N-am inteles o chestie totusi

Thursday, 21 May, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Exista in negocierile de advertising online tendinta asta continua de-a muta poarta. Adica, nu platim la afisare, hai mai bine sa platim la click, c-asa-i "mai cinstit". Si de fapt, sa nu platim nici la click, sa platim la actiune, ce-o fi fiind si aia, c-asa ii "si mai cinstit".

Cinstit nu-i, si rational cu atat mai putin. De ce as vinde eu ca publisher ceva definit (spatiul x pe proprietatea mea) pentru o plata nedefinita ?

Cine merge la restaurant sa zica "aduceti ce mancare vreti, eu va platesc 10 euro daca ma simt satisfacut" ? Ce va primi, zama de la spalatul spalatoarei, altceva ce ? Nimeni sanatos la cap nu va risca friptura de rechin pe asta. Cu un astfel de discurs, cumparatorul si-a limitat din start posibilitatile : va primi mancare care valoreaza o fractiune din cei 10 euro, si anume, o fractiune egala cu probabilitatea istorica ca el sa chiar plateasca. Deci, daca la inceput primeste feluri de cate 5 euro, si plateste 1 din 5, pe viitor va primi mancare de cate 50 de eurocenti. Daca va plati 1 din 50, pe viitor va primi de 5 eurocenti. Si tot asa.

Cine ia un spatiu in chirie, spunandu-i proprietarului "iti platesc chiria doar daca cumparatorii intrati in magazinul ce-l fac eu in spatiul respectiv imi cumpara marfa" ? Pai om bun, ce treaba am eu cu marfa si magazinul tau ? Eu iti dau un spatiu in chirie, la vad. Vad inseamna ca pe acolo trec oameni. Daca ai marfa de treaba, daca stii vinde, vei vinde. Daca nu vei vinde, inseamna ca ai marfa de rahat, si n-o stii vinde. Punct.

Nu inteleg, pe scurt, tendinta asta de-a exporta actul de comert in socoteala unor oameni care nu se ocupa de fapt cu comertul. Ce valoare mai adauga atunci vanzatorul, la ce mai e el bun la casa omului, daca cu vanzarea se ocupa publisher-ul ?

Poate-mi explicati voi.

Category: AICMF
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

63 Responses

  1. Imi pare rau sa-ti zic, dar ambele comparatii facute de tine nu prea se aplica in contextul asta. Dar nu asta e relevant.

    Marketingul affiliat nu e pentru toata lumea. D-asta exista CPC sau CPM. Si invers e la fel de valabil. Daca alegi marketing affiliat ia-ti gandul de la afisari si la reclama moka care se face (TRUE) pe spatele tau. Focuseaza-te pe tehnici de marketing affiliat si fa-o cat mai pro, ai toate sansele sa faci banuti frumos. Marketingul affiliat implica un efort destul de mare din partea ta, comparativ cu binecunoscutele metode conventionale. Multi nu inteleg asta. Trantesc un widget de marketing affiliat si asteapta sa vina banii. Surpriza. Nu vin.

    Tendinta de a exporta actul de comert nu e ceva nou. Uite-te in piata de imobiliare. Uite-te la agentii de vanzari

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 May 2009

    Pai sa nu-ti para rau, asa invata omul (in cazul asta eu). Si sunt de acord ca tendinta de a exporta nu e noua, mi-e clar, chestia e asa : unii oameni exporta lucrurile neesentiale si-si pastreaza pentru ei core mission, adica ceea ce stiu face bine. Alti oameni exporta chiar core mission aia, lucrul pe care teoretic ei se pricep sa-l faca bine, si au cumva pretentia sa mai faca bani. Pe mine ma uimeste ideea asta, nu-i tipic romaneasca neaparat, dar e foarte acasa aici.

    Ca ce chestie isi inchipuie Gicul mediu ca va putea face el bani, daca nu face nimic util ? Dorinta asta, de-a pastra venitul, dar de-a nu mai face munca e pur si simplu sideranta. Ce vrea orice vanzatoare, odata ce a fost angajata pe-un salar ? Sa nu mai aiba a vinde. Ospatarita vrea sa se ocupe doar de doua mese, sa aduca doar mancarea dar nu si tacamurile, sa alea. Ce vrea orice firma, odata ce si-a stabilit o cota de piata ? Sa nu mai faca. Oameni buni, asa nu se poate. Odata ce te ocupi cu ceva, dorinta tre sa fie sa faci, cat de mult, dublu, triplu, multiplu, ceva-ul ala. Nu invers, ca nu suntem acasa la mama si la tata, care sa ne "dea". Zic si eu.

    In rest imi pare ca nu raspunzi la chestiunea esentiala. De ce nu s-ar aplica respectivele exemple ?

  3. Eu nu sunt deacord cu marketingul afiliat, mai ales in prezent cand sunt atatea nereguli. Eu sunt un chirias si ofer o garsonierea de 125 x 125. Nu o inchiriez la cate zile stai in ea, o inchiriez la luna. Mai departe de priveste.

    In prezent marketingul afiliat e ca atunci cand mergi la o agentie imobiliara sa-ti inchiriezi un apartament. Mergi la apartament, faci o intelegere cu propietarul, elimini agentia si astfel cel care inchiriaza si clientul sunt multumiti, iar agentia nu-si mai ia comisionul.

  4. sa nu omitem cazul marketonline. S-a dovedit ca un client care intra din banner azi si maine face comanda direct din site, fara sa mai treaca prin banner-ul de pe site-ul tau, nu-ti mai genereaza comision

  5. @sorin ba pote sa genereze, daca va intelegeti sa pastrati cash-ul cel putin 30 zile, atunci ce cumparaturi noi nu ar face, acel client care a venit initial de la tine de pe banner iti va fi atribuit tot tie(chiar daca o face direct de pe site deja)

    @mircea tu te uiti din punctul de vedere a publisher-ului, dar daca sa ma uit eu ca affiliat, de ce ti-as plati eu tie o suma fixa de bani pentru 3 luni inainte daca nu sunt sigur ca imi voi intoarce macar un Euro; anume de la aceste negocieri s-a ajuns sa Pay per Acquisition...sunt niste chestii de tirg, fiecare trage plapuma pe el...

    dar toate practic sunt identice ca rezultat:
    daca faci CPC, fiecare click va fi f ieftin, fiindca is multe
    daca faci CPA, va costa mai mult ... si tot asa

  6. Andrei H eu sunt deacord cu afilierea, dar sa fie corect executata. Conditiile sa fie avantajoase pentru ambele parti. Eu nu pot sa controlez sistemul de afiliere, dar cine l+a creat poate si trebuie sa fie corect.

  7. @Andrei H >>
    Pardon, daca un publisher cumpara o macheta intr-un cotidian, ce _siguranta_ are ca i se intorc banii investiti? Nici una, desigur. Unii cumpara si ca sa faca awareness, dar vad ca nu se discuta asa ceva.

    Ideea ii ca publisherului i se da acces la statistici; se uita, vede ca vizitatorii sunt frumosi, constanti si cu vizite lungi, vede si prin content ca sunt activi si comenteaza, apoi sare cu banu'. Pe comparatia cu vadul, e treaba ta de cumparator sa decizi daca locul unde inchiriezi e bun de vad sau nu.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 May 2009

    @Andrei H : Tocmai asta e chestiunea. Pe mine nu ma intereseaza problemele tale ca om de afaceri. Daca tu nu esti sigur ca afacerea ta merge, atunci tu nu o faci. Daca tu esti sigur ca merge, atunci tu o faci. Eu nu intru deloc in aceasta discutie, si nici nu vreau.

    Atunci cand cumperi un camion de transport, internet pentru firma, capsatoare si hartie, de unde stii ca iti vei intoarce investitia in ele ? Daca nu stii, nu le cumperi, tu sa fii sanatos, omul ce vinde capse de birou vinde cpase de birou, nu 0.0001% din afacerea ta tie si a lui X, lui X.

    @sorin Nici eu nu zic ca ar trebui "interzisa", doamne fereste, dar pur si simplu nu inteleg cum e o propunere rationala.

    @dAImon Pai probabil ca aia urmeaza, vanzari in print media pe teoria ca dom'le, daca un client intra in magazin si zice, bai, de la ziarul X am fost trimis, atunci platesc si ei. Eventual, pot avea un numar de cutiute in magazin, langa casa, pe care sa scrie diversele nume de publicatii, si clientul pune acolo o firfirica, cum considera el. Cam asta e punctul final al evoltuiei traznaii asteia.

  9. Valentin`s avatar
    9
    Valentin 
    Thursday, 21 May 2009

    What ?

    Ideea - daca am inteles eu bine "subiectul" este cam asa:

    1- ppv, ppc, ppa - se aplica si is ok numai daca ai habar cu ce se mananca. Adica spatiul ala, "garsoniera" sau "supermarketul" de 125/125 sau 234/60 sau .... il "dai" stiind ca vei avea un castig din asta.
    Castig ? LOL. Daca n-ai 500+ unice pe zi, oha castig. Ever. Inclusiv din Adsense. Mai ales daca e trafic 100% romanesc ...
    2- affiliate - pui un banner / text link si click-ul sa se duca la un sale-letter AL TAU (nu ala al proprietarului obiectului pe care il promovezi ca afiliat. Cine se "duce" la sale-letter ? Pai .. daca n-ai trafic, nimeni. Daca ai trafic, se duce ala / se duc aia care sunt atrasi de banner / text link.

    Sursa aditionala de inspiratie:

    http://internetmarketingsucks.com/blog/2009/05/13/when-to-use-cpm-cpa-ads/

  10. Eu am spus-o de acum 2 luni.
    O sa mai pun baner pe site-uri sau blog-uri personale in sistem marketing afiliat, cand o sa ma duc la pescuit si voi plati taxa de balta doar daca prind peste.

    http://www.spuse.ro/in-advertising-de-ce-nu-este-ca-la-pescuit/

    Oamenii, din sistemul de marketing afiliat, se impart in trei categorii.
    Prostii (cei care inteleg sistemul, nu-l folosesc, dar sunt vazuti ca niste prosti), fraierii (cei care ofera spatiu de reclama si nu s-au prins cum sta treaba cu acest sistem) si smecherii (cei care au inventat sistemul sa-si vanda produsele cu cost mic de publicitate).
    As vrea sa fiu in ultima categorie, nu am posibilitatea, asa ca mai bine sunt prostul care nu intelege sistemul.

  11. selfhelp`s avatar
    11
    selfhelp 
    Thursday, 21 May 2009

    Scenariu:
    Ai site/blog din pe nisa de divertisment si ai 1000 readers in feed, sau abonati la lista. Scrii content nou des, iar abonatii sunt fideli si au incredere in ceea ce pui pe site. In 2 saptamani urmeaza concert Britney Spears (or whatever artist de care ar fi interesat publicul tau) in Romania iar siteul care ofera biletele online iti da comision de 10% pentru fiecare bilet vandut (20eur / sale)
    Ce poti face?
    a). Faci un post/articol si recomanzi concertul, pui un link sau banner si astepti sa vezi ce se intampla. 10 oameni si-au luat bilet si tocmai ai facut 200euro. Cool.
    b). Faci un post lung (lumea chiar citeste daca e scris in asa fel sa fie/para INTERESANT). Le explici cat mai emotional, cum ca Britney e prima data in Ro, ca neaparat trebuie sa ajunga la concert, sansa unica, si alte blah-blahuri lacrimogene cat mai emotionale (that’s copywriting for direct marketing). In 5 pagini i-ai argumentat cu toate motivele posibile si imposibile ca nu trebuie sa rateze concertul. 300 oameni si-au cumparat bilet. Tocmai ai facut 6.000 euro. Super mega ultra cool. Write & publish si totcmai ti-ai luat masina
    Cat timp te-a costat toata asta?
    a). 5 minute = 200euro
    b). 3 minute: copy & paste + publish (in cazul in care copy-ul a fost scris affiliate manager), sau cateva ore din partea ta in cazul in care tu ai scris copy-ul = 6k
    + cativa ani de zile timp in care ai crescut un site cu o audienta stabila care are incredere in tine
    Concluzie:
    Ca si publisher, faptul ca iei comision din vanzare cat castigi poate depinde si de tine. De aceea cu cat esti mai inovator si testezi mai bine metodele, cu atat poti castiga mai mult. In contrast, cu spatiul publicitar clasic in care conversiile sunt fixe (eventual in declin) si castigul maxim se poate estima si ramane oarecum batut in cuie.
    Ca advertiser, nu e necesar sa pui la dispozitia afiliatilor doar 3 banere si 4 linkuri. Cu cat faci promotii mai inteligente, mai bine scrise, cu atat afiliatii iti vand mai bine produsul si castiga toata lumea.

    Ca sa concluzionez, marketingul afiliat nu e pt spam-siteuri in care ai bounce-rateul e mare, siteul e generalist si miile de vizitatori vin dupa keyworduri irelevante din google. Pe astia ii prostesti cu bannere sau adsense. Adica, mai pe romaneste, furi banii advertiserilor ;) (aia 50+% din banii pierduti in publicitate dupa cum zicea Ogilvy)

  12. Valentin`s avatar
    12
    Valentin 
    Thursday, 21 May 2009

    @Sorin
    "In prezent marketingul afiliat e ca atunci cand mergi la o agentie imobiliara sa-ti inchiriezi un apartament. Mergi la apartament, faci o intelegere cu propietarul, elimini agentia si astfel cel care inchiriaza si clientul sunt multumiti, iar agentia nu-si mai ia comisionul."

    Wrong. Mai exact asta se intampla doar in putinele cazuri in care nenea afiliatul (adica clientul in exemplul tau) nu "le are". La ora asta cam toate firmele online care au program pentru afiliati si sunt serioase asigura - prin mai multe sisteme - ca evntualul vizitator care ajunge peste un timp sa cumpere venind pw link direct sa fia asociat celui care l-a trimis acolo ultima data. (cookies, IP-traking etc). Firesc ca cineva poate sa le evite pana la coada .. daca vrea neaparat. Ideea este ca evitand afiliatul nu castigi nimic. Iar pe alta parte ii bagi mai multi bani in buzubar "producatorului" (care retine toata suma, nemaiplatind nimic la afiliat). Dar pentru client pretul e acelasi ..
    Unicul motiv de evitare sa cumperi prin afiliat este ca sa ii faci rau afiliatului. Chestie de educatie si 7 ani de acasa, in final. Daca am aflat de oferta X a lui Y prin situl tau si imi trebuie, de ce n-as cumpara prin linkul tau de afiliat (macar ca o forma de a spune "multumesc ca am gasit ce cautam")?

    @Dan
    "As vrea sa fiu in ultima categorie, nu am posibilitatea .."
    Ce te opreste ? In functie de cat de hotarat esti si cat timp esti dispus sa aloci, poti crea minim un produs de vandut + sistemul de afiliere pt altii in 3 - 30 zile ...

    @selfhelp
    10000 de rss-isti ? Buni si aia dar valoarea lor e mica. LISTA de double-optin-subscribers la care sa le trimiti 2-5 emailuri cu promotia asta cu miss Spears .. ..Da, ok, o lista de 10000 nu se gaseste pe toate drumurile ... mai ales la noi ..
    Insa, de fapt, explicatia ta este foarte corecta.

  13. Mircea, subiectul l-am discutat si eu pe blog, imi scapa linkul acum, dar te descurci tu. :)

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 May 2009

    Problema, selfhelp draga, e bineinteles una de optica.

    Exista, evident, publisheri care sunt un fel de affiliate managers in blana de publisher, pe care ori o dau jos brusc, ori incet incet, dar oricum, demersul lor e constituit din doua bucati, inegale, si neasemanatoare.

    Ca orice "momeala", cum ii zice piticu, exista vizibile 2 faze. Faza 1, cand tu pretinzi ca esti ce nu esti (adica, publisher), si faza 2, cand esti ce chiar esti (salesman). Mie unul nu-mi pare acceptabila strategia bait and switch, in nici un caz.

    Exista, pe de cealalta parte, publisheri care chiar sunt publisheri. Sigur, pentru tot soiul de inteligenti si descurcati, asa ceva e mai degraba un handicap scl. Cred. Tot asa cum pentru orice cocalar/borfas, a avea o meserie si a o exercita cu competenta e lucru pentru fraieri, nu pentru "baeti destepti". A lor sa fie desteptaciunea aia, n-am obiectii.

    Dar, pentru publisherul care chiar este publisher, si care scrie si publica continut dupa criterii obiective, care tin de continut, si nu auto-referentiale, care tin de cititori, ideea cu cpa este mai degraba aberanta.

    Odata ce am accepta situatia de pseudo-publisheri, ne situam implicit pe o curba descendenta, alunecoasa, si fara posibilitatea de oprire rationala, care trece prin MFA si ajunge fix in frauda. Ca asta este, fundamental, si ce se naste din pisica, soareci mananca.

    Daca ne asumam situatia de publisheri pe bune, problema noastra este continutul, descrierea realitatii si interactionarea cu ea. Adevarul, intr-un sens. Ceea ce e structural diferit, si in fond ireductibil, la cealalta posibilitate.

  15. selfhelp`s avatar
    15
    selfhelp 
    Thursday, 21 May 2009

    @MP: ma simt aburit si n-am inteles nimic din ce ai scris :P
    Niste exemple ar fi utile :D

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 May 2009

    Daca omul X scrie (publica) pentru a vinde, criteriile care ii jaloneaza scrisul, si care decid in alegerile pe care le face (sa zic aici cuvantul a ori cuvantul b ? Sa scriu paragraful asta la coada sau la inceput ?) tin de cititori. In functie de cum [crede el ca] sunt cititorii, va alege o varianta sau cealalta.

    Evolutia normala a unui astfel de demers este spre Made For Adsense, si de acolo incolo incet incet spre click-fraud, fara un motiv rational de a te opri la oricare din palierele intermediare (sigur, pot exista motive tinand de arbitrarul individual, dar rational, spre frauda curge).

    Acest demers l-am numit eu pseudo-publishing.

    Daca omul X scrie (publica) nu pentru (adica in vederea unui scop) ci deoarece (dintr-o cauza), atunci alegerile pe care le face (ce si cum sa scrie) tin de lumea reala, si prin aceasta sunt obiective (si nu de cititori, prin aceea ar fi devenit auto-referentiale).

    Evolutia normala a unui astfel de demers este cam ce se numeste presa de calitate, si eu l-am numit pur si simplu publishing.

    Acu e mai inteligibil ?

  17. Valentin`s avatar
    17
    Valentin 
    Thursday, 21 May 2009

    "Dar, pentru publisherul care chiar este publisher, si care scrie si publica continut dupa criterii obiective,"

    WHAT ?

    Adica ala care descrie realitatea inconjuratoare, asa cum e, obiectiv ? Pai ala nu e publisher, ala este .... news-generator.
    In momentul in care ai COMENTAT asupra unui eveniment, cand ai emis o parere personala (sau a altuia) despre cveva, nu mai este relatre obiectiva.

    Iar continutul se face pt cititor ... iar cititorul vrea pareri nu stiri ..

    Affiliate Marketing for Publishers
    These days a Publisher can be any type of Web site - from a well known destination that offers consumers a range of shopping opportunities to a blogger that’s just beginning to attract an audience.
    Regardless of what type of site you have in mind (or already have in place!) as you build a loyal following you have an opportunity to monetize your Web site and start earning commissions!
    Also called an affiliate, a publisher displays ads, text links, or product links from an advertiser in return for a commission when a sale is made or when a lead is acquired. The sale can also be tied to a specific action such as filling out a form or downloading a trial.

    Daca vrei sa scoti ceva bani din site, ai variante:
    - ppc
    - ppa
    - ppv
    - rent spaces
    - produse tip affiliate
    - produs propriu de vanzare (poti vinde produse affiliate ca si cand ar fi ale tale)

    Primele 3 depind exclusiv de tone de trafic, fiind contextuale, deci orice ai scrie, se gaseste ceva sa apara acolo ... dar nu prea ai control la ce anume apare in acele anunturi publicitare, decat vag, prin continut (cuvinte cheie)

    CElelalte 3 depind de trafic, continut, nisha, SEO, lista, ranking etc. Poti alege si selecta ce anume sa apara (la ce se face publicitate) indiferent de continut - text.
    Poti scrie despre tsunami, costume de baie second-hand sau geometrie ne-euclidiana si face publicitate la ochelari de protectie pentru sudori. Logic ca nici un vizitator nu va cumpara :-P, dar asta e alta poveste ...

  18. Alex Dumitru`s avatar
    18
    Alex Dumitru 
    Thursday, 21 May 2009

    Marketingul afiliat are avanataje pentru ambele parti, atata timp cat produsele sunt bune si marketingul e facut bine de advertiser, iar publisherul are un site de calitate.

    In cazul CPC-ului, advertiserul plateste mult mai putin pentru ca printre publisheri sunt siteuri de calitate, dar si foarte slabe, iar cel cu un site de calitate are de pierdut din cauza unui site spammy, de exemplu. Daca tu ai un site bine targetat si nisat, cu cititori interesati de ceea ce scrii tu, vei primi la fel sau putin mai mult decat unul care spameaza.

    Daca folosesti affiliate marketing si ai produse relevante continutului, sunt sanse maxime sa-i intereseze pe cititori si sa cumpere ( sa se inregitreze, sa completeze un formular, sa cumpere un produs ).

    Tu pui problema foarte prost, dupa parerea mea. Normal ca nu vei renunta la CPC pentru affiliate, daca nu genereaza venituri mai mari, dar iti spun din proprie experienta ca affiliate marketingul poate aduce venituri de cateva ori mai mari decat CPC-ul ( Adsense ) pe siteuri nisate.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 May 2009

    @Valentin Este totusi "obiectiva" in masura in care spui pentru ca asa este, spre deosebire de user-referentiala cand o spui ca asa-i keywordul, google trendul, etc.

    @Alex Dumitru Eu nu vorbesc nici un moment de CPC, care imi pare o traznaie si mai alaturea cu drumul decat CPA, macar CPA masoara ceva anume, chiar daca rezultatele sunt transparente doar pentru o parte. CPC nu masoara de fapt nimic.

    Tocmai de acolo vine si discutia ta cu spammy. Orice site, orice ar contine, oricum ar fi scris, atata timp cat "monetizeaza" prin modurile astea doua este la fel de spammy ca oricare altul, fundamental vorbind.

    Sigur, tot asa cum exista tarfe haioase si tarfe nesuferite, manglitori jegosi si pirati sexy, tot asa exista multe implementari practice, dar faptul ramane : ele sunt toate fundamenta exact la fel de spammy : 100%.

  20. selfhelp`s avatar
    20
    selfhelp 
    Thursday, 21 May 2009

    mult mai ;)

    Pentru ca acest concept (affiliate) e nou pe .ro, probabil ca asazisii "experti" din online cred ca marketingul afiliat e noul "holly grail". Nu mai faci nimic si vine banu' gros :D Probabil cred ei ca daca au un blog/site cu filmulete si poze haioase, dar cu 5-10k unici pe zi si pui intr-un colt acolo widgetul afiliat de la emag se vor umple de bani din comisioanele primite de la toti frecatorii de menta ce cauta divertisment la un click distanta dar care-si vor cumpara leptop de pe emag.
    Si bineinteles ca rezultatele acestor incercari tind spre zero. Iar apoi, pentru ca nu si-au luat mertzan cl de culoare alba din banii de pe comisioane apare mentalitatea ca affiliate marketing e naspa si nu functioneaza.

    Intrebarea ta era:
    "Ce valoare mai adauga atunci vanzatorul, la ce mai e el bun la casa omului, daca cu vanzarea se ocupa publisher-ul ?"

    Tocmai ca de procesul de vanzare nu trebuie sa se ocupe publisherul. In cel mai rau caz el ar trebui sa faca c&p la mesajul de vanzare oferit de affiliate manager/advertiser. Iar acel mesaj ar trebui sa fie testat inainte pe alte nise similare/adwords/etc sa va daca daca chiar converteste. Mi se pare de o moralitate sau etica indoielnica sa faci gambling cu mesaje de vanzare netestate pe siteurile publisherilor.

    Dar asta e piata .ro ... mentalitatea nu se schimba in ... 20 de ani ;)

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 May 2009

    Deci pe scurt niste ghertoi s-or trezit sa-si zica ei ca fac affiliate, cand de fapt or rupt partea vizibila, simbolul de pe mertan, si si l-or pus pe dacie. Cam asta ?

  22. selfhelp`s avatar
    22
    selfhelp 
    Thursday, 21 May 2009

    cam asa :D

  23. Alex Dumitru`s avatar
    23
    Alex Dumitru 
    Thursday, 21 May 2009

    @Mircea Popescu Ti se pare spammy faptul ca softpedia a schimbat linkurile de download la trial cu linkurile de afiliat, astfel incat atunci cand cineva downloadeaza trialul si apoi cumpara o licenta, ei primesc un comision ?

    Eu spammy ma refeream la SEO spam, adica siteuri pe care ajungi cautand ceva si nu gasesti nimic din ce te-ar putea interesa.

    Afilierea nu e ceva nou. Si multi angajati, pe langa faptul ca au un salariu fix, s-ar putea numi afiliati, pentru ca primesc un comision din vanzari. E o motivatie pentru un comportament mai bun fata de client, pentru un continut mai bun, din partea firmelor. Din pacate, e un motiv de ingrijorare pentru clienti, pentru ca angajatul/siteul probabil va lauda produsul ca sa-si ia comisionul.

  24. selfhelp`s avatar
    24
    selfhelp 
    Thursday, 21 May 2009

    Affiliateul e ca si cum mie imi plac filmele si ma duc des la cinema. Cand ma intalnesc cu cate un prieten care vrea sa vada un film ii recomand ceva. Si pe mine cinemaul ma plateste pt asta.
    DAR acel ceva recomandat nu e orice. Tre sa stiu ca prietenului ii plac comediile si ii recomand o comedie la care eu cred ca se va simti bine. Sau altui prieten un film de groaza. samd.

    Eh, noi romanii recomandam orice la oricine indiferent de preferinte. Si normal ca affiliateul e naspa in aceste conditii.

  25. selfhelp`s avatar
    25
    selfhelp 
    Thursday, 21 May 2009

    @Alex Dumitru: "Din pacate, e un motiv de ingrijorare pentru clienti, pentru ca angajatul/siteul probabil va lauda produsul ca sa-si ia comisionul."

    Asta pentru ca in .ro nu exista politica de money back guarantee.

    Cu toate ca romanul, nesimtit din fire, si-ar cumpara adidasi nike i-ar tavali la fotbal si i-ar duce inapoi la magazin spunand ca nu sunt destul de confortabili.

    Si ne intoarcem din nou la mentalitati.

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 May 2009

    @alex Negi tu, in principiu vorbind, ca intregul model, bazat pe ignorarea completa a functiei principale a reclamei (creerea de perceptie) si dedicandu-se in totalitate functiei secundare a reclamei (creerea de actiune) corupe, in primul rand gandirea de marketing, si in al doilea, un numar oarecare de publisheri, care ajung sa faca tampenii, de la preluat si invartit RSS feeduri pana la super-google spamul marca realitatea/adevarul/etc/etc ?

    Eu zic ca toate aceste comportamente pana la urma anti-sociale (prin aceea ca sunt anti-user) vin nu din faptul ca reclama in sine e un lucru rau (asa cum am reusit sa convingem tot mai multi oameni in ultimii ani), ci din faptul ca anumite implementari sunt pur si simplu irationale, in cei mai puri termeni economici. Nu putem avea un schimb in care eu iti dau ceva anumit si tu imi dai ceva neprecizat.

    Din cat gandesc eu, singurul mod de a folosi CPA pentru publisherii care se respecta, e un fel de 2% din impozit, dar pentru web : o pagina pe care blogerul sa scrie, dragii mei, daca va place de mine, imi puteti acorda un procent din cumparaturile dvs. Indiferent ce cumparati, daca folositi aceste link-uri, eu primesc cateva %, si daca nu le folositi, banii aia se duc pe gherla. Binevoiti deci etc. Cam asta.

  27. Valentin`s avatar
    27
    Valentin 
    Thursday, 21 May 2009

    Ce treaba are google-trendul cu obiectivitatea ?

    Texte obiective sunt astea :

    Apa este uda.
    Gheata e rece.
    Noaptea este intuneric si pe cer se vad stelele.
    Copacii sunt din lemn. Ba chiar si pomii.
    Focul arde. etc

    Ai intrat in detalii ? Te indepartezi de obiectivitate si - la un moment dat - devi subiectiv prin adaugarea propriilor pareri si convingeri.

    Poti avea un numar oarecare de produse afiliate care sa se raporteze la ceea ce scrii la un moment dat si sa le adaugi / modifici / schimbi in functie de ceea ce ai scris. Adica sa fie cat de cat "in ton" cu textul, fara sa fi obligat sa cauti sa te exprimi in "folosul" publicitatii.

    Insa, cu cat este mai departat de text, obiectul este mai greu de vazut de vizitatori.

    Exista pe piata de afilieri produse "generaliste", gen "slabeste", "dating", "aerobic", diverse carti, abonamente la reviste, produse de self-improvment, self-development, subscriptii la forumuri/seminare, bilete la concerte-expozitii-evenimente si multe altele.
    Ops ! Nu prea sunt romanesti - in romana - pentru romani ...

    Ti-am dat exemplul cu situl lui John Chow. Ala "traieste' din inchirierea spatiilor pe situl lui si scrie ce vrea .. dar are 300k pe luna vizite ... de ani de zile ...

    Uite alt exemplu, exact invers :

    http://ericstips.com

    Asta n-are nici un fel de publicitate ... si e marketer ... stiu eu de el din 2005 .. are carti publicate (vezi amazon.com), a bagat bani in 2007 in "next internet millionaire" cu Joel Comm .. dar nu are adds pe site. Eh ?

    Ah, si inca o chestie :-)
    Zici ca nu vrei sa spui vizitatorului ce-i place sa auda ... ? Pai unchiul Machiavelli zicea saracu' :"Spune-i omului ce-i place sa auda" ...

    :-P)

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 May 2009

    Nanana, eu nu vorbesc de obiectiv/subiectiv formal, ci la nivelul intentiei actului. Daca tu spui ca "apa e rece" pentru ca asa e apa, asta-i obiectiv. Daca tu spui "apa e rece" pentru ca "rece" are 6000 de cautari/minut si "Cald" are 4200 de cautari pe minut, asta-i user-referential. Ai spune la fel de bine ca "apa e fdhgre" daca fdhgre ar avea 9000 de cautari/minut.

  29. Valentin`s avatar
    29
    Valentin 
    Thursday, 21 May 2009

    mwuahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahhahahahahahahahhahahahahahahhahahahahahahhahahahahhahahahahahaa

    Asta nu se mai "poarta" in SEO .... de fapt ceea ce zici tu este exact ce zicea cineva mai sus - spam-adsense-sites. Alea sunt pline de d-astea .. si le tot "arde" google ...

    Keywords filled content e mai degraba ignorat (abuzul repetat e chiar altoit) de google.
    Keywords acum se baga in meta - title, description - , in links (url si tags), in headerele de la video, alt si title la imagini si linkuri ...

    Pe eroarea asta (mare densitate de keywords in continut) m-a ars google in 2008 cand m-a bushit de la PR 2 la PR 0 ...

    http://stomping2.com/lsi-is-lame/index.html (1)
    http://stomping2.com/referential-integrity-rocks/index.html (2)

    (3) urmeaza maine ...

  30. zamolxis`s avatar
    30
    zamolxisinsigna de prim sosit 
    Thursday, 21 May 2009

    exportul actului de comert nu are baze logice. el se petrece pentru ca advertising market e depressed, e de fapt un buyer's market, si li se permite sa faca asta. pe scurt, o fac pentru ca pot.

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 May 2009

    Bun, dar simplul fapt ca poti nu inseamna ca trebuie sa si faci o prostie.

    Cel mai bun exemplu e recent descoperita problema cu creditele de consum si creditele pe case in SUA. Or putut. Or facut. Si-acu ?

  32. zamolxis`s avatar
    32
    zamolxisinsigna de prim sosit 
    Thursday, 21 May 2009

    deci tu zici ca advertiserii ar trebui sa se abtina de la a mulge tot ce pot din considerente etice?

    in curand, pe ecrane:
    "pentru o noua ordine mondiala de marketing: cum face advertising OMUL NOU" :D

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 May 2009

    Ba din considerente strategice.

    Nu-ti pare ca-si cam trag presul, si lor si clientilor ? Ce, iti pare ca emag tare mari beneficii de imagine a avut in urma chestiei cu afilierea ? Pozele alea de rahat galbene ce intra pe tot ce-i adsense, la 1 cent sau cat, mari beneficii crezi tu ca aduc 9am ?

  34. selfhelp`s avatar
    34
    selfhelp 
    Thursday, 21 May 2009

    Apropo de etica si morala, ma gandesc ca e destul de greu de calculat pe termen lung ce inseamna politica de vanzare cu orice pret. Mai ales ca oamenii sunt lacomi din fire si usor influentabili sa cumpere cat mai mult indiferent de nevoi reale sau imaginare.

  35. Mircea Popescu`s avatar
    35
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 May 2009

    Bun bun, dar un lucru simplu, o comparatie, ca de exemplu intre ce face kinecto pentru lg, si ce fac 9am cu uraciunile alea galbene, tot se poate face, bistos ?

  36. Mey nici eu nu stiu cum de stau aia la hochei atata cu crosele in mana. Ca daca ai avea ciocolata in mana si ai sta afara in soare sar topi ciocolata. Deci astia cu hocheiul sunt niste tampiti ca stau atata cu crosa in mana si nu se topeste.

    Si de asemenea nu stiu cum scriu uni bloguri la tastatura. Ca daca tastatura aia ar fi ciocolata si ai apasa pe butoane nar iesi nimica scris pe calculator. Deci e clar ca aia care scriu bloguri sunt niste tampiti si sunt si ca Hitler da ala e un alt post. Poate vineri.

  37. selfhelp`s avatar
    37
    selfhelp 
    Thursday, 21 May 2009

    "Solutia pare a fi plata la rezultate. Ok. Dar plata catre cine? Plata catre publisheri bazata pe rezultate este solutia simpla, insa, deseori, incorecta. De ce incorecta? Pentru ca s-ar putea ca reclama sa fie prost facuta si neinteresanta, iar strategia propusa de agentie - nepotrivita. Chiar daca reclama va fi afisata de 1 milion de ori pe tot ecranul, ea nu va vinde, ci doar va irita potentialii clienti (care isi formeaza o parere proasta si despre vanzator, si despre publisher)."
    A scris si Manac pe tema asta astazi:
    http://www.manac.ro/2009/05/21/eternele-discutii/

  38. Mircea Popescu`s avatar
    38
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 May 2009

    Solutia nu poate fi niciodata o tranzactie in care Ion schimba un sac in care poate a pus cartofi pentru un plic in care Gheorghe poate a pus bani.

    PPC este sacul in care nu-i clar daca publisherul a pus cartofi. PPA este plicul in care nu-i clar daca advertiserul a pus bani.

    Economic vorbind, nici una din acestea doua nu sunt niste moduri rationale de a organiza tranzactia.

    Manac nu pare sa inteleaga ca marketingul nu e metoda prin care se vand castraveti. In fapt, marketingul e metoda prin care se vand castraveti tot asa cum masina e metoda prin care se climatizeaza un metru cub de aer. Daca atata ne duce capul, asa e.

  39. romania inedit`s avatar
    39
    romania inedit 
    Thursday, 21 May 2009

    Lamurit-ma si pe mine cum sta treaba :
    Daca de exemplu cineva intra pe zece site-uri afiliate la acelasi magazin , si apoi cumpara un produs tastand numele magazinului , ca sa fie sigur ca nu isi baga cardul pe orice scam , cine ia comisionul , avand in vedere faptul ca s-a facut o vanzare ?

    Daca eu azi intrai pe blogul lui Mircea Badea de la doua calculatoare ai caror proprietari vor sa cumpere ceva de la un magazin online , si peste putin timp oamenii o sa cumpere de la magazinul online care are link de la Mircea Badea , Mircea o sa ia comision , daca este afiliat al acelui site ?

    Dar daca cei care vor sa cumpere ( si asa o sa se si intample ) , o sa cumpere direct de pe magazinul online ?

    Problema cu afilierile astea sta cam asa :

    1 .Un vizitator intra pe Trilema si vede un site la care Mircea Popescu este afiliat .
    2. Vizitatorul da click si se uita la oferta magazinului online , dar nu cumpara pentru ca nu are timp disponibil , etc.
    3. Peste o saptamana , vizitatorul intra pe blogul lui Georgica inainte sa citeasca ce mai scrie Mircea Popescu , vede aceeasi reclama si da click , dar nu cumpara .
    4 . A doua zi , vizitatorul intra direct pe site-ul magazinului online , de unde cumpara ceva !

    Eu vreau sa stiu cine primeste banii de afiliat ?

    Mircea Popescu , sau Georgica , pentru ca ultima oara cumparatorul a intrat pe blogul lui Georgica si se poate spune ca el l-a convins , cu toate ca Georgica a dat click doar ca sa vada daca la acel magazin online oferta pe care a vazut-o prima data mai este valabila ?

  40. Mircea Popescu`s avatar
    40
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 May 2009

    Mi se pare ca stii dinainte raspunsul : Georgica.

    Asta nu-i inca nimic, sunt diverse metode de fraudare, cookie stuffing, zango, mai sunt si smecheriile facute de vanzatorul insusi, noi sa fim sanatosi.

  41. făniţă`s avatar
    41
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 21 May 2009

    mie mi se par destul de reprezentative exemplele date, primul fiind despre aplicarea banilor la utilitate, iar al doilea despre aplicarea utilităţii asupra banilor investiţi. peste tot în economia modernă se aplică legile cererii şi ale ofertei. nu văd ce pe internet ar fi altfel.

    nenea care vrea să facă publicitate vine cu o ofertă, propietarul site-ului o acceptă dacă îi place, dacă nu, spune pas. desigur, ofertantul poate reveni cu altă sau cu aceaşi ofertă până nu intră în coşuleţul cu spam. chestia asta cu pay for click a apărut ca urmare a propietarilor de site-uri de proastă calitate, care se vând ieftin.

    totuşi, iertat să-mi fie, dar eu unul nu prea înţeleg puterea pieţei online în românia! am citit pe la alţii, că ar fi ceva foarte de viitor, ba chiar şi de prezent, însă eu o pricep doar ca fiind ceva auxiliar economiei reale. după părerea mea, economia adevărată e cea care se întâmplă când te roteşti în jurul pământului, nu când monitorul unui calculator ţi se roteşte în jurul nasului.

  42. făniţă`s avatar
    42
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 21 May 2009

    cât despre treaba asta cu comisioanele şi ea este tot o ofertă. în economia reală există acei neobosiţi agenţi-vânzări, care mărşăluiesc pământul în lung şi în lat pentru a vinde produse direct clientului sau unor intermediari. nu toată lumea poate să fie agent-vânzări, încăpăţânarea aici fiind un must, după cum nu toată lumea respectă agenţii-vânzări. un agent-vânzări foarte bun, câştigă foarte bine salariul său fiind comparabil cu al unui funcţionar de top, iar un agent-vânzări prost nu câştigă nici cât un funcţionar umil.

    aşa şi pe internet. cine posedă know-how câştigă o grămadă de bani din asta. cine nu, îşi bate buzele şi critică sistemul.

    acum în românia e la modă în domeniul ăsta al vânzărilor un sistem piramidal prin care agentul-vânzări contractează persoane care lucrează pentru el, motivându-i pe bază de comisioane şi pe aceştia spre a câştiga, la rândul lor, noi adepţi. eu sunt convins că acest sisetm va fi în scurt timp implementat în online-ul românesc(asta dacă nu a şi fost implementat deja). e un fel de spam cu o amploare mai mare şi un impact mai puternic.

  43. Mircea Popescu`s avatar
    43
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 May 2009

    S-a incercat MLM online pe .com si n-a iesit absolut nimic.

  44. selfhelp`s avatar
    44
    selfhelp 
    Thursday, 21 May 2009

    MLM-ul e precum comunismul, in teorie suna bine dar in practica rezultatele sunt altele.

  45. făniţă`s avatar
    45
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 21 May 2009

    lol... păi eu nu am zis că o să iasă. mie mi se pare o pierdere de vreme publicitatea aceasta insistentă, cu toate că marketerii şi advertiserii, mari experţi online şi ale celor lumeşti îmi vor sări în cap dacă citesc această afirmaţie. vor zice ceva în genul: cine prâslea eşti tu să emiţi astfel de păreri?

    cumpăratul ţine de pertinenţă acolo unde banii nu sunt în exces. iar românia, unde nu avem o distribuţie normală a valorii, nu este un paradis al cumpărătorilor pentru ofertanţi.

    publicitatea agresivă are un rol excelent şi acela de a îndepărta produsul de cumpărător. eu nu zic că publicitatea nu e utilă, dar nici în cantităţi exagerate. la fel şi cu brandurile: dacă vezi sigla adidas peste tot nu îi te vei închina ca şi la icoane, ci îi vei adresa un "leave me f*cking alone!"

    câd despre spam, un iniţiat îl priveşte de parcă alina plugaru ar alerga pe stradă după tine să te îmbrăţişeze în văzul tuturor.

  46. romania inedit`s avatar
    46
    romania inedit 
    Thursday, 21 May 2009

    Eu propun ca in loc de marketing afiliat , sa i se spuna mai bine loterie !

    Fanita , eu as prefera sa alerge dupa mine mai degraba Roxana Radu decat Alina Sugaru ! :P

  47. făniţă`s avatar
    47
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 21 May 2009

    păi vezi, însemană că nu preferi să primeşti spam!

    şi uite câtă corelaţie este între întâlnirea cu plugaru şi spam: cu spam poţi primi şi unele boli: ba un virus, ba un spy-ware şi alte cele! cât despre alina, prefer să las cunoscătorii să comenteze.

  48. romania inedit`s avatar
    48
    romania inedit 
    Thursday, 21 May 2009

    Avantajul Alinei este ca poti sa-i pui si berea pe cap in timp ce o s**e ! :p

  49. Mircea Popescu`s avatar
    49
    Mircea Popescu 
    Thursday, 21 May 2009

    Noa si iata cum am ajuns la ale noastre.

  50. Da la sisitroll dece nui raspunde nimeni. Ca sisi e in italiana si nu inseamna cai sisi cum se zice. Adica dus cu pluta.

  51. Valentin`s avatar
    51
    Valentin 
    Friday, 22 May 2009

    @ighenighentroll
    Uite, nu-i raspund eu lui sisitroll:

    "Mey nici eu nu stiu cum de stau aia la hochei atata cu crosele in mana. Ca daca ai avea ciocolata in mana si ai sta afara in soare sar topi ciocolata. Deci astia cu hocheiul sunt niste tampiti ca stau atata cu crosa in mana si nu se topeste. "

    Asta ti se intampla pentru ca nu e vorba de cioco'lata. La hochei se foloseste cioco'lunga - d-aia crosele sunt mai mult lungi decat rotunde si indoite doar la un capat (sa semene cu o coasa facuta pentru export)

    "Si de asemenea nu stiu cum scriu uni bloguri la tastatura. Ca daca tastatura aia ar fi ciocolata si ai apasa pe butoane nar iesi nimica scris pe calculator. Deci e clar ca aia care scriu bloguri sunt niste tampiti si sunt si ca Hitler da ala e un alt post. Poate vineri."

    Ca sa ma mentin in "ton" cu fraza de mai sus + "ighenighentroll style" : t-ie nut-i vine cateodata sa d-ai cu cutitu'n piatra ? :-))

  52. Ce discutie aprinsa pe topicul asta :)

    Daca advertiserul nu are rezultate masurabile atunci e indrepatit sa gaseasca alta solutii mai eficiente cum ar fi plata pe actiune.

    Daca publisherul nu are suficiente venituri din astfel de servicii poate gasi alte variante pentru a face venituri.

    ASta cred eu ca ar trebui sa fie solutia pe care sa o aplicam fiecare.

    Cheers,

  53. Mircea Popescu`s avatar
    53
    Mircea Popescu 
    Sunday, 24 May 2009

    Ce rezultate masurabile are advertiserul pe outdoor, print, etc ?

    Toata povestea asta cu "rezultate masurabile" imi pare ca e un fel de imbatare cu apa rece pe care ne-am decis sa ne-o aplicam, ca ne simtim sedusi de faptul ca pe internet se pot face grafice faine. Fundamental, masurabilitatea in advertising, de toate felurile, e o problema ce va ramane deschisa.

    Pe de cealalta parte, o tranzactie in care nu-i clar ce se tranzactioneaza e un nonsens.

  54. Intrebarea ta e fierbinte si reactiile pe masura.

    Raspunsul eu cred ca e relativ simplu. Advertiserul nu vrea sa profite de inocenta micului publisher posesor de blog. Sau ma rog, poate ca vrea dar nu poate pe termen lung - cu siguranta iese in pierdere, in the end.

    Problema este ca advertiserul nu mai are cum sa depuna singur efortul enorm de marketing necesar pentru a intelege audiente din ce in ce mai fragmentate pe mii de bloguri, identifica produsele interesante pentru cititorii unui anumit blog, compune mesaje dedicate si convingatoare etc.

    Nu sustin neaparat sistemele de afiliere, dar sunt de parere ca democratizarea mass-media (prin evolutia tehnologica care a facut posibil ca oricine sa poate publica content) duce inevitabil si la democratizarea marketingului.

    Adica advertiserul propune micului publisher sa imparta efortul de marketing - un blogger ar trebui sa stie cel mai bine daca audienta lui vrea sa cumpere tigari, chiloti sau apa plata si in functie de asta sa caute sisteme de afiliere corespunzatoare.

    Daca identifica corect asteptarile audientei si face alegerile potrivite cu privire la produsele propuse pe site, atunci va deveni un canal de vanzari suficient de serios incat sa produca bani si sa nu isi mai ia tepe.

    Daca nu, nu :)

    Sigur ca apar excese in ambele directii (site-uri care fac seospam sau advertiseri care incearca sa pacaleasca afiliatii) dar fundamental este singura directie in care poate merge publishingul.

    Varianta cu "am 1000 de unici pe zi, da-mi bani daca vrei sa pun bannere pe blogul meu" chiar nu va mai tine mult.

  55. Mircea Popescu`s avatar
    55
    Mircea Popescu 
    Monday, 25 May 2009

    Bun, cu prima parte sunt 100% de acord, audienta este foarte fragmentata, efortul de a o intelege dintr-un singur punct e nesustenabil.

    Dar atunci, de ce sa te apuci de aplicatii irationale precum "affiliate", care se bazeaza in primul rand pe o minciuna ("doar actiunile asa cum le declaram noi conteaza"), si depinde de acceptarea ei ca adevar, cand exista exemple clare si concrete de abordari perfect rationale (ca de exemplu, asta cea mai recenta kinecto/lg).

    Pe scurt, obiectia mea nu-i la partea cu democratizarea comunicarii care duce la democratizarea marketingului si impartirea efortului, sigur ca duce, dar implicit si inevitabil duce chiar pana la democratizarea managementului, inclusiv de brand.

    O situatie in care impartim doar efortul nu se poate sustine pe termen lung (asa cum zici si tu de altfel). Deci, daca suntem mai nou parteneri, suntem parteneri pentru ca vanzatorul nu poate si pentru ca vanzatorul nu se descurca, iar noi, fiecare in bucatica lui, putem si ne descurcam. Si daca punem umarul la ce are nevoie vanzatorul, atunci logic mi se pare sa renunte la figuri si impresii pe tiparul "si va zic eu cat ati facut". Daca acum cinci minute nu era in pozitie sa se descurce singur, si are nevoie de ajutor, brusc si dintr-o data i-a trecut ? Laissez.

    Pe scurt, mi se pare ca suntem mai degraba de acord.

  56. Problema pusa de tine in post era pur teoretica si am raspuns la fel.

    In rest, sa fim sanatosi :)

  57. Advertiserul si publisherul trebuie sa inteleaga ca ori au de castigat amandoi, ori de pierdut. Ori e vorba despre un site bun care atrage multi vizitatori astfel incat si publisherul isi vinde produsele daca acestea sunt de calitate si isi merita banii,iar daca nu sunt asa are de suferit si proprietarul site-ului deoarece utilizatorii nu vor fi foarte incantati de ce au gasit pe el si inevitabil isi formaza o parere nu tocmai buna, ori site-ul e prost realizat si fara utilizatori si atunci pot si produsele alea sa tot fie de calitate daca nu le gaseste nimeni. Asa ca ideea e ca cei doi sa se orienteze potrivit dupa un colaborator astfel incat sa aiba numai de castigat daca tot dau un ban si vor sa faca ceva din afacerea lor.

  58. Mircea Popescu`s avatar
    58
    Mircea Popescu 
    Saturday, 6 June 2009

    @Ioana A privi actul de-a pune advertising pe un blog strict in termeni de beneficii aduse prin vanzari directe e o perspectiva foarte reductionista.

    Rezultatul aplicarii ei in practica va fi tot reductionist : doar blogurile fara alta valoare vor folosi aceasta metoda.

  59. pai problema mare a publicitati online este ... spamul ... si de aceea lumea tot incearca sa schimbe cate ceva ca sa scape de sarlatani... tie tiar conveni sa platesti pe click si eu ca imbecilu sa intru un fiecare zi sa dau click pe linkul tau fara sa am nici cea mai mica intentie sa cumpar sau macar sa fiu interesat de siteu tau...

  60. Dar ce zici de intermediarii în imobiliare: cer comision de la două ugere. O dată de la cel care închiriază şi a doua de la cel care dă spre închiriat.
    Şi ce mai zici de strategia asta: pun pe site câte un articol, omul dă click, click, click până oboseşte şi iese. Mai e varianta "read the rest of this entry", dai click pe aia cu nerv şi apoi vezi că mai erau de fapt 2-3 rânduri.

  61. Mircea Popescu`s avatar
    61
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 2 June 2010

    @bogdan Drept. Eu am ca o suspiciune ca problema-i in modelul CPC, nu neaparat altundeva.

    @Ana Pai ce sa zic, cam acelasi lucru despre amandoua. Rusinica.

  1. 62
    Relevanta cautarilor pe Gorila.ro | FocusIT (via Pingback)
    Tuesday, 9 June 2009

    [...] Desi Gorila l-a raportat ca fiind publicat acum 3 zile si 16 ore (la data cautarii - 8 iunie), articolul a aparut pe 21 [...]

  2. [...] mai facut eMAG de atunci si pana la sfarsitul anului ? Cateva chestii. Au lansat un program de afiliere (comentariile sunt chiar [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.