Ingaduiti-mi sa demontez un mit.

Thursday, 28 May, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Exista bine raspandita in societatea romaneasca ideea gresita ca "romanii sunt rau vazuti peste tot".

Este adevarat ca in unele tari din Europa de Vest, romanii au reputatie proasta. In parte pe merit, pentru ca si in Romania existand indivizi grobieni, nesimtiti, infantili, asa cum exista peste tot in lume, si Europa fiind aproape, cam ce v-ati astepta ?

Romanii sunt indeobste foarte sedentari. Doua mii de ani de civilizatie (pe care, cel putin in partile de unde ma trag eu, ii chiar avem, si se chiar vad, de la o posta) isi spun greu cuvantul. Ca atare, romanii tind sa circule in lume doar de nevoie. Pe de-o parte, e cam greu sa faci buna impresie cand tu te chinui sa-ti gasesti o paine, si pe de cealalta, e cam greu sa iti formezi impresii despre locul respectiv, cand tu iti cauti o paine.

Nu vorbesc aici despre turism. Sigur, romanii ajunsi petrec cate o saptamana-doua in Caraibe sau Dubai sau pe unde, "vacante exotice". Turismul organizat nu inseamna a calatori, tot asa cum a merge la McDonalds nu inseamna a iesi la restaurant. Calatoresti atunci cand iti alegi singur casa (nu hotelul. daca stai la hotel, prin definitie nu calatoresti.) sau apartamentul, te intelegi cu proprietarii, iti gasesti magazine, cafenele, iti reconstruiesti, pe scurt, o retea sociala. Atunci poti zice ca "ai fost" in locul X. Pana atunci, ai trecut, ai survolat, dar nu ai a vorbi despre "cum e", pentru ca nu stii.

Ei, am avut ocazia, sansa, blestemul, cum doriti s-o numiti, sa fi calatorit intr-un sfert din lumea asta. Pe toate pasapoartele scrie ca va rugam sa ajutati si sa tratati bine purtatorul. Pe toate scrie cu auriu pe coperta, pe toate semneaza ba un secretar de stat, ba un reprezentat al majestatii sale, ba te miri cine. Dintre toate pasapoartele tuturor oamenilor cu care am umblat, cel mai bine primit, per total, a fost al meu. Scrie pe el Romania si toata lumea e fericita sa-l vada.

Toti ceilalti, spre care aspiram, au dusmani. In Siria, pasaportul american era s-o incaseze urat de tot. Nici regina nu-i iubita chiar peste tot. In Costa Rica, Nicaragua are reputatie de cersetoare, in Nicaragua, Costa Rica are reputatie de cu nasul pe sus, in Mexic Guatemala e suspecta, in Panama sunt suspecti toti, in Turcia nici canadienii nici englejii nu-s chiar asa bine vazuti, am primit chiar escorta, un domn de la serviciile lor secrete sa ne urmareasca ce facem. Numai cu Romania n-avu nimeni o problema nicaieri, din contra, suntem o tara bine vazuta de (aproape) toata lumea, mai ales pentru ca n-am incercat sa invadam pe (aproape) nimeni, chiar din contra.

Hagi ! Hagi! Lacatus! Toata lumea stie de fotbalul nostru, nu cel de azi, cel de ieri si alaltaieri, pe cand oamenii aveau salarii mici, munceau mult si dadeau ochii din cap si sufletul din ei. In Mexic, care pana una alta e o tara competenta la fotbal, oamenii imi dau de baut cand aflau ca-s roman. Nimanui altcuiva din tot grupul, doar mie, ca-s roman. Hai, zi-ne cum fu cu golul X. Eu nici macar nu-s microbist, habar n-am de marile reusite. Ziceam si eu ceva acolo.

In toata America Centrala, daca-s roman, trebuie ca sunt inginer priceput. Politia mexicana considera ARO-urile importate de ei pe vremuri drept cele mai bune masini pe care le-au avut, masina perfecta. Asa cum gandim noi ca daca un om e si neamt, atunci sigur e asa si pe dincolo, asa gandesc mexicanii. Despre noi. Oamenii imi cereau parerea despre chestii de care n-am habar, nu-s totusi inginer mecanic. Ziceam si eu ceva acolo. Pentru arabi, daca-i romaneasca sonda, n-are cum sa se strice. Pe bune, asta-i parerea. Haliburton mai are 10 ani de investit in imagine ca sa ne ajunga pe noi din urma.

Pe scurt, cel ce zice ca "romanii sunt rau vazuti peste tot" nu demonstreaza decat ca habar n-are nici ce inseamna "peste tot", nici cat de mare e de fapt lumea asta. Romania are o reputatie buna, cladita pe politica externa inteligenta, competenta tehnologica si sportiva, si chiar daca am mai stricat din ce aveam in ultimii ani, tot a mai ramas destul de mult. Pana nu se va gasi o cale prin care actualii incompetenti locatari ai Casei Poporului sa privatizeze si asta, vom continua sa ne bucuram de roadele eforturilor locatarilor anteriori, stiti dvs, cei doi.

Ca sa nu uit : actualul si vesnicul guvernator al BNR, Mugur Isarescu este pe punctul de-a fi recunoscut (pe merit) drept cel mai bun guvernator de banca nationala din lume, daca-i ies miscarile acestui an (si eu cred ca-i vor iesi). Nici asta nu mi se pare putin lucru.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

17 Responses

  1. kokofifi`s avatar
    1
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Thursday, 28 May 2009

    Postul asta m-a uns pe inima, Trilemoiule :) Brava!

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 28 May 2009

    Noi sa fim sanatosi, kokofi, kokopati.

  3. Cristian Lisandru`s avatar
    3
    Cristian Lisandru 
    Thursday, 28 May 2009

    Plăcută lectură...

  4. selfhelp`s avatar
    4
    selfhelp 
    Thursday, 28 May 2009

    In safarsit o postare ce are un iz patriotic pe buna dreptare. Si in acelasi timp inspira. Nu am calatorit asa de mult ca tine, dar iti dau dreptate. Din cate am observat cei care stiau ce-i cu Romania si unde e pe harta, chiar aveao o impresie buna.

  5. Primul articol in care se observa ca romanii sunt si apreciati prin lumea asta mare. Nu stiam mare parte din ce ai scris avdn in vedere ca in Ungaria, in anumtie zone, daca ai numar de Romania s-ar putea ca a doua zi sa te trezesti cu parbrizul spart sau cauciucurile taiate. Aici mass media are un rol negativ din doua puncte de vedere: promoveaza ideea ca romanii sunt priviti cu ochi rai peste tot si in al doilea rand ca promoveaza pana la epuizare orice fapta de talharie, furt, crima, viol, s.a.m.d astfel incat ajuta la formarea unei imagini negative.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Thursday, 28 May 2009

    @Cristian Lisandru, selfhelp ;)

    @Florin Pai mazmedia traieste si ea intr-un borcan.

  7. Imaginea romanilor este creata in buna parte de media de la noi sau de aiurea,pe unde s-a intamplat ca acestia sa faca cele nefacute.Cum nu suntem noi campionii la consumul de stiri cu iz de hoit si ciomag in cap,e clar ca si prin alte parti ratingul are aceiasi reteta.Daca la asta se adauga nationalismul exaltat specific vremurilor,destul de repede se poate pune semnul egal intre roman si infractor.Pacat ca si romanii s-au pierdut cu firea alimentand o opinie gresita.

  8. Oau, in sfarsit cineva care nu zice ca suntem asa si pe dincolo :)) Brava!

  9. făniţă`s avatar
    9
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 28 May 2009

    grozav articol, mi-ai dat subiect de discuţie, că uite, acuşi-acuşi merg la o vodcă!

    amu un an, nu ştiu ce nea ministru de externe al româniei a făcut o mirabolantă vizită prin egipt. cum nu era să stea numai în casă, s-a plimbat pe acolo şi l-a văzut ţăranul egiptean. cercetându-l cine-i şi de unde-i, ce aude ţăranu' egiptean: că-i din românia!

    no, aia şi fu treaba, că una două l-a puricat: unde-s tractoarele româneşti? ălea erau cele mai bune tractoare cu care am lucrat vreodată! de ce nu ne mai vindeţi?

    ministrul nostru tăcu mâlc. sincer să fie, nici măcar nu ştia despre ce-l caută ţăranul egiptean.

    faza e cam în felul următor. românia socialistă producea tractoare bune, puternice şi ieftine. ue, sub comanda grăsanilor de la brussels produce astăzi tractoare moderne, scumpe, ultra-sofisticate, cu aer condiţionat şi cinşpe mii de protecţii eco. ori, ţăranului egiptean nu-i trebuie fineţuri, ci sculă cu care să-şi lucreze pământul.

    @Florin Lol, chiar nu e primul! :D

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Thursday, 28 May 2009

    Asa-i cum ziceti dragilor.

  11. Unul din putini romani care mai zic ceva bun de Romania

  12. No, daca tot am aterizat cu randomu' pe-aici, ia, ai un update despre Isarescu? Va fi sau nu va fi cel declarat mai bun [la la la] ?

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Sunday, 13 December 2009

    @Flori Deci se poate ;)

    @dAImon Inca nu e chiar clar.

  14. Mai mult anecdotic așa subscriu cel puțin la impresia lumii arabe despre utilajele(tractoare mai exact) importate din România acum niște ani.

  15. Jean Muc Picant`s avatar
    15
    Jean Muc Picant 
    Saturday, 11 August 2012

    De unde reiese ca Pircea le unge femeile. Peinima.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Saturday, 11 August 2012

    Pe dinlauntru.

    Ocolim.

  1. Ingaduiti-mi sa demontez un mit- pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Despre romani si cum is ei vazuti "peste tot"....

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.