Maturitate, sexualitate si moarte.

Friday, 29 May, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Trebuie sa recunosc ca povestea d-soarei Halep m-a pus pe ganduri.

Sa spunem ca tehnica medicala continua sa progreseze si in cele din urma ajunge sa descopere cura pentru batranete. Din nefericire, orice tehnica avand limitarile ei, nici aceasta cura nu functioneaza in mod absolut. Nu poate face nimic pentru batrani, si nici macar pentru adulti.

Copiii in schimb, daca beneficiaza de respectiva tehnologie inaintea pubertatii, nu vor imbatrani niciodata. Sigur, de murit tot vor muri, pana la urma, dar vor muri tineri, vesnic tineri, fara riduri, fara spondiloza, fara artrita, fara Alzheimer, fara haine grele. Din nefericire, nici nu se vor maturiza sexual. Odata tratati anti-batranete, pubertatea lor nu va mai incepe niciodata.

Sa zicem ca-s niste pilule, trebuie luate cate una pe zi, timp de-o luna, cel tarziu la 11 ani. Costa un leu bucata. Le-ati fi luat ? Le-ati cumpara pentru copii dvs ?

Cine ar trebui sa faca alegerea ? Copilul ? Parintii ? Statul ?

Nu-i simplu nici cu tehnologia asta.

Category: AICMF
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

50 Responses

  1. Chiar ma uit ca boul la gardul prospat vopsit si nu-mi vine sa cred ca poti sa intrebi asa ceva.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 May 2009

    Si de ce, ma rog frumos ? Lumea pare uniform convinsa ca fata ar trebui sa se taie de dragul "performantei", ce-o fi aia, si parerea contrara e mai degraba un anacronism falocentric.

    Si-acu, pe partea cealalta, iara, la fel ?! Pai ?

  3. Apai, mie nu-mi pare ca lumea. Drept ii ca nu mi-am facut temele, am gandit ca-s doar cativa cei care considera ca ar trebui sa taie. Haiti, daca-s mai multi, nu mai privesc asa ...

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 May 2009

    Si-oricati ar fi, io sa nu poci sa intreb ? Targ ii asta, sau pomelnic ?

  5. Dara ca poti, numa' ca mie mi-o parut ca ai intrebat daca-i zi cand te orbeste lumina soarelui. Mnoa, am socotit ca cei ce stau in casa, cu obloanele trase, si spun ca-i noapte, or deschide ferestrele.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 May 2009

    Plus ca putea fi o iexplozie nucleara. Dar sa revenim.

  7. făniţă`s avatar
    7
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 29 May 2009

    lol, ce gramo îs interogările ăstea!

    m-am băgat şi eu să fac una de genul, dar mai mult parodie!

    răspuns: evident că nu!

    de ce? păi, e simplu, dacă aş rămâne în corpul meu de tânăr până la bătrâneţe, mi-aş cam lua bătaie de la toţi adulţii care ar vrea să-mi dea. cei care alegeţi da, think about it! ;)

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 May 2009

    Pai chemi politia. Cine mai ia bataie, pe bune, in zilele astea ?

    Nici batausii nu-s ce-or fost, acu sunt "bullies" si nu-i acceptabil, vezi.

  9. Boon, sa revenim, la 11 ani nu puteam sa decid ce va fi bun pentru mine in urmatorii x ani. Statul, sau parintii ? Mnoa, sincer, daca statul mi-ar impune sa-i dau pastilele, zau ca nu i le-as da, oricare ar fi pedeapsa.
    Acum, nu-s pastilele ca taierea, drept ii insa ca se poate vedea din una in alta.

  10. făniţă`s avatar
    10
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 29 May 2009

    încă o chestie, fie o populaţie x, a lumii, toţi fac alegerea asta. cine ar mai procreea? incubatorul?

    eu zic să lăsăm cele de la natură aşa cum sunt. că fără moarte nu ar fi existat nici progres. ori, cel puţin nu într-un ritm atâr de alert.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 May 2009

    @sorin De ce nu poti decide la 11 ani ?

    Daca tu nu poti la 11, de ce ai putea la 21 ? Sau la 61 ? Oamenii fac tampenii la orice varsta. Copii au intuitii corecte la orice varsta. Uneori se intampla sa constati ca un copil de 5 ani e mai aproape de adevar decat, de exemplu, "educatoarea" lui de 50.

    Ce altceva e "bun" decat ce-ai decis tu ? Cine instituie binele ? Cum si de ce, pentru cine ?

    @fanita Cum e soarta lumii problema omului X ? Daca consideram argumentul tau valid, atunci de ce sa nu trimitem oamenii la Canal ? Doar daca ei nu sapa Canalul, cine il va sapa ?

  12. făniţă`s avatar
    12
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 29 May 2009

    "Cine instituie binele ?"

    păi ne închinăm unui sistem instituţional? ori unui anarhic?

    normal că instuţiile decid ce este binele. chiar dacă binele nu este întotdeauna unul bun. :)

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 May 2009

    Daca ce spui n-are sens, apoi atunci de la mine ce te astepti sa inteleg ?

  14. sorin`s avatar
    14
    sorininsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 29 May 2009

    Mircea, he he , daca as fi in stare sa-ti raspund la toate cele, mai ca as levita de fericire.
    Nu puteam la 11 pentru ca stiu ca ma intindeam prin santuri dupa soparle si serpi, fugaream caini, alergam pe marginea blocurilor, descopeream cat de "grozav" ii sa fumezi, imi inchipuiam ca-i numa' bine si rau.
    Oamenii fac tampenii la orice varsta, cand am fost numai al meu, mi-am permis sa fac tampenii de dragul cunosterii rezultatului.
    Intuitiiles nu-s suficiente in vremea asta, cred.
    Orice altceva ii bun in dreptul cui a decis, pentru cine a decis, ce decid io in dreptul meu, bun sau rau, imi asum. Daca leg treaba asta de piciul meu, ii drept, nu decid in dreptul meu, numa' ca decizia de a-i da pastilele ar fi tot din partea mea in dreptul lui. Educatoarea nu-i parintele puiului, dara ca poate gresi, si io pot gresi ca parinte, numa' ca scopul meu (neconditionat) ii dat de binele puiului. Nimeni nu-mi poate proteja puiul mai bine decat o fac eu&jumatatea. Nimeni nu-i atat de motivat ca noi intru binele puiului.
    Ca se poate ajunge din prea mult avant din directia binelui parintesc catre pui, la rezultate nefaste, mno, sincer, de asta nu vad cum sa se scape.

    N-am cum sa raspund la "Cine instituie binele ? Cum si de ce, pentru cine ?", dar, clar ca pentru mine nu-i cetatea. Si nu va fi.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 May 2009

    Faptul ca tu declari ca scopul tau e binele lui nu te-ar pune totusi, automat, deasupra declaratiei lui ca scopul lui e binele lui. Adica, daca tu nu te-ai supune statului, care si el zice ca scopul lui e binele tau, de ce s-ar supune asta micu' ?

    Zici tu ca nimeni, dar de ce nu el insusi ? Adica, dac-ai pana acolo, tu de ce faci ce faci nu ce-ti zice taica-to sa faci ?

    Si pe partea cu avantul si nefastul, hai sa vedem, zice Ceausescu "pai ca se poate ajunge la rezultate nefaste din prea mult avant revolutionar, asta e, nu vad cum se poate scapa." Pai sigur ca nu vezi, din pozitia aia, dar se scapa cum s-o scapat din totdeauna, cum o scapat Zeus de Cronos, stii.

    Socrate ajung, ce mai.

  16. sorin`s avatar
    16
    sorininsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 29 May 2009

    @Fanita - pai, asta-i, institutiile decid pana la un nivel, io ii spun de suportabilitate. Iar institutiile fiind reprezentate tot de omi (spusi greselii si nicidecum a toate stiutori), socotesc si transele cum si ce ar fi bine pentru omi, da' ii clar ca ce-i bun pentru mine poate fi rau pentru Gicu.

  17. sorin`s avatar
    17
    sorininsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 29 May 2009

    Mircea - Io nu declar, chiar ase ii, altfel m-as duce pe pustii, departe de cetate.
    Accept regulile statului pana intr-un punct. In conditiile in care nu le mai accept, parasesc cetatea, ma razvratesc sau risc si fac cum stiu io, chiar de-mi ia boieriu capatana. Piciul se poate razvrati, poate sa-si cumpere pastilele fara stirea mea, poate sa fuga de acasa, daca are de ce.

    Cat am fost in casa parintilor, m-am supus, m-am razvratit, am facut si ce o zis tata, si ce nu o zis, da pot sa suflu numa pentru ca mi-o vrut binele. Si tot din vrutul asta de bine m-o pus la coasa, la lopata si-apoi m-o trimis la mare.

    Mnoa, apai pe Cronos l-o preocupat persoana transului, nu a puilor. Io faceam referire la binele cela "tat sa aibe piul, nu-i trebuie a alerga, ii fac io stocuri".

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 May 2009

    Bun, dar argumentul ca e bun conducatorul cata vreme nu se razvratesc supusii, supunerea lor fiind semnul legitimitatii lui, il face de exemplu pe Ceausescu cel mai bun conducator al Romaniei din vremurile recente, ceea ce el de altfel chiar credea.

    Iar cu binele asta... odata ce-s mai multe, nu mai e unul, si deci despre ce vorbim ?

  19. sorin`s avatar
    19
    sorininsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 29 May 2009

    Conducatorul poate struni supusii, ii poate tine in teroare din bici ori ii poate mana pe campii sa pasca fericiti, nu cred ca are a face legitimitatea cu razvratirea.
    Diferenta ii ca Ceausescu nu o fost parintele Romaniei, chiar daca el credea, io nu-s conducatorul puiului, is parintele (cred, ca n-am vecini sa samene cu mine).
    Binele dinspre parinti ar fi : protejare si educare pentru buna dezvoltare (brrr ... ce aiurea suna). Unii ii educa prea mult, altii ii protejeaza prea mult, si de bun inteles, sunt si cei care-s parinti din greseala si n-au treaba cu puii.
    Mnoa, de-ar fi un singur bine, l-am pune la vedere si l-ar urma toti nu ?
    Crede-ma, vorbim despre ce vrei tu, io incerc sa-ti raspund.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 May 2009

    Pai da, dar vesel zici chestii ce suna aiurea, dar tot tii la ele, nu ca-s adevarate in vre-un fel, ci doar, dragi.

    Ceea ce, e bine, in fond, dar nu-i o discutie atat cat e nush, poezie, ceva.

    Daca nu-i un singur bine, ci mai multe, ce il instituie pe al tau particular drept de urmat pentru altul, altceva decat un abuz, e intrebarea.

  21. sorin`s avatar
    21
    sorininsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 29 May 2009

    No, io chiar ca ma gandeam ca o sa ma intrebi " Incerci, da' reusesti sa-mi raspunzi ?"
    Am putea sa ne lungim mult si bine (sau mult prost si fara rost) in particularitati si generalitati, bune pentru mine (ca doara ce imi e drag imi face bine), fara rost sau rele pentru tine ori restul.
    Acum, zau nu mai stiu la ce se refera binele cela. Iau varianta cu pastila.
    Daca eu as fi ales varianta cu pastila, nu mai aveam cui sa-i dau pastila.
    Oricat de mult mi-o placut copilaria, nu poate fi comparata cu fatpul de a fi parinte. Nu vreau sa-mi pierd dreptul asta pentru nimic in lume. Si nu permit nimanui sa-l ia piciului meu.

    Si revin la partea cu "reusesti". Sincer, nu. Pentru ca fiecare alege in dreptul lui.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 May 2009

    Bun, dar tie ti-au placut si alte lucruri. De exemplu, sa stai pe afara, sa te bati cu mere, sa te sui in cires, sa fumezi, sa ai cravata ta, etc.

    Astea toate ii fura luate piciului tau, el va sta la calculator, va povesti la ipod, va asculta la iphone (sau ma rog, invers), va papa Ritalin si McD, va trage iarba si xtasy, tot lucruri una si una, drept e, dar nu-s chestiile pe care n-ai fi tu dispus sa le pierzi, retroactiv. Is alte chestii. Chestii pe care el nu va fi dispus sa le piarda retroactiv.

    Ia-o pe partea cealalta, tati, tati, dar daca TOTI COPIII!!! iau pastile ? Sa fie el singurul burtos chelios ridat si paros din tot anul ? Hmm ?

  23. kokofifi`s avatar
    23
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Saturday, 30 May 2009

    De la Ispirescu ( si de la Highlander) incoace am stiut ca nu vreau tinerete fara batrânete si nu doresc asta nici urmatoarei generatii.

    Intrebarea cu pilula e parsiva :) parintii nu s-au putut indupleca sa dea o injectiuca anti-cancer copilelor lor, d' apoi tratament 11 ani!

    Oricum, o lume populata numai de copii imi pare un film de groaza. Puritatea sufleteasca a copiilor e numai un mit /vezi Imparatul Mustelor!

    Deci NU

  24. Doamne fereste! Niciodata nici nu m-as gandi sa raman la varsta de 11 ani, nici la varsta de 14 ani pe care o am acum. Daca acele pilule ar functiona si la 27 de ani, ar fi perfect.

  25. Sa presupunem ca i-ar fi luate si celelalte chestii de pe langa cravata de pionier si ca ar sta la computer, va papa diverse si va face chestii pe care eu nu le-am facut si nu le judec prin prisma perderii retroactive.
    Chestiile pe care nu ar fi dispus sa le piarda retroactiv, le poate compara cu pierderea maturitatii ? Sa puna pe un talger ale copilariei si pe celalat ce-i al maturitatii ?
    Sa presupunem ca nu-l intereseaza rezultatul cantaririi, isi ea el singur pastilele, fara stirea mea, fara voia mea. Un copil care trebuie sa se intretina (dupa ce ma apuc io sa miros ghioceii pe la radacina) nu mai ii copil. Copiii nu se intretin, nu-si asigura ziua de maine.

    Sa spunem ca ar avea un soi de pom care sa-i faca limburgheri, hamburgheri si alte cele, nu ar trebui sa se intretina. Tot l-as condamna la naivitate si singuratate. Oricat s-ar juca intre copii (cu mere, cirese, ipoduri sau computere), cand termina joaca ii singur. Si singur va ramane ca si copil, fara familie.Chiar daca ar fi dispus sa-si piarda familia pe care nu o are si nu are cum sa o inteleaga sau sa o vada, ii grija mea, ca parinte, sa-l indrum, nu-i a lui, nu-i a statului. Daca ar fi a lui, as privi la el cum se joaca, fara sa-mi pese ca-si poate rupe capul, din joaca. Daca ar fi a statului, i-ar pune intr-un tarc sa se joace, si ar tocmi ceva maturi sa-i grijeasca.

    Din tot anul, nu-i bai. Solutii sunt, il mut mai sus sau mai jos, la stanga sau la dreapta, unde poate gasi burtosi sau cheliosi.
    Daca ar fi SINGURUL (de peste tot) atunci nu as mai avea de ce sa ma agit, we are already doomed.

  26. roxana`s avatar
    26
    roxana 
    Saturday, 30 May 2009

    Nope, nu merge.
    Scot din calcul alegerea copiilor sau a parintilor, pana la urma tot statul decide. Ce vrea statul? Taxe si impozite la buget. Copiii nu produc asa ceva; dimpotriva, sunt costisitori.

  27. Frumusetea consta in faptul ca totul e trecator. Daca ai fi vesnic tanar, ai trai vesnic tanar, nu te-ai plictisi? Exista etape in viata unui om si scopul e sa inveti din fiecare cate ceva. Cand esti copil e bine sa te joci, ca dupa aia o sa cresti si nu o sa mai ai timp. La adolescenta te formezi cumva, suferi probabil, o iei pe cai bune sau nu. Cand te mai maturizezi putin e vremea sa iti dai seama ce dracu vrei de la viata, si trebuie sa faci ceva pentru ca totu-i trecator. Sa-ti formezi o scara morala, sa iti dai seama ce e important pentru tine si ce nu. Si vine vremea cand o sa vrei copii si nepoti.

    Aici ar mai fi de analizat si efectul celor din jur asupra ta. Daca arati ca un copil, de obicei esti tratat ca un copil. Si continui sa fii cumva iresponsabil.

    Eu am 25 aproape, sunt cumva trecuta prin multe, si arat de 17. Am patit, nu numai odata, sa fiu intrebata la usa daca mama e acasa, chiar daca nu mai stau cu parintii de pe la 18 ani.

    Nu, eu n-as lua pastile de gen, nici nu as cumpara pentru altii. Chiar as prefera sa-mi invat copiii, cand or fi, sa joace sotron si ratele si vanatorii, nu World of Warcraft.

  28. Pe persoana fizica care este, isi ia pastilele au ba omul ('mi-ar tastele si degetele vangheliote). Ca sa le vare statul in gatul copilului, trebuie sa treaca de mine. Ca sa nu le var io in gatul copilului, trebuie sa ma opreasca. Sa videm, daca statul ar decide :
    sorin trebuie sa faca doi copii
    sorin nu are voie sa-si mute copii in alta cetate
    Pot sa fac un copil, sa-l tip peste gardul cetatii (pe care-l sar si io apoi) si sa-i dau pastila.
    Din toata treaba asta ii sigur un lucru. Am facut un copil pen' ca nu am luat pastila. Pot sa incerc sa sar gardul, sa aleg daca tin cont de ce vrea statul.
    Adica, pot sa decid ce fac de acum incolo. Am avut dreptul sa decid din momentul in care am putut sa ma intretin.

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Saturday, 30 May 2009

    @Cata Ai dreptate... sa zicem ca omul se dezvolta fizic, musculatura se mai adauga, ajunge sa arate cam ca o tipa/un tip de 20-25 de ani, doar ca nu dezvolta caractere sexuale.

    @sorin Pai eu de unde sa stiu daca se pot compara, om bun ? Si, ce-i mai grav, tu de unde sa stii ?

    Pe partea cealalta, cati copii sunt siliti sa se intretina, uite-te si tu in jur, pustani de azi maine 30 de ani, capabili sa faca copii de mai bine de o decada, perfect incapabili sa aiba grija de ei, sa-si priceapa locul in lume si nevoile proprii... plimba-te asa de curios prin camine studentesti, mergi acasa pe la ei, in apartamentele unde stau cate 1-2 intr-o camera, si vezi. Exact asa cum zici, perfect singuri, cand se termina joaca, incapabili sa inteleaga alti oameni dincolo de cool, si implicit incapabili sa fie intelesi, ori sa formeze ceva indesine care sa merite a fi inteles.

    Americanii asa fac, ii pun in tarc, ii duc la inchisoare la care-i zic scoala (le-ai vazut cum arata, apropo ? fix ca niste penitenciare). Noi pe-aici preferam sa credem ca-s ai nostri, "io te-am facut, io te-omor", dar faptul ramane ca toate astea nu-s decat niste ideologii, pana la urma.

    Si doomed suntem, si-am fost, si-om mai fi, toti traitorii pe Pamant, dintotdeauna. Vezi ce crede Villon o mie de ani in urma aproape despre viitorul lumii asteia. Asa ca, da. Dintre TOTI, singurul.

    Chestia cu intretinutul e asa : daca tu poti sa te intretii sau nu, e de fapt o decizie a statului. Priveste la americani, unde nu se poate intretine decat cel mult jumatate din populatie, pentru ca asa-i organizat statul acela, sa tina cat mai multi oameni in dependenta. Foarte usor se poate rezolva, la nivel de politici sociale, sa nu te poti intretine niciodata, tii minte ?

    @roxana Pai nu, cand zic copii, ma refer la un fel de cvasi-adulti, asa cum sunt si acum. Diferenta intre un bou si un taur, boul nu-i vitel, dar nici taur nu-i. Nu se poate zice ca bou-i costisitor, chiar din contra, fata de taur.

    Daca ne gandim bine, interesul statului va fi sa-i scopeasca.

    @Gina Ce zici tu e adevarat, la nivel macro, cand esti aproape gata sa mori privesti in urma, si ti se pare ca frumusetea-i ca totu-i trecator, si iti vine sa razi de marile mici probleme pe care le-ai avut, dar cand esti chiar acolo, in ele, nu-ti vine sa razi, si nici trecatoare nu-ti par. Stii diferenta dintre durerea de dinti, in principiu, si durerea de dinti cand te dor dintii ? Noa.

    Pe partea cu aratatul, nu avem deja o intreaga industrie predicata pe incercarea de-a face femeile sa arate cat mai mult a copii ? Cate reclame cu o tanti si-un fund de bebe ai vazut pana acum prin tiple ? Pai deci vezi.

  30. Sa stii ca am prieteni care considera ca a te face parinte ii un mare sacrificiu, judecand logic si privind problema din afara, cu avantaje si dezavantaje.
    Inauntrul problemei fiind, sunt de acord cu ei. Daca ar fi sa aleg de 100 de ori, as alege de 101 ori sa-l fac. Si te rog sa nu ma intrebi de ce, ca nu stiu sa explic, la fel cum nu-i intelegeam pe parinti.

  31. roxana`s avatar
    31
    roxana 
    Saturday, 30 May 2009

    E, pai cand prezinti o problema, da si ipoteza completa. Din text rezulta 11 ani.

  32. Mircea Popescu`s avatar
    32
    Mircea Popescu 
    Saturday, 30 May 2009

    @sorin Apoi nici eu nu-s dispus sa cheltui o juma' de milion de dolari numa' ca sa mai adaug unu' la coada la Starbucks. Sa si-l faca starbuxi.

    @roxana Bun bun, daca cetesti cu atentie ce zice la buche, nu se spune ca "raman la 11 ani", se spune ca nu imbatranesc, si tre sa inceapa cel tarziu la 11 ani.

    Dreptu-i ca nu am fost chiar asa de clar, eu ma gandeam ca noa, imbatranitu' asta incepe cand, pe la 20-30-40, bun, deci nu incepe, vor ramane asa cum erau atunci. Asta-i pacatul cu comunicarea, nu poti niciodata explicita chiar tot.

  33. @Mircea Da, cunosc durerea, si mai stiu atunci cand ma dor dintii ca in 15 minute maxim imi trece daca mi-i tin la caldura. Ce mai stiu e ca daca scobesc "rana" de puroi, infectie, murdarie, chiar daca ma doare momentan, dupa 2 zile o sa treaca definitiv si n-o sa ramana semne.
    Si ca, daca atunci cand durerea e in toi nu merg mai departe timpul nu se opreste odata cu mine. Asa ca, vrand sau nu, trebuie sa mai fac unul sau doi pasi, poate vad si altceva decat durere.

  34. Uau, Gina, sa numi spui ca si tu ai fost la dentist. Ce coincidenta, ce micai lumea.

  35. Tinerețea veșnică e grevată de un paradox. Dincolo de faptul că maximum de tinerețe revine la a nu te fi născut încă, a rămâne tânăr nu înseamnă deloc a nu îmbătrâni, ci a anihila cumva efectele îmbătrânirii. De aceea orice mijloc tehnic de „prevenire” a îmbătrânirii e în mod necesar o farsă, pentru că tot ce ar reuși - eventual - să facă ar fi să înlăture (sau să ascundă) efectele îmbătrânirii.

    În esența sa, tehnica modifică ceea ce există deja (existentul), neavând nimic de-a face cu ceea ce încă nu există. Numai Nimicul e imun la acțiunea tehnicii. Pastila, ca orice mijloc tehnic, nu poate fi un agent de prevenție veritabil. Chiar vaccinurile, singurele mijloace medicale cu presupuse virtuți „preventive” nu sunt de fapt mijloace autentice de profilaxie, ele înșelând sistemul imunitar pentru a obține un anumit efect scontat (de unde și motivul controversei legate de folosirea lor în practică).

    Paradoxul vieții face ca singura măsură eficientă de „prevenție” să fie experiența lucrului ce trebuie prevenit. Numai după ce ai trecut prin ceva se poate spune că ai cunoscut acel lucru. Abia această experiență a ceea ce-ți este străin te familiarizează cu stranietatea sa. Nimic nu ne este perfect străin, decât după ce l-am cunoscut.

    Asta face ca tinerii să se ramolească mai repede decât bătrânii (o observație a lui Livius Ciocârlie), ca bătrânețea să nu sperie decât pe cei care o au deja, sau ca bătrânii să fie o resursă inepuizabilă de tinerețe.

    Așadar, l-aș întreba pe cel care mi-ar oferi „pilula tinereții veșnice” (chiar cu certificat de garanție): „La ce folosește tinerețea fără bătrânețe sau viața fără de moarte?” Pentru că tinerețea, cumpărată sau dobândită, devine de nefolosit. Tânăr e numai acela care nu simte povara timpului trecut. De îndată ce te gândești la bătrânețe, adică imediat ce bătrânețea intră în orizontul gândirii, nu numai că ai îmbătrânit, ci ai și murit - în sensul că viața începe a fi trăită ca o dublură inutilă a ceea ce ar trebui, potrivit gândirii, să fie trăit.

    Bătrânețea e un artefact al gândirii care ipostaziază corpul în ceea ce are el mai nesemnificativ - aparența. Asta nu revine la a spune că aspectul și funcționarea corpului ar fi neesențiale, ci că ele sunt veritabile numai în măsura în care nu survin ca urmare a unei preocupări anume și, mai ales, în măsura în care ele nu contravin legăturii lor intrinseci cu ceea ce le dă naștere. Pentru că dumnezeul-pastilă nu e nimic altceva decât mâna lungă a dumnezeului numit Om. Iar orice om care aspiră la statutul de dumnezeu e un om care nu-și e sieși îndeajuns, un om care încearcă cu disperare să iasă din mocirlă trăgându-se de păr în sus - un biet vânător de iluzii.

  36. @dadatroll - vezi filmuletul lui Visurat : "Eu pot sa ignor imbecilii"

  37. Mircea Popescu`s avatar
    37
    Mircea Popescu 
    Sunday, 31 May 2009

    @Gina E pai da, dar tu esti adult. Insist, mergi pe strada si vezi cati mai gasesti.

    @grid Oho, la buna revedere. Ai dreptate ca tineretea vesnica nu revine la a nu imbatrani, pentru ca la rigoare imbatranirea e genul proxim miscarii. Pe masura ce consumi energie facand orice, respirand, clipind, uzezi si deci imbatranesti. A trai fara a imbatrani inseamna neaparat suspensie in sticla.

    Buna si ideea ca singura cura reala pentru batranete e sa imbatranesti, tot asa cum cea mai buna cura pentru mortalitate este sa mori (si, cum stim de la Wilde, singura metoda de-a rezista cu adevarat tentatiei e sa-i cazi prada). Amuzanta si incercarea de intemeiere a ei ontologica :D

    Da si la a treia, sa mai poftesti ca multa dreptate ai.

  38. @Gina: adica la dentist? Aia nui greu ca nu se fac imbecili dentisti, sadici se fac dentisti. Da sa te vad cum i ignori pe bloguri unde se aduna cu toti.

  39. sorin`s avatar
    39
    sorininsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 31 May 2009

    Mircea, cum hotarasti ca nu-i vei da baiatului papusa pentru joaca ? Iti poate impune statul sa-i dai au ba ?
    A-i face pe cat mai multi dependenti de vointa statului ii una dar, nu-s TOTI.

  40. Mircea Popescu`s avatar
    40
    Mircea Popescu 
    Sunday, 31 May 2009

    Ia fa tu o plimbare pana in State, nu-i da plodului papusa sa se joace, poate ai noroc de unu' aprig cat sa urle cinci-sase ore la rand pana vine politia si-l duce la orfelinat si pe tine te trimite la tribunal.

    Pe incercate.

  41. Da de unde sti tu cum e in State? Tot de pe bloguri ca noi toti?

  42. Mircea Popescu`s avatar
    42
    Mircea Popescu 
    Sunday, 31 May 2009

    Nu, am stat acolo vre-un an.

  43. Master in stinte politice? Am ghicit? Am ghicit! Ce primesc?

  44. sorin`s avatar
    44
    sorininsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 31 May 2009

    Nu zic, asa o fi in state, o fi mai bine pus la punct controlul si dependenta, pot incerca sa plec in Australia sa traiesc printre aborigeni, sau, inca mai pot sa ma trag la noi la munte, aproape de urs.
    Ideea o fost alta, tu ai spus mai demult ca nu i-ai cumpara sau da ipoteticului tau bait papusi sa se joace cu el. Prin asta, nu ai hotari in dreptul lui, ca parinte ?

  45. Mircea Popescu`s avatar
    45
    Mircea Popescu 
    Sunday, 31 May 2009

    @dadatroll N-ai ghicit, si ce sa primesti, tu cam ce crezi ca primesti ? Incepe cu f si rimeaza cu belit.

    @sorin Ba in dreptul meu, ca-s banii mei, si ce se cumpara de ei e dupa mine :D

    Da la tine, daca-i gratis, ce te faci ?

  46. sorin`s avatar
    46
    sorininsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 31 May 2009

    Mnoa, si pastila nu-i pe banii parintilor :)
    Mnoa, am spus atunci, gratis o fost o data la verisoare, s-o jucat si i-o trecut curiozitatea.

  47. @Mircea Tu ai intrebat pe oameni daca ar face asta, iar eu ti-am spus parerea mea. Nu conteaza cati mai sunt pe strada care sa fie maturi - atlas de mitocanie urbana cred ca spune multe la subiectul asta.

  48. Mircea Popescu`s avatar
    48
    Mircea Popescu 
    Monday, 1 June 2009

    Drept mei, amandoi ;)

  49. Eu as prefera sa imbatranesc dar mintea sa imi ramana tanara,poti sa simti ca traiesti si la batranete chiar daca nu prea te mai ajuta caroseria!

  1. [...] Maturitate, sexualitate si moarte 30 5 2009 [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.