domenii.ro : O analiza.

Monday, 02 November, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Eu nu mi-am cumparat pana acum nici un singur domeniu.ro, si nici nu intentionez s-o fac prea curand. De fapt, cred sincer ca a cumpara un domeniu.ro e o alegere proasta, pe care veti ajunge fara indoiala s-o regretati.

De ce ? Pentru ca :

  • Contorsiune : Procesul de inregistrare este foarte greoi. Un domeniu sau o lista de domenii .com imi ia exact 3 click-uri. Pentru .ro am a trece printr-o peltea lunga si nesfarsita gandita parca de gaini.
  • Intarziere : Daca cumpar un domeniu .com il pot folosi ACUM. Setez DNS-urile si in cel mult jumatate de ora este activ. Sanatate buna.ro
  • Inconvenienta : Toate domeniile.com pe care le-am cumparat au fost platite prin paypal. Rotld.ro nu a auzit de paypal. Merita mentionat ca dupa stiinta mea de carte, daca o companie ofera produse online si nu are paypal, este un scam in 99% din cazuri.
  • Pret urias : Un domeniu .com .org .net .us etc etc costa cam 9 dolari la retail. De ce sa platesc eu 51$ + 20% = 60 si mai bine de parai ? A, pentru promisiunea ca nu se percep taxe de "mentenanta" ? Stati linistiti, ce scrie acolo este ca nu se percep in prezent.
  • Nesiguranta : Domeniul traianbasescu.ro a fost de curand confiscat abuziv proprietarului lui de drept (care-l inregistrase si platise) in virtutea unor afirmatii ale unei parti care sustinea ca ar fi interesata in numele respectiv. Asa, pur si simplu. Fara medierea dictata de ICANN si fara respectarea celorlalte norme in vigoare. Abuziv, cu alte cuvinte.

La avantaje, din cate am inteles de la naivii fraieriti deja de aceasta teapa administrata in cel mai pur stil romanesc, s-ar situa :

  • SEO : Google ar oferi un scor mai bun site-urilor inregistrate in .ro la cautarile in limba romana. Nu creditez acest argument, pentru ca polimedia este .us si rupe pe toata lumea. Din experienta mea, teoria cu scorul mai bun pe site-urile localizate este valida in acele zone in care google chiar opereaza roboti localizati (.de, .jp, .fr etc). Intr-o zona procesata tot de robotii pentru lb engleza, cum este si Romania, un domeniu localizat este un usor dezavantaj fata de domeniile mainstream, nu un avantaj.
  • Perceptie : Utilizatorii romani ar percepe drept mai "bune" site-uri .ro. Nu creditez nici acest argument, pentru ca tot din experienta mea, un site.ro are un usor dezavantaj in ochii utilizatorilor, fata de un .com sau .us si nu un avantaj. YMMV.

Va ramane sarcina, ca manageri de proiect online, sa decideti pentru dumneavoastra daca doriti sa cumparati o Dacie 1310 produsa in 1982, cu livrare in 2010 la pret de Lexus nou full options, cu mentiunea ca Lexus-ul este in proprietate si Dacia e doar imprumut, sau asa ceva, un aranjament romanesc. Va marturisesc ca pentru mine nu-i o alegere foarte dificila.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

86 Responses

  1. stiam ca trebuie proces pt. confiscare...
    de ce as cumpara un domeniu .ro?
    pentru ca inca sunt nume bune neinregistrate. .com e cam luat... bine, recunosc ca e un semi argument. in fond, cine s-ar fi gandit la google - nu are intotdeauna legatura cu popularitatea unui site.

  2. +1 , tu stii cat am cautat pana am ajuns la daimon.me ? nimic altceva, .info luat, .org luat, .com luat, .tk luat, si toate variatiunile nu doar cuvantul asta de 6 litere.

    in .ro as fi luat daimons si gata, then again, nu's tembel sa dau un milion juma pentru treaba asta.

  3. @mp : vezi c-ai pus link la traianbasescu.ORG

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Monday, 2 November 2009

    @skythes Nume bune ? Nu exista. Zi-mi un singur domeniu de top pe un "nume bun". Ce-i sex.com ? Nimic. Ce-i doctors.com ? Nimic. Ce-i google.com trilema.com facebook.com ? Astea-s nume bune ?

    Daca vrei un brand, ti-l creezi dintr-un cuvant neutru.

    @dAImon Deci da. Si zau, chiar am pus asa ? Trebe' ca-i o gresala.

    Sau poate domeniile.org nu-s la dispozitia unor ciumpalaci fara moral si fara prinzipiu carevasazica nu exista.

  5. @mp Chiar ai gandit ce-ai scris? Sau ai scris la cald si nu ti-ai mai pierdut timpul cu documentarea, pentru ca toate punctele sunt niste ineptii.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Monday, 2 November 2009

    Mei, daca-s niste ineptii, demonteaza-le, ca nu-i suparare.

  7. Orice registru national dintr-un stat democratic poate suspenda domenii daca sunt incalcate regulile de inregistrare. In plus suspenda daca exista mandat judecatoresc. Suspenda in urma unei decizii WIPO pe drepturi de autor. Si suspenda atunci cand STS-ul o cere daca este atinsa imaginea tarii, a institutiilor, inclusiv a presedintelui. Si asta se practica in toate tarile.
    ICANN nu se ocupa cu gestionarea numelor de domenii nationale. Nu mediaza absolut nimic.
    Iar propagarea DNS este aceeasi peste tot, adica ia timp. In cazul .ro in maxim 2 ore se propaga pe servele rotld si zonele root din afara. De acolo este treaba furnizorilor de internet sa-si ia zona cand considera, unii din ora in ora, alti la fiecare 12 ore, iar altii dupa 24 de ore. Cu alte cuvinte cum ai noroc...poti inregistra un .ro si sa-l vezi de acasa in 5 minute, sau sa nu-l vezi decat peste 24 de ore desi altii il pot vedea inaintea ta. Asa este si la .com.
    In plus nu poti compara un .com cu un .ro...compara un .ro cu orice alt nume de domeniu national din EU de exemplu pentru ca sunt aceleasi reguli.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Monday, 2 November 2009

    So luam catinel.

    I. Un registru dintr-un stat democratic, nedemocratic, rosu sau de ghinda opereaza sub o licenta ICANN. Care ii spune clar ce sa faca si cum anume. Deci hai sa lasam tarata cu democraticu' sa se umfle in alte piepturi, si noi sa ne tinem de procedurile care este ele scrise pe hartie. Cu contestare, cu termene, cu ce mai ezista acolo. Nu cu figuri si dat cu pumnu' in masa ca noi stim cum e, a la Basescu. Ca nu-i, totusi, inca, tara lui.

    Sa scoata deci ROTLD pe masa hotararea judecatoreasca ramasa definitiva, sa scoata decizia WIPO, sa scoata ce pofteste sa scoata. Pentru ca tu stii, la fel de bine ca mine, ca au procedat pur si simplu dupa ureche (aka abuziv).

    II. Propagarea DNS NU este aceeasi peste tot. Cu servere bune, ia timp adica minute. Cu servere de cacat, ia timp adica ore sau zile. Serverele bune costa, si au nevoie de infrastructura.

    Dar asta e inca un subpunct al problemei. Ca s-o intelegi complet : La t introduc numele pe care doresc sa-l cumpar. La t + 2 minute platesc via paypal. La t + 4 minute ma loghez in cpanel si adaug domeniul. La t + 10 minute am terminat de urcat pe ftp si la t + 30 de minute maximum maximorum browserul rezolva corect si afiseaza pagina editata de mine. Asta in lumea civilizata. In lumea.ro, la t+30 de minute cererea inca nici macar n-a fost procesata. Aia-i problema mare.

    Da' daca nu crezi, uite, facem un concurs, luam un hash, eu inregistrez pe .com si tu pe .ro, si cui ii apare primu' pagina primeste 1000 de RON. Te bagi ?

    III. Ti-am comparat .ro cu .us. Si da, POT sa compar .ro cu .com, stii de ce ? Pentru ca eu ca utilizator pot cumpara orice domeniu doresc. Ai impresia ca ma retin protectionisme de tipul taxei de prima inmatriculare, sau ce ?

    Asa per total, se vede ca pana la urma nu-s chiar ineptii, daca stam si ne gandim putin, la rece, gen.

  9. exceptand cazul in care domeniul a fost hack-uit, nu cumparat
    sau inregistrat cu date false.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Monday, 2 November 2009

    Lol right, domenii hackuite, ce-i aici mei ?

    Cazul in care-i posibil sa faci domain name hijack e asa de grav ca toate punctele paleste si in locul lor ramane un mare roflcopter.

  11. informatia venita la mine a fost ca site-ul era hack-uit.

    Pe vremuri(acum 8-10 ani) rotld avea o pagina cu domenii sterse si motivul. In general erau porn inregistrate pe persoane fictive. Am cautat-o azi si nu am mai dat de ea.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Monday, 2 November 2009

    Stii cum e pe internet, "e hack-uit" e un sinonim al "calculatorului virusat" de-acu 10 ani. Omu' ii turnase cafea in CD tray si coca-cola in sursa si biet calculatorul se virusase.

  13. Radu Ciocan`s avatar
    13
    Radu Ciocan 
    Monday, 2 November 2009

    Contorsiune + intarziere: pica din start. Am inregistrat vreo 8 domenii .ro in ultimul timp doar cu cateva clikuri si au functionat in maxim 10 minute de la inregistrare.
    Inconvenienta - acelasi registratar are optiune de a face plata cu paypal

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 November 2009

    Cine ?

  15. Nope, you're getting it wrong.

    ICANN și IANA se ocupă doar de gestiunea fiilor direcți ai lui . pe scara ierarhică. Deci n-o să se bage în treaba lui traianbasescu.ro., fiindcă treaba lui ICANN e doar să dea .ro., .org., .us. și așa mai departe. traianbasescu.ro e administrat de ROTLD și ei îl întorc pe o parte și alta, la fel cum eu pot să fac ce vreau cu subdomeniile pentru mogosanu.ro; însă dacă îi închiriez lui Gheorghe subdomeniul gheorghe.mogosanu.ro, el la rândul lui poate să facă ce îl taie capul (cel puțin până îl tai eu complet pe gheorghe, neavând acces direct la subdomeniile lui gheorghe.mogosanu.ro). Bag mâna în foc că în China se taie .cn-uri la greu zilnic pe motive de cenzură, iar ICANN nu zic nici pâs, fiindcă nu-i treaba lor.

    Că-i abuziv ce s-a întâmplat cu traianbasescu.ro, asta nu contest. Dar e perfect legal, fiindcă atunci când s-a dat legea aia cretină care interzice să iei nume de domenii care ar putea reprezenta numele unei persoane publice, nimeni nu a făcut nici un tam tam. Și uite unde s-a ajuns.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 November 2009

    Mna, nu-i chiar asa, ce descrii tu e legea junglei.

    ICANN nu zice nici pas in China, cum nu zice nici pas in Romania, si nici in celelalte republici bananiere pentru ca enforsarea nu-i treaba lor, ei nu-s politie. Ei pur si simplu fac standarde.

    Practic ce-mi spui tu este ca daca intr-un hotel nu exista nici o pedeapsa pentru pisatul in dus, si nici nu sta nimeni sa pazeasca, nici detectoare nu sunt, apoi e perfect ok sa te pisi in dus. O intelegere de altfel foarte PDL-Basesciana a realitatii.

  17. Mna, nu-i chiar asa, ce descrii tu e legea junglei.

    Păi și Internetul ce-i, nu-i o junglă?

    ICANN nu zice nici pas in China, cum nu zice nici pas in Romania, si nici in celelalte republici bananiere pentru ca enforsarea nu-i treaba lor, ei nu-s politie. Ei pur si simplu fac standarde.

    ... deci susții ca ICANN să discrediteze ROTLD doar fiindcă legislația românească în domeniu are bube? Nu mi se pare realist. Repet din nou, nu e treaba lor, motiv pentru care n-o să se sesizeze nimeni din corporația respectivă.

    Practic ce-mi spui tu este ca daca intr-un hotel nu exista nici o pedeapsa pentru pisatul in dus, si nici nu sta nimeni sa pazeasca, nici detectoare nu sunt, apoi e perfect ok sa te pisi in dus. O intelegere de altfel foarte PDL-Basesciana a realitatii.

    Nu, n-am zis asta, eu cred că am explicat destul de clar cum stă treaba și chiar așa stă, nu o spun doar fiindcă așa cred eu.

    ROTLD aplică legea, probabil sub ceva presiuni politice. Iar legea respectivă, din câte știu, a fost votată de stimații noștri parlamentari, în interes propriu. Și uite că sistemul funcționează. Că ăsta-i un motiv bun să nu-ți iei domeniu .ro, asta e adevărat.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 November 2009

    I. Nu, internetul e o comuna. Mare diferenta, vezi burning man, flowers in your hair etc.

    II. Nu lol. Sustin ca ICANN sa-si vada in continuare de treaba lui, asa cum si face, iar ROTLD sa-si vada de treaba lui, asa cum la ora actuala nu face. Nu se poace ? Inca o data, daca nu ne bate nimeni, noi nu putem sa ne auto-analizam si sa facem treaba calumea ? Trebe neaparat comisar ?

    III. ROTLD "aplica legea" e asa, o poveste. ROTLD aplica legea neprocedural si dupa ureche. Adica abuziv. Rezultatele corecte nu inseamna neaparat ca si rezolvarea fu corecta, stii ?

  19. Radu Ciocan`s avatar
    19
    Radu Ciocan 
    Tuesday, 3 November 2009

    @mp: inregistrare-domenii.ro

  20. "Practic ce-mi spui tu este ca daca intr-un hotel nu exista nici o pedeapsa pentru pisatul in dus, si nici nu sta nimeni sa pazeasca, nici detectoare nu sunt, apoi e perfect ok sa te pisi in dus. O intelegere de altfel foarte PDL-Basesciana a realitatii."

    pai din moment ce nu exista lege in domeniu in mod normal fiecare face cum crede el de cuviinta. bine sau rau... daca stai un etaj mai jos si te deranjeaza ca ala de sus se pisa-n dus, te duci la administrator si el introduce o regula noua / pun un detector. dar pana atunci nu ramane la nivelul fiecaruia de comportament?

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 November 2009

    @Radu Ciocan A, poate ei is mai breji, sa vedem.

    Cod Numeric Personal* Haha, deci cer baietii CNP obligatoriu ? Mnoa ca sa vezi. Sa adaug la inconvenienta si compromiterea datelor personale ?

    "Cum doriti sa platiti ?
    Prin transfer bancar Online cu credit cardul prin epayment.ro"

    Mi se pare ca nu exista plata prin paypal. Nu ?

    @skythes Tocmai asta discutam, ca nivelul de comportament al ROTLD nu este la standarde.

  22. Radu Ciocan`s avatar
    22
    Radu Ciocan 
    Tuesday, 3 November 2009

    Si cand completezi o factura undeva ti se cere buletin si cnp. E ilegal asta?
    epayment.ro are suport pentru paypal. Cei drept am vazut doar logo la ei, eu doar am facut plata cu cardul sau wire.

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 November 2009

    Stai sa nu le amestecam. Nu spun ca e ilegal, spun ca e inconvenient. Daca cumpar un .org nu-mi cere nimeni CNP. In subsidiar, ce incredere ai tu ca la un simplu telefon dinspre, sa zicem, Cotroceni, nu comunica ei asa pe sestache CNP-ul tau, daca au fost in stare sa doneze domeniul altcuiva pe acelasi sistem ?

    Faptul ca ei folosesc x care foloseste paypal nu-i ce-am cerut eu. La fel de bine puteam sa-mi iau card-ul de la paypal si sa le platesc lor via "card". Nici aia nu-i ce-am cerut eu.

  24. Radu Ciocan`s avatar
    24
    Radu Ciocan 
    Tuesday, 3 November 2009

    Corect. Numai ca tu cumperi .com/net/org de la un registratar din afara unde nu sunt obligatorii astfel de date. Totusi mi se pare putin fortata comparatia ta referitor la Inconvenienta. Poate daca vrei sa inregistrezi 100 sau 1000 de domenii da, atunci este inconvenient ca nu poti face asta bulk sau prin alta metoda de 3 clickuri.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 3 November 2009

    Pai vezi tu, eu nu neg ca explicatii exista, sigur ca exista. Dar nu stiu daca ai observat ca nimeni nu vin ei dracie. Hai ca m-ai facut sa scriu un articol.

  26. eu am luat si .ro si .com :) acelasi domeniu. merg cu .ro si fac redirect de pe .com

  27. Mie imi place cum a trecut Raducu peste sansa de-a castiga 1000 de RON. Tacere deplina.

  28. Eu am inregistrat destule domenii la viata mea. Hai sa zicem 40 ale mele personale si alte zeci bune pentru diversi clienti. Am inregistrat .ro si mi-am blestemat zilele. Lucrez cu Godaddy si namecheap (dupa ce godaddy mi-au cerut 80 de dolari "redemption" fee, desi au trecut doar 14 zile de la expirarea domeniului. Dar poate muschiul lor. Am transferat pe NC si voi trece toate domeniile pas cu pas la ei).

    Experienta cu rotld.

    1. sun la support. Am un client ce nu mai utilizeaza un email address. Imi raspunde o nesimtita sictirita. La 40 de ani probabil secretara sau naiba stie. Din aia fara chef si zero cunostinte despre "client management". Abia intru in legatura cu un "specialist" care ma trimite la nus' ce formularul durerii mele. Normal, fax, posta, soacra-sa. Ne ia vreo saptamana, dar in final clientul redevine "stapan" pe el domain.

    2. inregistram domeniul. Cel putin 8 ore de asteptare pana redirecteaza pe serverul meu (pe incercate, nu discutii). E clar o mare imbunatatire fata de acum 2-3 ani cand lua 48 de ore.

    3. preturi nesimtite. Las-o in mama ei de discutie ... daca si astea sunt preturi de domenii ... In mare parte .. nemeritat pretul. Mai pune si "registrarul" suplimentar TVA si un leu sa manance si gura lui si te-ai fript.

    Experienta cu registrari "externi" romani. Recte ROMARG

    1. inregistram domeniul "soarelui" acum 3 ani. Dupa vreo 4 zile am si eu domeniul pe server. Ca tre' trimis pe fax confirmare etc. Domeniu .com deci.

    2. trece anul. Expira. NICIO INFORMATIE de la ei. Si-au pus sistem din ala de "client management" (WHCMS, il am si eu). Sun, ma cert, ii bag in ma-sa. Abia reusesc sa obtin ca o duduie de acolo sa ne faca naibii totusi cont. CA VREM SA PLATIM.

    3. a mai trecut un an. Nu avem cont acolo nici acum. Nu am primit niciun mail, NIMIC. Domeniul e pierdut. Astept eventual alte luni poate se elibereaza. Sau poate il pescuieste vreun "oportunist". Asta este.

    Experienta cu Godaddy:

    1. domeniile se platesc REPEDE. Aveau tot felul de oferte de ti le bagau sub bot, acum poti da "skip" si intri direct in checkout.

    2. acum 2-3 ani in 3 minute eram pe server. In ultima perioada s-au 'scrofosit' si pun parked page. Cum poti fi atat de cretin incat sa crezi ca un domeniu inregistrat de 2 minute va atrage clicks? Well ... Din fericire in 30 de minute max. esti pe serverul tau.

    3. atentie la "redemption fee". daca expira domeniul si trec 14 zile, ti-l blocheaza si le platesti lor 80 de dolari. daca esti bou.

    4. daca esti mai smecher sau ai inregistra 10 domenii pe banii aia, deblochezi domeniul (ca totusi poti) si il muti pe namecheap.

    Namecheap

    1. Pret mai mic decat la godaddy. Nu ma incanta plata prin card, dar poti baga bani in cont (ca depozit) prin paypal si se "consuma" de acolo. Vom face asta.

    2. preiei domeniul de la Godaddy si le arati astora fundul paros. Nu platesti niciun redemption fee, bagi 8 dolari la inainatare si esti happy.

    3. regula lor este ca, daca expira, nu poti muta domeniul, pana nu l-ai reinnoit. Nu platesti insa suplimente, deci e fair-play.

    4. user panel simplu si la obiect. Fara 100 de pagini de reclama. Preturile afisate corect. Usor de utilizat.

    Acum, daca am disecat si trisecat problema, spuneti-mi si mie de ce tre' sa fiu patrioata, ca nu inteleg?

    PS: faza cu "seo" este semi-aberatie. Am niste .info si .net-uri care bat la fundul gol .ro-uri pe nisa. Hai sa fim seriosi. Domeniul este bun,dar poti recupera cu un seo de bun simt.

    Sanatate.

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Friday, 6 November 2009

    La namecheap eu asa fac, trimit cate 2-3-500 de parai odata via paypal si ma tin o luna sau cat.

    Si-n rest, suntem de acord, si stiu si eu cum stii si tu ca asta-i experienta tuturor celor ce o chiar au. Si ma rog, nu viseaza frumos spunandu-si ca "lucreaza pentru" ROTLD sau mai stiu eu cine.

  30. Eu mi-am luat domeniu .com si nu-s prea multumit de el ...si stii de ce ? pentru ca contine o '-' -> liniuta ........... Asta e! :-)

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Friday, 27 November 2009

    Pai bine, dar atata timp cat vrei sa pui in domeniu 2 cuvinte, ce optiuni ai ?

    Puteai lua tivadar.org, tivadar.biz etc.

  32. Asta e! Vroiam sa fie atat numele cat si prenumele! :-)
    Dar oricum e bine! :-) Doar numele era prea putin! :)

  33. Asta cu Basesescu .ro nu o stiam. Dar asta e la noi, poate ramane dupa 6 decembrie doar cu domeniul si cu amintiri.

  34. Mircea Popescu`s avatar
    34
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 December 2009

    De-aia am si scris, sa ramana o urma, pentru ca aici la portile Orientului tout est pris a la legere.

  35. Mircea Popescu`s avatar
    35
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 6 January 2010

    Ce se schimba lucrurile pe lume, frate. O fi si blogu' bun la ceva.

  36. pe 30 luna trecuta am platit domeniu.ro si in mai putin de 2 ore puteam sa fac ce vreau cu el.

  37. Mircea Popescu`s avatar
    37
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 6 January 2010

    2 ore zici ?

  38. mai putin de doua ore:
    comanda pe net - 3 min
    imbracat / incaltat / dat fugauta la banca - 25 min
    facut tranzactie plata - 5 min
    intors acasa - 25 min
    frecat duda prin casa - 30 min
    primit mail de activare
    addon domain - 2 min
    timp total = 90 min

  39. Mircea Popescu`s avatar
    39
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 6 January 2010

    Acu sincer iti spun, daca m-as incalta, imbraca si as umbla prin oras de fiecare data cand cumpar cate-un domeniu, as rezolva o zi de munca tot la cate 3-4 saptamani odata.

    Pe de alta parte inteleg mai bine de ce asa de putin pare asa de mult in online.ro

  40. Este problema ta ca inregistrezi zeci de domenii pe saptamana sau pe zi, eu am ales plata prin transfer bancar deoarece mai aveam si alte treburi la banca.
    P.S. de unde am cumparat domeniul are si paypal ;)

  41. Mircea Popescu`s avatar
    41
    Mircea Popescu 
    Thursday, 7 January 2010

    Noa, atunci e bine. Se recupereaza incet incet ramanerile in urma, cand dura propagarea o ora-doua, prin 2005-2006 asa. Tot e ceva.

  42. Eu nu am cumparat nici o data .ro ...costa prea mult..numai .net si .com cumpar..de la interentbs pentru ca sunt preturi foarte ieftine :)

  43. Mircea Popescu`s avatar
    43
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 September 2010

    Ia uite, nu i-am folosit niciodata. Ceva bulk registrar ?

  44. Si eu sunt de aceasi parere

  45. si eu prefer .com si .net, mai ales dupa ce am inregistrat un domeniu la rotld care aparea liber, si dupa 3 ore primesc email ca domeniu a fost inregistrat de altvineva si ca "isi cer scuze". Am cateva zeci de domenii .com si de asa ceva nu am auzit la .com, .net, etc

  46. Mircea Popescu`s avatar
    46
    Mircea Popescu 
    Monday, 20 December 2010

    @sibiu Exact asa cum zici. Mici gainarii si minareli de-astea.

  47. http://www.zoso.ro/cum-faci-bani-lucrand-la-vodafone/

  48. Mircea Popescu`s avatar
    48
    Mircea Popescu 
    Monday, 29 August 2011

    Mbun.

  49. payday loans toronto`s avatar
    49
    payday loans toronto 
    Saturday, 10 September 2011

    I was impressed with the way you expressed your thoughts about domenii.ro : O analiza. pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu.. I can not belive that somebody can write an amazing story like thet about I love domenii.ro : O analiza. pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu..

  50. Mircea Popescu`s avatar
    50
    Mircea Popescu 
    Saturday, 10 September 2011

    Thet ? Whadda fuck is thet ?

  51. Fuck de white man is a cultural artistical expresion`s avatar
    51
    Fuck de white man is a cultural artistical expresioninsigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 10 September 2011

    FAK DIS SHEET YEA YEA

  52. Salutare :)
    Intr-un fel sau altul ai dreptate cu ce spui tu acolo dar daca ai un site care are publicul tinta din Romania nu cauta servicii de hosting in strainatate doar pentru ca te zgarcesti. Alege un serviciu cu serverele in datacentere romanesti pentru a se incarca rapid paginile. Asta te va ajuta si din punct de vedere al optimizarii SEO.
    Bafta in continuare :) !

  53. Mircea Popescu`s avatar
    53
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 July 2012

    Blogul meu se incarca mai repede decit blogul tau.

    Blogul meu n-a fost down in ani de zile.

    Nu e clar ca exista "datacentere" romanesti.

    Etcetera.

    Teoria asta cu "se incarca mai repede" e o prostie.

  54. @Razvan, teoria nu mi se pare rea, atât doar că se aplică după mine doar la cifre de ordinul sutelor de mii de utilizatori (pe puțin). Ori de acolo deja începi să discuți de CDN-uri și ai în spate o rețea care trebuie să fie și tolerantă la defecte etc. Practic atunci devine o idee viabilă să-ți asiguri propriul hosting.

  55. Mircea Popescu`s avatar
    55
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 July 2012

    @spyked Say wut ?!

    Mei, singurul loc in care conteaza diferentele de latenta la nivelul la care discuta cetateanul e daca-ti faci un joc online, ceva gen D3. Acolo da, da' si-acolo, iti vei face servere regionale, si pentru Europa le vei plasa undeva in Germania.

    Altfel faptul ca localnicii sunt incompetenti si livreaza pagini cu 1 secunda delay bate faptul ca nimeni nu poate, din motive cuantice, livra la fel de repede din SU ca din RO. Pentru ca diferentele alea se masoara in microsecunde.

  56. Mi se pare că vorbim de două lucruri ușor diferite.

    Latența în cazul D3 contează doar în virtutea faptului că-i folosit de mulți oameni. Altfel și eu pot să-mi fac pe abonamentul de acasă Romtelecom un server de [insert game here] care să funcționeze decent pentru zece persoane din care trei în Statele Unite, nu aia-i problema. Deci chiar nu mai e cine știe ce problemă latența în zilele noastre, iar aici mi se pare că suntem de acord.

    Gândește-te de exemplu că pe de altă parte o configurație implicită de LAMP crapă la în jurul a o mie de conexiuni simultane, deși ăla livrează doar pagini web (eventual statice). Problema-i înrădăcinată în felul în care server-ul își alocă resursele din sistemul de operare, care la un moment dat rămâne fără (memorie, file descriptori etc.). O scurtă referință pe temă ar fi apache2 și performanța. Deci da, problema poate fi pusă pe seama incompetenței sysadminilor de la noi, mi se pare că și aici suntem de acord.

    Mie singurul caz în care mi se pare că într-adevăr contează localizarea e un mamut gen Google, care primește poate milioane de conexiuni simultan. Acolo e necesar caching-ul la nivel de CDN, iar în spate ai mecanisme cum ar fi clustering/load balancing (ceva în genul Linux Virtual Server), replicare și așa mai departe (pentru procesare distribuită ai MapReduce-ul de la Hadoop, de exemplu). De exemplu Blizzard folosesc Bittorrent pentru transfer de update-uri/whatever, chestie care merge implicit pe presupunerea că în sistem există foarte mulți utilizatori și că sunt distribuiți pe mai multe regiuni. Facebook folosesc Akamai pentru a livra imagini, deși nu poți să zici că acolo contează în vreun fel latența - sau pentru a fi mai riguroși, nu latența rețelei propriu-zise cât a nodurilor folosite pentru procesare.

  57. Mircea Popescu`s avatar
    57
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 July 2012

    @spyked

    Altfel și eu pot să-mi fac pe abonamentul de acasă Romtelecom un server de [insert game here] care să funcționeze decent pentru zece persoane din care trei în Statele Unite, nu aia-i problema.

    Asta presupunere e falsa. Pentru a mentine fluiditatea jocului pachetele tre' sa poata ajunge la server cu o anumita frecventa, care-i adesea sub o secunda. Din motive de fizica curata asa latente nu se pot asigura din California in Omsk. Orice joc pe calculator are un "latency". De exemplu eu in D3 pe servere din US am ~200ms. Pe servere de EU nu stiu da' cine mai joaca in RO are cam ~80ms. Bine, sunt momente de lag etc, da' functionarea normala cam acolo e. Chestiile astea conteaza, de exemplu un jucator hardcore competent nu va juca pe latente de 3-500 si deja 200 il ingrozesc. Cauza lor nu-i proasta calitate a serverelor din US ci pur si simplu faptul ca semnalul are de parcurs 20`000 km in loc de 3`000.

    Altfel numarul mare de conexiuni simultane nu este in el insusi o problema, tii mai multe masini in load balancing, sunt solutii tehnice foarte adecvate pentru asta, chiar nu vad de ce ar fi o problema.

  58. Noa, hai să facem un calcul, să stabilim un pic mai clar cum stăm; c ~= 300 000 km/s, d ~= 20 000 km, deci t ~= 67 ms, eventual plus câteva zeci că se propagă erorile, deci să zicem că undeva spre sută. Deci problema nu-i că n-ai fizic cum să obții latența aia (ai putea dacă ai avea peering de la un cap la altul), ci dintr-un overhead de procesare, mai exact la routere, servere și așa mai departe. Altfel nu neg deloc faptul că la distanțe mai mici o să ai latențe considerabil mai mici, deși și aici overhead-ul de procesare poate conta (dacă treci de-aici până-n Zurich printr-o mie de routere și de-aici până-n Washington prin cincizeci, n-o să ai cine știe ce diferență de latență).

    Altfel numarul mare de conexiuni simultane nu este in el insusi o problema, tii mai multe masini in load balancing, sunt solutii tehnice foarte adecvate pentru asta, chiar nu vad de ce ar fi o problema.

    Depinde ce înțelegi prin „număr mare”, sau pentru a ilustra concret problema:

    spyked@tuvok:~$ ping google.com
    PING google.com (209.85.148.113) 56(84) bytes of data.
    64 bytes from fra07s07-in-f113.1e100.net (209.85.148.113): icmp_req=1 ttl=50 time=33.3 ms
    64 bytes from fra07s07-in-f113.1e100.net (209.85.148.113): icmp_req=2 ttl=50 time=33.2 ms

    Clar server-ul ăla nu e în Mountain View la sediul Google.

  59. Mircea Popescu`s avatar
    59
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 July 2012

    Da' sistemu' tau nu comunica chiar la viteza luminii in vid, dat fiind ca nu-i lumina in vid. Lumina in sticla se misca pe la 200Mm/s deci am vorbi de ~100ms.

    209.85.148.113 zice ca e chiar in Mountain View, CA, US.

  60. Da’ sistemu’ tau nu comunica chiar la viteza luminii in vid, dat fiind ca nu-i lumina in vid. Lumina in sticla se misca pe la 200Mm/s deci am vorbi de ~100ms.

    E drept, ceva de genul ziceam și eu mai sus. Dacă adaugi încă 100ms overhead cauzat de routere plus timpul necesar procesării cererii de către server, ajungi la ~200ms.

    209.85.148.113 zice ca e chiar in Mountain View, CA, US.

    Ceea ce-i un pic curios, având în vedere că ping îmi raportează latență medie de 35ms (cu mențiunea că acum sunt pe Roedu). Am dat de curiozitate un traceroute și pachetele trec prin 15 routere, fără vreun semn că ar da să o ia peste ocean, deși recunosc că nu-s foarte familiar cu numele backbone-urilor. Clar e ceva voodoo la mijloc. :D

  61. Mircea Popescu`s avatar
    61
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 July 2012

    Am impresia ca latenta raportata in ping nu-i intotdeauna exacta, in sensu' ca folosesc ceva sistem simplificat. Nici io nu-s un expert in conectivitati sa-ti pot spune ceva util.

  62. Nu-i cine știe ce filosofie: el trimite un pachet echo (ICMP) la destinație și așteaptă răspunsul, latența fiind timpul total măsurat între trimiterea pachetului și primirea răspunsului . Ce am dat eu nu-i precis, în sensul că răspunsul poate varia destul de mult în timp (în funcție de distanța efectivă/numărul de routere până la destinație - de exemplu dacă se face brusc un flush la una din tabelele de routare s-ar putea ca pachetele să ajungă prin altă parte), dar faptul că round trip time-ul a fost așa mic ar indica faptul că destinația e destul de apropiată.

    Un alt aspect e acela că load balancing-ul funcționează în multe cazuri pe bază de spoofing IP: pachetul IP are o adresă destinație, dar router-ul forțează o asociere către o altă mașină din tabelă în funcție de numărul de request-uri primite la un moment dat sau ce alte metrici îi impune inginerul. Bănuiala mea e că pachetele iau o scurtătură în felul ăsta, da' mai mult nu-mi dau seama.

  63. Mircea Popescu`s avatar
    63
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 July 2012

    Da, daca routeru' x pe drum tocmai o primit un raspuns oare nu raspunde la toata lumea ? Ca un exemplu. Habar n-am cum ii implementat concret.

    N-am idee cit de folosit ii spoofu' de care zici tu da' banuiesc ca nu foarte pentru ca ar cam deschide probleme de securitate.

  64. Nuș dacă am înțeles 100% bine, dar nu prea are cum; în sensul că protocolul IP definește comunicația strict între două entități/adrese (cu excepția adreselor rezervate pentru multicast și a ălora prestabilite pentru broadcast), iar ICMP-ul nu face decât să mai adauge un număr de ordine pentru pachete și să îl pună pe receptor să verifice dacă el e destinatarul. În caz afirmativ el dă reply, altfel caută destinația în tabela de rutare și trimite pachetul mai departe.

    Ce se poate întâmpla însă e ca un router de pe drum să trimită pe căi greșite pachetul și transmițătorul să ajungă să aștepte la infinit (sau până la un timeout prestabilit) răspunsul. Altfel dacă conectivitatea e bună, protocolul e simplu: eu transmit pachetul cu numărul de ordine i, dau drumul la timer-ul asociat lui i și când am primit răspunsul fac stop și ăla-i round trip time-ul care măsoară latența cu totul.

    Revenind la problema cu spoof-ul, e drept că-i o problemă de securitate, dar se poate folosi în contextul rețelelor care-s deja securizate, în sensul că-s închise încât spoofing-ul să poată fi controlat și să fie perfect transparent pentru utilizator . Alternativa e folosirea unui NAT, dar aia e ceva mai ineficientă pentru că trebuie trecut tot traficul prin router-ul care face NAT, pe când în cazul spoofing-ului ăla care face spoof poate răspunde direct (așa face de exemplu LVS/DR). Și mai e alternativa cu folosirea unui tunel, dar nu am studiat cum funcționează.

    Cât despre IP-urile minune de la google, am testat de acasă și tot așa, latența e sub 50ms. O pură speculație: am mai încercat de pe un site oarecare (nu-i dau link că deja am dat două, dar e unul din primele rezultate pentru „google traceroute” pe google) un traceroute și s-a oprit în bud01s13-in-f20.1e100.net, pe când mie mi se oprește în fra07s07-in-f113.1e100.net. Bag mâna în foc că primele trei litere sunt abrevieri de orașe, iar bud vine de la Budapesta și fra de la Frankfurt. :)

  65. Mircea Popescu`s avatar
    65
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 July 2012

    Suna credibil teoria.

  66. Goagal foloseste proxy ca sa incarce mai rapid. Are si-n Frankfurt si-n Ungaria, d-aia.

    Goagal.ro incarca din Ungaria, ca ei au acces tier direct legat la Frankfurt, care trimite prin Level3 sau ce folosesc ei in SUA.

    Ciorromania e prea cior ca sa tier direct, ci tragem fibra din Buda doar.

  67. Lol vine si taxa de mentenanta. Implementata romaneste, dar noah, ce sa le ceri..

    https://hosterion.ro/blog/2017/01/25/solicitam-rotld-consultari-publice-inaintea-introducerii-tarifului-anual-pentru-domeniile-ro/

  68. Mircea Popescu`s avatar
    68
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 January 2017

    Sec.

    Si partea cea mai amuzanta, cel putin pentru mine, e ca puletii aia nu zic "bai fiti atenti, trebuia sa ascultam de popescu in 2009 ca el ii tata nostru'", ci in loc ceva blablauri cu "solicitam" si "consultari publice" si pule maturi. Ca ei is oameni, mnoa, liberi si idependenti si idioti, ca asa se imagineaza ei si deci asa si sunt. Ca si un ciine de altfel, daca-l intrebi si ala se simte asa liber si stapin pe destinul sau in completa lui anistoricitate aculturala cum se gaseste.

  1. [...] “analiza” despre domeniile .ro, o frumusete de articol, bun de inramat. Nu mai comentez nimic din ce este acolo, ca incep sa am [...]

  2. [...] Cele mai rele daca esti blogger din romania este domeniul .ro de la romania asa cum bine explica Mircea Popescu. [...]

  3. [...] mare cu ROTLD aici pe Trilema, ca mi-am permis eu sa zic ca domeniile.ro sunt de cacat, si nu inteleg de ce le-ar [...]

  4. [...] langa celelalte avantaje principale este ca sfarsesti inspirat de cititori. Dupa Radu Ciocan care m-a facut sa scriu articolul recent despre romani si contractualitate e randul lui Daniel Mihu sa-mi cauzeze, dupa cum [...]

  5. [...] Bursele Trilema, care constau in domeniu propriu gratuit (daca este disponibil, exceptand .ro, care nu-s inca domenii) si hosting gratuit (php 5, mysql 5, cont ftp, cont email nume@domeniu [...]

  6. [...] de 100 RON. Urmatorii 5 10 clasati vor primi cate un nume de domeniu (.com, .net, .org, .biz etc, exclus .ro) plus hosting gratuit pe un an de zile (in conditii identice cu Bursierii Trilema). Castigurile in [...]

  7. [...] 1 noiembrie 2009 : RoTLD fura un domeniu de la proprietarul lui de drept, si-l paseaza unor prieteni. In rest, "serviciile" lor sunt in continuare incalificabile. [...]

  8. [...] acum sa-mi amintesc cum eu explicam acum hmm... sase luni ? Is deja sase luni ? Dar vai. Si sa-mi amintesc cum eu aplicam de-acum saisprezece un principiu [...]

  9. [...] cu aceste "servicii" sa ne raspunda, sau mai bine zis sa adaugam aceasta intrebare fara raspuns capitei de intrebari fara raspuns adunate [...]

  10. [...] Despre chestii mari grave si contondente, domenii furate (pur si simplu, furate, asa cum fac astia de la .ro) va poate povesti oricine a avut oricind un domeniu inregistrat prin ei mai mult de doi-trei ani de [...]

  11. [...] Ce-i drept, cosuri n-are. Si daca va uitati cu atentie pe tabla aia din fundal, intr-adevar e un plan perfect functional de-a conduce lumea. Pinky nu se afla in cadru, ca-i plecat sa aduca niste Fornetti (bonus puncte daca va prindeti de toata gluma asta). Cititorii mai vechi il cunosc de la articolul despre domenii.ro. [...]

  12. [...] domenii.ro : O analiza. [...]

  13. [...] Nu are sens sa cumperi domenii .ro. [...]

  14. [...] conturi la webfactor, afara de cazul ca vreau sa fac misto de ceva. Sau ma rog, imi cumpar domeniu .ro. Chiar cum stateam si ma gindeam eu, mnoa, oare ce fac acuma, mi-a venit si raspunsul [...]

  15. [...] astia care-o dati in sus si-n jos ca tre' sa-ti iei domeniu .ro frate, doara is bune nu aveti habar, pun pariu cu voi, ca acum NOUAi ani exista o chestie de-i [...]

  16. [...] este, ca si raiffeisen.ro, in proprietatea bancii respective. Poate sa ma insel (pentru ca niste incompetenti asa s-au gindit ei, sa nu fie verificabil proprietarul unui domeniu), da' nu imi pare [...]

  17. [...] a investit banii primiti de la mamica de ziua lui intr-un domeniu propriu, alegind bineinteles prost (myrochat.ro). Tot acest efort dintr-o incercare pe cit de dementa pe atit de decerebrata de domain [...]

  18. [...] bloc de apartamente precum nu suntem siliti sa asteptam pina cind "autoritatile statului" descopera in care gaura se baga mufa de UTP : putem cumpara toate aceste servicii la preturi minime de la furnizori deja experimentati, care-au [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.