Disperare

Thursday, 11 June, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Aflam de la Garda Financiara italiana ca doua persoane, despre care se presupune c-ar fi cetateni japonezi au fost opriti saptamana trecuta, pe cand incercau sa treaca din Italia in Elvetia, avand ascunse, intr-un fund dublu al unei valize, obligatiuni ale Trezoreriei Statelor Unite in valoare de aproximativ 130 miliarde de dolari.

Consulul general al Japoniei la Milano a confirmat detinerea celor doi de catre autoritatile italiene, si a declarat ca incearca sa stabileasca cu ajutorul acestora identitatea celor doi.

Captura consta in 249 de obligatiuni ale Trezoreriei in valoare de 500 milioane de dolari fiecare, precum si 10 obligatiuni seria Kennedy, in valoare de 1 miliard de dolari fiecare. Alaturi de hartiile de valoare s-au mai gasit alte documente, descrise de o sursa drept "documente bancare foarte originale".

Japonia este al doilea detinator de obligatiuni emise de guvernul Statelor Unite. Spre deosebire de China, Rusia sau Arabia Saudita, alti detinatori importanti, care se afla in relatii mai degraba reci cu Statele Unite, si au inceput deja sa-si migreze rezervele in devize dinspre dolari inspre drepturi speciale de tragere (DST) si alte denominatii, Japonia se afla intr-o situatie dificila. Nevoile ei de securitate, mai ales confruntata cu o Coree de Nord mai degraba dementa, dar inarmata cu rachete nucleare ce ar putea in principiu lovi Tokio, nu-i ingaduie miscari financiare care ar putea fi interpretate drept ostile la Washington.

S-ar parea ca increderea in economia si finantele Statelor Unite a ajuns in halul in care serviciile secrete primesc sarcina de-a scapa de obligatiunile guvernului federal oricum, oriunde si in orice conditii.

Astazi urmeaza o noua licitatie de 100 de miliarde de dolari. Cum preturile de adjudecare au mers intr-o prabusire perpetua in ultima perioada, sunt curios daca oferta va fi acoperita - mai ales ca s-ar parea ca pe piata exista o oferta alternativa destul de abundenta, cel putin din partea Japoniei.

UPDATE 12 Iunie orele 2pm : Ministrul japonez al Finantelor, Kaoru Yosano a declarat ca guvernul sau este increzator in ce priveste situatia bonurilor de tezaur emise de guvernul Statelor Unite.

Category: Breaking News
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

15 Responses

  1. Apropo, rezerva valutară a României e investită în cea mai mare parte în obligaţiuni ale Trezoreriei SUA. Cică e cea mai sigură investiţie financiară din lume. La sfârşitul anului trecut, rezerva valutară a României era în valoare de peste 23 de miliarde de euro. Nu toată suma era băgată în obligaţiuni garantate de guvernul SUA. Ştirea despre japonezii cu obligaţiunile dosite e şocantă. Băieţii aveau la ei hârtii care valorează de vreo cinci ori mai mult decât rezeva valutară a BNR! O rezervă considerată ridicată de către specialişti.

  2. făniţă`s avatar
    2
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 11 June 2009

    bine mircea, o întrebare: cum pot face rost şi eu de o obligaţiune din aia de un miliar de dolari? de fapt, în fine, mă mulţumesc şi cu una din aia de 500 de milioane de dolari!

    cine sunt aceşti tipi? şi de unde au titlurile de valoare respective? oamenii bogaţi nu umblă aiurea pe drumuri cu hârtiile în buzunar la ei! oamenii bogaţi nu încearcă să treacă fraudulos graniţele unor state! ei sunt primiţi, şi încă cu protocol(nu, nu vodca)!

  3. făniţă`s avatar
    3
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 11 June 2009

    @Tudi

    da, e enorm. ce aş mai fi confoscat eu la hârtiile ălea!

    10 miliarde aş fi păstrat pentru mine. 120 aş fi distribuit poporului. să devin preşedinte, premier, rege şi ce mi-ar mai pofti inima! cred că lumea ar fi fost de acord! :)

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 11 June 2009

    @Tudi Dap. Exact. De unde si titlul.

    @fanita Pai daca ai bani, le cumperi mei. Nu mi se pare ca-s "oameni bogati", ci pur si simplu niste agenti.

    Daca ii distribuiai, veneau cam 5000 de dolari per cap de furajata. Traia Romania cateva luni din banu' tau. La pretul actual al voturilor, erai senator, deputat, parlamentar european si presedinte pana la moarte.

  5. daca pe tine astazi te preocupa finantele, eu am luat pauza la bloggereala/bloggerit, nu mai citesc nici Ziarul financiar, nu mai rasfoiesc Financial Times si astfel economisesc tus din cartus, dar cum am nu doar casa santier citesc o carte scrisa ... simpatic (atat. deocamdata :) ...) in engleza , scrisa cam prin 2005-2006, pe caand autorul si coautoarea haladuiau prin tarile calde....
    prinde bine, zau, dar cred ca o reiau in conditii normale, daca voi mai avea parte de asa ceva...

    [economie la tus nu am reusit sa fac, dar citesc fiec capitol cu alta culoare.... ma rog, se repetra culorile, dar la recitire le 'adaptez' ]

    sa te regasesc cu bine, desi mai arunc o privire pe furis, cand pot... fie si numai pt 'status-urile alea, care... imi aduc in minte si in urechi niste versuri si o poezie--- poate absolut intamplator;
    scuze pt spatiul consumat!

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Thursday, 11 June 2009

    @a.m.d. Ce consumat, spatiul pe internet nu se consuma, se adauga :)

  7. :) :) :) ok-k-k!

  8. Hai ca asteas povesti. Ce nai auzit ca nui mai Bush presedinte cai Obama? Nare cum sa fie rau ca numai e Bush presedinte cai Obama.

  9. Fleacuri`s avatar
    9
    Fleacuri 
    Thursday, 11 June 2009

    Poate sa imi explice cineva unde se duceau cei doi cu 130.000.000.000 USD ?! Ce spanac cumparau? Sistemul bancar din Elvetia ?

    Singura teorie ar fi ca sunt bani negrii si urmau sa fie ingropati intr un safe elvetian, altfel nu mi as putea explica de ce erau carati in stilul asta...

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 June 2009

    De fapt, singura teorie e ca sunt bani pe care guvernul nipon incerca sa-i schimbe din dolari in aur, DST, sau orice alta denominatie la dispozitie, si cei doi sunt agenti ai acestui guvern.

  11. făniţă`s avatar
    11
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 12 June 2009

    bun, înţelegem asta dragule. însă ,a.î.m.f.:

    1) dacă-s agenţii guvernului nipon, totul se putea face formal şi pe uşa din faţă. titlul de valoare, nu-i drog, nu-i armă să miroasă în faţa câinelui sau să piuie prin faţa senzorului. bănuiesc că în fiecare lună sute de japonezi trec frontierele elveţiei, aşa că prezeneţa a doi oficiali nu ar da nimic de bănuit. dar ei aleg elveţia via italia. de ce? dragii mei, există un aeroport excelent la bassel!

    2) îi opreşte italianul. bun, prespun că o fi ceva legi prin italia(mare şi cunoscută ţară birocratică) cum că nu ai voie să intoduci în ţară, dacă nu declari, valori mai mari de ceva sumă. sunt curios, care e de fapt legea prin care au fost orpiţi şi care vor fi sancţiunile?

    3) acei băieţi, japonezii, ne par, nouă europenilor, simpatici şi zâmbitori. de obicei, ajunşi pe aici îşi scot aparatele lor nikon şi sony şi blitzăiesc cam totul prin jur. or fi membri yakuza? or fi agenţi al statului nipon? cum de au intrat totuşi în vizorul incompetentei poliţii italiene, poliţie care nu e în stare să prindă doi violatori români? mi se pare mie sau cineva a avut acces la informaţii?

    no, destul cu teoria conspiraţiei pe astăzi. vreau şi eu un milion de dolari din captura aia. hai că nu e chiar aşa de mult. au capturat 130 de miliarde! se aude?:D

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 June 2009

    1. Pai nu se putea face, ca se suparau americanii, si japonezii depind de ei.

    2. Nu-i voie sa treci granita cu cash/quasi-cash nedeclarat peste 10,000 euro, sub penalitatea unei taxe cam de 40%. Regulile astea au fost impuse de americani cu 10 ani in urma, sub pretextul "luptei contra terorismului." Distrugerea secretului bancar a fost impusa tot de americani, tot in aceeasi perioada.

    Despre ambele masuri s-a spus atunci si inca se spune ca n-au cum sa auba mare impact impotriva teroristilor, asa ca americanii au zis ca nu-i nimic, descurajeaza si traficul de droguri. S-a spus ca nici cu asta n-are treaba, si oricum, nu-i asa clar nici cu drogurile astea, daca ajuta "razboiul", americanii au zis nu-i nimic, descurajeaza traficul de femei albe in nigeria si vanzarea copiilor de 3 ani catre abatoare si fabrici de lipici.

    In retrospectiune, devine destul de clar ca ambele masuri exista mai degraba ca sa nu poata lumea sa scape in mod secret de bonurile de tezaur SUA, in caz de vre-o problema.

    3. Foarte posibil sa fi fost o scurgere.

  13. făniţă`s avatar
    13
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 12 June 2009

    *basel
    *membrii yakuza

  14. Prieteni`s avatar
    14
    Prieteni 
    Wednesday, 24 June 2009

    Ce-as vrea si eu niste hartii de-alea :))

  15. deci, dupa cum vad se intampla si la case mai mari, nu numai in ro

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.