Despre limite.

Friday, 11 December, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Din cand in cand imi vine cheful de joaca, sa-i spunem, si lansez pe twitter provocarea "sugerati o tema si eu scriu". Cred ca asta-i a treia sau a patra editie, nu mai retin, dar tema castigatoare fu propusa de Minigril :

@Mircea_Popescu scrie despre o tara pe care ai vrea sa o vizitezi

Ei bine, as vrea sa vizitez India. Sigur, tehnic vorbind India nu-i exact o tara decat pentru noi, si de la distanta. Altfel, e mai mult un mozaic, o uniune, o federatie, o planeta in sine insusi, mult mai mult decat sunt Statele Unite, Germania Federala sau chiar Brazilia.

De ce vreau s-o vizitez ? Nu stiu. Sigur, fascinanta, cultura, temple, bla bla bli bli. Exista o lunga lista de chestii pe care le-as putea oferi drept motive, niste motive-in-stoc, dar nu sunt decat strasuri. Fapt este ca daca n-ai fost niciodata, nu poti stii de ce-ai vrea sa mergi. Tot ce te poate impinge sunt fantasmele din capul tau, sau eventual, si probabil mai rar, curiozitatea.

Mie unul nu-mi plac fantasmele, din principiu, nu le percep decat o categorie mai cu staif a minciunii, si ca atare un rau absolut. Mai cu staif, dar absolut. Asa incat voi observa ca a merge undeva manat de fantasmele din capul tau e o cale sigura spre nefericire : sigur nu vei gasi acolo ceea ce-ti inchipui tu ca ar trebui sa se afle. Ca atare, vei avea de confruntat neplacuta alegere a mincinosului : sau admiti ca te-ai inselat, sau te prefaci ca de fapt esti intru totul satisfacut, si devii, incetul cu incetul, un fel de George Costanza.

Dar pe de cealalta parte, mi-e draga curiozitatea, mai ales a mea proprie. Asa ca as merge in India, dar nu stiu de ce, si tocmai de-aia. Bun, si dac-as merge, de ce nu merg ? M-am plimbat prin jumatate de lume c-asa am avut chef, am trait episoade precum "Ce facem azi ?" "Hai sa mergem in Guatemala" "Hai.", de ce nu merg sa vad si India ?

india_milk

Pentru ca nu pot. Fantasmele din mintea mea imi reprezinta o tara construita in intregime din jeg. Se-aude, mai Darius ? Ce nu te duci tu pana-n India ?

O tara compusa din mogaldete de jeg in diverse stari de agregare, alunecand, patinand, rostogolindu-se pe oglinzi de jeg in diverse stari de umectare, cladite peste straturi succesive de jeg. Locul care intristeaza detergentul, ceva atat de murdar incat iti umezeste ochii, te apuca stranutul, ti se strepezesc dintii, ti se ridica parul pe spate si te trec din toate partile fiori.

Pana la urma, limitele sunt in capul nostru. Dar poate ca-ntr-o zi...

Category: La pas prin lume
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

40 Responses

  1. ;)) chiar ca la India nu m-am gandit niciodata...poate ajung si eu acolo...limitele exista oriunde,nu numai in capul nostru...frumos post:*

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 December 2009

    Ma bucur ca ti-o placut :)

  3. N-ar fi mai potrivit Marocul? Eu in Maroc as vrea sa merg si poate o voi face in 2010 ... asta e dorinta mea adresata lui Mos Craciun!

    Nu Egipt pentru ca desi suna tentant, acolo merg toti cocalarii si mi-ar fi rusine sa zic cum si eu am fost acolo .... Scotia e super, dar si scumpa! :D

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 December 2009

    Pai am fost in toate trei. Egiptul probabil l-as repeta. Da' mersi de apreciere :D

  5. Editez vorbele scumpului nostru presedinte, adica-l parafrazez!? ma rog ... "Cumva esti un pui de cocalar!?" :)) Cum sa mergi in Egipt? Macar spune-mi ca n-ai fost in Dubai, pls spune asta ... nu vreau sa-mi stric parerea despre tine! :D
    P.S. Scotia e super, iar scump nu e drumul (~250 euro biletul de avion dus-intors) ci cazarea si hainele ... cine putea sa creada ca TOT timpu e frig!? Eu nu! :))

    Eu am plecat ... ne `auzim` spre dimineata! Bafta multa! :)

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 December 2009

    Pai tu nu vezi poza de pe chapeau ? De unde crezi ca-i ?

  7. Flaviu L. Comănescu-Balla`s avatar
    7
    Flaviu L. Comănescu-Ballainsigna de criptograf 
    Friday, 11 December 2009

    E chiar mai rău când te duci acolo după fantasmele din capul tău, vezi c-ai avut dreptate și te întorci dezamăgit de surpriza (plăcută sau nu) pe care n-ai trăit-o.

  8. cand am fost in estonia, am mers c-o tipa pe bicicleta printr-o statie de tratare a jegului. aia a fost india mea. eu nu, da' daca tu mergi, sa-ti iei ceva sa twitter :)

  9. Capitanul Nemo`s avatar
    9
    Capitanul Nemoinsigna de prim sositinsigna de cetatean educat 
    Friday, 11 December 2009

    Io m-as duce pe unde-o fost Gulliver, sau pe insula lui Robinson Crusoe. La limita, as incerca jungla, Polul sau desertul. Oriunde, numai sa nu ma simt in vizita. Calitatea de strain nu mi se potriveste.

    Tarile ce pot fi vizitate le impart in doua categorii mari si late: rezervatii umane (dai de ele mergand spre est) si muzee umane (de care dai mergand spre vest). Imi imaginez ca, pe undeva, probabil intr-un punct de pe glob diametral opus noua, cele doua categorii se intrepatrund.

    Romania are fericitul privilegiu de a fi totodata si muzeu si rezervatie, care insa nu se suprapun niciodata. Cum asa? Pai, muzeul numit Romania nu e populat cu exponate, ci cu bastinasi care fac figuri, pe cand rezervatia Romania delimiteaza nu un stil de viata, ci o colectie de specimene umane demult disparute, dar avand aspiratii de viitor. Probabil de asta, un turist sosit in Romania nu e niciodata foarte sigur unde a nimerit.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 December 2009

    @Flaviu L. Comănescu-Balla De-a dreptul livresc :)

    @zamolxis Statia ca statia, da' este ca tipa-i faina-n Estonia ? (Si da, daca merg imi iau 100%)

    @Capitanul Nemo Da' asa de curiozitate, tu ai fost afara din Romania vre-odata ?

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 December 2009

    @zamolxis Apropo, nu-mi apar comentariile pe la tine, mi se pare ? Tin minte c-am remarcat mai demult da' n-am zis nimica.

  12. Capitanul Nemo`s avatar
    12
    Capitanul Nemoinsigna de prim sositinsigna de cetatean educat 
    Friday, 11 December 2009

    In ordine cronologica: URSS, Bulgaria, Ungaria, Germania, Austria, Franta, SUA.

    Dupa care, Romania mi se pare o tara prin excelenta straina. :)

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 December 2009

    Si mie :p

  14. buna alegere!
    jeg gasesti peste tot, daca te abati de la ruta pentru turisti...asa ca, nu te teme de India. iti recomand Kerala, for starters, God's own country :) nu trebe sa fii hippie sa-ti placa.
    vii de-acolo cu alta imagine despre lume...si viata...si usuralnicia existentei

  15. As prefera noua Zeelanda desi India pare interesanta prin ''mirosuri'' :P (De fapt e o tara care nu m-a atras niciodata, nici in descrieri macar)

  16. Laura Driha`s avatar
    16
    Laura Driha 
    Saturday, 12 December 2009

    Aha, deci in fata ei am pierdut eu...

    Trist postul tau. Nu m-am gandit niciodata la India ca la o tara care ar intrista detergentul... Desi probabil ca e adevarat, nu am vrut sa o vad asa.
    Mi-ai stricat imaginatia. Ai transformat-o in fotografie de realitate.
    :(

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Saturday, 12 December 2009

    @kokofifi Tu, nu-i drept. Eu n-am mers niciodata pe ruta pentru turisti, dar sincer iti spun, si-n saracia lucie din profunzimile Africii, si-n saracia lucie din profunzimile Americii centrale am fost intampinat de lucruri curate. Ieftine si uzate, dar curate. Tii minte cum erau uniformele scolare ale puiutilor de comunisti de-acu 30 de ani ?

    @krossfire Nici prin descrierea c-or inventat Kama Sutra, si anume acu x mii de ani ?

    @Laura Driha Deci deduc ca tu esti detergenul ? Sau cum ? :D

  18. Kama Sutra e un manual al sexului atat de tehnic si depersonalizat .. puii mei, step 1, ea isi incolaceste picioarele in jurul gatului lui, step 2, ea "isi priveste barbatul in ochi cu dragoste", step 3, el penetreaza usor. Original quote.

    Yeah. Mi-a murit glorios orice dorinta pentru indience dupa ce-am citit.

  19. Mikael Eon`s avatar
    19
    Mikael Eon 
    Saturday, 12 December 2009

    Cand am lucrat in State am avut multi colegi de munca de nationalitate indiana, ma rog, daca exista asa ceva, pentru ca ei nu prea se inteleg intre ei, nu stiu cate jdemii de dialecte au, stalcesc mult engleza plus papagaliceasca lor fac un amestec straniu de limba nepamanteana. Si o sa afirm, chiar daca o sa fiu acuzat ca fiind rasist, ca indienii sunt stramosii tiganilor si se comporta ca atare, putin mai civilizati ce/i drept, dar cu sange de tigan in vene. Despre rasism, nu poti spune ca stii ce-i aia pana nu ai lucrat cu toate natiile pamantului de pe lume. Indienii sunt jegosi de-a dreptul, mi-era imposibil privindu-i cum de au o fizionomie asemanatoare cu a noastra, caucaziana, dar au tenul acela murdar, poate nu/i vina lor, dar comportamentul nu/i scuza. Poate o sa povestesc altadata de grozaviile pe care le faceau in bucataria unui restaurant de 5 stele. Mainile sunt cel mai greu de privit, mai ales ca mananca curry cu mana. Drespre India, multi o privesc ca invaluita de mister, de mistic, legende, traditii etc. etc., tara nu are nimic de/a face, nu e pamantul de vina ci oamenii care o locuiesc, la fel ca si cu Roamania... cum se afirma intr/o vreme: stupid people, dirty country :)

  20. @Mikael Eon: daca manca curry cu mana nu-i nasol. nasol e cand nu manca cu ry!

    @Mircea Popescu: Te-ai obisnuit cu Wordpress si ti-ai pierdut reflexele de trai in jungla. Comentariile intra. Am explicat la http://j.mp/comentarii si http://j.mp/7wvaWR (ultimul al meu)

  21. Ba aia-s nebuni, ce fac cu laptele?

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Friday, 13 July 2012

    Pipi.

  23. Ahahaha.

  24. mihai b`s avatar
    24
    mihai binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 14 July 2012

    freud, tu si cine v-ati mai luat silence pe #trilema, ca mircea nu vrea sa zica?

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Saturday, 14 July 2012

    Lol ce nu intri sa vezi bai asta.

  26. Mihai B`s avatar
    26
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 14 July 2012

    apoi tre instalat ceva irc emulator, tre configurat ca sa am nick permanent + cine stie ce ai mai configurat pana acuma. :D

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Saturday, 14 July 2012

    Ejti nebun, intri pe webchat (vezi ca este link-u' pe fain) si gata, ceri voce ca-ti dau. Daca vrei nick permanent te inregistrezi cu nickserv, ceea ce se face dintr-o singura comanda (vezi articolu' ca se explica) si gata.

  28. Io, Cristian(ca nu-i sugem pula) si o pizda care a vorbit prostii, discutia redata prin alt articol trilematic.

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Saturday, 14 July 2012

    Ahaha, iote unde erau nobilii eroi. Tu ase crezi, bre ?

    Si ce pizda ?

  30. A io am presupus ca pizchet a luat impeach ca a zis cacaturi la aia cu negru.

    E nu chiar, in cazul meu ca nu platesc dubluplus bine euro publicatiei trilema pentru ca mi-a schimbat viata si vai cum sa nu vreau eu credite etc etc.

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Saturday, 14 July 2012

    Ahaha. I-i lene sa se identifice cu nickserv. Vezi si tu /chanserv flags #trilema ca doara-i banal.

  32. Su tu?

  33. [13:33] -ChanServ- You are not authorized to perform this operation.

  34. Mircea Popescu`s avatar
    34
    Mircea Popescu 
    Saturday, 14 July 2012

    Haha teapa. Mnoa, bine, dadea lista cu cine are voce automat. Aparent e secreta.

  35. Mircea Popescu`s avatar
    35
    Mircea Popescu 
    Friday, 13 March 2015

    Gratie unui comentariu de-al lui Daimon am descoperit recitind ca - iata! - fututii de la google au rupt link-ul ce-l dadusem eu spre youtube. Ca asa e bine si frumos, futu-i in cur sa-i fut, sa-mi strice mie textul retrospectiv, de parca toata cosmelia lor cacacioasa valoreaza un sfert de patrime de articol de-al meu, gasi-i-ar Ebola pe-acasa.

    Macar le-am adaugat un rel=nofollow, care sigur ca si conteaza, n-am dubii. Asta e, cind eram mai tinar si prost asa dadeam link-uri aiurea la cacaturi. Omu' din greseli invata.

  36. Mitchell`s avatar
    36
    Mitchell 
    Saturday, 14 March 2015

    I spent several months in India, living in a remote village southwest of Delhi. A lovely family hosted me. It was cold at night, and the air was smelly, but after the sun rose, it was pleasant. I enjoyed my morning chai from fresh cows milk, and my freshly prepared vegetables and roti.

    It was an eye opening experience. However, now I fantasize about Latin America - where you currently are! Looking forward to your future posts about new adventures.

    MC

  37. Mircea Popescu`s avatar
    37
    Mircea Popescu 
    Saturday, 14 March 2015

    Actually since there's going to be press at the third conference, you're probably going to get plenty.

  1. Despre limite - Mircea Popescu...

    despre fantasme...

  2. [...] pe care îl disec mai jos e “Despre limite“. Să fie clar, sunt perfect de acord cu ultimul paragraf din articolul în discuție: [...]

  3. [...] Limba, cultura si istorie hindi e cam singura chestie de n-am atins-o pe-aici pana astazi, parte si din cauza de probleme mentale ale autorului, chestiune despre care de altfel am mai si discutat noi. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.