Inadecvarea

Tuesday, 15 December, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Romania se afla in urma istoriei. Pe cand gagicile ardeau de zor cupe si bretele, ai nostri se luptau cu burghezo-mosierescu', Ana-Pauker-si-cu-Dej. Pe cand un milion de pusti se adunau la stocu' de lemne, sa asculte muzica, ai nostri pregateau cu drag tezele din iulie. Si pe cand miliarde de dolari dispareau in neant dupa basica.com, ai nostri saracii il realegeau pe mos Iliescu, sa-si faca omu' si-al treilea mandat.

Internetul exista si se dezvolta de patruzeci de ani si mai bine. Ma-ntelegeti ce zic ? 40 de ani. Exista oameni pe lumea asta care au lucrat la infrastructura ArpaNet-ului, tot pe vremea cupelor si lemnelor. 3 se cuprinde in 40 de 13 ori si ramane 1 rest, da ? Bon.

Asa cum nu ar surprinde pe nimeni, in patruzeci de ani de existenta s-a petrecut o istorie, s-au dezvoltat curente de gandire, au existat stiluri de abordare, ce mai la deal, la vale, se pot scrie tomuri intregi despre cum e, cum a fost, cum ar fi putut fi si de ce n-a putut fi. Tomuri care se cer citite si intelese inainte de-a da aere, de catre cei care n-au fost acolo. Sa repetam. Cei care n-au fost acolo.

Cine n-a fost acolo ? Pai romanii, nu doar Doru Buscu, chiar daca el a inspirat articolul de fata, ci romanii asa, in general. Mai ales, atentie, mai ales aia care s-au trezit si ei experti in problema, asa, ca berea, in ultimii ani.

Si asa, trezindu-ne noi, ca natie de ramasi in urma istoriei ce ne aflam, nu se poate sa nu ne gasim complet alaturea cu problema, din care cuvioasa pozitionare sa ne apucam sa dam cu opinii. Care-s foarte bune, ca-s ale noastre, chiar daca tradeaza atata cas pe la gura, ca-i surprinzator cum de se mai poate deschide. Ca de exemplu :

Pe internet nu trăiesc doar fiinţe superioare, aşa cum ne învaţă filozofia şi măsurătorile craniene. Nu, acest spaţiu e populat şi de suboameni, adică de fiinţe decăzute din parametrii acceptaţi ai speciei. Sunt fiinţe fără chip, fără identitate, care se pitesc prin hăţişul virtual şi se târăsc printre frustrări. |n cea mai mare parte a vieţii lor stau degeaba şi înjură pe net. Ei sunt cretinterneţii.

Majoritatea sunt proşti, impulsivi şi iraţionali. Restul sunt un amestec de securişti în devenire şi securişti fosili. Cu toţii sunt striviţi de propria nemernicie şi se deprimă zilnic, la fiecare comparaţie cu obiectul urii. Ura e permanentă şi aproape animală, chiar dacă, în cazul securiştilor, ea e sechela unui obicei.

Ei bine, mnu. Nu sunt majoritatea prosti. Impulsivi, poate, dar nu irationali. Ce nu reuseste sa inteleaga prima generatie de experti in chestii-ce-nu-existau-acu-20-de-ani precum managementul, jurnalismul scl este ca rationalitatea nu-i aia ce scrie in carte. Rationalitatea e o caracteristica subtila a mintii omului, pe care diverse formule, formate si formalizari o surprind dar n-o inchid. Rationalitatea aluia care-ti zice cu dragoste sugi tu pula, bai prostule, pe internet (in cazul asta, eu insumi) nu-i nici de aceeasi natura si nici de aceeasi factura cu asteptarile de rationalitate pe care le-ai tocit tu Dorule, si tu, ailalalti experti care-oti mai fi, pe manualele de rationalitate vestica traduse for the first time ever in limba lu' Patu' lu' Procust.

Rationalitatea, respectul, interactiunea si sensul pe internet sunt altele, specifice, bine stabilite si gata fixate, tot asa cum mersul pe puntea unui vapor nu-i mersul hangiului pana la banca, si nici mersul ofiterului de artilerie. Nu calaresti cu aceleasi miscari cu care conduci masina, si asta nu-i vina calului. E meritul calului.

Iar in raport cu aceasta stare de fapt, infinit mai mare si mai profunda, inclusiv decat suma orgoliilor, incordarilor si auto-impresionarilor cremei intelighentei profesionale romanesti, nu incape nici loc si nici discutie de vre-o modificare a mediului. Tot ce se va intampla este fie adaptarea, si anume, a acelor speciali indivizi care detin atata inteligenta cat sa poata, fie frustrarea, si anume, a restului profesionalilor, importantilor, greilor si adevaratilor, si anume, a celor care n-au destula inteligenta.

Pe scurt, internetul este mai mare decat Romania, tot la fel cum este mai mare decat SUA, si impactul este de natura modificarii "societatii" ca sa fie mai pe placul internetului, adevarata societate de fapt, iara nici vorba si nici poveste de invers.

Si-n incheiere, anonymous, 4chan, 2chan, otherchan, bantown si o groaza de alte chestii de care n-ai auzi iti transmit prin nevrednica mea mana, draga Dorule, un sincer mai mergi in pula mea cu problemele tale. Pentru ca ele nu conteaza. Si pana la urma, trece.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

9 Responses

 1. Flaviu L. Comănescu-Balla`s avatar
  1
  Flaviu L. Comănescu-Ballainsigna de criptograf 
  Tuesday, 15 December 2009

  'ai bre nu musca din el asa. Ai auzit-o pe aia cum ca Gnome vrea sa se rupa din FSF-ul lui Richard Stallman (in sensul ca s-a radicalizat prea tare miscarea de open source - a comentat Stallman ca de ce pe forumul developerilor de Gnome comenteaza unii care lucreaza atat la proiecte open source cat si la proprietary code - si nu doar c-a comentat dar a zis ca gata sa se termine debandada)?

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 15 December 2009

  Las' skythe, ca de unde musc io creste. Uite numa' la zoso cate-o invatat anu' asta.

  Si-am auzit, da. Hazu' de pe lume lmao.

 3. 4chan 4ever! :D

 4. Da asta bu(r)s(u)cu, nu era intre spalatorii de cadavre publice platiti per imbalsamare ?
  La mintea lui, o fi crezut si-a zis ca voxpu(b)lica e gazduita pe servere in Hyde Park de s-a trezit sa-si sufle muci'n fasole.

 5. Mircea Popescu`s avatar
  5
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 16 December 2009

  @kokofifi Gen.

  @Dr.A Suntem asa, o mare tiganiada. Parc-am fi italieni, sa moara Traian.

 6. trilema.....
  e ceva nou?
  e ceva trecut de varsta a doua?
  e ceva contra naturii ?

  ok. e ceva firesc . cand dracu ai timp de bloging!?!?!?
  oricum, ne vedem...mai animalule !!
  O!!! nu plec! cum indraznesti sa te bagi pe sub pielea lu' ilici?
  revin cu ideea maine , poimaine . ptr. ca maine inca lucrez!

 7. Mircea Popescu`s avatar
  7
  Mircea Popescu 
  Friday, 24 September 2010

  Mbine.

 1. Inadecvarea pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

  Un articol excelent care incearca sa prezinte internetul drept ceva mai mare decat poate mintea unui roman neiesit de prin tara sa curpinda......

 2. [...] in pozitia sa judece calitatea unor comentarii pe internet, cum de exemplu a aflat de curand Doru Buscu. Cine esti tu, Gheorghe, sa judeci care-i calitatea comentariilor ? A, esti proprietarul blogului ? [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.