Despre perenitatea minciunii
Aflu de la Simona Tache ca Teo Trandafir s-a apucat de "afaceri". Nu va inchipuiti ca face ceva util, pe principiul ala invechit si neinteresant cu generat valoare. Nu. Teo Trandafir vinde piei de closca :
Teo si Gabriela Man si-au unit fortele si impreuna au deschis afacerea cu faina care nu ingrasa. ClubulBucuriei.ro a fost de la inceput sustinatorul acestei afaceri si a produselor scoase de firma Gabrielei Man, unde Teo Trandafir este asociata.
Deci, faina speciala care nu ingrasa. A vinde asa ceva este o afacere in acelasi sens in care a vinde apa indulcita cu miere care te scapa de cancer, a scoate argintul viu, a organiza concerte AC/DC fara stiinta trupei sunt afaceri :n-au nici o treaba. A turna niste benzina intr-un vas si a-i da foc nu inseamna ca ai facut o masina, ori un motor. Da, am inteles, asta se intampla cu benzina si in motorul masinii, arde. Bine. Tot n-are legatura. Afacerile sunt niste chestii prin care se genereaza valoare, nu niste chestii prin care se muta bani de-aici colo.
Cum se face totusi ca smenurile continua sa existe ? N-ar fi cazul, dupa un numar de ani, ca societatea sa nu le mai dea atentie, pur si simplu ?
Sa privim chestiunea ca pe un joc. Un milion de oameni isi vad de treaba lor zilnica, care-o fie ea, mers la servici, udat florile din ghiveci, facut mancare la copii etc. Fie ei M. Cinci prosti se gandesc sa faca un smen. Fie ei C. Acum :
C ia o reteta din arsenalul de retete de smenuri (nu-s chiar asa multe, pana la urma, tipurile de smen) si o particularizeaza. Particularizarea e foarte importanta, dupa cum se va vedea mai incolo. C este acum gata de lansare.
C vine la M si anunta P[rodusul]. Evident, P ar prezenta o utilitate aparenta pentru M, daca afirmatiile lui C ar fi corecte. Ca atare, asupra fiecarui membru din M, mesajul lui C exercita o anumita influenta, pozitiva nenula.
Initial, M nu are nici un motiv aparte pentru a considera ca C minte. M este neutru. C are un motiv sa sustina P, el spera sa faca un profit. In lipsa unui motiv aparte pentru a considera ca C minte, si fata cu sustinerile lui C, M va cumpara P.
Pe masura ce diversi m din M cumpara produsul P si constata ca nu respecta specificatiile lui C, o parte dintre ei vor veni la M sa faca afirmatii contrare lui C. Aici C are la dispozitie un numar de tehnici de aparare - spre exemplu sa afirme ca m sunt trimisi de o conspiratie inamica interesata a-l priva pe M de beneficiile lui P. Ca de exemplu, guvernul.
Pe masura ce mesajul lui C este diseminat in M, diversi q vor observa ca P este de fapt un smen, nu un produs. Aici C are la dispozitie un numar de tehnici de aparare - spre exemplu sa afirme ca q sunt invidiosi pe succesul lui C in fata lui M. Daca q vor arata asemanarile intre P si retetarul de smenuri, C se va apara scotand la inaintare particularizarile facute, si sperand ca M nu va observa diferenta de categorie.
Pe masura ce concentratia de q si m creste in M, mesajul lui C este in cele din urma eclipsat, si produsul P dispare. Aici C are la dispozitie un numar de tehnici de aparare - spre exemplu sa aleaga un subgrup G din M, fata de care sa aplice o mai mare particularizare a lui P, obtinand Pp. In cazul lui Teo, daca faina ce nu ingrasa va da gres, poate produce o faina ce nu ingrasa doar femeile. Apoi doar femeile blonde. Apoi doar femeile din Lehliu Gara. Si asa mai departe.
Intrucat nici q nici m nu au un castig personal din raspandirea mesajului lor despre P, in timp ce C nu are alta ocupatie decat a-si distribui mesajul propriu (P nefiind un produs, ci un smen, el nu are nici cheltuieli de productie), este nevoie de un numar mult mai mare de m si q pentru a neutraliza un numar relativ mic de C.
C mai are si avantajul ca poate scoate un nou produs, P', particularizat complet diferit, si astfel intregul ciclu se reia.
Ar fi mai ieftin pentru M sa-i tina pe C la inchisoare, unde o asteptam cu drag si pe Teo.
Tuesday, 21 April 2009
Ce ai scris aici cred că ar putea fi capitolul 2 din explicațiile crizei. Alta vânzare de fum, care dă de mâncare unor întregi alte domenii - consultanță, marketing, PR și astea la rândul lor dau de mâncare altora. Și sunt atâția vânzători de ”făină”: cosmetică, textile, și chiar și industria farmaceutică. Dar și mare parte din IT. Și totuși ieșeau și încă mai ies profituri.
Interesantă tactică, începi cu subiecte demne de Cancan, pentru trafic probabil, și continui cu analize suficient de inteligente ca să intre într-un ziar măcar de talia Capital.
Ți-aș sugera și un sistem de voturi pentru articole, pentru cei care nu au suficiente idei ca să comenteze.
Tuesday, 21 April 2009
Bun, dar ce mi-ar comunica rezultatele votarii pana la urma ?
Tuesday, 21 April 2009
Am sugerat ideea de voturi pentru că ai acel plan de promovare și îți pasă destul de mult și de opinia comentatorilor.
Un top ți-ar comunica probabil mai precis gradul de interes al cititorilor față de un articol în raport cu celelalte, spre deosebire de topurile clasice pe bază de unici/hits/comments. Un cititor ocazional probabil nu s-ar complica să aleagă o notă. Eu ți-am citit nu demult toate articolele din blog, retroactiv, și am simțit nevoia să îți las un fel de feedback, ca niște aplauze virtuale și anonime. (pe ici si colo și ceva fluierături)
Și mai e ceva, când, ca cititor, dai de un articol/mail/postare aproape la unison cu gândurile tale, nu prea ai ce comenta, e oarecum ridicol să scrii un simplu "Tare idee", "Ce deștept ești...", etc. Când nu ești de acord, e ceva mai ușor să scoți de la tine 2-3 rânduri, dar nu ai mereu motiv să o faci, "ăsta e prea prost să îmi pierd timpul cu el". Un vot acoperă situații în care îți pasă de ce a scris acel om, dar nu prea ai ce să spui în plus.
Cred că mai bine comentam la articolul de bilanț :) ar fi ontopic.
Tuesday, 21 April 2009
Ai dreptate.
Sunt doua chestii pe care omul ce se regaseste in textele de-aici le poate face. In primul rand, poate sa revina. Eventual sa se aboneze la RSS sau sa ma urmareasca pe twitter, sau sa-si faca un bookmark, sau sa-si scrie pe-un post-it. Sau pur si simplu.
In al doilea rand, poate sa citeasca articolele din urma (ca si tine).
Ambele astea se vad.
Problemele cu un sistem de votare sunt tot doua. In primul rand, consuma resurse. Si pe server, si pe calculatorul omului. Eu sunt un ecologist de-un fel foarte bizar, incerc sa nu consum nimic daca nu-i nevoie.
In al doilea rand, omul n-are, rational vorbind, mare castig din aceea c-o votat. Spre deosebire de cele doua optiuni de mai sus, din care are de castigat, si de aia le si practica, din vot ce-i iese ?
In termenii articolului, un grup oarecare de C ar vota in nestire, dand o falsa impresie de reprezentativitate pentru intregul M. Pe scurt, imi pare c-ar fi mai degraba o gresala, strategic vorbind.
Tuesday, 21 April 2009
E tare asta cu faina care nu ingrasa !
Faina asta este facuta cumva din ipsos comestibil ?
Nu de alta dar am si eu de vanzare niste ipsos comestibil si ma gandeam ca poate ma asociez si eu cu o vedeta sa facem un ban gramada .
Tuesday, 21 April 2009
era gata sa intreb(sa ma intreb care Teo Trandafir?) La inceput cand am cunoscut-o la emisiunea de dimineata cu Mircea Badea (un alt care?) mi s-a parut un pic spirituala, spontana, acum e jalnica. Cu cine si pentru cine mai face raiting? Cred ca nu am mai vazut-o de vreun an , asa ca orice ar face inseamna ca si pana acum tot un mare NIMIC.De la manele la faina care nu ingrasa drumul e foarte scurt neavand valoare. Oricum ori ai prea mult timp liber, ori te intereseaza subiectul si subiectii ca sa poti sa te mai uiti la asa ceva. Sau poate vrei sa vezi afundurile mediei romanesti?Cat despre vot , ce sa votezi ? e doar paine si circ .
Tuesday, 21 April 2009
m-am referit la votul politic, la cel pentru raiting , la cel pentru "vedetele" din show-biz din Romania si nu la abordarea subiectului de cocietate si sultura
Wednesday, 22 April 2009
Poate chiar funcţionează făina. De exemplu dacă e jumătate făină, jumătate laxativ. Chiar nu va îngrăşa.
Wednesday, 22 April 2009
@romania inedit pai ipsosul e comestibil, in sensul ca daca-l mananci, mare lucru nu se intampla, poate putina constipatie. Plus ca vei face oua tari.
@claudia panaitoiu Stai ca mi-s confuzat de tot. Cum ? A, acu m-am prins.
Eu o tin minte de cand se vorbea ca vin turcii, si Teo s-o dus la Sarbu sa-i dubleze salarul, ca altfel pleaca la turci (desi primea mai mult decat merita cu haine cu tot). Sarbu o zis pas, Teo o plecat batoasa si dupa doua luni se ruga de om sa o primeasca inapoi, la orice, spalat pe jos... Mi-o amintit de George Constantza, pe cand negocia el contracte cu NBC.
Jerry my young friend, you're embarrasing yourself. (Jerry care in fapt o facut un miliard de dolari din TV. E de-un comic monstruos episodul ala.)
@Ingineru Hai sa-ti vand un pod ?
Wednesday, 22 April 2009
ok ecologistule bizar, m-ai convins :)
Interesul meu de cititor era sa vad mai multe teme care mi se par mie interesante, ca asta, dar sunt unele care mi se par si mai bune, si mai putin strambe la adresa lui zoso sau a lamaitzelor :P
Cat despre faina, nu as manca asa ceva decat de foame crancena, totusi unele inventii de gen, si mai chimice de atat, au mare succes - margarina.
Wednesday, 22 April 2009
;)
Margarina are succes pentru ca este mai ieftina, ea e parte din industria inlocuitorilor, mult iubiti de corporatiile care fac paste, prafuri si alte rahaturi vandute apoi (profitand de o regretabila lacuna legislativa) drept mancare.
Wednesday, 22 April 2009
Io m-am gandit ca-mi fac trupa ce se va numi aisi disi, si o sa trag un conţert de le voi sufla tăti leutii naivilor. :)
Wednesday, 22 April 2009
Pe sistemul Bere gratis... s-o-ncercat, parca n-o prea mers.
Thursday, 23 April 2009
nu am inteles nimic -bati cimpii cu gratie ce are una cu alta? ? faina aia e un mix de fainuri -daca ai fi citit macar ce scrie dr pe site ... de naut soia faina integrala si tarite !! daca maninci ca prostu te ingrasi de la orice ! faina asta iti permite tie care intr-o zi o sa fii batrin si obez sa poti sa maninci 2-3 felii de piine cu ceva fara sa te bata nevasta ca te-ai ingrasat !! iti permite sa faci un tort din care sa maninci o felie fara sa dai cintarul peste cap !!! nu spune nicieri ca maninci ca un spart si nu te ingrasi !!! nu mai vorbii timpenii ca mi-e tare teama ca o sa ajungi sa cazi in groapa de o sapi si pe asta prost !!in ce o priveste pe teo - aveti un singur drept : sa va placa sau nu !! in rest...aveti atitudini de frustrati si de ratati ! as vrea s ate vad pe tine care scrii o singura data in fata unei camere sa te vad ce faci ? vrei sa incerci ?
Thursday, 23 April 2009
Andreea draga, eu iti doresc sa reusesti sa slabesti.
Thursday, 23 April 2009
daca reperele ei culturale se opresc la Teo Trandafir si la manifestarile ei suburbane atunci are dreptate andreea dar n-am inteles in raport cu cine cei care nu sunt de acord cu mai sus mentionata 'vedeta' sunt frustrati si ratati sau de unde stie ca ar fi asa?
Tuesday, 28 July 2009
Asta e o problema de matematica, C adica cei 5 prosti nu sunt ei asa de prosti fiindca pana la urma castiga de la o niste fraieri, pe care sa-i numim F.
Thursday, 3 September 2009
tu andreea, du-te la sala si lasa faina aia s-o manance teo pe toata :> [io recunosc, is foarte ratata dar lol, nu si atat de proasta incat sa inghit faina divina si alte rahaturi vedetiste, hai pa]
Thursday, 3 September 2009
@claudia panaitoiu Apoi noa.
@Geo Bine, si castiga. Tot prosti sunt, nu exista o regula ca daca faci un ban nu poti fi prost. Ce, Becali-i destept ?
@did Zici tu ceva.
Saturday, 9 January 2010
Io mi-am deschis blogul care face bani! Fara nimic altceva. Nu tre sa scriu in el nimic, doar l-am deschis si face bani; ba mai mult, am deschis o retea de bloguri... te inscrii la mine in retea iti deschizi un blog care-ti face bani si aduci si pe altii, cu cat mai multi cu atat mai multi bani face blogul tau!
Saturday, 9 January 2010
Io mi-am inchis blogu' care facea bani. Si veceul care facea bani, si futacul care facea bani, si cutia goala de cerneala care facea bani le-am inchis.
Ca faceau prea multi bani si nu mai aveam unde sa-i pun.