Madonna, tiganii si ONG-ul

Friday, 28 August, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Face valuri in discursul public o chestiune care de fapt se compune dintr-o asa de infoiata neintelegere intre toata lumea cu toti ceilalti, ca-mi vine s-o analizez. Pe bucatele, deci.

Madonna a confundat poporul roman cu etnia roma. Chestia asta n-ar fi avut mare impact, dar femeia s-a apucat sa dea pe goarna confuzia, fix la Bucuresti, ceea ce i-a atras huiduieli. Pai si cam la ce te-ai astepta ? Si le-o castigat cu sudoarea fruntii. Tot asa cum nu te duci in Pittsburgh sa zici "Thank you Palo Alto!", tot asa cum cuvantul "american" are alte intelesuri in San Bernardino si Santiago de Chile, tot asa este o diferenta intre romales si roman. Poate ca ei personal ii lipseste aparatul care sa-i ingaduie sa faca distinctia, dar asta nu face lucrurile distincte sa se confunde.

Si astfel ajungem fix in miza internationala a prostioarei : c-o fi facut-o intentionat sau nu, canalele de stiri titreaza cum ca "Madonna ar fi fost huiduita la Bucuresti pentru ca a luat apararea tiganilor", ceea ce este, bineinteles, fals. Madonna a fost huiduita pentru ca s-a confuzat asupra locului in care se afla, si publicului caruia i se adresa. Un fel de "thank you Budapest". Se mai intampla, nici artistii nu-s de fier, si cand calca in strachini, sunt huiduiti. Asta-i viata, nu-i prima oara nici in istoria lumii, nici in cariera femeii cand se comite o prostioara, se plezneste manuta, se baga la capsor si gata povestea.

Media internationala spune prostii. Nici asta nu-i prima oara. De fapt, fata de ce magarii, minciuni sfruntate, combinatii si manipulatii compun stirile economice de cand cu criza, un pic de invarteala pe teme muzical-politice si-o prezentare tendentioasa a unui eveniment minor petrecut undeva-n Balcani chiar nu-i mare lucru. Si daca ne amintim de gretoasa de Perez Hilton si tratamentul aplicat copilei aleia de candida la Miss, toata tevatura se poate ignora fara regrete.

Sigur, se poate incerca mulgerea pe mai departe a temei imperialismului, dar este o tema minora, chiar daca pare suculenta in implicatiile, ramificatiile si legaturile ei. Pur si simplu nu mai suntem in 1980 (1990 in Romania), si nici in Venezuela nu ne aflam. Chiar daca jumatatea dintre jurnalisti care au chiar facut ceva scoala pastreaza scris "imperialism" in caietul cu clisee de aur care pot explica lumea. Pur si simplu vor trebui sa nascoceasca, ori sa copieze de undeva niste clisee noi, daca vor sa refuze pe mai departe sa gandeasca singuri.

Dat la o parte stratul asta, ramane problema noastra, cea reala. Ciorile, tiganii, rromales. Cetateni romani, judecata tiganeasca, fete frumoase si iubitoare, batausi si ciorditori, barbati fricosi dar priceputi la artizanat, analfabeti dar capabili sa socoteasca banii. Niste oameni care stiu sa cante si sa danseze, dar aparent nu vor sa se spele, zice gura lumii. Dupa cum vedeti, un amestec. Un amestec mai degraba pestrit.

Spre acest amestec, care-i lucrul lui insusi, si anume, cu certitudine o etnie, posibil un popor, pana la urma niste oameni, se indreapta doua cete de dementi agitati.

Una sunt cetatenii agresati de acei tigani care fura, de acele tiganci care se prostitueaza, de acei afaceristi care incalca limita subtire intre licit si veros. Acesti cetateni nu sunt neaparat romani, chiar daca se identifica ca atare. Inamicul, identificat ca "tigani", si ca sa fim si mai clari, "ciori", nu-s neaparat tigani intr-un sens etnic al termenului, si destul de posibil nici cultural. Sunt pur si simplu o reprezentare convenabila a raului de starpit, care-i un abstract.

Cealalta sunt cetatenii inclinati sa-i salveze pe tigani, reprezentand ca atare si principalul pericol pentru ei. Sigur, oamenii nu au decat intentii bune, pornind de la niste racile incontestabile si intolerabile. Nu-i normal, si nu-i acceptabil sa ai copii analfabeti intr-o societate europeana.

Uite ca am ridicat o tema, oricare, prinsa la intampalre, si deja puteti auzi in mintea dvs corul scandalului.
1: Ei sunt de vina, ca nu vor sa invete!
2: Problema este ca nu se simt acceptati la scoala, intre ceilalti copii.
1: Ei sunt de vina, ca asa-s ei, inacceptabili, nu-i vedeti cum se imbraca ?! Si copii mici umbla goi ziua in amiaza mare!
2: Hai sa facem un program prin care sa li se asigure imbracaminte copiilor de varsta scolara.
1: Ei sunt de vina ca vor sa vanda hainele statului!
Scandalul fierbe nesfarsit, si deja vedeti apropierile cu experienta nefericita a evreilor, tot in Europa, tot de vina, tot asa si pe dincolo. Asteptam cu interes povestile despre copii sacrificati de tigani in ritualuri pagane, ca sa ude cu sangele lor scl.

Haosul care ni se ofera pe post de dialog nu inlatura problemele. Alfabetizarea este slaba, insertia profesionala este slaba, posibilitatile de viitor ale unui tanar tigan arata semnificativ diferit fata de posibilitatile unui tanar roman, chiar daca ambii sunt cetatenii aceleiasi tari. Toate acestea sunt probleme reale, care au nevoie de solutii reale, si vor primi solutii reale. Partea asta nu-i discutabila, ca vrem ca nu vrem, nimic nu ramane stricat la nesfarsit sub soare.

Motivul pentru care avem haos in loc de dialog este pentru ca ne incapatanam sa vorbim despre lucruri distincte. Chiar cel mai inflacarat luptator contra ciorilor va recunoaste ca are cunostiinta de cel putin un tigan priceput, om educat, inteligent, intelept, util societatii, prieten de incredere, sot iubitor, stalp al tarii si ce mai poftiti dvs. Chiar si cel mai aiurit ONG-ist va recunoaste ca are cunostiinta de cel putin un tigan hot, netrebnic, betiv, agresiv si ce mai poftiti dvs.

Ce ar trebui cumva inteles, daca-i posibil, e ca primii nu se impotrivesc tiganilor in toto, ci pur si simplu incearca sa apere societatea de indivizii antisociali, in timp ce ultimii nu au in cap mutarea Ministerului de Finante in curtea regelui Cioaba, ci pur si simplu sustinerea acelor indivizi care nu reusesc sa-si atinga potentialul, desi ar dori s-o faca.

Sigur, vor exista in ambele tabere irationali, care nu vor reusi niciodata sa vada copacii din cauza padurii, si se vor balaci si pe mai departe in conversatii sterile nascute mai ales dintr-o perpetua ancorare in oniric, un soi de idealism fara lecturi.

Blocajul comunicarii converteste insa indivizii rationali din ambele tabere de mai sus in indivizi irationali, si daca vom continua sa-l perpetuam, va sfarsi prin a ne cufunda coaja asta de nuca prapadita, de-i zicem Romania.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

29 Responses

  1. ar fi chiar ideal sa avem parte de un blocaj al "comunicarii", ne-am opri din aceasta logoree si ne-am mai si gandi, poate chiar am face cate ceva. daca-as fi eu presedinte, as pune taxa pe vorbe. nu e putin paradoxal sa incercam sa evitam aceasta saturatie tot prin discutii, deci conform teoriei tale sa incercam sa deblocam? ca si cum am incerca sa golim un pahar, turand in continuare apa in el. parerea mea e ca ulise e vinovat pentru toate.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 28 August 2009

    Hehehehe Ulise.

    Problema nu-i ca turnam in pahar, eu as zice ca-i mai degraba o problema de scos din pahar. Noi scoatem cu sita si ne miram ca nu se goleste, sa ajungem odata la fund. Daca am scoate cu lingurita ar merge mai bine.

  3. madonna are dreptate : toti oamenii ar trebui sa fie egali, indiferent de etnia lor !dar dk ar trai madonna in romania, alaturi de ei ... oare ar putea sa nu-i discrimineze?
    in ultimul timp au aparut campanii contra discriminarii acestor oameni, campanii ca sa mearga toti copii la scoala pana in clasa a10a ...totusi se face ceva si pt ei, dar ei nu sunt deloc interesati sa fie vazut altfel de romani ...ei continua sa fure si sa dea in cap ( "ca nu ii angajeaza nimeni, ca sunt tigani" - asta e scuza lor )

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 28 August 2009

    Cat mai plateste Kondimentu pentru blog posting pe criza ?

  5. Madonna a facut o mare greseala ca a deschis subiecte sensibile ... oare consilierii ei de imagine nu au pregatit-o deloc inainte? Atunci pentru ce ii mai plateste? in fine ... pentru mine dupa acest spectacol care a lasat de dorit atat din partea ei cat si a organizatorilor Madonna a coborat de la titulatura de supervedeta la vedeta. Si nu sunt singurul nemultumit. Discutam chiar astazi pe twitter: @dragosgrijincu ca in privinta organizarii care a lasat de dorit ar trebui ca lumea sa nu mai accepte astfel de jumatati de masura in servicii de diertisment aka megashow-uri in care ANPC nu are nimic de spus. Ar trebui instituita o "garantie asupra bunelor servicii din industria spectacolelor si cea divertisment" si in cazul in care majoritatea spectatorilor se arata nemultumiti sa li se returneze o parte din pretul biletului de catre firma organizatoare!

  6. "Madonna a fost huiduita pentru ca s-a confuzat asupra locului in care se afla, si publicului caruia i se adresa." - perfect de acord. chiar daca publicul a vibrat intens si manelistic la ritmurile de pe scena, sa i se spuna in fata ca totusi e intolerant e cam neplacut. cum e intolerant cand el publicul se uita cu sfintenie la "Regina"?
    "Madonna a confundat poporul roman cu etnia roma" - aici nu mai inteleg. care to explain?

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Friday, 28 August 2009

    @Grijincu Dragos Eu as propune sa incepem cu o garantie a bunelor servicii in dormitor, si daca dimineata omu'i nemultumit de rezultate, sa i se returneze o parte din cheltuielile cu restaurantul, filmul, vinul, si eventual chiar si o parte din... ma-ntelegi :D

    @bola de nieve N-am fost acolo, deci vorbesc din auzite. Si ce-am auzit eu e ca femeia ar fi spus ca "there`s a lot of discrimination against romanis and gypsies". Genul asta de vorbire ca sa te aflii in treaba, cand tu nici macar nu intelegi in mod corect categoriile despre care discuti e, in mintea mea, sursa problemei, si cauza pentru care oamenii au fluierat-o, si ea a dat cu damnit.

  8. pai eu am auzit-o, da, asa a zis, "there is a lot of discrimination against Romanies and Gypsies in general in Eastern Europe", dar nu vad unde e greseala. ca n-a zis "Romanians".
    daca e sa scormonim in definitii http://en.wikipedia.org/wiki/Romani_people
    au huiduit-o pt. un pleonasm?:)

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Friday, 28 August 2009

    Ba pentru ca din ce-a zis ea, a rezultat pentru ascultatori ca ea confunda oamenii carora li se adresa (Romani) cu o etnie componenta a populatiei tarii respective (Gypsies/Romales).

  10. aha deci n-au huiduit-o pt un pleonasm, ci pentru confuzia din capul lor intre "Romanis/Romanies" si "Romanians". much better. bravo, bravo, s-o mai huiduim odata, zic.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Friday, 28 August 2009

    Mei, indeobste cand un grup mare de oameni te intelege altfel decat vroiai tu sa fii inteles, si mai ales cand tu traiesti din aia ca duci mesaje spre grupuri mari de oameni, ti-o meriti. Fara suparare.

  12. kokofifi`s avatar
    12
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Friday, 28 August 2009

    Ar fi trebuit sa o huiduie pentru chiraiturile de pe scena, zic eu.
    Oamenii au platit sa fie entertained, nu mustruluiti. Ar fi trebuit sa-i laude si sa-i flateze, ca ce public grozav, ca nicaieri altundeva, asa cum fac toti. Asa-i trebe! Dar la ce putina minte are Madonna, nu stiu de ce-s toti asa de surprinsi.

  13. Dacă mai vine vreodată pe aici, eu zic să-i punem recensământul în braţe.De fapt tuturor "artiştilor". Cum aterizează, să li se dea recensământul, geografia şi istoria României, să ştie oamenii unde au ajuns şi cum stă treaba.
    Să vadă care-i situaţia şi la celelalte etnii, unele dintre ele neavând şcoli unde să predea limba şi generaţiilor următoare, limbă care nu se predă chiar şi în universităţi, ca în cazul "bieţilor"discriminaţi.
    Şi eu care credeam că vorbitul fără a şti care este situaţia este specific doar românilor.
    Şi Romanies ziceau că or să se numească indo-romanies, aşa că fu politically incorrect tipa :P.
    P.S_:Haidi bre, cum s'o huiduie dacă ar fi zis că românii sunt discriminaţi în Europa?Logicaaaa

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Saturday, 29 August 2009

    @kokofifi In mod bizar, oamenii sunt foarte toleranti cu alunecarile profesionale ale oricui, muzician, sofer de tanc, spargator de nuci, da sa-i fereasca domnu' sa dea cu mucii-n fasole intr-o chestie foarte complicata care n-are nici o treaba cu ocupatia lor principala, sa te tii atunci.

    @kokofifi Pai n-o obliga nimeni sa citeasca, daca ei i se releva adevarul din Kaballa, e bun si-asa. Doar ca n-o obliga nimeni nici sa vorbeasca ce nu pricepe.

  15. romania inedit`s avatar
    15
    romania inedit 
    Saturday, 29 August 2009

    Eu cred ca a fost o declaratie intentionata ca sa capteze atentia .

    Trebuie sa atraga si ea atentia cu ceva , ca sa nu ramana in amintirea publica doar cu concertul deplorabil pe care l-a tinut in praful din parcul Izvor !

  16. 'mi pare rau de aia care au pierdut timpul degeaba ascultanad aceasi placa uzata in boxe subdimensionate acoperite de un zgomot de fond subapreciat.

    Cum criza la ei e mare, americanii nu'si mai permite sa arunce banii pe vedete omniprezenta ca si aerul pe toate si peste tot. asa ca celebritatile au gasit ca europa este o vama buna de muls :)!

    Cine inca mai crede ca Madonna a venit sa ne cante din "inima" si cu "evlavie" e numai bun sa tina post 9 ani si 9 zile de apa si aer, va trai vesnic!

    Cum am zis: Madonna a venit, s-a cazat, s-a scaldata, s-a f***, a cantat ("live" pe cd), s-a kkt in tara la noi ca nu putea sa plece constipata si a plecat fara sa dea macar un interviu ... atat de celebra a ajuns incat se crede d'zeu, singurul caruia inca nu i-am vazut un interviu dar, toata lumea zice ca'l cunoaste !!!

    Fara suparare dar, glumim, zambim dar suntem si seriosi: LUPII MAAA :D

  17. din tetul de mai sus, traducerea :) - "vama" trebuia sa fie "VACA"

  18. ... e clar ... e prea tarziu ptr comentarii, cam ceatza de la Hategana ...

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Monday, 31 August 2009

    Pai ce sa zica in interviu ? A cam zis tot, s-a baut tot, ce mai vrei de la ea ?

    Steven Tyler daca venea trebuia sa dea si el interviu ? Ce sa zica, ce mai poti zice ?

  20. făniţă`s avatar
    20
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 31 August 2009

    mircea, greşesti, nu e un 1ox u budapest, e un fel de bjork în china cerând independenţa tibetului.

    vasazică ea o auzit nişte chestii şi o înţeles nişte treburi. şi la câte ţinute şi bagaje şi mai ales pretenţii îşi ia cu dânsa prin turnee, trebuie că se crede foarte deşteaptă. şi o ţinut să demonstreze asta unor oameni care au venit pentru un concert, nu să vadă mostre de ştiinţă, că doară din celea vede în fiecare zi prin guvern.

  21. făniţă`s avatar
    21
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 31 August 2009

    în fine, nu dau pe madona nicio ceapă degerată. şi şi aia, poate doar dacă îmi înghite şi mie sticla... de cola.

    http://www.youtube.com/watch?v=UjcXdivkdiY

  22. făniţă`s avatar
    22
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 31 August 2009

    erată: unor oameni=unui popor

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Monday, 31 August 2009

    E o chestie aici, oare de ce nu se duce Bjork in China sa ceara independenta Tibetului, si nici macar curvet a la Hillary nu se duce, iar in Rusia explica cum fiecare tara tre' sa-si rezolve singura problemele, cat or fi ei de americani si cat se dadeau de periculosi pe vremea lu' nea Bush.

    Da-n Romania, vine Madonna, da cu parerea, vine Xulescu da si el cu parerea...

    Noi suntem pana la urma cea mai toleranta tara din lume. Toti dau cu parerea, noi cel mult ii fluieram.

  24. făniţă`s avatar
    24
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 31 August 2009

    bjork a fost în china. şi a cerut independenţa tibetului. apoi i-au boicotat concertul sau ceva. ştiu că a fost scandal mare.

    şi ce ai vrea să facă? să o dea în judecată statul român ori organizatorii concertului pentru că îşi dă madonna cu părerea?! organizatorii nu au destuli bani să câştige. iar celor care conduc statul nu li s-ar umple buzunarele. plus, gândeşte-te la ce imagine proastă am câştiga. românia dă în judecată madonna. am fi mai rău ca pe vremea comunismului.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Monday, 31 August 2009

    Nu, stai, eu zic ca-i foarte bine ca o lasa si pe ea, si pe altii, sa spuna ce vor. Imi pare chiar un semn de educatie/civilizatie si buna crestere. Doar observam cum alte state, precum cele 3 numite, nu au ajuns inca la acelasi nivel.

  26. @Mircea Popescu - "Ce sa zica, ce mai poti zice ?"
    macar atat sa fi zis: I LOVE-YOU ROMANIA, YOU R SUCKS ... ;)

  27. Mesajul Madonnei nu a fost deloc inspirat, mai bine nu mai spunea nimic. Oricum din pct meu de vedere concertul a fost un mic mare esec.

  28. Diferenta mare intre Madonna si ce pregatea Michael. This is it iti lasa un sentiment extraordinar.

  29. george`s avatar
    29
    george 
    Monday, 25 July 2011

    Nici mie nu mi-a placut mesajul Madonnei...esec total!

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.