Laptop-ul de 10 dolari.

Monday, 02 February, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Guvernul Indiei si-a propus un lucru ambitios : sa conteze. A produce astazi un laptop functional pentru 500 de rupii, cam 10 USD, ar fi o revolutie industriala absolut de acelasi calibru cu primul Ford T.

Daca reusesc, implicatiile sunt pe masura. Albii, europenii, noi, ne vom trezi pentru prima oara in istoria modernitatii in situatia de lume secundara. Indienii vor face ceva important, ceva mare, ceva ce noi nu suntem in stare sa facem singuri.

Dupa ce si-au petrecut secole plantand orez si bumbac, pentru a-l vinde pe ce-o fi unor oameni mult mai inteligenti, mult mai priceputi, intr-un cuvant, net superiori, si a cumpara cu banii rezultati produse avansate precum calculatoare si masinarii de tot felul, risca sa intoarca problema pe dos.

Si sa ajungem noi sa raspundem la telefoane si sa aducem cafeaua, pentru ca niste oameni mult mai inteligenti, mult mai priceputi, intr-un cuvant, net superiori, sa-si poata folosi timpul intr-un mod mai util.

N-ar fi prima oara in istoria lumii cand ne-am afla in atare situatie penibila. Englezii la sosirea lor in China au gasit un imparat care, in propriile-i cuvinte, n-avea nevoie de nimic, imperiul producand orice lucru bun sub soare, de la matase la pigmenti si de la bijuterii la fier forjat.

Lucrurile au basculat rapid, atunci, un imperiu in plina ascensiune a reusit sa-si foloseasca fortele inteligent, sa creeze haos, sa arda, rupa si distruga, si aripile industrializarii, care tocmai incepeau sa bata l-au ridicat din zbor. Suprematia a durat cam trei sute de ani.

Noi, evident, credem cu tarie ca va dura vesnic. Nimic, evident, nu dureaza vesnic. Din punctul asta de vedere, n-ar fi exclus sa ni se fure placinta, asa, in principiu.

Tot din avion privind, indienii au tot ce le trebuie ca sa aiba o sansa. Si oameni sunt destui, si calificati destui printre ei, si resurse naturale sunt, si nevoie este, in principiu, ar putea reusi minunea.

Mai au un lucru important, pe care noi l-am avut, dar l-am pierdut. Au motive. Ei vor sa fie ceva, ei vor sa arate ca sunt ceva, si ca pot, ei sunt inca motivati. Pe noi nu ne mai intereseaza de mult sa demonstram, noua ori oricui, ca putem. Stim, credem ca stim, ca putem orice. Si ca rezultat, putem tot mai putin.

Firmele noastre sunt interesate de inovatie, dar nu de reducerea preturilor. Ce rost are sa faci ceva ieftin ? Mai bine sa faci ceva cat de inzorzonat, fara mare valoare practica, care sa fie vandut cat mai scump. De exemplu un Ipod. Ipod-ul nu este o inovatie reala, este o inovatie de ambalaj si combinatia vopselelor.

Firmele noastre sunt interesate de fiabilitate, dar in niste termeni ciudati. Ce rost are sa faci ceva durabil ? Mai bine sa faci ceva care dureaza exact trei ani, exact doi, exact sase luni, ca sa poata fi vandut cat mai des. "Planned obsolescence" ii zice traznaii, un soi de moarte planificata.

Pe scurt, alergam in apa, tarmul se departeaza lent de noi, si in acel spatiu intre eforturile noastre rau conduse, si cerintele realitatii, s-ar putea, in principiu, insinua un tert. S-au mai vazut cazuri.

Ramane cealalta jumatate a problemei. A face un laptop de 10 dolari e o provocare serioasa. Cu alte cuvinte, e greu al dracului. Nu este in principiu imposibil, cum nici independenta Americii n-a fost imposibila, cum nici turnul Eiffel n-a fost imposibil. Doar al dracului de grele chestii.

Vor fi indienii la nivelul provocarii ce si-au lansat-o singuri ? Aflam maine, marti, februarie 3. Atunci au de gand a anunta mai clar specificatiile si alte detalii.

Dar un gust amar ramane, pentru ca nu privim o batalie intre unu' de-al nostru si unu' de-al lor, care va decide soarta noastra a tuturor. Privim o alergare, a unuia de-al lor, contra timpului, spatiului, naturii.

Noi n-avem om in competitia asta. Si din aceasta pozitie, putem cel mult iesi remiza, dar castigatori, niciodata.

EDIT Feb 4 : Intr-o distantare de realitate (si sanatate mentala) demna de un socialism stiintific care se respecta, reprezentantii guvernului indian, si prin el al intregului popor, istorii, culturi si ce-o mai fi, or prezentat un... ceva, pe post de laptop. Nu mi-e chiar clar ce ar fi, ori cum s-ar numi acel ceva, ori la ce-ar putea folosi, deci il vom numi simplu "chestia aia a indienilor".

Chestia aia a indienilor, ce-o fi ea, nu este un laptop, si chestia asta a noastra, zisa si suprematie, culturala, istorica, cum vreti voi, nu s-o inecat inca.

Mai asteptam.

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

43 Responses

  1. 10 dolari un laptop. 10 dolari un laptop. 10 dolari un laptop.

    neah, utopic

  2. făniţă`s avatar
    2
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 2 February 2009

    două lucruri am de scris:

    1)"Firmele noastre sunt interesate de inovatie, dar nu de reducerea preturilor. Ce rost are sa faci ceva ieftin ? Mai bine sa faci ceva cat de inzorzonat, fara mare valoare practica, care sa fie vandut cat mai scump. De exemplu un Ipod. Ipod-ul nu este o inovatie reala, este o inovatie de ambalaj si combinatia vopselelor."

    măcar de l-ar face firmele noastre. eu mă refer aici, la firmele din românia! :) şi pe nenea ipod îl fac din câte ştiu eu, asiaticii. în europa se face în cehia, dar cam tot asiatici şi uneori românii şi alţi est-europeni îl ansamblează-fabrică.

    2) 10 dolari va fi în india, ca să îşi permită să îl cumpere şi oamenii de acolo. :) la noi cu drumul, diverse taxe şi accize va ajunge mult mai scump.

    şi mă întreb cât de bun va fi? să stai pe net şi să asculţi muzică? sau să joci cu el gta4 la detalii maxime?

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Monday, 2 February 2009

    @Roxy : Absolut utopic. Sa vedem ce le iese.

    @Fanita : Sigur nu de gta la maxim, oricum va rula ceva linux. Cat sa poti scrie si citi, sa poti face web development, sau poti scrie si compila C, de-astea. Ceva muzica, ceva messenger, nu jocuri nush de care, si streaminguri si alea. Ma gandesc cel putin. Tetris, acolo.

    Ce, zi drept, nu era fain tetrisu pe z80 ?

  4. făniţă`s avatar
    4
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 2 February 2009

    nu am prins z80! am prins numai de la pentium 386 încolo! :D

    pe atunci se juca: prehistorik, alley cat, prince of persia, s.a.m.d..

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Monday, 2 February 2009

    Ia uite, 3 din 3. Prehistorik era ala cu omu cu ciomagu, super haios scroller. Tin minte c-am trecut de nivelul 3 la un moment dat, era sa lesin de emotie.

    Aley cat, i-ai facut vreodata 6 pui sa joace hora ?

    Prince of persia l-am gatat o singura data, in 57 de minute, vai ce-o fost la sfarsit eram ca teleghidat.

    Alte vremuri.

    Captain comic ai prins ? Golden axe ? deathtrack sau asa ceva, concurs de masini echipate cu missiles si terminatoare si mai ce ? Era una Melissa periculoasa rau.

    Dar inainte, chuckie egg si fredloader, si strip poker I si eheiii, vremuri, frate.

  6. făniţă`s avatar
    6
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 2 February 2009

    alley cat mai joc şi acum câteodată. este freeware, găseşti pe site-uri. prehistorik mai joc 2, dar e prost optimizat pentru windows-urile noi, trebuie jucat fără sunet. prince nu am reuşit să îl termin decât cu coduri.

    golden axe aproape l-am terminat. ajunsem la ultimul stage. jucam cooperativ cu frate-meu. doi copii la aceaşi tastatură. tot aşa am terminat şi wolf3d, eu eram cu săgeţile, frate-meu cu space-ul şi control-ul! :)

    deathtrack nu am prins... numai death rally-ul de mult mai târziu. am jucat însă accolade, grand prix-urile. ce grafică era pentru vremurile acelea!

    streep poker am jucat abia mai târziu. eu eram mic pe vremurile acelea.

  7. Adrian Enache`s avatar
    7
    Adrian Enache 
    Monday, 2 February 2009

    În India sunt mai mulţi copii premianţi la şcoală decât sunt copii cu toţii în USA. Peste tot pe unde e o adunare de oameni de ştiinţă, cel puţin unul dintre ei e indian. Japonezii au început să-şi înveţe copiii după metodele pedagogice indiene. Aşa că inteligenţă există în cantităţi suficiente în această ţară. Au făcut maşina de 2500 de dolari, cred că vor face şi laptopul de 10 dolari. Sunt curios dacă vor reuşi chinezii să-l scoată mai ieftin...

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Monday, 2 February 2009

    @ fanita : Eu eram mare maniac golden axe, nu doar ca l-am terminat cu toti trei solo, plus cu soru-mea, dar am terminat si duelurile mane. Am batut perechea de grasani, am batut capra pe dragon (sa vezi ce le luam dragonii si ce le faceam), am batut perechea de cavaleri de otel, si pe aia de bronz, am rupt acolo ce mai. Din pacate dupa ultimu (care e asa mai boss) cerea disk ;/

    Xenon ai prins ?

    @Adrian : Clar, nu se disputa ca oameni au, si competenta au, iarasi. Ce le poate pune eventual bete in roate e guvernul care pare destul de slab si greoi, si evident, e posibil sa nu fie posibil, stii ?

  9. offtopic - mirceo - am o intrebare pt tine la mine in garsoniera RR, ce ai de zis?

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Monday, 2 February 2009

    Ia stai ca vin. Epileaza-te, demachiaza-te, relaxeaza-te ca uite acu pasesc :)

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Monday, 2 February 2009

    Lol fii atent numa ce presimtire am avut. Asta e viata.

  12. făniţă`s avatar
    12
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 2 February 2009

    xenon, în treacăt, am jucat însă tyrian în draci mai apoi.

    la golden axe şi eu eram pasionat de dueluri, însă nu am ajuns aşa de departe ca şi tine. se vede treaba că eram mic.

    la ăstea clasice în multi, atomic bomberman, era cel la care câştigam în draci. e drept că ab e cam târziu.

  13. Mirceo - aceasta nu era o propunere indecenta!!!!

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Monday, 2 February 2009

    Tu, zau c-am scris prima inainte sa-ti citesc intrebarea. Asa s-o potrivit din stele, io ce sa-ti fac ?

    Ai gatat epilatu ala ?

    @fanita : da, conteaza varsta foarte mult, tin minte ca o data am gasit niste jocuri mai vechi, si le-am rejucat, si am spart tot ce nu puteam face cu un an-doin in urma, nici mort.

    Chestia e, daca stam sa judecam putin, asa-i ca noi ne-am simtit bine ca aia era varsta noastra, si randu simtirii, iar nu din cauza ca cine stie ce calitate aveau jocurile ?

    Asa ca ma gandesc ca nici la plozii indieni nu va conta asa de mult daca este gta4.

  15. romania inedit`s avatar
    15
    romania inedit 
    Monday, 2 February 2009

    Laptopul de 100 de dolari se vine cu 400 de dolari .
    Eu astept ca laptopul de 10 dolari sa coste maxim 100 de dolari .

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Monday, 2 February 2009

    Pai n-ar mai fi nici o branza asa, ca deja exista ala a lui negroponte de 100 de dolari care se vinde la 175 si la care i-or zis pas.

  17. romania inedit`s avatar
    17
    romania inedit 
    Monday, 2 February 2009

    Smecheria cu laptopul de 100 de dolari era ca vroiau sa aiba piata de desfacere asigurata mai inainte de producerea laptopului !

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Monday, 2 February 2009

    PAi asta cam asa este peste tot, nimeni nu se apuca de r&d fara ceva contracte, ceva studii de piata, ceva baza.

  19. făniţă`s avatar
    19
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 2 February 2009

    nu ştiu ce să zic? eu îmi amintesc că la vremea ce a a apărut nfs3 căscam gura după ce grafică avea. gothic 1 îmi părea superb. după gothic 2 am aşteptat un an să îmi upgradez calculatorul ca să îl pot juca. am încercat să îl rejoc acum vreo 2 ani şi grafica mi se părea penibilă. la gothic 1 parcă e grafica mai faină decât la 2. diablo 2, iarăşi mi se pare un joc de super calitate. heroes 2 şi 3 le-am jucat nopţi întregi, calitate super. am terminat fără coduri might and magicurile 6,7 şi 8.

    dar dacă mă gândesc mai bine, important era că stau în faţa unui calculator(lucru pe care nu îl făceau mulţi copii pe vremea aceea). că jucam snake, că jucam gorillas, că jucam dune 2, warcraft sau gta1 mă simţeam bine. era ca şi cum descopeream lumea, dar fără să fac un pas.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Monday, 2 February 2009

    Gorillas lol, ala in qbasic ? Vai ce haz o mai fost, io tot modificam codu si pe urma invitam lumea sa joace cu mine, odata am facut banaele la player 1 bumeranguri :D Tanks ai jucat ? Tot pe ideea aia.

    Si eu am jucat h2/h3, inca le am, inca le joc, la fel diablo 2, la fel mm6/mm7. Cam cele mai bune jocuri facute vre-odata, dupa mine. mm8 mare si trista dezamagire. ca si h4.

  21. Mirceo - asta cu epilatu mi se trage de la decolteu pun pariu ... uoff ... in tine aveam sperante ... adio ...

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Monday, 2 February 2009

    Pai de ce, doar n-aveai par in decoletage ?

  23. făniţă`s avatar
    23
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 2 February 2009

    tanks nu, în schimb cannon-ul din windows da! :)

    pe vremea aceea nu ştiam eu nimic de conceptul programare( e drept că nici acum nu mă prea pricep). dar, totuşi, caesar 3 l-am spart şi am făcut ca într-o căsuţă mică să îmi intre 1500 de populaţie. :D

    diablo 2 joci pe net? eu m-am lăsat de vreo 3 ani de el. heroes-urile le mai joc şi eu, mai ales 3-ul. am jucat şi 4 şi 5 şi îmi plac toate, dar 3 sod mi se pare desoebit. m&m8 încă mi se pare ok. cam uşor, e drept, dar e cu mult peste m&m9.

    şi eu aş zice că m&m 6 şi 7 sunt cele mai bune jocuri făcute vreodată, dacă nu ar fi făcut firaxis civilization 4! :)

    am cam dat-o pe chat şi sunt cam off-topic. :D

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Monday, 2 February 2009

    Asta e, off topic, cine sta sa ne masure macaroana ? De-aia ii spatiu nost, sa ne dam pe el.

    Diablo n-am jucat veci pe net, pentru ca erau bugurile alea la 1 care erau cam nasoale, si asa n-am vrut sa ma amestec in cheaturile lu nush cine, mie imi placea jocu nu tot mereu sa frec la sniffer. h3 am mai jucat, dar ce era baza la toate astea era ca nu mergeam la scoala, ne strangeam la cate unu si bagam acolo hotseaturi si alea.

    E o mare sansa, asta, sa ai calculator ca plod. Chiar daca pentru adulti pare ca te tampesti si toate povestile, eu acum adult si om responsabil, sunt dispus sa dau si-n scris ca mai multi mi-a structurat mie gandirea un heroes 3 decat orice altceva am facut vre-odata. mai multa dragoste pentru istorie si literatura mi-a trezit mm7 decat orice carte si orice profesor, si as indrazni sa zic chiar si mai bune baze pentru intelegerea lor fina si rafinata a pus decat asemenea, orice carte si orice profesor.

    Acum sigur, aia fiind anii formativi, se poate intampla ca orice faceam la vremea aia ramanea pe postul de "cel mai", dar enfin si-n fine.

  25. zamolxis`s avatar
    25
    zamolxisinsigna de prim sosit 
    Monday, 2 February 2009

    pai ce sa faca si indienii daca olpc a naufragiat in ms? se poate spune ca olpc a naufragiat si datorita lor, cand i-au dat un sut lu' negroponte, care-si pusese mari sperante-n ei.

    indienii au probleme mari, cum ar fi ca-s prea multi, prea saraci, si prea predispusi sa-mparta totul, motiv pentru care progresul la ei, desi major, e-aproape invizibil.

    in orice caz, scrii bine si concis, oamenii inteleg mai usor de la tine decat de la altii. :)

    ai prins si tu z80? eu cu ala am facut primele cateva mii de $D

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Monday, 2 February 2009

    Da, ai mare dreptate aici. Nici Negroponte n-o administrat bine, nici indienii nu l-or ajutat, e cam moarta chestiunea aia, care ar fi fost o initiativa buna de fapt.

    Am prins z80, dar nu pot spune c-am facut vre-un ban pe ele. Banii au venit mai later, bine, nici n-aveam eu mare nevoie sau utilitate pentru ei pe atunci, eu aveam z80 intr-un tim-s daca le tii minte, aparusera astea inainte de hc-uri. pe vremea lui ceasca.

  27. In limba engleza pretul era uneori de 20$

    aici: http://blog.foreignpolicy.com/posts/2009/02/02/take_that_negroponte
    sau aici: http://www.ft.com/cms/s/0/e20415ac-f0c8-11dd-972c-0000779fd2ac.html?nclick_check=1

    Unde merge de la simplu la dublu, un zero in coada nu mai spreie pe nimeni. Se numeste EEE PC si se vinde la 199USD. Disponibil de cumparat in SUv of A.

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Monday, 2 February 2009

    Aia Eee-ul e un proiect separat.

    Din ce-am inteles pana acu, indienii au un prototip de cam $20 pe care spera sa-l reduca la $10 prin optimizari de productie si economii de scala. Asta este iarasi credibil, in principiu, dar evident depinde de multe.

  29. Au un prototip de 20$ ... :) asta e o gluma!
    Prototipul costa catva sute daca nu mii de dolari.

    PS. am si eu un aMIC undeva in garaj. Cu 20$ cred ca il dau. .. e aproape nou si aproape prototip.

  30. Prea ieftin pentru mine :D

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 February 2009

    Pai tu nu, printeso, ca pe tine are cine te duce cu portbagajul, problema e ca modul asta de viata e foarte ineficient.

    Trebe multi sa lucre ca scalvii ca sa poata strange unu dupa ei destul cat sa poata duce una, hai o duzina, de pisi. Indienii e prea socialisti ca sa le para o idee buna.

  32. Mircea Popescu`s avatar
    32
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 February 2009

    @Adi : Nu fii turc mei, au un prototip pe care or socotit ca l-ar putea produce la $20 in anumite conditii, si spera ca din inca niste optimizari la productie sa-l scoata in 10. Asa vb parca n-ai fost in fabrica veci.

  33. la 100 de dolari un laptop normal inseamna deja schimbarea economiei in intregime. impactul ar fi echivalent trecerii de la tren la automobil.

  34. Mircea Popescu`s avatar
    34
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 February 2009

    Cum de altfel se si spune in articolul ce l-ai citit, "ar fi o revolutie industriala absolut de acelasi calibru cu primul Ford T"

    L-ai citit, asa-i ?

  35. Scula se numeste Sakshad "in fata ochior".

    OK, pana sa vorbim de Ford T sau de cele sfinte, hai sa vedem intai despre ce e vorba. 3 februarie e azi si inca nimic.

    BTW
    “I fear it is not serious,” said Negroponte in an e-mail “We’d love a $20 laptop, but the display costs more.”

    Aveau muierile o vorba pentru indienii laudarosi: ;)
    .Don’t let your mouth write checks that your body can’t cash!
    Oare cum ar suna asta adaptata la povestea noastra ?

  36. Mircea Popescu`s avatar
    36
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 February 2009

    Deja cam trecu, e 4 pm la noi, pe la ei e deja spre seara.

    Si vorba cu don't let your mouth write checks that your ass can't cash e cu pentru si despre muieri, nu a muierilor mei :D

  37. făniţă`s avatar
    37
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 3 February 2009

    le e probabil frică că dacă vor da mai multe detalii vor pierde cursa! :)

  38. Mircea Popescu`s avatar
    38
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 February 2009

    Pai ei s-or laudat ca anunta azi.

  39. făniţă`s avatar
    39
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 3 February 2009

    înseamnă că au regândit strategia! :)

  40. Ford T = O basina de cal: detalii "aici".

  41. Greu de realizat, poate poate...

  1. [...] au afirmat ca folosing acest dispozitiv, un laptop costand aprox 60$ va putea fi produs. In ciuda entuziasmului unor blogeri care au clasat evenimentul de nivelul lansarii lui Ford T si au cauzat dezbateri [...]

  2. [...] au afirmat ca folosing acest dispozitiv, un laptop costand aprox 60$ va putea fi produs. In ciuda entuziasmului unor blogeri care au clasat evenimentul de nivelul lansarii lui Ford T si au cauzat dezbateri [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.