Imparatul Statelor Unite
Chiar daca George Washington a refuzat si coroana, si ideea de-a fi el rege, totusi Statele Unite ale Americii si-au indeplinit nobila aspiratie, avand pana la urma nu un biet rege, ci un imparat.
Norton I, Imparatul Americii si Protector al Mexicului, cu resedinta in San Francisco, a contribuit la propasirea neamului si dezvoltarea tarii, prin vaste proiecte de dezvoltare urbana, precum podul peste si tunelul pe sub golful San Francisco, niste minuni ale tehnicii proiectate cu un secol aproape inaintea prezentei Golden Gate.
Cei 21 de ani ai domniei sale nu au fost scutiti de dificultati politice, la un moment dat gasindu-se in situatia de a ordona dizolvarea congresului prin forta, si ceva mai tarziu de a dizolva atat partidul republican cat si pe cel democrat.
Desi indeobste Nicolae Titulescu si altii sunt considerati autorii si initiatorii Ligii Natiunilor, totusi, un edict al Imparatului Statelor Unite, Protector al Mexicului ordona constituirea acestora cu 60 ani in avans, un merit care din nefericire nu este bine cunoscut in Europa.
Desi a incercat, pe langa proiecte publice, sa stabilizeze moneda si sa implementeze alte politici fiscale (precum prima amenda pentru folosirea gresita a cuvintelor din istoria lumii), dificultatile economiei Statelor Unite erau si atunci, ca si astazi, prea profunde si complexe pentru a admite o solutie.
In domeniul politicii externe, incercarile sale de a aranja o casatorie cu regina Victoria a Regatului Unit, care ar fi adus o schimbare sensibila a hartii politice pe ambele maluri ale Atlanticului nu au fost, din nefericire, incununate de succes. Totusi, o mai mare apropiere cu America de Sud, si in special Brazilia, urmeaza intalnirii imparatului Norton I cu regele Pedro al II-lea al Braziliei.
In ziua de 8 ianuarie 1880, imparatul s-a prabusit in fata bisericii Sf Maria, in timp ce se indrepta spre California Academy of Sciences, unde urma sa tina o prelegere.
30,000 de oameni au asistat la trista despartire de imparatul lor, cortegiul funerar masurand cam 2 mile (3 kilometri).
Monday, 9 February 2009
Haoleo, oroare! Scrii frumos şi literar până la sfârşit, ca s-o dai în bară la ultimul cuvânt?!
Câţi "i" are cuvântul "kilometri", mamă?...
Monday, 9 February 2009
Lol. Daca ma-nervezi ii mai pun :D
Monday, 9 February 2009
Io zic că-s suficienţi 3 "i", că atâţia kilometri erau şi în poveste.
Monday, 9 February 2009
Am corectat te, mersi.
Monday, 9 February 2009
dar imparatul asta parca s-a proclamat singur. l-a luat cineva in serios?
Monday, 9 February 2009
Pai acum, sincer vorbind, toti imparatii se proclama singuri.
Banii ce i-ar fi emis au circulat, mai in gluma asa, in San Francisco. Dar de luat in seama, nu prea. Dovada c-o murit de batranete :)
Monday, 9 February 2009
Offtopic : Scuze, de data asta Akismet te-a bagat direct la spam, nu la moderare (cu noul e-mail). Sorry :( - tind sa cred ca cineva te-a raportat de multiple ori ca spam.
http://www.quickonlinetips.com/archives/2007/06/is-akismet-wrongly-blocking-your-not-spam-blog-comments/ - here's a nice suggestion :)
Monday, 9 February 2009
Pai asta tind sa cred si eu.
N-am timp si nici chef sa umblu dupa akismet sa-si repare prostia. O data pentru ca in principiu nu mi se pare ca-i treaba mea sa repar softurile altora, si a doua pentru ca mi se pare ca ideea este in sine proasta.
Uite, ia blogu asta, vezi cat trafic are, si zi-mi, asa, la ghiceala, cat spam primesc pe zi ? Sa-ti zic ?
Ca lesini daca-ti zic. Am in total fix 14 spamuri de cand a inceput. Vine mai putin de 0.5 pe zi. Solutia in lupta cu spamul vine din a distruge economiile de scala pe care se bazeaza, nu de la a construi alte noi economii de scala, pentru alte noi tampenii, cum face akismet-ul.
Tuesday, 10 February 2009
Chestia e ca eu chiar sunt invadat uneori de spam (spre sfarsitul lunii => am unele banuieli) .
Monday, 16 February 2009
Finut blog, continua. Dar
"imparatul" Norton 1 nu a fost mai mult de un clown la petrecerile inaltei societati din San Francisco. Din vastele lui proiecte urbane de propasire a neamului american, singurele care s-au materializat au fost podul si tunelul, dar m-as mira ca el sa fii fost primul sau ultimul cu ideea, sau ca in momentul inaugurarii lor in discurs a fost mentionat numele de Norton 1 (probabil ca nici nu era nevoie). Si a murit asa cum a trait, sarac.
Monday, 16 February 2009
Absolut adevarat ce zici tu, dar cine poate spune cu adevarat ca alti regi si imparati au fost in fapt mult si fundamental altceva decat niste clowni la petrecerile inaltei societati din diverse orase ?
Multi regi si imparati au murit in cele din urma saraci, ori flamanzi, ori amandoua. Un bun exemplu ar fi al-Musta'sim-Billah Abu-Ahmad Abdullah bin al-Mustansir-Billah, despre care aflam prin Marco Polo c-ar fi sfarsit inchis de Hulagu-Han in tezaur, cu recomandarea sa manance de-acolo cat pofteste.
Monday, 16 February 2009
Daca i-ai scris numele fara copy-paste esti tare... Eu mi-am dat sema cine este doar pt. ca am recunoscut numele hanului... si oricum am verificat ...
:-)))
Mi-am permis sa te contrez pe partea cu "imparatul" Norton pt. ca am avut impresia ca l-ai prezentat chiar ca pe un imparat, ceea ce nu e cazul. Intr-o masura sau alta multi imparati si regi pot fi comparati cu niste clowni.
"In domeniul politicii externe, incercarile sale de a aranja o casatorie cu regina Victoria a Regatului Unit, care ar fi adus o schimbare sensibila a hartii politice pe ambele maluri ale Atlanticului nu au fost, din nefericire, incununate de succes." - nimeni din familia regala britanica nu s-a obosit sa-i raspunda...
"Totusi, o mai mare apropiere cu America de Sud, si in special Brazilia, urmeaza intalnirii imparatului Norton I cu regele Pedro al II-lea al Braziliei." -
Imparatul Pedro a fost un imparat adevarat si un om inteligent - nu cred ca l-a luat in serios pe Norton.
"...totusi, un edict al Imparatului Statelor Unite, Protector al Mexicului ordona constituirea acestora cu 60 ani in avans." (despre NATO) - cine l-a luat in seama? Si partea cu protector al Mexicului... Mi-l imaginez pe Pancho Villa holbandu-se la Norton care se prezinta ca si protectorul Mexicului...
Imi dau sema cat de convingatoare pot fi cuvintele frumoase daca nu stii prea multe despre un subiect... Din pacate in afara de istorie eu nu stiu prea multe, asa ca ma pun cu burta pe carte imediat...
Monday, 16 February 2009
Mei, fara copy/paste, dar pacatu' tot il recunosc si anume ca am aici diverse carti cu litere in ele si mai iau din cand in cand cate una alta de-acolo.
Eu anume si intentionat l-am prezentat ca pe un imparat, tocmai pentru a pune in evidenta anumite chestii sa le zicem mai gingase asa.
Adica, uite, convers, anticiparea UN (nu NATO), si nu l-a luat nimeni in seama pai si ? In stiinta sunt frecvent cazuri de "si nu l-a luat nimeni in seama" care e tratat drept erou si adevaratul descoperitor.
Tuesday, 17 February 2009
NATO - hahaha - nici cand am recitit ce am postat nu mi-am dat seama... ce vita sunt!
Ce chestii gingase ai incercat sa pui in evidenta? L-ai prezentat ca pe un imparat si, daca merg astia cu camerele prin vre-un oras si intreaba cine e conducatorul americii pe vreo fufa ce ti-a citit blogul, aia o sa zica Norton I...
Esti prea comlex pt. mine, sari de la o ideea la alta fara noima (sau fara sa prind eu ideea). Ce treaba are stiinta cu politica? In politica daca nu esti recunoscut ACUM, peste 20 de ani oamenii te vor uita oricum... In stiinta poti sa fii recunoscut ca si descoperitor si dupa 2000 de ani...
Fosta mea profesoara de matematica din generala mi-a zis ca , procentual, facultatile de filosofie si matematica dau cel mai mare numar de nebuni. Tu ce facultate ai terminat?
Tuesday, 17 February 2009
Pai ca exemplu de chestie gingasa, uite intrebarea de mai sus, cum deosebesti un imparat "pe bune" de-un clown la petrecerile alora bogati dintr-un oras ? Si daca-i pana acolo, Baselu ce-i ?
Si o fi ce zici tu cu stiinta si politica, dar parca nu prea... uite de exemplu Carol I a fost privit cu alti ochi in viata si dupa moarte, la fel Tudor Vladimirescul, exemple ar fi. Noi vorbim azi de Percile, dar stii spune cine l-a succedat ? de Hadrian ai auzit, cine a fost imparat dupa el ? (Si inca Antoninus Pius n-a fost chiar ase, nimeni).
Ce treaba au ele, stiinta si politica ? Pai sunt ambele activitati a unor largi grupuri umane, desfasurate pe lungi intervale de timp. Sigur, vor exista diferente, dar in virtutea acestor calitati comune s-ar cuveni sa existe si asemanari, in chestiuni de aceeasi natura, cum este, de exemplu, raportarea la meritele unei persoane anumite, in timp. Nu ?
Filosofie, da' eram stricat de cap dinainte, pot sa dau in scris ca nu-i vina lor. "Asa o fost, dom'ne".
Friday, 9 October 2009
Interesant, vad ca foarte multi se pricep la Imparati si ce trebuie sa faca.Eu unul nu prea am avut de-a face cu nici unul,bine ca ai avut tu scris un articol despre Imparatul "Norton I".O zi buna!
Tuesday, 20 October 2009
buna lectie de istorie. nu stiam ca s.u.a. a avut imparat
Thursday, 26 November 2009
Este lectie de istorie sau parabola? Nu am inteles prea multe...
Thursday, 26 November 2009
@rouademunte Hehe, romanul poate sfatui pe oricine, e consilierul ideal.
@marales Mnoa, asa mai pe bucati.
@Nelu Pai nici nu ma mira ca n-ai inteles asa de multe, avand in vedere ca ai de recuperat din urma, de exemplu chestii simple : publicitatea nu e gratis.