Limitele cunoasterii. Aplicatie practica.

Tuesday, 23 June, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ingaduiti-mi sa abuzez generalitiv. Sa generalitez abuziz. Sa ma rog, in fine. Deci.

Ati observat ca ori de cate ori un joc prezinta jucatorilor o problema matematica de dificultate medie, ca parte a functionarii lui, cineva va scrie pe forumul asociat o rezolvare ?

La care 3-4 idioti se vor gasi sa raspunda, fie cu propriile lor pareri naive si intampaltor absolut gresite, fie cu aplicatii practice care par la prima vedere usor diferite de concluzia corecta deja expusa, dar la o analiza mai atenta diferenta se explica prin asumptiile particulare si nejustificate facute ?

La care majoritatea populatiei forumului va raspunde, trimitandu-i la plimbare, ceea ce nu are efectul scontat, pentru ca in scurta vreme,

Un idiot monstruos se va gasi sa apara, si, sub strigatul de lupta devenit deja legenda, "ooooh, if you want to get fancy with math!!11", sa emita un text abundent, in care sa folosesca de exemplu inegalitatea Cauchy-Buniakowsky-Schwarz si alte teoreme despre convergenta sirurilor pentru a demonstra ca da, intr-adevar, radacinile unei polinomiale de ordinul doi, daca-s mai multe, se gasesc de fiecare parte a punctului de inflexiune, o chestie despre care restul lumii invata prin clasa a 8-a.

Cum nimeni n-a studiat CBS, ori convergenta lui peste, nimeni nu pricepe ce vrea idiotul monstruos, asa ca raspunsurile survin fie in directia, "Ai gresit la x!", ceea ce-i da ocazia monstruosului sa scrie excursuri inca mai lungi, inca mai inutile asupra fascinantei teme care este "Aplicatiile armelor nucleare in deratizare", fie in directia "uite aici s-a mai discutat problema", ceea ce serveste la a transforma o problema simpla, cu o solutie simpla intr-o problema pur si simplu nerezolvabila pentru majoritatea persoanelor care au nevoie de o solutie.

In acest mod simplu, cunoasterea oamenilor, si aplicarea ei in practica se limiteaza prin insusi actul educatiei. Cu cat invatam mai multi oameni mai multe chestii, cu atata vom nimeri mai multi idioti monstruosi printre ei, si cu cat sunt idiotii monstruosi mai numerosi, cu atat este mai dificil pentru oameni sa foloseasca cunoasterea pentru a-si rezolva probleme, scazand astfel interesul social pentru educatie. In particular, cu cat este mai respectata competenta in mod abstract, adica pe baza de diplome si calificari, cu atata este mai mare puterea inhibitoare a idiotilor monstruosi, cum de altfel se poate si observa in locuri precum SUA.

Asta asa, in caz ca mai exista profesori care-si pun problema cum si de ce li s-a dus profesia pe scurgere-n in jos, si nu pot sa-i gaseasca solutia pentru ca sapte catraliarde de idioti monstruosi sunt la ora actuala implicati in analizarea, descrierea si rezolvarea problemei (care, pe mana lor, are toate sansele sa fie si definitiva).

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

13 Responses

  1. Este o baza de adevar in ceea ce zici, dar exista doua nuante prezente in discursul tau care nu cred ca se leaga.

    Penultimul paragraf poate duce la concluzia "la ce naiba ne mai trebuie sa ne batem capul cu educatia oamenilor", sau poate doar sa exprime un paradox care nu cred ca este unul in realitate. Inclin catre a doua varianta.

    OK cu pululatia monstruosilor idioti ca efect al raspandirii educatiei prin sistemul scolar, dar nimic nu spune ca acestia vor deveni in vreun fel relevanti pentru oricine prin simplul fapt ca forma aceasta de educatie este raspandita. Ei pot deveni relevanti, dupa cum bine zici, intr-o logica parcheminofila cand competenta e strict bazata pe diplome si calificari, pe hartii expozabile ca forma de pseudocompetenta. Dar asta nu are nimic de a face cu ideea educatiei maselor in sine - care luata in sine e inerent pozitiva - ci mai degraba cu ce facem din ea, cum o valorificam ex post. Bun, si profesorul care preda intr-o logica parcheminofila si sacrifica acquis-ul de competente al elevilor lui de dragul obtinerii unei diplome e aratabil cu degetul, dar de unde porneste si unde se termina fenomenul asta e putin mai complicat. Se extinde dincolo de sistemul educational, intra mult si in mediul profesional, si in legislatia muncii etc. vezi de exemplu Franta. Basically nu supravietuieste profesional mult timp un astfel de demers de educatie daca in spate nu e sprijinit de constructii sociale altele decat educationale.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 23 June 2009

    Eu nu cred ca pot sa existe in principiu structuri care sa domine oamenii.

    Pur si simplu inclinatiile naturale ale omului, anume, laudarosenia si bagarea in seama, limiteaza efectele pozitive pe care o idee in principiu buna - educatia maselor - le poate avea asupra maselor (ca statistica, sigur ca anumite persoane pot beneficia foarte mult, sau suferi foarte mult).

  3. Cum nimeni n-a studiat CBS,

    Circuite Basculante Schmitt? Oh, mon dieu! (da, cel ce comentează în acest moment e un posibil încadrat în categoria idioților monstruoși, *dar* - de vină e sistemul! E un lucru comun să dăm vina pe sistem, deci o voi folosi și eu drept scuză)

    Exemplul subsemnatului cu CBS nu a fost dat deloc în mod întâmplător, fiindcă ultimul paragraf a rezonat perfect cu ideile anumitor profesori de-ai mei, citez din ei: „mi se face frică atunci când mă gândesc ce o să vină după noi”. În mod firesc, nu vor recunoaște vreodată că au o problemă în a-și prezenta și vinde marfa. Și nu sunt singurii.

    Aș spune că problema nu stă în faptul că oamenii sunt învățați lucruri. Chestia asta se întâmplă și pe Internet (individul e bombardat de o cantitate uriașă de informații, din care o parte o învață, eventual fără să conștientizeze asta imediat) și în școală. Problema e că trebuie să se facă o distincție între „a învăța” și „a memora”. Nu mai vorbesc de ideea de a-i cultiva omului plăcerea de a activa într-un domeniu (dacă are înclinație), școala noastră n-a prea auzit de așa ceva. Am bătut destul câmpii și aici.

    Plus că, la toată chestia legată de cunoaștere mai contribuie Internetul în sine. Wikipedia poate fi o sursă bună de (dez)informare, fapt ce le dă tuturor dreptul să fie „idioți monstruoși”, sau „smartasses”. Nu mai are nimeni răbdare să citească o mie de pagini de carte bine scrisă într-un domeniu, time is a fucking disease. Într-adevăr, problema (oricare ar fi aia) poate fi rezolvată de o persoană (hai, două-trei). Condiția e ca respectivul(ii) să nu își folosească prostul doar pe post de acoperiș pentru gât.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 23 June 2009

    Si internetul si-a produs propriile avataruri de idiotenie monstruoasa, cred c-ai observat cati experti de wikipedia lupta de la butoane prin toate partile.

    Dar cred ca cheia-i fix acolo unde zici : pentru fiecare om care are cap pe post de cap, intru gandit cu transul, se gasesc intre saptejinoua si optmiliardenouasutecinzeci de altii, care nu se simt suficient de (frumos, destept, etc), si atunci compenseaza (numerele au fost obtinute de mine prin tragere la sorti).

  5. făniţă`s avatar
    5
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Wednesday, 24 June 2009

    skyped, prin CBS, cred că domnul mircea popescu se referea la inegalitatea cauchy-buniakowsky-schwarz, nu la circuitele basculate de care vorbesti dumneata!

    mircea, ce tot ai cu CBS? că te-am mai citit prin ceva posturi unde făceai referire tot la ea! lasă-i să se odihnească în pace pe aceşti distinşi domni, dintre care primului i se atribuie eticheta de cel mai mare matematician care a existat până acum.

    cât despre concluziile de prin articol şi de la comentarii, cred eu că ele sunt strâns legate de articolul precedent. specializarea pe domenii a condus la semi-docţie în masă. domeniile de astăzi sunt atât de aprofundate încât e foarte puţin probabil să mai vedem vreun kant, poate doar după ce o să dezvoltăm simbioza om-maşină ori cel puţin om-mijloace de stocare a memoriei.

    şcoala de astăzi, bună ori rea, serveşte celor care conduc lumea, adică celor bogaţi. pentru ca ei să beneficieze de pe urma aplicaţiilor inventicii ori de pe urma noiilor îmbunătăţiri se face azi şcoală. deşi noi o plătim.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 24 June 2009

    @fanita Mei, tu nu esti un baiat rau, dar iti mai scapa cate una. Eu de exemplu ziceam de CBS adica Centraalbureau Voor Schimmelcultures. :D

    Caterinca la o parte, am zis si io de doua ori in sase luni de hal mai hexceptional matematician de l-o dat omenirea (chit ca mie-mi par si Euler si Algoritm inca mai exceptionali decat Cauchy, dar mnoa, fie), si imi ceri socotelile ?

    Si una asa de final : izoleaza-mi tu un moment in istorie cand nu educatia, ci orice fapt social a servit oricui altcuiva decat "celor bogati"/oligarhiei/elitei. Sau unul cand s-a intamplat ceva altfel decat pentru ca s-o schimbat ce le convenea astora mai mult.

  7. unul dintre paradoxuri din lumea celor monstruosi este ca de multe ori o apuca pe carari greu de inteles . Probabil ca "inteligenta" lor prea evoluata in copilariei nu a fost canalizata pe drumul cel bun si intr-o buna zi au ajuns sa se intrebe "ce se intampla daca eu mor, lumea mai exista fara mine ?" si trec sa experimenteze :D

    Tot o chestie ciudata -- ca asa e mama natura, cat mai multa diversitate -- este dotarea unor specimene cu o inteligenta deosebita, dar unde si-au pus ciorapii, iar altii au o memorie monstru, pot sa retina lista de cumparaturi cu ce au luat din piata in urma cu 7 ani si 3 zile, insa nu inteleg de ce nu le pica soarele in cap !

  8. E in firea lucrurilor ca cei cu resurse (materiale sau/si fizice sau/si intelectuale) sensibil superioare mediei sa traga mai multe benefici din orice situatie fie ca lucrurile se schimba sau nu. Intrebarea ta nu tine deci loc de demonstratie.

  9. @făniță: M-am prins eu. Faza interesantă e că electroniștilor li se rupe de un CBS la fel de tare cum li se rupe matematicienilor de celălalt. Reacția electroniștilor e însă aceeași: ia tu Schmitt trigger-ul lor în deșert și te vei trezi înconjurat de un angry mob. :P

  10. monstrii vor fi din ce in ce mai monstruosi atat timp cat cei care mai stiu cate ceva nu au nici cea mai mica placere sa invete pe cineva, cat timp prefera mai bine sa le moara neuronul cu informatia in cazul in care nu le da nimeni bani pe ea, cat timp cei care au, pe langa cunostinte, si inclinatia necesara nu ar mai invata pe cineva cum se invata si, mai ales, atat timp cat cei incapabili-inapti-intacti nu au decenta sa nu mai devina profesori.
    ma gandesc ca daca eu am avut bunul simt si am creat un precedent... :))

  11. Ai observat ca daca postu e mai lung de patru randuri nul citeste nimeni?

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Saturday, 4 July 2009

    @ByREV Pai asa suntem facuti mei, din bucati. Ce-are Ion n-are Gherghina si invers.

    @Dr. A. Pai nu tine loc de demonstratie, tine loc de parere de rau :)

    @spyked Te scoti cu bere, daca-i pana acolo :)

    @dadatroll Da ? Cul.

  13. Pafnutia`s avatar
    13
    Pafnutia 
    Tuesday, 7 July 2009

    “la ce naiba ne mai trebuie sa ne batem capul cu educatia oamenilor”, sa stii ca e greu sa schimbi omul, dar sa il si educi. Parul se mai schimba, dar naravul - ba

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.