta al omului primitiv) ocupa un loc central.
  Ca un mic exemplu, pentru conducerea americana, neodarwinismul prezinta un fel se sistem oficial de credinta, oamenii de stiinta americani care solicita si primesc finantare pentru o cercetare stiintifica nu au voie sa se abata substantial de la aceasta dogma darwinista (parca America era tara tuturor posibilitatilor, nu?)

  In Marea Britanie, aproape toti oamenii de stiinta ai ultimilor cincizeci de ani au fost darwinisti convinsi, insa acum din ce in ce mai multi cercetatori contrazic vechea teorie si prezinta neajunsurile acesteia in publicatii alternative, altele decat cele din mainstream, si propun noi puncte de vedere logice si rationale.
  Rezultatul ar putea avea implicatii mai mari decat si-ar putea imagina un om obisnuit.
  Aceasta dogma (darwinista) necontestata are o influenta inimaginabila asupra deciziilor politice, a cercetarilor din domeniul medical, al industriei farmaceutice precum si al industriei cercetarii stiintelor naturale, o industrie de miliarde de dolari.Presupunerile privind cercetarile actuale si trecute prin spatele usilor inchise depasesc puterea noastra de imaginatie, cel putin in stadiul actual al evolutiei.
  Stiinta si cercetarea (din spatele usilor inchise) vor afecta generatii intregi, iar acest lucru este incontestabil, asa fost intotdeauna si asa va fi si de acum inainte.

  Criticii teoriei "accelerarii" evolutiei prin influentarea directa "din afara" considera ca ontogeneza (evolutia individuala) a omului, care pe parcursul dezvoltarii embrionului in pantecul mamei repeta intr-o oarecare masura intreaga istorie genealogica a vertebratelor, nu indica astfel de interventii artificiale.
  Intr-o oarecare masura este foarte adevarat, pentru ca purtam in noi o istorie de 500 de milioane de ani.
  In stadiul incipient, embrionul uman formeaza fante ale branhiilor, ca pestii....chiar si inima este initialnumai un furtun, care ajunge la forma normala in urma unor stadii intermediare, ce se aseamana cu formele de dezvoltare ale amfibiilor si reptilelor...astfel embrionul uman, repeta oarecum, intr-un ritm accelerat, cele mai importante faze ale trecutului sau preistoric.Este absolut foarte normal sa nu regasim indicii privind o mutatie si o interventie artificiala intentionata in aceste stadii, deoarce atunci cand privim perioada de evolutie a speciei noastre, trebuie sa luam in considerare faptul ca daca totusi a avut loc o manipulare genetica intentionata, aceasta ar fi aparut la milioane de ani dupa evolutia omului primitiv, deci cu relativ putin timp in urma.
  Aceasta manipulare ar fi putut conduce la o "accelerare" a evolutiei si ulterior, la aparitia brusca a lui Homo Sapiens.
  Astfel in mod logic, pe parcursul ontogenezei nu pot aparea indicii ale unei manipulari genetice.

  Ipoteza conform careia civilizatia noastra nu este prima de pe aceasta planeta este in continuare de actualitate, devenind din ce in ce mai probabila, ca urmare a progreselor facute in ultimele decenii.
  Pe parcursul ultimilor ani am experimentat ceea ce s-ar fi putut petrece in stadiul initial al evolutiei omenirii.

  O alta controversa ramane in continuare exactitatea datarii.
  In urma analizelor sale, autorul si cercetatorul Richard Milton a descoperit ca geologia se supune unor legi tainuite, conform careia Pamantul trebuie sa aiba o varsta inaintata, indiferent de factorii si dovezile existente.
  Oamenii de stiinta care s-au opus dogmei erau considerati niste nebuni care nu luau in considerare "faptele stiintifice".
  Ca exemplu, formarea faunei marine....conform dogmelor stiintifice, Pamantul are aproximativ 4,6 miliarde de ani si cercetatorii pornesc de la premiza ca acum 3 miliarde de ani, in marile si oceanele preistorice s-au format in mod spontan primele forme de viata, care, ca urmare a unor mutatii intamplatoare si a selectiei naturale, au evoluat de-a lungul milioanelor de ani.
  Evolutionistii explica faptul ca, in prezent, in mari nu se mai formeaza in mod spontan noi forme de viata prin aceea ca, dupa constituirea spontana a aminoacizilor in "supa primordiala", conditiile de mediu s-au schimbat.
  In urma unui proces necunoscut inca, aminoacizii au format la randul lor prima molecula de albumina.
  Evolutionistii considera ca momentul oportun acestui proces l-ar fi constituit aparitia oceanelor, acum 3,8 miliarde de ani.
  Limita superioara din punct de vedere temporal pentru aceste procese de aparitie spontana a unor noi forme de viata este reprezentata de cele mai vechi fosile...pana de curand, acest moment nu a fost stabilit cu exactitate, insa in anul 1979, Hans Dieter Pflug si H. Jaeschke Boye au descoperit cel mai vechi microorganism de pe Pamant, o ciuperca a drojdiei fosilizata, pe care au denumit-o Isosphaera...in mod surprinzator, roca in care a fost gasita fosila a fost datata la 3,8 miliarde de ani, fiind deci aproximativ la fel de veche precum oceanele.
  Astfel primele organisme trebuie sa se fi format brusc, si nu ca urmare a unui proces intamplator de-a lungul a milioane sau miliarde de ani.Aceasta contrazice teoria geologilor darwinisti, care atribuie evolutiei perioade foarte mari de timp.

  Un alt exemplu este datarea radiometrica.
  Elementul central al acestei probleme, cu care s-a confruntat si Richard Milton in analizele sale, este modul in care geologii darwinisti au ajuns la perioade mari, de 3,8 si 4,6 miliarde de ani.
  Milton a descoperit ca datele nu au fost aflate prin metode tehnice de datare sigure si de incredere, asa cum s-a presupus mult timp chiar si in cercurile stiintifice.Conform lui Milton, in realitate acestea se bazeaza pe metode deosebit de vagi, care pot fi utilizate numai pentru o mica parte a rocii: dezintegrarea mineralelor radioactive, precum potasiu in argon, uraniu in plumb si rubidiu in strontiu....iar aceste metale ofera date diferite.

  In concluzie, procesul de descompunere radioactiva in conditii de laborator este potrivit datarii in timp...insa ca instrument de masurare a perioadelor istorice este total nepotrivit, fapt confirmat de catre multi experti de-a lungul timpului...chiar si alte metode de datare, precum metoda Uraniu-Plumb, ofera date diferite de datare pentru aceeasi roca.
  In acest sens, rezultatele metodelor ne-radioactive sunt deosebit de interesante...Hans Petterson de la Institutul Oceanografic din Goteborg a facut o descoperire importanta: anual, in atmosfera terestra patrund 14 milioane de praf meteoric...ca urmare a acestui fapt, daca Pamantul este vechi de 4,6 miliarde de ani, ar fi trebuit ca pana in prezent sa se fi depus aproximativ 65 de miliarde de tone de praf pe suprafata acestuia, astfel Pamantul ar trebui sa aiba o crusta de aproximativ 500 de metri inaltime.
  Conform lui Richard Milton, este surprinzator ca sustinatorii teoriei darwiniste au imbratisat atat de entuziast metodele de datare radioactiva...Este adevarat ca aceste metode au adus la lumina datele mai multor milioane de ani din perioada preistorica, necesare teoriei, insa, desi suna incredibil, datarea ramane inutile evolutionistilor, deoarece metoda acestora nu poate fi utilizata direct pentru datarea varstei unor roci sedimentare, deci unor straturi in care se afla fosile.
  Multi profesori de geografie si geologi sunt surprinsi de faptul ca datarea radioactiva este "ultima ratio" pentru aflarea varstei unor straturi de roca si a fosilelor pe care le contin.

  Daca analizam teoria evolutiei, trebuie amintit si Charles Darwin "parintele" acestei teorii.
  Dorinta tatalui lui Darwin a fost ca acesta sa devina medic sau pastor.
  Si-a inceput studiile medicale in Edinburgh, insa dupa doi ani le-a intrerupt...era mai interesat de vanatoare si pescuit decat de cursuri si invatatura...in cele din urma pasii l-au purtat la Cambridge.
  S-a hotarat sa studieze teologia, incheindu-si studiile cu succes, in anul 1831.
  Darwin a primit oferta de a participa la o expeditie a navei regale de cercetare si masurare Beagle, in calitate de insotitor...la data de 10 Decembrie 1831, Beagle a pornit la drum.
  La acea vreme nimeni nu putea intui faptul ca tanarul de douazeci si doi de ani va face descoperirea secolului.
  Plecase in aceasta expeditie pentru a se indeparta de casa parinteasca si de tatal sau sever, insa si pentru a experimenta provocarea de a fi numit membru al expeditiei si de a participa la aceasta aventura.
  La acea vreme navigarea in jurul lumii era o aventura deosebit de riscanta.
  In timpul expeditiei ce a durat aproape patru ani, Darwin a avut ocazia sa cunoasca mai multe locuri si sa studieze natura, asa cum avea sa afle mai tarziu, cea mai importanta descoperire a fost in Chatam, una dintre insulele arhipelagului Galapagos.
  Darwin a profitat de existenta unei multitudini de specii de pasari si a inceput sa colectioneze exemplare de sturzi, pitulice si cioc-gros.

  Cand s-a intors in Anglia, la data de 2 Octombrie 1835, Charles Darwin nu mai era un necunoscut...el a fost intampinat de importanti cercetatori din domeniul stiintelor naturii.Aceasta se datora faptului ca, pe parcursul expeditiei, a trimis acasa multe dintre descoperirile sale, fosile, minerale, pasari impaiate, gandaci, viermi si corali.Deosebit de interesante s-au dovedit a fi pasarile pe care le vanase in insulele Galapagos...Darwin a observat ca nu erau atat de diferite pe cat crezuse initial.
  Dupa ce a comparat atent oasele si forma corpului acestor pasari, a descoperit ca erau inrudite...ceea ce el considera a fi pitulice, sturzi si cioc-gros erau de fapt pitigoi.
  Darwin a ajuns la concluzia ca aceste genuri de pitigoi (care astazi se numesc pitigoii lui Darwin) trebuie sa se fi dezvoltat dintr-o forma intitiala comuna, contrar credintei conform careia Dumnezeu le-a creat individual.

  In anul 1844, Darwin si-a incheiat lucrul la primul sau manuscris cu privire la teoria evolutiei si selectia naturala.
  La vremea aceea, stia ca nu dispune de destule informatii si fapte pentru a-si putea dovedi in mod concludent teoria...Cu toate acestea, au mai trecut alti patruzeci de ani pana cand, impreuna cu un apropiat camarad, Alfred R. Wallace (1823-1913), a prezentat teoria evolutiei in fata unei adunari a Linnean Society din Londra...un an mai tarziu, a aparut opera sa vestita "The Origin of Species" (Originea Speciilor).
  Teza centrala a lui Darwin afirma ca speciile sunt schimbatoare, modificandu-se de-a lungul timpului...toate organismele vii, inclusiv specia umana, au evoluat treptat din alte organisme, procesul decisiv fiind selectia naturala.
  Darwin si-a argumentat teoria selectiei naturale prin observari atente ale naturii si prin concluziile ulterioare.
  Ca un fapt surprinzator, lui Charles Darwin si colegului sau apropiat Alfred R. Wallace, legile caracteristicilor ereditare le erau complet necunoscute...curios este faptul ca descoperitotul acestora, Georg Mendel (1822-1884) a fost contemporan cu Darwin si Wallace.
  Georg Mendel, un preot augustin austro-ungar, parintele legilor privind caracteristicile ereditare, a intreprins cercatri si experimente in gradina Manastirii Brunn, actualul oras cehesc Brno...Principalul obiect de cercetare a lui Mendel l-a constituit mazarea de gradina.Activitatea sa a fost aproape uitata....de fapt in secolul al XIX-lea a fost oarecum redescoperita in mod independent de catre trei botanisti germani.

  In primele decenii ale secolului al XX-lea, genetica s-a dezvoltat considerabil in Europa si America...obiectul experimentelor primilor geneticieni americani a fost de cele mai multe ori musculita de otet (Drosophila Melanogaster).
  Thomas H. Morgan, cel care a utilizat pentru prima oara musca in experimente, a constatat cu uimire ca aceasta este vietatea perfecta pentru experimente: puteau fi crescute multe exemplare o data, aspectul interior al mustelor prezentamulte diferente iar specia se reproducea repede...astfel, incepand din anul 1908, Drosophila este specia utilizata cel mai frecvent la experimente.
  In anii '20 si '30, biologii au prezentat teoria care facea legatura intre genetica si darwinism.
  Aceasta fuziune, denumita si teoria sintetica sau neo-darwinism, a oferit darwinismului statutul pe care il detine in prezent.
  In anul 1953, biologul american James Watson si fizicianul britanic Francis Crick au descoperit structura moleculara a materialului genetic - acidul dezoxiribonucleic (ADN).
  De atunci, cunostintele privind bazele biochimice ale vietii au evoluat in mod spectaculos, mai ales in ultimele doua decenii.

  Charles Darwin nu a afirmat niciodata ca teoria sa clarifica definitiv formarea vietii asa cum foarte bine ai punctat si tu la un moment dat.Neo-darwinismul sustine teza unui inceput intamplator al vietii pe Pamant, din materie anorganica.
  Sa nu uitam faptul ca in prezent se considera ca sistemul nostru solar a aparut acum 4,5 miliarde de ani, ca urmare a colapsului unui nor de gaz si praf interstelar.
  Nu s-a stabilit exact din ce anume provine atmosfera Pamantului...in orice caz, se stie ca oxigenul nu a fost unul din elementele initiale, deoarece acesta a aparut in urma legaturii dintre fotosinteza si organisme care nu au existat in stadiul primordial
  Chiar si astazi, in secolul XX, in "era cercetarii genetice", teoria "evolutiei intamplatoare" este raspandita in randul cercetatorilor si evolutionistilor.
  Acestia considera ca atomii au evoluat in molecule, iar acestea mai departe in macro-molecule..ADN-ul ar fi aparut in urma unui sir nesfarsit de coincidente, iar apoi ar fi aparut celula, baza evolutiei biologice.
  Chiar asa, sa fi fost totul o simpla coincidenta?

  Eu cred ca in acest caz, coincidenta ar fi un cuvant prea bland....
  Conform teoriei evolutiei, dupa ce in mod intamplator a aparut un organism unicelular, imediat s-a format o forma complexa de viata, si nu un organism cu doua celule...de unde a aparut cea de-a doua celula?
  De unde si in ce mod a patruns codul genetic in celula?
  Conform acestei teorii, trebuie sa fi existat inca o serie de coincidente incredibile.
  Bruno Vollmert, profesor de tehnica chimica la Universitatea din Karlsruhe, a cercetat timp de zeci de ani formarea ADN-ului impreuna cu echipa sa...rezultatul a fost categoric si doborator pentru toti evolutionistii: ADN-ul nu s-a putut forma de la sine.
  Conform profesorului Vollmert, in supa primordiala nu s-ar fi putut forma structuri macro-moleculare ca aceea a ADN-ului..Acest lucru ar fi valabil si in cazul dezvoltarii ADN-ului de-a lungul istoriei, de la clasa animala la cea superioara.

  "Darwinismul este o conceptie asupra lumii, o ideologie, nu o teorie dovedita stiintific...Eu consider ca darwinismul este o teorie gresita, care isi datoreaza succesul unei gandiri antropocentrice (omul se afla in centru)..." a declarat Bruno Vollmert.

  Desigur ca s-a incercat combaterea tezelor lui Vollmert, din cartea sa "Molecula Vietii"....insa a fost omis un aspect stiintific important: milioanele de coincidente care ar fi trebuit sa contribuie la formarea celulei.
  Pentru ca o celula sa se formeze, este nevoie de multe proteine...cea mai mica proteina se compune din 239 de molecule, care se compun la randul lor din diversi aminoacizi si enzime, care trebuie sa se pastreze intr-o anumita ordine.
  Improbabilitatea care ar conduce la formarea acestei ordini a fost estimata de catre profesorul James F. Coppedge, fost director al Centrului pentru Probabilitate Biologica din Northbridge, California la 1:10 la puterea 23 adica 1:100 000 000 000 000 000 000 000.

  Evident ca au existat o serie de cercetatori care au depus eforturi pentru a gasi explicatii si a elabora noi teze.
  Deja de la sfarsitul secolului trecut, doi cercetatori au incercat sa dovedeasca independent faptul ca viata organica ar putea proveni din viata anorganica...Cei doi cercetatori, rusul Alexandr Oparin si britanicul J.B.S.Haldane, au presupus ca atmosfera Pamantului s-ar fi compus din hidrogen, apa, amoniac si metan.
  Atmosfera a fost expusa energiei razelor solare si fulgerelor, ceea ce a condus la fuziunea substantelor organice care formau materia existenta in mari.Dupa o perioada corespunzatoare de dezvoltare, din aceasta fuziune organica s-a format viata primitiva, evolutia urmandu-si astfel cursul.

  In anul 1953, biochimistii Stanley Miller si Harold Urey au intreprins un experiment interesant, cu scopul de a simula conditiile de pe Pamant in perioada aparitiei Vietii.Ei au amestecat metan, amoniac si hidrogen si au expus aceasta atmosfera primordiala unor fulgere de laborator, energie sub forma unor descarcari electrice.
  Astfel s-au format unii aminoacizi, dar numai doi din cei douazeci de aminoacizi necesari organismelor pentru sinteza propriilor proteine...Experimentul celor doi biochimisti nu a produs nimic complex, cum ar fi fost un organism viu, decat doi dintre cei douazeci de aminoacizi necesari construirii unui organism viu...Pe parcursul anilor urmatori au fost intreprinse sute de astfel de experimente.Nici macar unul dintre acestea nu a produs legaturile organice necesare Vietii.

  Un alt element care contesta teoria evolutiei este timpul, avand in vedere faptul ca, dupa toate probabilitatile, primele forme de viata au aparut la putin timp dupa formarea Pamantului, luand in considerare si perioada necesara de dezvoltare.Conform unor consideratii logice si legii probabilitatii statistice, teza privind aparitia Vietii in urma unui sir nesfarsit de fuziuni intamplatoare ale materiei anorganice nu are substanta.

  La inceputul secolului trecut, s-a nascut "panspermia", teoria care studiaza aparitia Vietii pe Pamant prin embrioni de pe alte planete.Cunoscutul astronom britanic Fred Hoyle si matematicianul Nalin C. Wickramasinghe au elaborat o teorie interesanta si logica din punct de vedere stiintific.
  Sistemul nostru solar, impreuna cu planetele sale, s-a format din praf cosmic..galaxia noastra, Calea Lactee, in care se afla sistemul solar, esteinconjurata de multe milioane de corpuri asemanatoare unor comete...multe dintre aceste comete sunt deviate de la orbita lor, ajungand astfel in regiunile interioare ale sistemului nostru solar, unde se pot ciocni de planete, deci si de Pamant.
  Rareori se ajunge la o coliziune directa, insa anual cad pe Pamant mii de tone de roci ale unor comete..pe aceasta cale, elementele necesare substantei primordiale ar fi putut ajunge in apa, formandu-se astfel formele de viata organice.
  In acest context, cei doi cercetatori au intreprins si un alt experiment: au cercetat posibilitatile aparitiei Vietii pe baza cunostintelor matematice...Enzimele s-ar fi putut forma ca urmare a evolutiei chimice din supa primordiala ?
  Hoyle si Wickramasinghe au declarat:
  "...Sa presupunem ca aceasta substanta primordiala continea douazeci de aminoacizi, necesari din punct de vedere biologic, in concentratii egale...estimam ca zece elemente ale fiecarei enzime sunt decisive pentru functionarea biologica.
  Ar fi nevoie de peste 20(10) incercari pentru a crea o enzima functionala, iar probabilitatea de a obtine N astfel de enzime intamplator, este de 1:20(10N).
  Inainte ca N sa ajunga la cifra 100, numarul incercarilor ar depasi numarul atomilor stelelor din intreg Universul...Astfel, suntem aproape obligati sa consideram ca Viata trebuie sa fi fost o aparitie cosmica..."

  Una dintre cele mai mari deficiente ale teoriei evolutiei este lipsa unor forme tranzitorii fosilizate si a unei explicatii logice privind marile transformari ale vietatilor (spre exemplu de la reptile la mamifere)
  Primele primate au aparut pe Pamant acum aproximativ 60 de milioane de ani, in Paleocen.Aceasta a fost prima epoca a mamiferelor...una dintre diferentele majore dintre reptile si mamifere o reprezinta glandele mamare, prin caremamiferele isi hranesc puii.Acestia din urma sunt ingrijiti si indrumati de la nastere pana la maturitate sexuala, ceea ce nu este cazul la reptile.Exista totusi unele exceptii si anume la crocodili, cobre si pitoni.
  Alte mari diferente intre reptile si mamifere sunt postura verticala si reproducerea....Reptilele depun oua, in timp ce mamiferele dau nastere unor pui vii...reptilele au solzi, iar mamiferele par.In ceea ce priveste dimensiunea corpului, mamiferele au creierul cu mult mai mare decat reptilele.
  Aceste diferente majore dintre clasa reptilelor si cea a mamiferelor sunt numai cateva exemple privind intrebarile decisive si veriga lipsa a teoriei evolutiei.Lipsa formelor intermdiare este evidenta si confera chiar si astazi teoriei evolutiei o pozitie nesigura.
  Cum ar fi putut sa se formeze parul mamiferelor din solzii unei reptile?

  Acest exemplu si modificarile majore care au survenit dela trecerea de la o clasa la alta sunt numai cateva dintre multele dovezi privind lipsurile teoriei evolutiei.Nu au fost descoperite dovezi pentru nici o faza intermediara si tare am impresia ca documentarul atat de pompos anuntat nu este altceva decat o timida incercare de consolidare a teoriei evolutiei, urmarind de fapt altceva.

  Cele mai importante descoperiri geologice ale secolului trecut care contesta fundamental teoria evolutiei, au fost facute incepand din anul 1908 in apropierea micului orasel texan Glen Rose, in "Dinosaur Valley State Park".
  Este vorba despre o descoperire senzationala careia nu i s-a acordat importanta cuvenita.
  In aceleasi straturi geologice, langa urme pietrificate de dinozaur, au fost gasite si urme de oameni.
  Exista insa si descoperiri mai noi ale unor urme pietrificate, care au cel putin 100 de milioane de ani, provenind astfel din Cretacic (adica de aproape 120 de milioane de ani).
  De-a lungul anilor, in zona Glen Rose au fost descoperite urme individuale, dar si o serie de urme dispuse la distante egale.
  Doua dintre aceste urme sunt foarte clare, distingandu-se toate cele cinci degete ale piciorului uman.
  Aceste descoperiri nu se potrivesc cu imaginea pe care o avem despre lume, care spune ca obiectele oamenilor nu pot fi gasite decat in straturi de cel mult patru milioane de ani (Pliocen, cca. 1,7 pana la 5 milioane de ani).
  Descoperirile contesta in mod evident aceasta viziune, atribuind omenirii o varsta multmai mare.
  Conform teoriei evolutiei, oamenii si dinozaurii au trait la peste saizeci de milioane de ani diferenta.
  In cartea sa,"Eroarea lui Darwin", pornind printre altele si de la descoperirile arheologice de la Glen Rose, Hans Joachim Zillmer, afirma ca oamenii si dinozaurii ar fi trait impreuna.

  In 1996, Zillmer a participat la sapaturile Drumului lui Taylor (Taylor Trail - denumit astfel dupa Stan Taylor, cel care l-a descoperit).Acesta este un drum compus din patru poteci care se intretaie si urme pietrificate de dinozaur...cea mai mare poteca, se compune din cincisprezece urme consecutive...in urma analizelor, s-a constatat ca pe marginea urmelor de dinozaur exista si urme de oameni.
  Si mai la nord de Drumul lui Taylor au fost gasite urme pietrificate.
  In total s-au descoperit opt straturi geologice cu urme de dinozaur...si aici, pe cunoscutul Drum al lui Clark, s-au gasit straturi cu urme de om, care se aflau sub cele de dinozaur...ceea ce in mod evident ar putea insemna ca sunt chiar mai vechi.
  In ultimii ani, s-a discutat si s-a scris mult despre Glen Rose.
  Cea mai clara urma din Drumul lui Taylor, care contine o urma de om cu toate cele cinci degete la capatul unei urme de dinozaur, reprezentand o dovada evidenta a co-existentei dintre oameni si dinozauri, a fost distrusa de catre necunoscuti.
  Apoi au aparut multe falsuri...ar fi dificil si inutil sa speculez din ce motiv sunt preferate imitatiile.
  Chiar si la sapaturile transmise in direct, in anul 1987, cercetatorii au descoperit mai multe urme de om, in care se distingeau clar toate cele cinci degete, impreuna cu urme de dinozauri.
  In acest caz se exclud falsurile si manipularea.

  Nu numai la Glen Rose au fost descoperite resturi fosile umane care au pus la indoiala teoria acceptata a evolutiei...exista multe alte exemple.In plus, in ultimii ani s-au facut o serie de descoperiri in acest domeniu, care sunt inca trecute sub tacere.Nu de mult, un important cotidian german relata despre noi descoperiri in Kenya.
  Cercetatorii francezi au descoperit membrele unei intregi familii, de care apartinea un batran, sase adulti si un copil.
  Oasele sunt partial bine pastrate si in unele maxilare au fost gasiti si dinti.
  Dupa primele analize, acesti hominizi au murit cu aproximativ opt milioane de ani in urma.

 22. Mircea Popescu`s avatar
  22
  Mircea Popescu 
  Sunday, 24 May 2009

  Propui o combinatie intre chestiuni perfect rezonabile (ca de exemplu, relativa improbabilitate a combinarii aleatorii a proteinelor in structuri celulare) si chestii mai putin rezonabile (ca de exemplu discutiile despre parcuri de amuzament din Statele Unite).

  Problema evolutiei vietii pe pamant nu este nici pe departe complet elucidata. In principiu, influente externe nu sunt, si nu pot fi excluse. Totusi, propunerile teziste (a privi de exemplu problema combinatorica din perspectiva formarii neaparat a unei celule, cand nu spune nimeni ca neaparat o celula urma sa se formeze ; idei despre influenta spatiului cosmic care sunt inca si mai improbabile, in desfasurarea lor faptica, decat improbabilitatile de care discuti) nu reprezinta solutii viabile.

  Pentru ilustrare, hai sa luam cazul lui Ion, care tocmai a castigat un milion la loz in plic, si-al lui Marin, care-i popa.

  Marin : E foarte improbabil ca tu sa fi castigat la loz in plic.
  Ion : Da, dar s-a intamplat.
  Marin : Pai, s-a intamplat pentru ca asa a vrut Dumnezeu.
  Ion : E foarte improbabil sa existe un batranel undeva in cer care sa distribuie castiguri la loz in plic.
  Marin : Da, dar si sa castigi e improbabil.

  O fi improbabil, dar e totusi posibil.

  In rest, suntem de acord ca cercetatorii tind sa interpreteze datele in sustinerea paradigmei dominante, indiferent ce paradigma ar sustine ele cel mai bine, si de asemenea ca datarile pentru perioade indepartate sunt destul de aproape de aleator.

 23. selfhelp`s avatar
  23
  selfhelp 
  Sunday, 24 May 2009

  @Urban:

  Interesant cum citezi tu ca un om mare oameni "de stiinta" creationisti, oameni ce nu au publicat in viata lor macar o lucrare intr-o revista de specialitate.

  Richard Milton, om "de stiinta alternativa" care pe langa combaterile lui geologice suspecte mai sustine si alte teorii la fel de "stiintifice" - paranormalul si medicina alternativa
  http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Milton_(scientific_researcher)

  Referitor la praful din cosmos si urmele de oameni primitivi in acelasi loc cu dinozaurii ar trebui sa te informezi si de pe arhiva talkorigins:
  http://www.don-lindsay-archive.org/creation/moondust.html
  http://www.talkorigins.org/faqs/paluxy/tsite.html

  Referitor la improbabilitatea aparitiei vietii spontane as putea preciza ca numarul total de combinatii pe tabla de sah este de 10^120 (Shannon number), cu ordin de marime de 40 de ori mai mare decat numarul total de atomi din universul observabil. Conform teoriei tale, ar fi imposibil ca o anumita combinatie de piese pe tabla sa existe pentru ca numarul total de posibilitati este asa de mare.

  Decat sa scrii fix 4000 de cuvinte, mai bine scriai 3 citate din Biblie apoi ziceai ca Dumnezeu le-a facut pe toate si scapai mai ieftin. Validitatea argumentelelor ramanea neschimbata.

 24. Urban`s avatar
  24
  Urban 
  Sunday, 24 May 2009

  @selfhelp

  Dar oare te-ai intrebat DE CE nu au publicat vreo lucrare?
  Tin sa iti reamintesc ca nu in urma cu 500 de ani Pamantul era plat, in viziunea unora.

 25. selfhelp`s avatar
  25
  selfhelp 
  Sunday, 24 May 2009

  @Urban:

  Pentru ca masonii, evreii si reptilienii conspira la dominatie planetara ;)

 26. Mircea Popescu`s avatar
  26
  Mircea Popescu 
  Sunday, 24 May 2009

  Nu mi se pare ca a compara situatia din 1500 cu ce se intampla in sistemul peer-reviewed in zilele noastre e tocmai sanatos.

 27. iar in episodul urmator urban va demonstra cum in realitate evreii au evoluat din reptilieni [cu masonii ca veriga intermediara].

  lets face it: he knows story-structure.

 28. Mircea Popescu`s avatar
  28
  Mircea Popescu 
  Sunday, 24 May 2009

  http://www.rotten.com/library/bio/religion/jack-chick/

 29. Jesuit superspies are covertly infiltrating Protestant churches in order to destroy them.

 30. zanaparca`s avatar
  30
  zanaparca 
  Sunday, 24 May 2009

  a daaaaaaa FPS adica Fara Poeti Satanici de acolo cred ca-l cunosti pe Dan Mihut zis mICUTZ

  salve

 31. Niciodata nu va fi descoperit intermediarul, dupa parerea mea. merg pe varianta ca suntem veri cu cimpanzeii, ca avem stramos compun. EU cel putin cred k nu se va descoperi niciodata adevarul...

 32. Ce face ala acolo ma.. :D

 33. Cristian Lisandru`s avatar
  33
  Cristian Lisandru 
  Sunday, 30 August 2009

  Eu îmi păstrez scepticismul... Dar poate că va fi găsită, până la urmă...

 34. Mircea Popescu`s avatar
  34
  Mircea Popescu 
  Monday, 31 August 2009

  Scepticismul face bine la ten.

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.