Foreign Policy Romania

Thursday, 29 January, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Am cumparat Dilema in pachet complet, cu tot cu Foreign Policy, spre surprinderea femeii. Eu sarmanul de unde sa stiu ce tampenie sinistra este ?

Un editorial semnat de "Editorii romani" da tonul la ce urmeaza in acest Cosmo pentru "intelectuali". Cum vine asta, sa semnezi un editorial asa ? Ce discutau editorii romani in editura romana unde s-a luat decizia, "tre sa ai curaj, ca noi, o dam anonima" ? Banui ca explicatia tine mai degraba de dificultatea de a gasi un om in toata redactia, un intern, ceva, dispus sa semneze cinci paragrafe disparate si fara sens.

Continuam cu 5-6 pagini de "mici adevaruri" si "rostind evangheliile", care dau impresia penibila ca am pasit in mijlocul unei discutii intre niste oameni, fara context, tradusa in simultan la casca. Un fel de reality show in print. Retinem ideea ca pentru a ajuta oamenii ce mor de foame, cel mai bine nu este sa le trimiti mancare, fizic, cel mai bine este sa le dai tichete de masa. Aferim.

Dupa care ne bucuram cu cateva pagini despre schimbarea climatica, traduse din Bill McKibben, un militant fara calificari particulare, un fel de blogger tras in sclip, posesor de licente pro causa la institutii "prestigioase" precum Green Mountain College.

Ce scrie mare, pe-acolo ? "Oamenii de stiinta au pareri divergente. Ba nu, nu au." Ete scart. Flaming liberal sa fii e una, mai pui de-o bursa, de-o gagica, dar dobitoc nu te obliga nimeni.

Dupa care trecem la a discuta pe alte cateva pagini "Optiunea nucleara", si aflam cateva chestii de si scapam Cosmo-ul din mana. De parexemplu : Trebuie fix 2400 de oameni ca personal calificat per reactor nuclear. Ce fel de reactor, adica ce tehnologie ? Ce putere ? Nu conteaza bai, reactionarilor. Astia or calculat si stiu ei. Doua duzini de sute. Clar ?

Costurile nu-s chiar asa de clare, 5-9 miliarde de coco bucata. Pai frate. Oamenii la fix si costurile de la simplu la dublu ? E o progresie de fapt acolo, in precizie, foarte instructiva, ca timpul de construire e 9-12 ani.

Acum nu sa ma dau eu expert, dar asa, din putinul cat am apucat sa-l vad la proiecte de-astea, marile, timpul de constructie e cel mai fix, bugetul e si el mai fixat asa, dar se mai lateste cand si cand, si numarul de angajati e chiar cel mai variabil dintre toate. Adica cam fix pe dos. Probabil ca n-om fi avand aceleasi experiente, dar nu-i impiedica nimic pe editorii cestia, romani ori altfel, sa faca si ei asa, de exemplu, un studiu.

Romania nici macar nu se afla trecuta pe harta cu consumul, de nici o culoare, ca doar, clar, Ucraina si Germania is baza. Noi nu ne ezistam. De-aia am platit eu 4 lei din banii mei, sa nu-mi vad tara pe harta manca-v-ar patimile de editori romani ce sunteti voi cu numele. Asa-i cand traduci, hartile e intraductibile. Bine ca mi-or tras o usa pe o capra de aproape juma de pagina, face toti banii, zau asa, smecher inclinata cum e ea la 30 de grade (chit ca gardul nu-i).

Pe-urma se executa o traducere din Brose, in logica continuare a traznailor traduse din acelasi si in Dilema. Pe scurt, un copywriter din staff-ul Rice ne explica el cum de fapt Obama o luat toate chestiile bune de la Bush. Ce soi de analiza e asta ?

Ar putea exista o mai mare continuitate intre al doilea mandat al lui Bush si primul lui Obama decat intre cele doua presedentii Bush.

Zau. De asemenea ar putea exista oameni cu cap intre "editorii romani". In principiu, orice este posibil. Change you can believe in.

Dupa care trecem la o foarte pertinenta analiza a politicii prezidentiale americane in termenii filmului Nasul. De asemenea in continuarea logica a aiurelilor debitate in Dilema. In fond, daca fetele inteleg viata de cuplu in termenii Sex and the City, de ce n-ar intelege si intelectualii lumea in termenii Corleone ? Prosti sa fim, ca prostii se gasesc.

Imi pare rau, eu pana aici am rezistat. Pagina 33. Mai departe s-o citeasca cine n-are treaba, eu nu mai pot. O fi plin de chestii destepte, de-aici incolo.

Ce pot spune, fara nici un dubiu, este ca nu as plati 4 lei vechi pe prostioara asta, ce nu se poate citi nici singur in tren, de la Baia Mare la Bucuresti.

Asa ca ma gandesc ca editorii romani ai Foreign Policy ar face bine sa nu se lase de day job, si trustul Adevarul ar face bine sa nu se lase de Dilema, pentru ca n-au cu ce, primii, si cu cine, ultimii.

Category: Trilema Presei
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

34 Responses

  1. Esti coerent cu propriile convingeri: totul se masoara in bani.
    Ai scos banul si ai masurat. Sa ai convingeri puternice in zilele noastre te costa moncher!

    PS. Ai fi putut sa te convingi din titlu: "Foreign Policy Romania". E incoerent sa alaturi Foreign Policy si Romania. Ai fi putut sa treci cu privirea peste redactie si colaboratori si sa-ti confirmi ipoteza legata de titlu ...

  2. he, he. de abia acum ai pus mana pe Foreign Policy Romania? :)
    editorii romani= de tot rasul cu tot cu analizele lor

  3. Imi permit sa deviez putin de la discutie : Ai sesizat sentimentul de inferioritate al editorialistilor si jurnalistilor romani fata de omologii lor din strainatate ? Daca traduci un articol din Gigel Ecologistu' din Canada e automat 'legit' dar daca citezi un articol ultra documentat al unui cercetator sau jurnalist roman risti sa fii luat peste picior.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 January 2009

    Drept, Adriane, as fi putut, ma gandesc ca se intampla ca sunt un bou. Sau cel putin, am asa un mecanism bizar in cap, care din cand in cand, si la chestii evidente, si la chestii bine stiute, scoate asa un "hai sa vedem totusi" si o iau iara din pozitie neutra. Ceea ce recunosc ca nu pledeaza in favoarea inteligentei mele, dar mi se tot justifica drept util in socializare.

    Dar despre ps : Eu nu inteleg cum madame Boiangiu a acceptat sa pozeze intre purcelusul agresiv, aka Adrian Severin, aka omul listei ce n-a aparut inca, si Petre Roman. Ce il califica de fapt pe Roman in domeniul politicii, de orice culoare ? Tat'su ? Iliescu ? Voican-Voiculescu ? Ce ?

    Dat fiind faptul ca zambeste si Puscas, si Plesu de acolo din poza, ma gandesc ca politica editoriala a Adevarul este, dai cate 50 de euroi la 7 oameni pentru poza, si 50 de euroi la 3 pusti de pe net sa-ti faca macheta. bestjobs.com sa traiasca.

    Singura chestie de valoare de acolo ramane o reclama la Emirates de pe coperta interioara, cu niste fete dragute, si "Ce e mai rau abia urmeaza". Sa stii. Azi maine om citi tot Foreign Policy Romania, da scrisa de o echipa formata din zoso, cabral, mircea badea, ponta si sexy braileanca.

    @kross : Am sesizat. Mi se pare rusinos. Problema e ca nu mai exista oameni in stare sa judece. Sa fii director de ziar, sa fii editor, sa fii Voiculescul unui post inseamna, fundamental, ca tu esti in stare sa citesti orice produs al oricui din tot grupul, si sa poti spune daca-i cacat ori lucru destept. Asta s-ar cere, ca sa fii patron de presa, si ai nostri sarmanii...

    Ringier sau spiritul fosgaielii de birou si design-prin-comitet, si trei-patru agramati si de-conectati de la problemele si ideile epocii.

  5. @krossfire
    Ca om ce ma preumblu de la o vreme mai mult pe dinafara decat pe dinauntrul tarisoarei mele, am observat si eu fara putinta de tagada ca multele loaze ce se gasesc pe dinafara nu sunt cu nimic mai deocheate fatza de cele de dinlauntru, ele asemanandu-se atat la numar cat si la alte specificitati. Diferenta totusi, fiindca exista fara tagada, as putea eu sa o tot aseaman cu preumblarea bunatatilor la cina boierilor dumneavostra. continuarea aici ...

  6. Ce înseamna să te ajungi, vin oamenii să-ţi comenteze ca sa-şi bage linku, bravo Popăscule.

  7. Adrian : Sunt convins. Am urmarit destule bloguri straine ca sa observ exact aceleasi tipologii ca si aici. E mai greu sa cazi in plasa in cazul asdta pentru ca la ei fenomenul este ceva mai vechi.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 January 2009

    Chestia merge mai mult la rau (adica prostia e uniforma) decat la bine. Sigur ca prostii nostri sunt cam la fel de prosti, si cam in acelasi fel, ca si prostii lor. Problema e cu desteptii nostrii care ajung sa se compare cu desteptii lor.

  9. Ma mir ca ai rezistat atatea pagini. Eu foiesc putin si daca nu sunt convins de utilitatea lucrarii respective o arunc imediat. Bine, cand sunt obligat sa citesc...rabd.
    Sunt destui romani valorosi atat in afara, cat si in tara. Bine, mai mult in tara. Insa, ca de obicei, nu cel mai bun sau cel ce ar fi meritat ies mereu in fata.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 January 2009

    Problema e si ca oameni precum astia de la Adevarul promoveaza toate gunoaiele, pe teoria ce-o zicea si Adrian : daca promovarea costa bani oricum, ce sa mai dam bani si pe produs ? Hai mai bine sa vindem apa sfiintita.

    Ceea ce nu mi se pare chiar in regula, ca atitudine in lumea asta.

  11. E chestie de parghiere Mircea.
    Se optimizeaza un minim de efort cu un maxim de confort ...
    ;)

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 January 2009

    Ar fi ceea ce zici tu, intr-o lume populata de oi.

    Problema este ca intr-o lume populata de oameni, ajungi sa citesti articole despre ce-ai facut ca cel de fata, si dintr-o data, maximum de confort devine o maximala durere de cap.

  13. Pai nu pentru tine. Pentru ei ! Ca ei parghiaza !

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 January 2009

    De ei vorbesc mane. Cate piariste tre sa plateasca sa-si faca fetele blog sa spele ca am zis io ca-s dobitoci ? Ei, iata cum brusc cresc costurile tampeniei.

  15. Ia uite de unde sare Gogu

  16. Tu chiar crezi ca astia care citesc bloguri cumpara FPR ? Ai mai intalnit pe altul in afara de tine ?

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 January 2009

    @Ion : Lol fii atent ce trage google din trilema, socant.

    @Adi : Uite si tu la poza omului, sau mergi direct, http://www.google.com/search?as_q=foreign+policy+romania&lr=lang_ro

    Citez de-acolo : "Foreign Policy Romania va ajunge acum unde ii este locul - recte la reciclare. Asta pana cand numita publicatie nu va fi preluata de trustul Can-Can. ..."

    Se vede treaba ca mai sunt oameni cu blog ce or comis-o.

  18. randki sex zone`s avatar
    18
    randki sex zone 
    Sunday, 15 February 2009

    Your blog is very interesting, i have bookmarked your site for future referrence :)

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Sunday, 15 February 2009

    You're very welcome, I've fixed your url for future reference too :)

  20. Sa inteleg ca ai luat SPAM ?

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Sunday, 15 February 2009

    Hand made, cel mai bun din toate.

    Astuia i-am dat accept, o mai fost doi plozi tampitei dupa articolul ce discuta problema ce mi-or scris fkjlfdjgldfkj de vre-o zece ori, asa ca sa-mi arate ei cam ce destepti se afla, pe care nu i-am trecut in live.

  22. skythes`s avatar
    22
    skythes 
    Friday, 9 October 2009

    :)) no comment

  23. romania inedit`s avatar
    23
    romania inedit 
    Thursday, 20 May 2010

    Citisi cam mult 33 de pagini !
    Se vede ca-ti paru rau dupa bani si vrusasi sa te convingi ca merita macar 50 de bani !

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Thursday, 20 May 2010

    @romania inedit Eram si io mai tanar :D

  25. romania inedit`s avatar
    25
    romania inedit 
    Thursday, 20 May 2010

    Vazui dupa ce comentai ca articolul este mai vechi , dar asta nu inseamna ca intre timp s-a imbunatatit calitatea produsului ! ;;)

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Thursday, 20 May 2010

    Banui ca chiar dimpotriva...

  27. romania inedit`s avatar
    27
    romania inedit 
    Thursday, 20 May 2010

    Adica ?

  1. [...] se uimeste, in articolul "Delusional in Davos" din Foreign Policy (ala adevarat, nu rezultatul rahato-localizarii comise de Adevarul) sa afle ca 2/3 din capetele ce-au condus lumea financiara peste pisc in prapastie nu se considera [...]

  2. [...] Adevarul a implementat deja un Foreign Policy in limba romana atat de indepartat de original incat poate fi considerat intru totul o prostie originala. Pasul urmator pe aceeasi directie a [...]

  3. [...] Foreign Policy Romania [...]

  4. [...] romani, a ziaristilor romani, a tinerimii studioase, expertilor SEO, a academiei Romane, a publisherilor romani si a diversi altii si asta-i un exemplu din douazeci sau mai bine. N-am nici multa rabdare pentru [...]

  5. [...] presa "de specialitate", continutul "premium" si asa mai departe decit in rarisime cazuri pe care ajung intotdeauna sa le regret. N-am cumparat Capital de zece ani, nu ma intereseaza ce rahat mai impacheteaza Imre prin Adevarul, [...]

  6. [...] si-atunci Dilema a devenit o revista fara obiect, un fel de Foreign Policy Romania. Ce-i de facut ? Pai variantele sunt practic trei. Prima este cea folosita de Falimentatea Media la [...]

  7. [...] : Anonymous. On the day after I saw Philip and Addison, I went over to James’s house. I hadn’t been there [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.