Karma

Friday, 24 July, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Teoretic, spiritualitatea asta estica e un mare pisc de refinament si intelepciune. Chiar daca hoardele Asiei n-or fost in stare sa descopere metalurgia, elicopterul sau praful de pusca desi aveau preocupari alchimice, mecanice si artificioase cam cu 1500 de ani inaintea Europei, scuza ar fi ca ei sunt mult mai avansati spiritual. Plus ca nu-i frumos sa vorbesti in termeni de-astia, de ei si noi.

Eventual, daca zici de ei si noi, tre' sa zici de cum noua sa ne fie rusine ca am facut pasta de dinti si becuri cu incandescenta, ca uite cum poluam planeta (asta pentru pustimea de azi, care n-o prins uite cum exploatam colonial bietii oameni, la moda acum zece ani). In timp ce ei au facut mari si admirabile impliniri spirituale, precum cel mai poluat fluviu din lume (da' nu polueaza Planeta, ca-i poluat cu cacat, nu cu chimicale, ceea ce schimba totul) si in general un jeg si-o mizerie de nedescris.

Si Karma. Karma asta-i o mare chestie spirituala, asa. Avem multe de invatat de la karma.

Sigur, noi avem card-uri de credit, pe care se socoteste de-adevaratelea cat credit mai ai, ti se aduna si ti se scade functie de ce-ai facut, dar pe bune, toate au referent concret. Ei, astea nu-s bune. Ele nu-s karma, implementata real si eficient. Adica pe bune. Nu-s. Tre' luat exemplu de la ei aia, care chiar daca n-au nici card-uri nici atm-uri, nici nu trimit acasa fiecaruia lista cu + si - in valori absolute cu o periodicitate oarecare (mai mare decat "niciodata"), totusi au asa o ... superioritate. Spirituala.

Ce ma amuza e ideea ca o societate bazandu-se pe traznaia asta ar putea fi mai "buna", "morala" etc. Adica, teoria e ca ti se socotesc si platesc faptele, la un moment dat. Neprecizat. Si asta, teoria zice, va avea asa un efect global de diminuare pana la disparitie a faptelor rele.

Sigur, stim din experienta, care n-o fi ea spirituala, dar e practica, stim zic ca prezenta creditul nu diminueaza consumul. Din contra, il sustine. Principalul ingredient pentru o societate de consum e prezenta la indemana a creditului.

Si-atunci, ingaduiti-mi sa am serioase rezerve fata de "binele" si "moralitatea" unei societati care a dus notiunea de "credit doar cu buletinul" pana la ultimele ei implicatii. Karma este practic ideea ca poti lua oricat credit moral vrei, oricand vrei, si va trebui sa-l platesti candva. Asta-i tot. Si nici n-ai nevoie de buletin, te stie 'Mnealui.

Asa cum ne-am si astepta de altfel, singurul mod in care se foloseste sistemul asta de gandire in practica e auto-justificarea. Tuturor.

Stiti de ce se-mpute apa ? Ca stagneaza. Stiti de ce stagneaza ? Karma.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

2 Responses

  1. Radu Ciocan`s avatar
    1
    Radu Ciocan 
    Sunday, 26 July 2009

    Probabil ca asiaticii credinciosi ai karmei sunt mult subdezvoltati tehnologic fata de europeni tot datorita karmei. De ce sa te apuci sa faci ceva in viata asta ... mai bine trandevesti si lenevesti ... ca poti face mai bine in viata viitoare, nu?

    Probabil ca pentru ei sentimentul ianaltarii spirituale e la fel de puternic si pe marginea drumului meditand printre rahati la fel ca si sentimentul meditatiei pe strazile linistite ale unui oras nord-european.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 July 2009

    Exact.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.